marți, 24 noiembrie 2015

Facebook - despre cenzura, putere si post-democratie

Voi începe prin a le mulţumi lui Constantin Gheorghe, Mirel Palada şi tuturor celor care m-au ajutat cu distribuirea articolului meu de sâmbătă. Din păcate, blocarea contului de facebook mi-a întrerupt brutal orice legătură cu cercul de prieteni de-acolo şi m-am aflat efectiv în imposibilitatea de a transmite cel puţin un rămas bun.

Duminică, după ce tevatura recuperării luase sfârşit mă aflam la un bun prieten care, credeam eu, nu avea habar de tot tărăboiul. Sincer să fiu nici nu ştiam că are facebook, el fiind din fire mai suspicios. Din una-n alta îmi spune: „Ce s-a întâmplat cu tine? Te-au şters ăştia de pe facebook de peste tot”. Zâmbesc. Apoi înţeleg ceva mai mult şi mă hotărăsc să reiau de la cap tot articolul pe care-l pregătisem în completarea celui de sâmbătă. Sunt într-adevăr mult mai multe aspecte pe care sper să reuşesc să le descriu în continuare.

Să începem cu începutul. Îţi faci cont pe o reţea socială. E cool, totul e simplu, în doua-trei minute te conectezi cu prietenii şi postezi în voie. În realitate, reţelele sociale sunt un fel de metachat-uri şi fac cam ce făcea irc-ul pe vremuri, cu două diferenţe majore: persistenţa şi distribuţia mesajelor. Dacă în ceea ce priveşte persistenţa lucrurile sunt clare, în ceea ce priveşte distribuţia mesajelor se întâmplă ceva ciudat. Facebook nu-ţi distribuie toate mesajele prietenilor tăi, ci selectează după un algoritm pe care nu-l înţeleg. Se întâmplă astfel ca pe wall-ul tău să intre un mesaj postat de un prieten acum 10 ore(uneori chiar şi câteva zile!), cu toate că, de atunci, prietenul tău a mai postat şi alte mesaje. Chestia aceasta e destul de perversă deoarece, când urmăreşti wall-ul propriu eşti cumva în logica chat-ului: ai impresia(sau mai bine spus te aştepţi) că acolo sunt ultimele noutăţi. Dacă mesajul pe care-l vezi îl asociezi „ultimei noutăţi” nu prea mai eşti interesat să intri manual pe profilul pritenului tău pentru a-i vedea „postările vechi”. Aşadar, o primă concluzie pe care o putem trage este că, pe wall-ul propriu, eşti furajat cu mesaje după logica sistemului, fiind cumva manipulat că „te afli în mijlocul evenimentelor”. În realitate eşti strict în mijlocul evenimentelor pe care ţi le furnizează sistemul. Deci avem de-a face cu o manipulare a timpului efectuată cât se poate de transparent.

Cea de-a doua chestiune suspectă este conţinutul mesajelor recepţionate. Cu toate că în lista mea de prieteni majoritatea covârşitoare era formată din persoane de formaţie - să-i spunem - conservatoare, mesajele pe care le recepţionam erau cele în linia tembelizantului hegemon mioritic actual. Wall-ul îmi era inundat de mesaje băsiste, anti-ortodoxe, manipulatoare de „#colectiv” s.a.m.d. Imaginaţi-vă că aveam mesaje de-ale lui Turcescu, Mândruţă, Guran şi de-ale altor propagandişti de doi bani cu care nu eram legat direct. Mesajele erau distribuite de la „prieteni” cu care nu interacţionam. În acelaşi timp, erau ignorate mesajele de la persoanele cu care interacţionam frecvent prin chat sau comentarii. A doua concluzie pe care o putem trage este că Facebook manipulează şi în ceea ce priveşte conţinutul. Din punctul meu de vedere reţeaua nu pare interesată să capteze atenţia prin furnizarea de mesaje conforme credinţelor utilizatorului, ci livrează opinii mainstream.

Am tot încercat să înţeleg cum funcţionează acest mecanism monstruos. E greu de crezut(chiar dacă nu imposibil) că stă cineva în spatele ecranului şi „ştampilează” mesajele ca fiind conforme sau neconforme. Spun că nu e imposibil având în vedere experienţa mega-reţelei de cenzură a Chinei, sistem la care au pus umărul, cu hărnicie, numeroase firme occidentale.

