miercuri, 4 noiembrie 2015

Victoria irationalului

În urmă cu ceva ani un american a vrut să ştie dacă mai are benzină în rezervorul maşinii. Cum poţi face asta dacă nu-ţi funcţionează indicatorul de la bord? Desigur, introducând un chibrit aprins în rezervor. Explozia care a urmat i-a curmat viaţa nefericitului personaj. Motiv suficient pentru vreo câţiva prieteni(desigur, şi IQ-ul acestora empatiza bine de tot cu cel al defunctului) să dea vina pe autorităţi pentru că nu au avertizat suficient consumatorii. Şi-aveau dreptate: de unde să ştii că dacă bagi chibritul aprins în rezervor se lasă cu explozie?

Alternativele acestei poveşti sunt nenumărate. Să bagi cuiu-n priză pentru a simţi dacă e curent electric, să atingi cu nasul talpa fierului de călcat pentru a verifica dacă e suficient de cald sau să te arunci în mijlocul unui lac pentru a măsura adâncimea în condiţiile în care n-ai habar să înoți. Poţi sfida acceleraţia gravitaţională aruncându-te de pe bloc, poţi verifica tehnica lui Superman pândint maşinile pe autostradă şi luându-te la trântă cu ele sau te poţi simţi ca un gladiator din Roma antică escaladând gardul ţarcului leilor de la Zoo. Ştiu, sunt chestii care ne stârnesc zâmbetul, dar, în final, se lasă cu decesul nefericitului.

Înainte de a râde gândiţi-vă că acesta este unul dintre motivele principale pentru care manualele de utilizare ale produselor sunt atât de stupide. V-aţi întrebat de ce trebuie să le reaminteşti de fiecare dată nătărăilor să nu arunce spray-ul sau bateriile în foc? De ce trebuie să atragi atenţia că butelia trebuie să stea departe de sursele de căldură? Şi atâtea alte chestii care par stupide? Ei bine, ele sunt spuse pentru că sunt necesare. Nu-mi dau seama dacă sunteţi conştienţi, dar oamenii ăştia sunt la tot pasul, trăiesc printre noi. Ei există nu doar în bancuri. Sunt persoane reale, palpabile.

Sunt oameni care trăiesc la marginea raţiunii, care reacţionează strict instinctual şi care îşi duc existenţa într-o pâclă absolută. Nu fac raţionamente, n-au idei sau iniţiative. Ei sunt turma, cei mânaţi într-o parte sau alta de hazard, precum frunza de vânt. Nu vă lăsaţi păcăliţi. De multe ori sunt greu de detectat din cauză că au o capacitate sporită de disimulare; e practic un instinct care-i ajută să supravieţuiască!

În general preferăm să le spunem proşti sau marginali intelectual. Nu-i desconsideraţi însă. Proştii nu sunt marginali sociali! Ei se află la absolut toate nivelele societăţii. Îi poţi găsi între sărăntoci, dar la fel de bine printre milionari, politicieni, oameni de decizie s.a.m.d. Dincolo de această capacitate teribilă de disimulare şi „strecurare” mai au o caracteristică: sunt mulţi! „Proşti, dar mulţi” - spunea Lăpuşneanu - scoţând în evidenţă o altă caracteristă esenţială a acestei „clase”. 

Până de curând, marginalii intelectual îşi cunoşteau limitele şi-şi ascundeau cu dibăcie prostia. Instinctul despre care v-am vorbit îi ajuta să se ascundă, să-şi obtenebreze micul secret ruşinos. Lucrurile s-au rotit însă la 180 de grade odată cu apariţia „social media”. Conectându-se unii cu alţii au constatat că sunt făcuţi din acelaşi aluat, că împart „aceleaşi valori”(a se citi negură) şi, mai ales, că ei sunt majoritatea. Lumea e a lor aşadar! Nu a ălora care vorbesc complicat, care au pretenţia utilizării argumentaţiei sau care caută ceva în viaţă. Nu! Lumea e a celor care trăiesc mecanic pentru a-şi satisface instinctele primare, care râgâie-n văzul lumii după o porţie copioasă de mici cu bere, care pârţâie zgomotos şi care-şi măsoară lungimea mucilor. E apogeul democraţiei, aşa că potoliţi-vă cu prostiile! Majoritatea face jocurile, deci ei sunt cei al căror rând a sosit!

