marți, 30 aprilie 2019

Putin și noua Rusie

Discutam cu un prieten despre tensiunile geostrategice ale lumii de azi și, întrerupându-mă, îmi spune că am o mult prea mare admirație pentru Putin. La urma urmei, mă întreabă el, ce-a făcut Putin altceva decât să se înscăuneze ca dictator chipurile democratic și să-și instaureze teroarea propriului sistem, cu toate artefactele de rigoare? De-aici am început o discuție de-a dreptul interesantă, ale cărei concluzii le voi rezuma mai jos.

Prima întrebare care se pune este aceea dacă Putin este într-adevăr un dictator. Utilizând orice definiție a dictaturii, n-avem cum să nu constatăm că stilul său de a conduce este specific dictaturilor, oricâte instituții democratice ne-ar arunca în față. Așadar nu-i greu de ghicit că, în ciuda existenței unor instituții de factură democratică, Rusia este condusă tot dictatorial. 

Există însă mai multe aspecte care derivă de-aici. În primul rând, am putea observa că, în timp ce Rusia este o dictatură în care se cunoaște fața dictatorului, întreg Occidentul - lumea așa-zis democrată - este o dictatură în care nu se cunoaște dictatorul, în care conducătorii sunt scoși din joben precum iepurii din spectacolele de iluzionism. Astfel, indiferent câte energii consumi într-una sau altă direcție, rezultatul, de cele mai multe ori, e același. 

Întorcându-ne însă la Rusia și la critica la care este supusă, ar trebui să remarcăm că, istoric, stilul de conducere care se potrivește Rusiei este cel cu „țarul” la vedere.Puțini știu că rușii nu au apetit pentru o societate care nu e țaro-centrică. Nu au veleități democratice și preferă să „externalizeze” treburile țării unui tătuc, căruia, la nevoie, să-i ceară socoteală dacă merge prost. E o realitate istorică faptul că pe rus nu-l interesează fiecare detaliu al politicii ci, mai degrabă, tabloul final, raportându-se critic la acesta. Tradus, putem spune că ceea ce face Putin este strict ceea ce vrea poporul: un conducător puternic la care să se raporteze.

În ceea ce privește justețea afirmațiilor de mai sus, puteți compara Rusia de acum cu Rusia „democratică” din vremea lui Gorbaciov sau Elțîn. N-a cunoscut altceva decât o sărăcire masivă, o degringoladă și o mafiotizare accentuată. Haosul Rusiei de atunci n-a fost întrecut decât poate de perioada incertă de dinaintea Revoluției din octombrie. 

Iată așadar o primă realizare a lui Putin: repunerea țării pe un făgaș istoric și recuperarea poziției de primă-vioară în politica mondială. Există însă nenumărate alte elemente, din care putem enumera: eliminarea mafiei îmbogățiților de după căderea comunismului, restructurarea și modernizarea armatei, revigorarea și reintegrarea economiei s.a.m.d. Probabil cel mai mare succes al său a fost „pariul cu agricultura” în urmă căruia Rusia a umilit SUA în ceea ce privește producția de grâu și, cel mai important, a reușit să facă Rusia auto-necesară în ceea ce privește consumul de hrană. Din importator net al bunurilor agro-alimentare, Rusia a ajuns exportator net, ceea ce i-a reechilibrat balanța. 

Există însă și domenii strategice nevăzute unde Putin a obținut rezultate remarcabile. Primul ar fi consumul de alcool. Ani la rând, atât în perioada comunistă, cât și după, Rusia s-a aflat pe primul loc mondial în consumul de alcool pe cap de locuitor. În penuria comunistă rușii ajunseseră să se aprovizioneze cu alcool de la magazinele de metalo-chimice, de unde beau până și diluant! Oricine era de acord că nimeni pe lumea asta nu poate bea mai mult decât rusul. De curiozitate, v-ați mai uitat pe o statistică privind consumul de alcool? Rușii au căzut bine de tot din top. Politica anti-alcool promovată de Putin - inclusiv fățiș, prin discursurile publice, dar și prin gesturi simbolice - a rușit scăderea mediei consumului anual cu 3.5 litri per capita. De asemenea, a reușit scăderea cantității de băuturi spirtoase în totalul consumului de băuturi alcoolice, de la peste 60% la 39%. Astfel, în locul tradiționalei vodci, rușii încep să consume băuturi mai slabe precum vinul sau berea. Este demn de reținut că, la ora actuală, rușii consumă mai puțin alcool decât nemții, francezii, italienii sau decât noi. În timp ce-n România consumul de alcool este într-o creștere explozivă, la ruși, pe fondul politicilor coerente, consumul de alcool scade continuu.