Un prim răspuns la nelămuririle pe care le avem ne este dat de Noam Chomsky în cartea sa „Manufacturing Consent”. El demonstrează pas cu pas că mass media americană(putem spune deja că acelaşi lucru se întâmplă peste tot în lumea „democratică”) este în realitate o instituţie eficientă a propagandei care se auto-cenzurează fără o constrângere făţişă. Cum se întâmplă totuşi această auto-reglare? E vorba de mai multe filtre care, fiecare în parte, asigură trecerea doar a informaţiei conforme. Pornind de la elemente care ţin de proprietar, dimensiune, nevoia de publicitate, optimizarea costurilor de „producţie” a ştirilor şi terminând cu chestiuni care ţin de constrângere(gen plângeri penale, procese s.a.m.d.), se asigură un climat propice transmiterii exclusive a „mesajului conform”. Chomsky identifică şi un alt filtru(ţineţi-vă bine!): anticomunismul. Un filtru, susţine Chomsky, înlocuit în SUA după Războiul Rece cu mult prea cunoscutul „War on Terror”. Făcând o paranteză, putem spune că astfel avem şi o altă înţelegere asupra „presiunii teroriste” exercitate asupra lumii. Dispărând comunismul trebuia inventat un alt duşman al societăţii care să adune „unanimităţi”. La noi însă, „anticomunismul”, chiar dacă nu mai are efectiv nicio logică,  funcţionează în continuare, motiv pentru care este folosit cu brio de către propagandă.

Să importăm acum metodele din SUA în societatea românească pentru a înţelege cum merg lucrurile pe-aici. Care sunt atomii sistemului propagandistic? Evident, ca de fiecare dată, se porneşte de la lucruri juste pentru a se distorsiona totul. Hai să vedem lista:
  1. Democraţia - cine e nebun să nu fie de acord cu ea?
  2. Justiţia - e limpede că oricine vrea să fie tratat corect!
  3. Lupta împotriva corupţiei - doar nu vrei să trăieşti într-o ţară în care eşti furat permanent!
  4. Educaţia şi Sănătatea -  avem nevoie disperată de ele!
  5. Anticomunismul - comuniştii ne-au distrus, deci dacă nu eşti anti e jale.
  6. Libertăţile şi Drepturile - doar vrem să fim liberi şi să avem drepturi!
În mare aceştia sunt atomii. Întotdeauna propaganda(minoritară, dar extrem de bine remunerată) va începe cu ei pentru a putea distorsiona eficient mesajul. Exemple: „Vrem justiţie independentă, nu manipulată de politicieni” - sloganul mestecat în perioada în care băsescu trebuia s-o impună pe Kovesi la DNA, „Lovitura de stat a suspendat democraţia” - sloganul utilizat după suspendarea lui băsescu, „corupţia ucide” - sloganul folosit pentru forţarea demisiei cabinetului Ponta, „Vrem spitale nu catedrale” s.a.m.d. Aceşti atomi sunt preluaţi de instituţiile media afiliate, într-o reţea infernală de televiziuni(grupul Pro, Prima, Realitatea, Digi etc.), ziare(Evenimentul Zilei, România Liberă, Adevărul, etc.), portaluri şi site-uri(Hotnews, Ziare.com, Gândul etc.),bloguri(aici lista este imensă) şi influenceri de doi bani, dar mulţi(pe unii i-am menţionat deja, nu mă mai obosesc să-i identific). Acest întreg furnicar reprezintă echipa de zgomot. Ea preia mesajul, îl repetă, îl reinterpretează păstrând cuvintele cheie, îl leagă de surse diverse şi-l amplifică.

Urmăriţi evenimentele importante ale ultimilor ani. Veţi constata ştiri iniţiate din grupul lui Sârbu(în general Mediafax sau Gândul) preluate la unison cu copy&paste de „maşinăria de news”. Valul doi vine şi interpretează în fel şi chip transmiţând, după caz, mesaje mai radicale sau „moderate”, toate însă în linia ştirii. Îmi revin în minte episoadele cu ştirile plătite în Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluarea lor în momentul doi de către Mediafax şi modul în care de(h)ontologii ticăloşi gen Cristian Tudor Popescu amplificau aşa-zisa ştire. 

Aceasta este infernala maşinărie de tocat creiere. De ce-i spun aşa? Simplu, pentru că asta e. Bombardaţi cu aceleaşi ştriri, cei mai precari în gândire ajung să adere la falsa realitate. Personal cunosc o groază de oameni care privesc lumea exclusiv prin ceea ce văd la ProTV sau citesc în fiţuicile Evz sau Adevărul. Pentru ei asta e realitatea şi aderă la ea pentru că e simplu. Tapalabă îţi spune ce e bine sau rău, tu doar trebuie să te mulezi şi astfel eşti „în trend”. Pentru a fi intelectual e suficient să dai like articolelor lui Pleşu. Nu contează că ăla spune, în mare, bălării sau că nu-l înţelegi. Media ţi-a spus că el e intelectualul, dacă-l urmezi dând like-uri sau postând comentarii tâmpe, dar admirative eşti şi tu un fel de intelectual. Faptul că ştii gramatică fix până sub genunchiul broaştei sau că eşti pe cale să juri că Platon e ultima achiziţie a Stelei sunt nimicuri. Tu eşti şi te simţi intelectual.

