sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Facebook si de la capat

 Se-aude că plăvanul i-a promis Teleormăneanului că-l scapă de proces în cazul în care face cum zice în ceea ce priveşte guvernul. În acelaşi timp, ambasadorul licuriciului i-a promis lu' colegu' că dacă trece guvernul fără probleme, îi oferă conducerea partidului după condamnarea Teleormăneanului şi, de asemenea, măreaţa funcţie de comisionar între ambasade. Asta înseamnă să fii mafiot!”

În mare, din ce-mi amintesc, acesta a fost mesajul de la care a pornit toată problema. La vreo câteva ore de la postare, logându-mă pe Facebook primesc minunata notificare de blocare a contului.  O experienţă fabuloasă pentru cineva care vrea să înţeleagă cu adevărat mediul care e pe cale să apară. Vă propun aşadar în continuare să vedem cum merg lucrurile - vorba marelui Kurt Vonnegut.

Trezindu-mă în „realitatea blocată” mi-am propus să cooperez, doar ce era să fac? Aşa că, pac la războiu pentru recucerirea redutei. Pasul1 - zice Zuckerberg - recunoaşte-ţi prietenii. Ha, păi asta e floare la ureche pentru unu care a confirmat democratic orice cerere de prietenie. Încep să defileze ecrane. Primul prieten pe care trebuia să-l recunosc era reprezentat în următoarele ipostaze: un ghivecicu pământ în el, un buchet de flori, trei lăzi cu răsaduri, o păşune s.a.m.d. Întrebarea banală a lui Zuckerberg: spune-ne cine-i ăsta? Parcă era o ghicitoare de-aia gen „ce are patru picioare, blană miţoasă şi paşte”. Hait, m-am prins: e oaia. Pe dracu'! Zuckerberg mă pune să aleg din opt nume şi pe niciunul nu-l chema oaie. Asta e, zic, hai să-i dau skip. Următoarea, din nou floare la ureche: erau numai câini. Iar opt nume, iar skip. Apoi îmi zâmbeşte soarta. Îl recunosc pe Mirel Palada. Banal, zic. Apoi sunt inundat din nou de un potpuriu de căsuţe, peisaje bucolice s.a.m.d. Skip nu mai merge, aşa că aleg pe baza algoritmului „m-au trimis mama şi tata/să ghicesc unde e piatra ...”. Excepţional! Ultimul era un om pe care, în mod evident, „nu l-am văzut în viaţa lu' eu”. Desigur, aplic acelaşi algoritm imbatabil din care, probabil, Zucki decide că sunt infractor(sau poate că deja decisese, iar ăsta era un pas aşa, la mişto). 

Începem etapa a doua, infractorule!” - pare a-mi spune Zucki. „Acu' să te văd! Dovedeşte că eşti tu!”. Ceea ce trebuie să faci nu e mare lucru: faci o poză color unui document de identitate şi-l pui la ei. Ei îţi promit că, după identificare, îl şterg de pe servere. Greu de crezut! Presupunând că e aşa, cum dovedeşti că dacă sunt neam de bin Laden m-ai legitimat? Simplu, probabil tipăreşti pe o hârtie dovada sau, şi mai simplu, ştergi aruncând mizeria fix la NSA. Dar să lăsăm supoziţiile! Ne-a spus Zucki să-i dăm docomentu' ce facem? Ceva din mine zice „las-o baltă”. Altă parte îmi spune „ce-i mare lucru?”. Până la urmă, ajung la înţelegere cu ambele părţi şi mă hotărăsc să încarc docomentul, dar cu chestiile gen serie, număr, CNP, adresă, poză s.a.m.d. blurate. Până la urmă vor să-mi verifice identitatea şi-atât. Dau să-ncarc, fail! Adică pur şi simplu nu merge. Hait, mă gândesc, e prea mare docomentu' şi nu le mai încape pe servere. Fă-l mai mic, optimizează imaginea(deh, o fi trebuind să respecte şi niscaiva criterii SEO) dă-i iar upload. Canci! „Ţi-am spus eu să stai de-o parte!” - îmi şopteşte autoritar vocea suspicioasă. O las baltă şi-i dau dracu'. 