Un alt domeniu al luptei nevăzute al lui Putin este cel al IQ-ului. Paralel cu descurajarea consumului de alcool, Putin a făcut investiții importante în educație. Iar asta s-a văzut printr-o creștere substanțială a IQ-ului mediu al populației. În timp ce în Europa Occidentală, SUA, Canada, Australia, etc. IQ-ul mediu se prăbușește, în Rusia crește constant. Astfel, de la începutul „cruciadei educaționale” a lui Putin, Rusia a ajuns pe locul 10 în lume, cu un IQ mediu de 97. Acesta este rezultatul studiilor efectuate de agenții independente, în care statul rus nu este în niciun fel amestecat. Există însă un studiu extrem de laborios, cu o metodologie clară și cu o imensă bază de testare, derulat de Ministerul Apărării din Rusia în urma căruia rezultă că IQ-ul mediu în Rusia este, la ora actuală, de 98.8. Probabil veți spune că acest test e susceptibil de manipulare, însă e interesant că rezultatele sale regionale se corelează ca două picături de apă cu rezultatele de la testele PISA. Un alt aspect interesant al studiului este acela că IQ-ul cel mai jos se obține în regiunile cele mai puțin atașate de Rusia, care, din frondă, refuză să aplice cu conștiinciozitate, politicile Moscovei. Oricum, e remarcabil că în regiunile dinamice ale Rusiei(cele europene) IQ-ul mediu a depășit 100!

După cum puteți lesne remarca, există aspecte discrete ale politicilor lui Putin care vor fundamenta pe viitor comportamentul țării. Noua Rusie cu care ne vom trezi curând în coaste este una educată și eficientă, care va surprinde prin vivacitatea sa. Atunci când veți constata asta, gândiți-vă la aceste elemente discrete care au făcut posibilă creșterea țării. 

În ceea ce ne privește pe noi, observ că am căzut drastic, înregistrând un IQ mediu de doar 94 de puncte(sub 95 de puncte, în general, sunt zonele lipsite de suveranitate). Personal, raportat la realizări față de dezastrul „moștenit”, îl consider pe Putin al doilea sau al treilea mare conducător al Rusiei din istorie. Fără doar și poate e o personalitate a politicii contemporane și, în ciuda celor care mă tot fac ba prorus, ba comunist, o să spun apăsat că avem extrem de multe de învățat de la politica Rusiei. Infinit mai mult decât de la tembelele surate occidentale.

14 comentarii:

  1. Imaginea din articol, la o rezolutie mai buna:
    http://www.unz.com/wp-content/uploads/2017/12/map-russia-iq.png

    RăspundețiȘtergere
  2. "Rusia a ajuns pe locul 10 în lume, cu un IQ mediu de 97"
    Corect.
    https://brainstats.com/average-iq-by-country.html

    "...observ că am căzut drastic, înregistrând un IQ mediu de doar 94 de puncte(sub 95 de puncte, în general, sunt zonele lipsite de suveranitate)"

    Incorect!