Şi-acum să ne întoarcem la Facebook. Comunitatea de-aici e formată, în general, din materialul aşa-zisei noi generaţii: agramaţi, în cel mai bun caz semidocţi, cei mai mulţi angajaţi prin corporaţii sau idealişti frenetici fără perspective, dar cu dorinţe mari. Ei sunt solul fertil pe care înfloreşte ideologia corectitudinii politice. Ei nu gândesc, iau de-a gata având ca unic scop să fie în trend. Îşi pun overlay cu steagul  Franţei dacă e cu Franţa, cu curcubeul dacă e de gay, cu SUA dacă e 11 septembrie s.a.m.d. Sunt executanţii perfecţi, armata disciplinată a celor care sunt cunoscuţi sub numele de influenceri. Influencer-ul e cel care-i spune ce şi cum. Azi îi spune că e cool iPhone-ul, mâine nu ştiu ce model de Samsung, poimâine altceva. Cyborgii se mulează perfect. Execută totul precum o armată de fantome hipnotizate. Când sunt asmuţiţi latră şi atacă în haită, când li se cere să tacă ies din Piaţă, când li se spune să cumpere cumpără. Totul e perfect coordonat. O grămadă de creiere şterse impecabil, aliniate şi executând totul cu precizie. Exact cum îşi dorea Bernays.

Înainte de a trage concluziile să vedem cum funcţionează cenzura. Ea exisă în orice sistem social, doar că acţionează diferit. În dictatură cenzura este un element exterior, impus de sus, de cei care conduc. În democraţie, ea teoretic nu există, însă se manifestă sub forma auto-cenzurii. Indivizii caută „să fie în rândul lumii”. De-aceea elitele care manipulează sistemele democratice caută fabricarea consensului prin tehnici care speculează „efectul de turmă”.

Acum putem pune totul cap la cap pentru a înţelege „infernalul mecanism”. Ce se întâmplă suplimentar pe Facebook? În primul rând, consensul este fabricat prin intermediul grupurilor de presiune media, al influencerilor şi a hoardei care se agaţă pentru „a fi în trend” sau pentru a fi „de partea bună a forţei”. Acţionând la unison, obţin rating-uri fabuloase pentru mesajele trimise şi, în acest fel, mesajele lor sunt propagate în reţea în defavoarea celorlalte. Dacă se mai şi amestecă ceva licurici interni sau externi e limpede că totul pluteşte pe valuri de consens. Vocile independenţilor - mai puţin vocali şi acţionând dezorganizat(doar de-aia sunt independenţi!) - sunt îngropate de suflul atomic al celor din main-stream. Acesta însă nu este cel mai mare rău. Hoarda de cyborgi afiliaţi main-stream-ului acţiondează ca o veritabilă cenzură: bombardează cu comentarii, se insinuează, şicanează, raportează, blochează s.a.m.d. O fac pentru că aşa li se cere şi pentru că aşa cred ei că e bine. Pentru ei ceilalţi nu sunt nişte voci cu opinii contrare ale căror argumente ar trebui ascultate ci nişte „duşmani ai poporului” care trebuie lichidaţi. Exact în stilul anilor '50. De-aici rezultă toate mizeriile generate.

Se mai întâmplă însă un alt fenomen. În momentul în care un grup de orci îţi dă report Facebook îţi blochează contul. Pentru a ţi-l recupera trebuie să faci dovada identităţii prin prezentarea unui act de identitate. Ce înseamnă aceasta pentru unul care e împotriva curentului? Oare nu cumva e similară terorii instituite de dictatură? Nu poate fi tradusă prin „noi ştim cine eşti, doar ţi-am văzut actul de identitate, aşa încât vezi ce postezi”? Este clar că cei mai slabi de înger pot cădea în capcană.

Ideea pe care trebuie să o reţinem este aceea că Facebook prefigurează noua societate. Post-democraţia - dacă ar fi să-i spunem aşa - se manifestă prin introducerea unui nivel suplimentar de cenzură - cel al falsei majorităţi, adică al minorităţii care se manifestă zgomotos şi acţionează coordonat. Nu-ţi trebuie mari cunoştinţe de psihologie socială pentru a-mi da dreptate. Doar dacă ne raportăm la experimentele lui Moscovici referitoare la influenţa minorităţii înţelegem limpede cum funcţionează noul layer de „forţare a consensului” prin - să-i spunem - „presiune socială”. În era Facebook, algoritmii de inteligenţă artificială fac posibilă creşterea exponenţială a puterii de influenţă a minorităţii şi zdrobirea majorităţii care, de cele mai multe ori, nu acţionează coordonat. Astfel, o minoritate care coordonează din umbră sistemul politic şi media reuşeşte, nu doar să ridice pe culmi nebănuite nivelul de autocenzură, ci şi, la o adică, să comande lichidarea opiniilor contrare.