Peste vreo câteva ore, diavolul îmi dă iarăşi ghes: „păi laşi tu atâţia prieteni fără vocea ta pe wall? Renunţi tu la succesurile(sik!) feisbucistice? Nu-ţi dai seama ce vor suferi ăia cu buchetu de flori, cu păşunea, cu căţelu s.a.m.d.?”. Rapid deci: login, „dovedeşte-ne infractorule”, upload. Succes! Aia e, conspiraţionistule. Merge! Peste vreo câteva ore, vine răspunsul lu Zucki: nu e bine, e prea mult blurat. „Să moară mă-ta!” - zic. „Păi n-ai spus, băi mediocrule, că vrei să vezi dacă sunt eu? Ţi-am arătat! Ce vrei mai mult? Număru' de la pantof? Amprenta dentară? Număru' de la cont??? Suspiciosul din mine pune gaz pe foc: „Ţi-am spus eu că eşti prost!”. Are dreptate! Astfel încât l-am băgat pe nea Zucki acolo de unde a venit şi am lăsat-o baltă. Poate rezista şi fără mine! La fel şi eu fără el.

Acestea fiind zise, cred că le-am răspuns tuturor celor care mă întreabă una-alta legat de subiectul FB. Prefer să postez azi acest material, iar luni(dacă mă încadrez în timp) să ne ocupăm pe îndelete de cenzură, identitate şi alte câteva nimicuri legate de facebook şi lumea care vine. Le mulţumesc tuturor celor care m-au urmărit, mi-au dat like şi m-au contactat. Pentru mine, cel puţin pentru moment, aventura facebook s-a terminat. Dacă vă face plăcere, urmăriţi-mă în continuare pe blog şi daţi share.

33 de comentarii:

  1. 1) Cineva (sau mai multi) ti-au dat Report.
    2) De super rahat treaba cu documentele, incredibila. Ma apuca nervii si cand cineva imi cere buletinul ca sa intru intr-o institutie de stat. N-am mai auzit de asa ceva, ever. Am auzit sa le ceara un numar de telefon pentru confirmarea contului, maxim. "Cine sus te iubeste".
    3) Bun venit in 1984 ver 2.0.
    4) Nu renunta ever la blog, e printre ultimele forme directe si partial anonime de exprimare.
    5) N-ai pierdut nimic, oricum FB cenzureaza la greu opiniile care nu sunt "cucurentul". As paria ca maxim 10% din prieteni iti vedeau posturile.
    6) Cauta o solutie tehnica pe blog de mici "twitturi" (nu pe Twitter ca acolo nu se dau romanii), pentru a mai arunca bucati de 2-3 propozitii care nu se pot numi articole.
    7) Promoveaza-ti feedul RSS si RSS readerele (FeedReader sau cele embed in browsere).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici o problema intregul meu cont de gmail este o fantoma si am aflat asta cand am intrebat un om inteligent si mi-a cerut ID-ul de pe un anumit site, dovedind ca Id-ul ala era in cu totul alta parte, si am pierdut si bani!

      Ștergere
  2. o sa dau share pe facebook. sa vedem in cat timp mi-l inchide si mie :) :)

    RăspundețiȘtergere
  3. alt cont pe facebook cu alt nume nu se poate face? si tot asa :) :)





    alt cont cu alt nume nu se poate face? macar sa-i obositi nitel :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-e teamă că aş obosi eu înaintea lor. :-)

      Ștergere
    2. vi-l fac eu :) si va trimit user si parola :)

      Ștergere
    3. cautati la adresa trenduri_economice@gmx.com

      Ștergere
    4. Multumesc, dar nu cred că mai încerc. În acest moment nu prea am chef s-o iau de la capat. Mă gândesc la alternative care să nu mă apese în niciun fel.

      Ștergere
  4. V-aţi dat bătut mult prea repede. Mare păcat!
    Ce, e mare lucru să va mai faceţi un cont nou.
    Acceptaţi mai puţini "prieteni", că doar se poate da follow ....