    Inca din prima parte a anilor '90, pana in '95, s-au facut diverse studii internationale referitoare la IQ. La data respectiva, MEDIA NATIONALA a IQ-ului in Romania era de 94 de puncte, in timp ce MEDIA ELITEI (elita era considerata a fi formata din absolventii de facultati) avea o medie de 102 puncte. Ca medie nationala, Romania cu 94 de puncte, ocupa un loc 13, in topul natiunilor. Studiile amanuntite le gasiti in pdfurile de mai jos, fiind realizate de profesorii Richard Lynn, Christopher Brand si Tatu Vanhanen.
    https://bit.ly/2etaKSL
    https://bit.ly/21mcW01

    In ultimii ani, s-au facut alte studii. Lucrurile nu au stat pe loc, ci au evoluat. In cazul Romaniei, evolutia a fost in sens negativ, evident. Acum nu se mai poate vorbi despre o medie a "elitei" din doua motive foarte simple:
    - Admiterea in universitati este accesibila oricarui imbecil ce a obtinut media minima la Bac (6.5?)
    - Absolvirea unei facultati este o trivialitate si o gluma proasta; evident ca orice imbecil poate absolvi orice facultate cu o nota minima de trecere si/sau cu spagi.

    Evolutia negativa se observa la MEDIA NATIONALA care este de 91, care ar situa Romania in topul international al IQ-ului pe un loc 13, alaturi de tari ca Brunei, Cambogia, Cipru, Macedonia, Lituania, Sierra Leone, Tailanda.

    Nu mai am pdfeuri la studiile noi si nu mai stau acum sa le mai caut. Orricum, sunt realizate de aceeasi autori ai studiilor precedente, realizate la inceputurile anilor '90 profesorii: Richard Lynn si Tatu Vanhanen. Va puteti face o idee aruncand o privire peste acest articol:
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/harta-iq-ului-in-europa-si-in-lume-cum-stau-romanii-la-capitolul-inteligenta-768510
    plus:
    https://jakubmarian.com/average-iq-in-europe-by-country-map/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Flynn_effect
    https://jakubmarian.com/are-we-born-with-a-certain-iq/

    RăspundețiȘtergere
  3. Scoala care era croita si servea unei societati industriale a fost de ceva timp desfiintata facind in mod generos loc scolii de tranzitie POST-industriala. Impreuna cu ea si testele de IQ trebuiesc in mod corespunzator modificate deoarece ele au incetat sa reflecte dinamica intelectului actual.

    RăspundețiȘtergere
  4. Articolul e un pic romantat...

    Putin a facut o treaba excelenta pentru Rusia dar sunt inca departe de ceea ce inseamna o tara respectabila dpdv al nivelului de trai. Exista si acolo un split de vederi intre pro Rusia vs pro Vest.

    Inechitatea sociala este masiva, existe segmente mari de populatie ca si la noi pierdute in saracie si altii ultra bogati. Revirimentul actual e inca o palida revenire din dezastrul anilor 90.

    Diferenta e ca la ei sunt multi care sunt inca dispusi sa lupte si sa moara pentru o idee nationala. Statul face o politica nationala din care deriva si politica externa.

    In timp ce noi platim parteneriatele UE NATO si baltim intr-o crestere economica strict corporatista ei platesc pe cercertare dezvoltare si industria de armament, agricultura.

    Sa nu uitam ca o macara prabusita a avariat grav singurul portavion care il aveau, au pierdut vre-o 2 avioane din cauza cablurilor de aterizare de pe kuznetzov in Siria, 1 mig a doborat alt mig de curand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa, bine c-o duce vestul bine! :)
      In Germania salariul este astazi sub 40% fata de ce-a fost in 1990, iar 60% din populatie detine 5% din averea nationala. Am postat linkuri in trecut.
      In SUA 78% traiesc de la un cec la altul, daca-l au si pe asta! Am postat linkul in trecut.

      Cine vrea sa vada mai mult citeste despre revolutia bolsevica, pentru ca folosesc exact aceleasi metode, deoarece si scopul urmarit a ramas acelasi.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Predictions_made_by_Ray_Kurzweil

      2020–2050

      By 2020, there will be a new World government.

      https://www.forbes.com/sites/timworstall/2011/10/25/the-vatican-calls-for-world-government/#1ee740815cd9

      https://www.independent.co.uk/environment/pope-francis-calls-for-new-system-of-global-government-to-tackle-climate-change-10330124.html

      https://www.zerohedge.com/news/2019-03-22/18-statistics-prove-america-has-become-idiocracy

      Pentru scopul lor au nevoie de acest tip de oameni care sint majoritari peste tot, exact ca si in Romania!
      Am postat in trecut cartile in care este analizata aceasta problema. Invatamintul vestic se bazeaza pe teoriile lui W Wundt din 1898.

      https://www.archive.org/stream/congressionalrec103dunit#page/n25/mode/2up

      Pag 8559, anul 1957, prima coloana de la "Civil-rights business....inclusiv citatul unui lider comunist englez. Astazi este realitate!