Ajunşi în acest punct, o să revin la întâmplarea observată de prietenul meu. După blocarea profilului toate postările mele au dispărut. Ca şi cum n-aş fi existat niciodată. Toate comentariile, toate like-urile, absolut tot ceea ce am reprezentat eu a dispărut fără urmă. Este ilustrarea exactă a ceea ce înseamnă identitatea digitală: eşti un ID într- bază de date. Când cineva vrea, e suficient să-ţi şteargă acea înregistrare şi „cazul” e rezolvat: ai dispărut; nu exişti şi, mai ales, nu ai existat niciodată. Probabil vor exista ceva întrebări, dar ele vor fi rapid acoperite de noile ştiri ale realităţii fabricate: o pisicuţă haioasă, un peisaj minunat sau nişte bombe sexy ale zilei care-şi arată ţâţele. Simplu. Punct şi de la capăt.

Avem de-a face cu un mecanism pervers, care te atrage şi te manipulează zi de zi. Trăieşti într-o realitate paralelă, într-un timp manipulat şi aluneci fără să ştii în vârtej. Picătură cu picătură, mesaj cu mesaj, devii om al sistemului. Accidentele sunt eliminate fără milă şi, în câteva ore, se uitat că ai existat. Bun venit în post-democraţie.

P.S.
1. Dacă aveţi Facebook, daţi share! :)
2. Deja păţania pe care am avut-o începe să mă îngrijoreze. Apelez la voi pentru a-mi da sugestii referitoare la o gazdă „de backup” pentru blog. Dacă ştiţi vreun serviciu similar blogger, care e capabil să importe conţinutul de-aici şi care nu e hostat în SUA m-aţi ajuta foarte mult. Nu vreau ceva self hosted deoarece nu am timp de administrare. Mulţumesc anticipat. 

41 de comentarii:

  1. un articol exceptional, felicitari Dane....eu zic sa-ti faci preventiv un back-up la blog...dupa care, platforme de plasat continutul se vor gasi...iar legat de Facebook, forte interesanta observatia...eu imi imaginam ca e vorba de "noduri de retea" prin care se disemineaza mesajele-cheie in momente importante dar nnu aveam in vedere si partea legata de cenzura....

    RăspundețiȘtergere
  2. Spalarea pe creier e crancena. Am facut recent greseala de a emite o opinie non-mainstream in fata unui amic si m-am ales instant cu eticheta de "antenist". Ironic e faptul ca televizorul meu aduna praf de vreo cativa ani. Mergand mai departe cu intrebarile, am aflat ca respectivul se informeaza de la proTV, deoarece "astia sunt impartiali"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S.: Cred ca poti adauga un nou termen in lista de "lucruri juste": Antena 1 e "bad" :)

      Ștergere
  3. "Personal cunosc o groază de oameni care privesc lumea exclusiv prin ceea ce văd la ProTV sau citesc în fiţuicile Evz sau Adevărul. Pentru ei asta e realitatea şi aderă la ea pentru că e simplu. Tapalabă îţi spune ce e bine sau rău, tu doar trebuie să te mulezi şi astfel eşti „în trend”. Pentru a fi intelectual e suficient să dai like articolelor lui Pleşu. Nu contează că ăla spune, în mare, bălării sau că nu-l înţelegi." inlocuiti protv cu antena3, evz cu jurnalul, tapalaba cu gadea. descoperim trepanatii din capatul celalalt al cercului. la fel de idioti utili.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... atât doar că unii s-au dovedit a fi niște scursuri securiste în timp ce ăilalți trăiesc din ratingul generat de neafectații manipulărilor propagandei securiste de pe internet.

      ... și toți sunt la fel... unii fură miliarde sub protecția serviciilor securiste, alții plătesc prejudicii evaluate la nivel de bulă, 7 ani mai târziu, deși le dobândiseră legal cu 7 ani înainte de bulă.

      ... și toți proștii sunt la fel, unii nu știe să citește, alții nu știe să scriu, tu nu poate să gândește.

      Ștergere
    2. Corectă observația. Imi place si închiderea :)

      Ștergere
  4. Articol foarte bun! Felicitari autorului!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bun articolul, o spun şi eu! Constat însă, cu regret, că nici de data asta nu mergem până în miezul problemei, deși intră destul de adânc: până la urmă, de ce ne trebuie Facebook? Sau Twitter? Eu, de exemplu, nu am nici una, nici alta şi o duc bine, mersi!... Hai să vedem puțin câteva dintre "avantajele" unei rețele de socializare:
    1. "Poţi trimite în acelaşi timp o informație întregii tale rețele de prieteni". Păi şi mail-ul face asta, doar că mesajul este vizibil numai după ce îl deschizi, cu alte cuvinte, este mai... discret!
    2. "Poţi posta fişiere media de orice fel". Cu foarte puţine excepţii, şi mail-ul face asta, în ultima vreme eliminându-se şi restricţiile de mărime a ataşamentelor prin opţiuni de genul "dropbox".
    3. "Poţi primi răspuns imediat la mesajele tale". După cum ne-a arătat şi Dan, "imediat" are valenţe foarte variate pe facebook, în funcţie de criterii ştiute de foarte puţini. Mai e nevoie să zic ceva despre mail? Sau poate ar trebui să adaug Skype, Viber şi alte posibilitaţi similare, pentru comunicaţii de voce şi imagine live?
    4. "Unele mesaje, publice, pot fi văzute şi de alţii, care nu sunt în reţeaua de prieteni". Fă-ţi un blog, dacă ai ceva de zis tuturor...