    RăspundețiȘtergere
  5. Hm, cat va mai dura asta cu blogurile? Banuiesc ca vor fi urmatoarele cenzurate...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe odnoklassniki nema problema. Recomand!
    Daca-l aveai la prieteni si pe Luzaroiu, altfel te trata licuriciul cel mare. Greu la deal doar cu Palavra mic.

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.ziaristionline.ro/2015/11/21/o-carte-cenzurata-la-gaudeamus-un-presedinte-impotriva-romaniei-de-radu-portocala-publicata-la-editura-cartier-din-chisinau-si-ascunsa-la-bucuresti/

    Uitati aici cenzura incredibila.


    "Am scris o serie de articole şi cronici de-a lungul „deceniului Băsescu” – şi sînt gata să recunosc că nu am acordat nici o simpatie, nici o indulgenţă marinarului din dealul Cotrocenilor. Ca spectator angajat – pentru a folosi expresia lui Raymond Aron – nu aveam vreun motiv să gîndesc şi să scriu altfel sau altceva. În aceeaşi stare de spirit am scris în acea perioadă şi despre grupul aşa-zişilor intelectuali prezidenţiali.

    Acum un an, cînd se termina mandatul lui Traian Băsescu, am pus cap la cap aceste texte, aşezînd înaintea lor cîteva rînduri în care spuneam eventualului cititor că ele constituie nu atît o cronică a preşedinţiei lui, ci mai degrabă consemnarea furiilor şi dezgusturilor mele din acea perioadă.

    Multă vreme, căutarea unui editor n-a dus la nimic. Nu eram refuzat, dar – mult mai subtil şi totodată mai laş – nu mi se răspundea. Cunosc bine procedeul. N-a fost inventat în România, dar i s-au descoperit repede avantajele şi, imediat după redobîndirea unei libertăţi de exprimare de care nu oricine trebuia să se bucure, s-a procedat la importarea lui."

    - See more at: http://www.ziaristionline.ro/2015/11/21/o-carte-cenzurata-la-gaudeamus-un-presedinte-impotriva-romaniei-de-radu-portocala-publicata-la-editura-cartier-din-chisinau-si-ascunsa-la-bucuresti/#sthash.8Z7hZ487.dpuf

    RăspundețiȘtergere
  8. "Scriu aceste rînduri vineri după-masă. La standul Editurii Cartier cartea mea e tot sub obroc si, fără îndoială, acolo va muri înainte să se fi născut cu adevărat. Nu-mi rămîne decît să mă întreb ce s-a întîmplat. Nu pot să cred că amabilitatea dlor Erizanu şi Galaicu-Păun n-a fost decît o mascaradă în spatele căreia se pregătea omorîrea cărţii pe care le-o propusesem spre editare. Nu cred că o ciudată perversitate îi face să ţină ascunsă o carte la care au lucrat şi despre care mi-au arătat că au o părere bună.

    Cred, mai degrabă, că în ultimul moment li s-a spus că au greşit, că au tipărit o carte ticăloasă care nu merită să existe. Fără nici o intenţie de a dramatiza, pot să afirm că volumul Un preşedinte împotriva României, publicat la Editura Cartier în noiembrie 2015, face în momentul de faţă obiectul unei cenzuri. Nu ştiu cine a hotărît-o, dar pot să bănuiesc. Şi, în orice caz, ştiu de ce s-a luat această hotărîre, pe care n-o pot califica decît drept mizerabilă.

    Nu-mi place să renunţ, să mă dau bătut. Această carte – chiar dacă îi va enerva pe unii, sau tocmai pentru că îi va enerva – o să trăiască. Voi cere Editurii Cartier anularea contractului care ne leagă pentru o perioadă de cinci ani, chiar dacă această cerere va trebui să treacă prin justiţie. Apoi, voi căuta un editor mai puţin susceptibil de a se lăsa intimidat. Nu e o ambiţie de autor. E o chestiune de principiu: aspiraţia legitimă de a-mi vedea respectat dreptul la opinie"

    Am incheiat citatul din articolul respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  9. Facebook e o mizerie. E un instrument de distribuit opinii aprobate si atat.