      Ștergere
    2. Adaug si aceste carti:
      Pawns in the Game (Englisch) Taschenbuch – 21. Januar 2010
      von William Guy Carr

      https://www.amazon.de/Pawns-Game-William-Guy-Carr/dp/1939438039

      The Secret History of the New World Order (Englisch) Taschenbuch – 18. Juni 2014
      von Herbert Dorsey

      https://www.amazon.de/Secret-History-New-World-Order/dp/147873521X

      Ștergere
  5. Buna analiza dar ti-a scapat poate cel mai importanta aspect al Rusiei (lui Putin): Educatia culturala, artistica, spirituala si patriotica a rusilor.
    Inainte de orice altceva, Rusia este o MARE PUTERE SPIRITUALA si asta o face cu adevarat CEA MAI MARE PUTERE.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chestiile astea nu prea tin de foame iar mancare este in momentul de fata problema numarul unu a rusilor.

      Ștergere
  6. As mai avea de facut niste precizari in legatura cu "democratia" la care (cum altfel) va raportati.
    1. "Democratia" asa cum o viseaza prostimea nu exista si nici nu poate exista. "Democratia" este doar o indobitoceala si o manipulare pentru prostime ca sa poata fi stapanita mai usor.
    2. "Democratia" de acum nu e altceva decat "demo[no]cratie" si chiar oricat de ideala ar fi aceasta "democratie" (daca ar putea fi) tot satanista ar fi, pentru ca se opune Legilor si Ordinii lui Dumnezeu.

    Asa ca, faptul ca nu e "democratie" in Rusia nu poate fi decat un MARE PLUS. Tocmai de aceea Rusia se inalta, evolueaza si e puternica, pentru ca nu e "democratie".
    Pentru "crestinii" occidentali a ajuns "democratia" sa fie mai sfanta decat Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mujicii tot de tzar au nevoie. Rusia este tot "Volta superioara cu rachete" si nu starneste la acest moment admiratie decat prin prisma lui Ceaikovski, Esenin,Tolstoi... Rusia ramane acelasi stat brigand, cu comportament de derbedeu in relatiile internationale, "mongolii secolului XX".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comportamentul de derbedeu cred ca il merita Sua. Te contrazic..Rusia are un comportament foarte corect, sigur si calculat in ceea ce privesc relatiile internationale. Derbedeul in ecuatia asta este Sua ,parsiva si cu un aer de smecher cu tigara in colul gurii care, cu zambetul pe buze iti da un glont in cap...ghinion, cum s ar spune pe la noi

      Ștergere
  8. Tara fara Tar se duce rapa..Vezi demonokratos urile prezente pe ambele maluri ale baltii atlantice
    Haosul e cuvantul de ordine care le defineste si apa tulbure in care adora sa inoate crocodilii care le conduc.Pe mine ma amuza dispersia autoritatii,promovata intens de corifeii haosului ,ei,cei care ne vor forta spre un ultim totalitarism cu nota mistica:imparatul-zeul pe care toti vor fi fortati sa-l adore,cel origini extrem de sanatoase dar ilustru necunoscute pe linie paterna:ah.

    RăspundețiȘtergere
  9. Avionul arde si aia ies cu bagaje...
    https://www.youtube.com/watch?v=GX_tMKmUjbg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai stii ce contin bagajele celor de la business class ai face si tu un efort sa ti-l scoti...
      Si oricum se stie deja clar ca majoritatea robotilor cu bani din compartimentul ala nu dau doua flegme pe cei din economy class.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)