    Şi atunci, de ce, totuşi, facebook? Diferenţele dintre un cont de facebook şi unul de mail sunt minore şi ţin de o oarecare rapiditate ceva mai mare a circulației mesajelor si de o mai bună ergonomie a interfeţei grafice, în rest, nimic...

    Lejeritatea ceva mai pronunţată a comunicării şi statusul de "cool" pentru posesorul de pagina de FB sunt principalele capcane in care au căzut bizonii de pretutindeni şi care au servit ulterior scopului ascuns al unui asemenea monstru media: monitorizarea mult mai lejeră a părerilor, a conexiunilor, a hobby-urilor, a umorilor, frustrărilor sau dorințelor fiecăruia dintre postangii şi, uneori, şi a celor care nu au cont FB. O pagina de facebook este ca spălatul rufelor afară, in stradă, doar ca să consumi mai puţin curent electric cu maşina de spălat din casă. Că unii işi spală doar cămaşile cele mai frumoase iar alţii şi cele mai intime articole de lenjerie, contează mai puţin... Voyeurismul, atât pentru spectatori cât şi pentru actori, n-a avut nicicând parte de un mediu mai fertil... Nu puteau serviciile secrete să găsească o metoda mai bună să ştie tot despre toţi!

    Mi-e teamă ca toate astea vor trebui plătite cândva iar banii nu vor mai putea fi atunci moneda de schimb...

    Doamne-ajută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. FB mai serveste si selectarii maselor de manevra pt revolutii colorate. Prin cuvinte cheie se selecteaza userii care psihologic corespund cauzei. Sunt bombardati cu postari ce corespund scopului stabilit si astfel adusi pe linie. Din marea masa a celori spalati pe creier sunt alesi cei cu capacitati de lider pe baza unor algoritmi. Astora li se asigura contactul fizic si apoi sunt instruiti coform manualelor revolutiilor colorate ( vezi gene sharp,http://www.eurasia-rivista.org/les-revolutions-de-couleur-en-eurasie/8546/ . Urmeaza indemnul la iesirea in strada unde turma se intilneste cu liderii. Restul vezi Maidanul. Dar se pare ca rusii si chinezii au gasit ac de cojocul lor.

      Ștergere
  6. Facebook este o unealta de manipulare a maselor.

    RăspundețiȘtergere
  7. FB este un gunoi dar nu si pentru tinerii frumosi si liberi...

    RăspundețiȘtergere
  8. https://drive.google.com/file/d/0BxNCfszJ3jtudGlkQVpMaDIyeW8/view?usp=sharing

    RăspundețiȘtergere
  9. daca dam share ni se blocheaza si noua conturile pe facebook?

    RăspundețiȘtergere
  10. NU inteleg rostul retelelor de socializare...eu fiind de moda veche , cred ca e mai bine sa vorbesti cu cineva fata in fata decat sa raspandesti ideile in mediul virtual ( bine, vor spune multi ca e mai usor si se raspandesc mai repede..la un simplu click vezi ce vrei si unde vrei).DAR, vezi ..asta e problema generala pe care trebuie o sa intelegem toti ( cum in mediul virtual fiecare poate raspandi o informatie asa se poate si in mediul offline....fie prin mail fie, fie prin conversatie directa) si asa se poate raspandi o informatie utila ( nu , neaparat ce gasim in mass-media nociva pt. fiecare creier uman; ca doar daca iti cauti publicitate sau mai stiu eu ce anume....atunci , din start pornesti ca si cei cu elementele lor propagandistitice). Ca , duci o lupta invizibila cu cei care nu sunt pe aceeasi directie cu tine , e alta ( problema e , ca multi nu stiu de unde sa se informeze in privinta multor lucruri). Multi, cauta doar sa fie in trend cu lumea, e super tare sa fii "cool" dar tot asa de ajuns celor care vor sa impune un lucru anume ( luandu-te de prost, de fapt n-ai cu sa te numesti altfel cand tu singur digeri porcariile altora....in loc sa cauti si cercetezi, tu doar digeri ca doar asa o sa fii "cool" sau considerat la moda cu ceilalti).