    RăspundețiȘtergere
  10. se aduna fisele..Cei care cred ca se pot ascunde in spatele unui cont fals dar primesc de la rude mesaje cu: la multi ani Costele! Cand mai treci prin Colentina? se insala amarnic

    RăspundețiȘtergere
  11. Exista varianta sa reincepeti pe FB cu alt ID gen DAN DIA CONU....noi cunoscutii si cititorii dvs va vom identifica.....de asemenea va astept si pe dvs si pe oricine vrea sa se exprime liber (fara sa jigneasca oamenii ci sa combata strict punctele de vedere) pe www.prieteniirusiei.ro .......am creat o retea sociala paralela si usor de utilizat similara cu FB exasperat de faptul ca postarile mele ajungeau doar la 10% dintre prietenii din lista, unele comenturi nu erau afisate sau dispareau, nu primeam notificari in timp real de la prietenii mei cei mai importanti.....ideea de retea sociala ca si ideea de BANI nu este rea...problema este cine controleaza FB si cine controleaza EMITEREA SI DISTRIBUTIA MIJLOACELOR DE PLATA.....oricum va citim cu mare interes si va urmarim

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca incerci sa-ti faci un nou cont o sa treci prin aceeasi poveste cu autentificarea. Iti vor cere numarul de telefon (iar daca deja l-ai folosit pentru contul cu problema, nu il mai poti refolosi ca e in baza lor de date) sau te pune din nou sa te identifici cu actele de identitate...
    Facebook se crede un fel de guvern cand de fapt e doar un chat. Ei iti impun o gramada de reguli: cont unic, sa te identifici etc. etc.
    Ei iti promit "privacy" dar sunt multe cazuri de oameni care au fost arestati pentru ceea ce au zis pe facebook (ca meritau sau nu sa fie arestati e o alta discutie, dar ideea e ca nu e nici un privacy).
    Facebook are si avantaje (cum ar fi ca tii legatura cu diversi oameni - desi e o legatura falsa in cele mai multe cazuri), dar foarte multe dezavantaje in acelasi timp. Multi utilizatori vor sa para ca au o viata fericita, ca mereu ies undeva cu prietenii s.a.m.d. Adevarul pe care l-am descoperit mai tarziu si care m-a lasat masca e ca cei ce posteaza cele mai multe poze cu "cum se distreaza" sunt de fapt oamenii cei mai depresivi si care au nevoie disperata de cineva care sa fie un prieten adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  13. este evident ca o politica ideologica de political-corectness este aplicata din ce in ce mai riguros de Feisbuc. Naivii care cred in povesti de Hollywood cu start-upuri create de studenti doar spre binele umanitatii sa nu uite ca intrun viitor apropiat totul se poate schimba. Deocamdata se stocheaza informatia. Solutia? lasatul de Feisbuc.Este ca si cu tigarile: in primele doua-trei zile este greu, apoi te gandesti cat de fr@ier ai fost toti acei ani..

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua

    Mai tineti minte cand m-ati jignit ? Mi-ati spus prost si incult deoarece nu pusesem un "i" la "sti"?
    Ei acum s-a intors treaba - si eu si cativa prieteni v-am dat report .Ingamfarea costa -un cost al oportunitatii sa zicem asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... un fapt care se constituie intr-o dovada a unei mari inteligente. Felicitari! Tine-o tot asa!

      Ștergere
    2. Pentru Anonimul de la 11.32: Amice, nu esti doar prost, esti in primul rand un frustrat. Motivele le stii tu si gasca ta de prieteni cu extremitatile mici. Ar trebui sa iti dai singur report tie. Sau mamicii tale.

      Ștergere
    3. Mai Micro Mic de Tot-asa cum este IQ tau si al ma-ti

      FRUSTRÁ, frustrez, vb. I. Tranz. A lipsi pe cineva (în special statul sau o instituție a lui) de un drept sau de un bun; a păgubi; p. ext. a înșela.

