duminică, 1 iulie 2018

Apostolii fake news-ului

Nu-l suport deloc pe generalul izmană, acel individ sec, dar infatuat, care, prin comparaţie, l-ar face până şi pe Moş Teacă să pară academician. Chemat din nou de superiorii pe linie de „să trăiţi!” în prim planul politicii, izmană şi-a desenat după capul lui un plan de acţiune întru recâştigarea electoratului pierdut. Fie vorba între noi, de fapt el nu a fost niciodată în prim-planul politicii întrucât existenţa sa a fost una strict de şurubelniţă, sculă folosită de ticăloşii din spatele scenei.

Între declaraţiile sforăitoare, grimasele dezarticulate şi platitudinile rostite cu aer de mari mistere, Izmănuţă a publicat şi-o fotografie în care dă mâna cu Obama. Imediat, trompeta propagandistică Pro TV a pus-o de-un articol în care „demonstrează” că fotografia lui Oprea e photoshopată, aducând ca argument o fotografie în care băsescu dă mâna cu Obama. În fapt avem de-a face - aşa cum ne-a obişnuit PRO TV-ul - de un alt fake news pus la cale probabil pentru a-i stabili izmenosului dimensiunea lesei. E o tactică veche de când lumea de-a securiştilor pe care-o pricep chiar şi copiii. Culmea e că în tot fake news-ul acesta a intervenit şi ticălosul emerit băsescu. În stilu-i caracteristic, băsescu îi transmite cu scârbă lui Izmană „Vai de capul tău, amărâtule!”, dezarmându-l pe micuţ şi făcând inutilă orice eschivă. O dovadă că băsescu până nu e ticălos nu se simte bine. Dar să nu anticipăm.

În demonstrarea fake-ului PRO TV o să încep cu chestiunile de bază. După cum se observă limpede cei trei se află la o întâlnire cu Obama. E o prostie să crezi că dacă unul dintre ei a dat mâna cu Obama, acesta n-ar fi dat mâna cu ceilalţi. Protocolul oricărei întâlniri obligă la salutarea întregii delegaţii oficiale, nu doar a şefului. Doar dacă Oprea ar fi fost introdus ca gardă de corp n-ar fi fost salutat de către Obama. Lucru, totuşi, atât de puţin probabil încât nici măcar o oficină propagandistică precum Pro TV-ul n-o poate susţine.

Să trecem acum la imagini, pe care le-am ataşat prezentului articol. Ne vom opri la cea de la început şi cea alăturată, în care Obama dă mâna cu băsescu, respectiv cu Oprea. Primul lucru care se observă limpede este că sunt două imagini diferite, făcute la momente distincte. Aceasta se deduce limpede din poziţia fotografului(e clar că se află în două poziţii diferite) şi din absenţa personajului aflat în plan secund, pe linia fotografului, care la momentul salutării lui băsescu este, dar la momentul salutării lui Oprea nu mai este.

Pentru a vedea dacă s-a intervenit cu un program de editare se cercetează mai multe aspecte. O asemenea analiză de bază voi face în cele ce urmează. Să începem cu sursele publicate. Ambele sunt jpeg-uri cu factor de compresie de 90%, având aceleaşi metadate. Asta înseamnă că, în ciuda faptului că sunt luate de pe două surse diferite(arhiva lui Oprea şi MAE) practic au aceeaşi sursă. Desigur, hackerul Oprea ar fi putut altera imaginea sa, copiind metadatele celei oficiale(greu de crezut pentru unul ca el!). Pentru a vedea dacă s-a intervenit în imagine, cea mai eficientă modalitatea este cea utilizând „Error level analysis”. Fişierele alăturate arată rezultatele acestei analize. În mod normal, în zonele alterate se văd diferenţe semnificative faţă de vecinătăţile unde nu s-a umblat. Practic ambele fişiere ne arată că imaginile nu au adăugiri sau decupări, zonele de contrast fiind continue, în linie cu imaginile. Culmea e că imaginea asupra căreia s-a intervenit mai mult este cea oficială, în care băsescu dă mâna cu Obama. Intervenţiile făcute sunt însă unele uzuale, de contrast, saturaţie, etc.
Concluzia nu-i decât una: mi-e scârbă de băsescu, dar mult mai scârbă mi-e de PRO TV. E incredibil cât de jalnici şi ticăloşi pot fi. Culmea e că aceste derapaje ticăloase ar trebui sancţionate aspru de către CNA. Din păcate ticăloşii au protecţie, iar respectarea legilor pentru ei este opţională.





Update: Se pare că m-am înşelat. Lucian Davidescu mi-a trimis un clip(vezi aici) din care rezultă cât se poate de clar modul în care a fost deplasat Obama.  Observaţiile în ceea ce priveşte modificarea rămân însă aceleaşi. Repet ceea ce-am scris în comentariile de pe FB: nu-l cred pe Oprea capabil de o asemenea modificare, la fel cum nu cred nici că are pe cineva care să-i facă această lucrare. Din faptul că modificările au fost destul de dibaci mascate, rezultă că e opera unui profesionist. Posibil să fi fost lucrat nea Izmană. Lucru pe care oricum îl merită cu vârf şi îndesat.

5 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Mai e ala de la Meritocratia, ii tot trage cu redevente mai mari, o societate construita pe merit si nu pe pile si relatii. Si diversi vin si il injura... :)) Ba ca are nasul mare, ba ca e evreu ba ca e pro-rus, ca ia spaga, si multe mizerii.

      Ce aveti frate, chiar sunteti defecti sau va prefaceti?! Daca ai argumente pune-le pe masa, atacul la persoana e dovada de om slab cu duhul.

      Ștergere
    2. Sint defecti si fara sanse de revenire! Mintea nu le ajunge decit pt "calitatile" enumerate in postarea ta. Uita-te pe paginle unde s-a scris ca Dragnea, Tariceanu si Dancila nu s-au dus la petrecerea licuriciului sa vezi acolo festivalul imbecilismului de ultima speta al taranimii infecte si antiromanesti. Vitele nici nu-si pun problema unei tari fara stapin strain, deoarece slugile abjecte nu-si pot imagina ca se poate trai in demnitate si onoare.
      Cind nu au argumente, iar la ei asta este deja o constanta, injura si jignesc. Ce sa spuna altceva daca mintea lor este goala?! Eu ma mir ca nu uita sa respire!

      Ștergere
  2. https://www.activenews.ro/stiri-social/Dialog-INCITANT-si-CURAJOS-la-Televiziunea-Patriarhiei-Romane-Polonia-si-Ungaria-sunt-cele-doua-fortarete-care-se-opun-curentului-federalist-venit-de-la-Bruxelles-Toleranta-NU-este-o-valoare-in-sine.-Din-punct-de-vedere-crestin-este-o-slabiciune-150647

    https://www.antena3.ro/actualitate/justitie/un-protocol-din-1998-semnat-de-sase-institutii-printre-care-sri-si-sie-prevede-crearea-unui-grup-476254.html

    https://m.dcnews.ro/liviu-ple-oianu-acuza-presiuni-eu-nu-votez-a-a-ceva_599593.html

    https://www.blacklistednews.com/article/66815/investors-pulled-124-billion-from-global-stockfocused-funds-in-june-the-highest-level-since-october.html

    Sint importante. Citeste-le si vorbeste despre ele daca nu le lasi!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)