    Asta, e cea mai mare porcarie ( prin asta PROSTIA infloreste, putini sunt cei care mai gandesc cu propriu creier)...ca sa intelegem un lucru banal, nimeni nu-si doreste o critica constructiva; pot sa spun ca am inteles-o pe propria piele....daca il faci pe cineva prost aducandu-i argumente , e ca si cum l-ai lovi in moalele capului). Practic, isi pierdea pt.cateva secunde constiinta....nu stie cum sa se manifeste ( poate ca in cazul meu, nu sunt asa usor de speriat)...dar, in general multi nu-si gasesc cuvintele (pai, cum eu sunt prost cand am informatiile pe iphone; tot ce am nevoie gansesc pe fB sau mai stiu eu pe unde). Multi nu stiu ca o informatie corecta trebuie preluata din mai multe surse ( nu numai cele care sustin o anumita ipoteza) dar si din surse care practic contrazic ipoteza respectiva.



    Iar , de acolo fiecare poate sa-si prelucreze o anumita informatie cu propria certitudine fiind in concordanta cu realitatile din jurul lui....nu poti fi credul crezand ca anumiti oameni s-au nascut ingeri iar altii ( diavoli); ca altfel nu ai invatat nimic si nici n-ai procesat o anumite informatie corect ( doar ca preiei unele ipoteze si le dai mai departe). Ca concluzie, e usor sa pacalesti cenzura zilelelor noastre ( nu-ti trebuie nu stiu ce calitati mintale superioare sau sa fii un "geniu") ca sa transmiti o informatie cat de cat utila dar sa nu fie sesizata in totalitate de multimea nula ( daca, cum am mai zis ....nu sunt instare sa judece dupa o logica banala ci doar o i-au totul ca pe un tot; numai ca cireasa de pe tort e, ca sunt prostiti in ultimul hal).


    Pacalirea cenzurei consta in faptul ca tu oferi unele informatii dar nu dai si mure in gura ( de aici, si reporturile sau reprosurile....pai, cum noi pana acuma am fost atat de prosti incat am crezut unele lucruri....dar vine un nenea sau un nimeni si ne demoleaza credinta); cam asta se intelege peste tot in jurul nostru, daca tu ajungi sa le oferi o alternativa de a intelege unele lucruri , ceilalti le considera inutile sau chiar toxice ( avand in vedere ca, daca multi ar incepe sa priceapa unele lucruri in sensul lor pur si nu meschin; am avea o alta lume la ora actuala). NU credula si plina de superstitii!

    RăspundețiȘtergere
  11. Va trebui să învățăm să folosim scula defectă. Că e în trend :)) Facebook poate face unei idei spusă de un Nimeni (unu ca mine, nah!) audiență cât toate televiziunile la un loc.

    Mulțumesc YO9GJX pentru documentație. Sărut mâna oricui pune documentație serioasă despre fabricarea consensului prin social media. Dacă vreți ajutor să descifrați matematica din teoriile hub-urilor ale lui Albert-László Barabási puteți conta pe mine.

    Eu citesc documentația. Nu răspund la opinii. Dezbat idei documentate.
    Există vre-un forum pe undeva? Pls! Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. "Facebook poate face unei idei spusă de un Nimeni audiență cât toate televiziunile la un loc. "

    ... vis erotic

    O idee "conformă", adică o oarecare lingere securistă în cur, este distribuită mai multor mononeuronați, iar pe baza "emulației" artificiale se justifică securistodictatura de la țară.

    ... adică, "aflăm ce vrea poporul", în timp ce poporul privește crăcănat la... aberație.

    RăspundețiȘtergere
  13. Aș mai adăuga că nu trebuie neapărat să fii prost și agramat pentru a fi vulnerabil la opiniile mainstream de pe fb. Cunosc cîțiva tineri de 17-18 ani extrem de inteligenți care m-au stupefiat prin aderența lipsită de orice simț critic la "vocile" fb-ului în momentul alegerilor din 2014. Jos comuniștii, iar ei sunt născuți în '97... Unii dintre ei sunt olimpici la matematică.

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari, Dan, pentru analiza :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu folosesc FB pt. ca mi-au facut altii cont; cica sa ma bage in modernitate.
    Daca tot am contul, postez si eu jurnale de calatorie, caci imi place sa ma plimb. Toamna/primavara prin orasele/satele Europei, iarna in Alpi la schi, vara cu cortul in Carpati (ca-i mai salbatic).

    Acum, legat de "Facebook nu-ţi distribuie toate mesajele prietenilor tăi, ci selectează după un algoritm pe care nu-l înţeleg" - e adevarat. Nici eu nu inteleg mecanismul in care sunt promovate - unele ajung la toti prietenii, altele nu. Ma intreaba unii cand public iesirea la cort din nu stiu ce munti si le spun ca e publicata de o luna. Pai cum, ca nu am vazut-o?...