Înainte de a pica în transă copleşiţi de realitatea pe care tocmai v-am dezvăluit-o, ar trebui să mai aflaţi un aspect. Trăind la limita extremă a raţionalului, această masă informă şi pestriţă nu-şi poate adjudeca victoria niciodată. Capacitatea intelectuală n-o ajută. Oamenii care fac parte din masa anterior descrisă pot fi executanţi buni în măsura în care le descrii exact ce trebuie să facă. Se transformă astfel în automate umane minunate, capabile să ruleze cu erori minime. Totul e să nu existe prea multe excepţii. 

Aşa se face că, pentru structurile din vârful societăţii, pentru serviciile secrete şi pentru alte organizaţii mai mult sau mai puţin legale, jocul secolului este manevrarea turmei într-un sens sau altul, în funcţie de nevoi. Îmi veţi spune că ăsta a fost jocul întotdeauna şi aveţi dreptate. Însă acum lucrurile se desfăşoară la un nivel grandios. Turma e simplă, trăieşte din emoţii false, se mobilizează impulsiv şi aleargă încotro i se dictează. Desigur, mai sunt şi scăpări, dar până la urmă, cei din spate pot obţine facil rezultatul dorit.

Ne aflăm într-o negură a istoriei în care victoriile se obţin prin manipularea maselor informe de marginali intelectuali. Suntem într-o perioadă în care idealul social a devenit neajutoratul, „prostul clasei”, incapabilul etc. O perioadă în care societatea îşi propune programatic să fabrice pe bandă rulantă asemenea specimene. Ei sunt noul om pe care şi l-ar fi dorit Ceauşescu sau oricare alt dictator. Slab, precar intelectual, manipulabil şi, în final, docil(doar nu credeţi că vreodată, după un episod de bănănăiala ineptă, vor renunţa să se mai ducă încolonaţi la neo-fabricile la care sclavagesc).

De-aceea trebuie să vă pregătiţi pentru o nouă eră în care victoria nu va fi niciodată a binelui sau a răului ci întotdeauna a iraţionalului. Instrumentele există, manualele de utilizare există şi ele, astfel încât celor care nu fac parte din masă nu le rămân decât două variante: ori să fie activi în lupta prin manipulare a oilor, ori să privească detaşaţi spectacolul. Alte variante societatea postmodernă nu poate oferi.

15 comentarii:

  1. Bun articolul, e un unghi pe care nu l-am vazut, dar intr-adevar Social Media a reusit sa coaguleze ce-i mai rau in umanitate. Evolutia civilizatiei pare blocata, Idiocracy pe fata.

    PS: apropo de Idiocracy, basescu propune programul Primul Club: https://www.facebook.com/PresedinteleTraianBasescu/posts/1143838432296373

    "Tineretul are nevoie de cluburi.
    Prima reacţie a autorităţilor este să le închidă. Greşit. Plecînd de la comanda socială ele trebuie să existe. Soluţia este finanţarea modernizării acestor cluburi cu credite garantate de stat, la fel ca la prima casă. Dacă le vom închide cluburile ce alternativă dăm tinerilor pentru petrecerea sfîrşitului de săptămînă mai ales iarna? Credeţi că vor umple sălile de teatru?
    Nu vreau să-mi imaginez cît de riscante ar fi nişte cluburi clandestine.
    Sunt convins că Guvernul României poate da o soluţie inteligentă pentru prezent şi viitor. Tinerii au nevoie de cluburi.
    "