      Mai invata! Ingamfarea costa

      Ștergere
    4. Amice anonim, probabil ai vrut sa spui ma-tii, dar iar ai înghitit un i. Asta deja imi confirma faptul ca nu am gresit cand te-am facut prost!

      Ștergere
    5. om fara de facebook23 noiembrie 2015 la 20:52

      ce dovadă mai vreţi?
      ăştia de pe "face-n-buci" sunt foştii "vedeţi" de pe hi5 - o târlă de proşti !
      prietenii adevăraţi sunt ăia cu care răzi, cânţi sau ciocneşti un pahar

      Ștergere
    6. Anonimule, probabil ca iti este greu dar trebuie sa incerci sa treci peste frustrarile tale. Poti sa citezi mii de definitii, este clar ca tu te consideri inferior celorlalti (ce iti lipseste si cine te a lipsit de ele doar tu stii).
      Si eu am avut discutii in contradictoriu cu Dan, insa spre deosebire de tine am considerat ca am invatat ceva. Dc nu mi placea nu mai intram pe blog. Este atat de simplu. Sa distrugi e usor (ia un televizor si da cu el de pamant. Vai ce brav esti) dar sa construiesti e infinit mai dificil.
      In ceea ce priveste IQul meu si al tau, iti doresc un singur lucru: sa nu mai faultezi biata limba romana atat de grav.

      Ștergere
  15. chiar sunt curios din ce cauza a inchis facebookul contul. Facebook a dat o explicatie oficiala pentru inchiderea contului?

    RăspundețiȘtergere
  16. pentru frustratul de la 11.32 http://www.info-sanatate.ro/articol,39,116,Frustrarea_face_parte_din_viata_noastra.html

    RăspundețiȘtergere
  17. Dezamagitor. Credeam ca va lucreaza licuriciul cel mare. Cind colo s-au basicat niste pulifrici mici. Si prosti.

    RăspundețiȘtergere
  18. Imi pare rau, Dane.
    Chiar ma intrebam de ce naiba nu mai primesc notificari de la tine?
    Ce ti s-a intamplat tie, mi s-a intamplat in trecut si mie. Nu o data, ci de trei ori! Si eu am fost nevoit sa le scanez ID-ul, stergand insa datele gen CNP etc. Oricum, EI stiu! Si stiu si eu, asumandu-mi prezenta pe acea platforma mizerabila. Am vrut sa renunt de foarte multe ori, insa am multi vechi prieteni, de care ma leaga amintiri deosebite, cu care inca mai pastrez legatura. Oricum, cine iti citeste articolele, le citeste in principal aici, insa erau interesante si acele "intermezzo" scurte, la obiect, ca si unele comentarii, linkuri etc. Din pacate, lumea e plina de nemernici, iar in ceea ce-i priveste pe prosti, de genul frustratului care te-a reportat, razboaiele duse cu acestia sunt pierdute din start. Traim in lumea lor, Dane. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  19. Pentru toti comentatorii de mai sus
    Eu sunt pe FB iar domnul Diaconu nu este.Nu poti sa jignesti gratuit pe cineva doar ca ai blog sau ca ai ajuns la o anumita intelegere sau crezi ca ai ajuns .Nu va convine cereti o taxa si sa vedem cate persoane o sa va plateasca ca sa-i jigniti! Pentru restul ...vai de capul vostru!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă numesc Sorin, ca să mă delimitez de „anonimul” de mai sus.
      Tare ești mândru că ai rămas cu Face-ul în Buc(i), iar Dan nu.
      Dar știi care-i diferența între voi?
      Dan este apreciat într-un loc în care ai ȘI opțiunea de „NU-MI PLACE”. Pe FB dacă apare un articol că te-a înjurat cineva, poți să dai doar „like”, deși nu ești în culmea fericirii. La fel și cu manifestările unor minorități frustrate.
      Iar de urmărit postările lui, abia acum se triază grâul de neghină. Felicitări Dane.
      P.S. Nu te necăji în legătură cu contul ... are cine să dea share la articolele tale.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)