    Daca e sa consider toata argumentatia din articol, s-ar putea ca FB sa bage Carpatii inaintea Alpilor pe considerente basiste, iar Belgia inaintea Angliei, pe considerente bruxeleze.
    Daca gresesc, inseamna ca baltesti ca de obicei in teoria conspiratiei.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cu nasu-n[tre] Fese_buci se tampeste omu'
    Televizorul il prosteste, doar...
    Cred ca doar un eveniment de oprire a distributiei energiei electrice - destul de improbabil - poate opri boboru'
    Sint indivizi care NU POT RENUNTA la aceasta dependenta psiho-afectiva de minciuna virtuala!
    De buna voie, desigur; unii mai labili se "sperie" incat s-ar sinucide.
    Interactiunea umana si raportarea la realitate sint influentate catastrofal; omul ajunge unealta vorbitoare si - dupa ce ucide sufletul prin inghetare hipnotica, practic - devine un fel de mort-viu, un zombie.
    Pentru asa ceva trebuie sa fim pregatiti sa evitam...
    Nu se mai "face" democratie vreodata ci se joaca meciul final: zombiies "buni" contra zombies "rai".
    Politico-virtual, cu cadavre reale.

    RăspundețiȘtergere
  17. https://www.youtube.com/watch?v=4INHfHqUOnA

    RăspundețiȘtergere
  18. In calitate de administrator si proprietar al portalului ThinkAgainRo precum si al retelei sociale PrieteniiRusieiRo, ne ati face mie si cititorilor nostri un privilegiu imens daca v ati expune ideile in umilele noastre colibe virtuale! Nu va opriti din scris ar fi o victorie ptr Sistem!

    RăspundețiȘtergere
  19. Articolul reflecta foarte bine realitatea virtuala... Hai sa intelegem cate ceva in plus:
    1) Fb nu este un serviciu public gratuit pentru noi - se castiga bani la proprietar, deci inutila plangerea ca cineva ti-a sters contul si nu mai existi, este proprietatea lui - de buna voie te loghezi, iti dai datele, comentezi, etc...- asta nu inseamna ca ai "drepturi democratice de existenta" in Fb....
    2) Daca pc 1 este adevarat, atunci: - nu exista democratie adevarata pe Fb
    - exista manipularea informatiei pe Fb
    - exista "interes ocult" pe Fb
    - toate punctele de mai sus sunt cu voia sau fara voia proprietarului
    - toate punctele de mai sus sunt "CU VOIA" utilizatorului (!)
    - in nici un caz de mai sus nu putem vorbi de existenta unei persoane reale in mediul virtual
    Sa rezumam: cu sau fara Fb, cine are prieteni adevarati, nu vituali, se bucura oricand, poate comunica oricand, poate comenta oricand, deci exista!!! Nu va lasati pacaliti de avantajul Fb de a va face "reclama personala" prin orice postati, fie ea o postare despre idei democratice veritabile - Fb este un domeniu virtual, deci acolo se poate opera ireal, incorect etc... Ganditi-va ca, daca la un moment dat vor fi distrusi satelitii de conexiune la net, ne vom plange ca nu mai avem prieteni?!?... sau pe cine vom invinovati?!?....

    RăspundețiȘtergere
  20. Da foartecfrumos articolul si in acelasi timp la obiect. Da totusi am o mica intrebare: s-a pretins vreodata de catre cineva ca facebookul ar fi oretea care are ca scop obiectivitatea, informarea corecta, noncenzura ?,nu cred,asa ca putem spune clar ca nimeni nu este obligat sa se inscrie pe facebook si nici nu poate obliga facebookul sa fie asa cum doreste el. Pana la urma este o afacere ca orice afacere care se conduce dupa regulile pe care proprietarii acesteia inteleg sa le aplice.Autorul articolului insa e liber sa nu adere la acestea...simplu

    RăspundețiȘtergere
  21. Felicitari Dane, un articol excelent. Ai reusit sa evoluezi, sa vezi o imagine "mai de ansamblu", e prima oara cand citesc la tine ca anticomunismul a fost si este folosit drept baubau. Ai observat bine tot ce era de observat despre "algoritmul AI" al FB, ajustat cu siguranta si manual.

    De reamintit:
    1) FB a facut si probabil face in continuare experimente sociale in masa. In 2012 s-au jucat cu algoritmul News Feed-ului pentru a vedea daca pot modifica starea de spirit a clientilor. Si au reusit: http://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/06/everything-we-know-about-facebooks-secret-mood-manipulation-experiment/373648/
    2) Prin alt experiment Facebook a reusit sa mareasca semnificativ numarul celor care au votat la alegerile din US: http://www.nature.com/news/facebook-experiment-boosts-us-voter-turnout-1.11401

    Acum combina algorimul AI reglat manual + abilitatea de a schimba sentimente + abilitatea de a scoate oameni la vot/in strada si o sa-ti dai seama cum a pierdut Ponta la scor in 2014 si apoi demis in 3 zile de exemplu.

    Sarbu, cameramanul care a filmat (partial) executarea Ceausestilor e omul CME, adica licurici. FB, sponsored by licurici. Cozile de topor locale, filtered by licurici. Deci au un intreg Sistem compus din mai multe "organisme" relativ independente prin care manufactureaza consimtamantul. Resistance is futile. Prin nivelul de cunostinte la care ai ajuns, oricat de coerent si de argumentat scrii, pentru masa de manevra arati exact ca un cersetor cu o pancarta "The end is near".