    RăspundețiȘtergere
  2. buna ziua bors aveti? am venit sa iau toporul. asta apropo de prosti precum adamclisma. in alta ordine de idei asta e mersul lumii de la prima maimuta sef, faraon , sef de biserica, ceo la orice multinationala, dictator sau sef de stat sau guvern in cel mai democratic stat. nu e bine nu e rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi se putea.... Hop țop și băsistul. :-D

      Ștergere
  3. Internetul e plin de farse si tampenii facute de rusi si totusi exemplele vin intotdeauna de peste ocean..sa fie o intamplare? In plus vi s-a facut frica de niste copii care au iesit in strada? Va incurca cu ceva 'enteresele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce m-ai mai prins, bibicule! Vigilentule! Acum hai în pas alergător în stradă şi ţipă ce ţi se dă că-ţi face influencerul prezenţa şi te trece absent!

      Ștergere
  4. Poate renunți la tratamentul cu ceafă de porc pentru carență de... inteligență.

    Internetul de limbă română e plin de zoaie securiste și... de proști, ăsta fiind și motivul pentru care pot fi mobilizați atât de ușor peluzarii strigători și tinerii nonconformiști care urlă în cor lista de revendicări a peluzarilor. Se numește efect de turmă, iar elementul este reprezentat de... oaie.

    RăspundețiȘtergere
  5. mlastina bolborosind puturos :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Jocul este riscant. Ce te faci daca gloata are un moment de "luciditate" si isi schimba tinta? Daca se apuca sa ceara nu plecarea politicienilor ci ... [suspans] eliminarea din sistem a tuturor sefilor de directie din SIE si SRI? Hmmm ... abia atunci lucrurile ar deveni interesante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peluzarii ar sparge protestul provocând jandarmeria. Bineînțeles, la ordinul mafiei securiste.

      Ștergere
  7. Acum 3 ore pe FB: fb.com/klausiohannis/

    Invit coalițiile de organizații non-guvernamentale cu largă recunoaștere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie a.c, la o oră care va fi comunicată ulterior. De asemenea, îi invit pe manifestanți să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mișcările civice din ultimele zile. Propunerile se pot transmite la adresa de e-mail consultari@presidency.ro până astăzi la ora 24.00, cu specificarea datelor de contact. Consultările se vor desfășura într-un cadru de dialog funcțional, care presupune, inevitabil, un număr limitat de reprezentanți. Societatea civilă va rămâne și pe viitor un partener de dialog al Administrației Prezidențiale și astfel de consultări vor avea loc cu regularitate.

    =))

    RăspundețiȘtergere
  8. In afara de prima fraza care aduce cateva glume vechi impreuna, absolut de acord cu articolul. Aveti dreptate, la care adaug, si ce daca? Jocul se desfasoara pentru moment exact in parametrii in care ii doreste comanditarul...

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca niste oameni cu o anumita experienta de viata, cultura, factura morala etc. nu vad ca solutie decat "să fie activi în lupta prin manipulare a oilor, ori să privească detaşaţi spectacolul", ceea ce inseamna ca au aruncat "prosopul" atunci nu mai este loc de speranta. Iar daca nu mai speri...nu inteleg de ce va mai zbateti in lant...poate puteti explica perspectiva asta cumva.

    RăspundețiȘtergere
  10. Da..... ne aflăm într-o negură a istoriei în care victoriile se obţin prin manipularea maselor informe de marginali intelectuali. Suntem într-o perioadă în care idealul social a devenit neajutoratul, „prostul clasei”, incapabilul etc. O perioadă în care societatea îşi propune programatic să fabrice pe bandă rulantă asemenea specimene. Ceausescu nu si-a propus asta nu era capabil de un asemenea lucru , ALTII si-au propus dar s-au lovit de o sincopa ce a trebuit sa o accepte si sa o aplice .. Singura perspectiva este razboiul , iar cei care vor ramane daca vor ramane sa inteleaga ca LACOMIA sub toate formele ei este dusmanul principal .

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)