    RăspundețiȘtergere
  22. Si eu care ma gandeam ca sunteti in vacanta ! facebook este o unealta de manipulare in masa...la alegerile din 2014 imi apareau numai like-uri la M10 de la persoane din lista care mi-au spus clar ca nu au dat like ;) si nu minteau :) si da, daca postarile nu urmeaza la pensée unique nici cei din lista nu le vad. Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  23. M-am confruntat cu probleme similare acum un an, când era campanie electorală pentru prezidențiale. În momentul în care am îndrăznit să zic ceva "de rău" despre klaun iohannis, mi-au sărit în cap inclusiv prietenilor din viața reală și rude. De atunci mi-am închis profilul și nu-mi pare rău. Am ales să nu ader la ce este mainstream, niciodată nu m-am încadrat în curentul celor la modă, iar haita de lătrăi care m-a linșat virtual mi-a dovedit că oamenii care gândesc normal și discern adevărul de manipulare, nu sunt altceva decât "vox clamantis in deserto".
    PS: foarte bun articolul, te citesc de puțină vreme, însă sunt de acord cu punctul tău de vedere. Dacă muți blogul pe alt domeniu, sper să dau de tine ca să-ți citesc în continuare articolele.

    RăspundețiȘtergere
  24. Ai exprimat exceptional in scris ceea ce altii au inteles foarte bine intuitiv dar poate nu s-au exprimat la fel de bine ca tine! Felicitari pentru gandirea independenta. Cat despre o adresa noua p blog caut si o sa-ti spun maine. Marian

    RăspundețiȘtergere
  25. Si ce bre, n'avem voie sa fim tampiti? Ba chiar si IDIOTI daca vrem noi. Eeeeeeeee

    RăspundețiȘtergere
  26. O sinteză bună a acestui mijloc de control şi manipulare socială. Am avut şi eu un cont, la care am renunţat din cauza motivelor enunţate în articol şi în comentariile cititorilor; ba chiar am un motiv în plus: îmi place să scriu folosind semnele diacritice ale limbii române. Acum, drept să spun, nici nu mai ştiu dacă sunt sau nu mai sunt în rându' lumii... Dar voi supravieţui dilemei, pentru că, nu-i aşa, a existat şi există viaţă şi fără facebook.

    RăspundețiȘtergere
  27. “Vanity-definitely my favourite sin”

    RăspundețiȘtergere
  28. Excelent, poate se mai trezesc din zombiizati.
    Daca totusi vrei neaparat la genul asta de retele sociale iti recomand Diaspora ( https://diasporafoundation.org/ )si atrage cat de multi poti acolo.
    Nu e controlat si cenzurat de nimeni, tot continutul este al tau si cia daca e interesata n-are decat sa puna osu la treaba nu sa astepte ca la fb sa-si tina prostul singur dosarul la zi :D

    RăspundețiȘtergere
  29. Salutare, utilizez fb (pt a lua legatura cu cei de departe) dar nu cunosc prea multe despre el. Asa ca te intreb: daca fb ti-a inchis contul nu-ti poti face altul? eventual cu acelasi nume. Iti identifica ID-ul calculatorului?

    RăspundețiȘtergere
  30. incearca pe www.eklablog.com ! Eu personal sunt multuimit de ei !!!

    RăspundețiȘtergere
  31. Nu uitati ca Facebook este listat la bursa (cam la toate , inclusiv la noi);ca sa n-o mai lungesc , finantele conduc lumea sub diferite aparente.Stiai ca si tu poti cumpara actiuni Facebook perfect legal?Si peste 5 ani , dupa ce actionarii principali isi vor fi umplut conturile , sa nu te plangi ca ai pierdut bani cu "Facebook"...bineinteles o data cu venirea unei "mari crize financiare"...

    RăspundețiȘtergere
  32. Am postat imediat cand am citit articolul (Prima mea postare pe Facebook), am fost mereu sceptic in privinta Facebook ului dar era pur si simplu din instinct.
    Multumesc ca mi-ai deschis ochii. Eu personal te sfatuiesc sa pastrezi toate informatiile pe un hard extern pentru linistea ta. Nu cred ca va sta nimeni sa stearga acest blog underground.

    RăspundețiȘtergere
  33. M-am confruntat cu aceeași problemă ca și tine. Am folosit o carte de identitate a alcuiva gasită cu Google pe internet. Am pus o poza care sa semene cu a mea in locul celuilalt tip. Merge brici, cont recuperat! Acum contul il folosesc doar sa trollez pmp-isti, basiti, iohanisti, idioti ai sistemului si sa ii fut in gura pe toti de aici care au comentat ceva impotriva ta.

    RăspundețiȘtergere
  34. Plaforme de blogging free: http://mashable.com/2007/08/06/free-blog-hosts/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)