marți, 11 iunie 2019

Falsa diaspora și falsul vot

Știu că cele pe care le voi spune în continuare vor trezi reacții radicale, dar cred din tot sufletul că adevărul trebuie spus răspicat. Nu de alta, dar, altfel, riscăm să luăm de bune minciunile propagandei și să judecăm greșit. O să vorbesc astăzi despre diasporă, cu calm și fără patimă. Dar, în același timp, spunând lucrurile apăsat, astfel încât să nu rămână loc de echivocuri.

Fac parte dintr-o generație - cea a decrețeilor - care, la Revoluție, s-a cam trezit fără niciun viitor. Marile aranjamente le făceau cei mai în vârstă și ceva mai orientați. Noi păream a fi o cantitate inutilă, dați de-o parte de la „marea împărțeală”. În același timp eram suficient de conștienți ca să ne dăm seama de nedreptate. Cum ușile se tot închideau în fața noastră, iar oportunitățile păreau făcute pentru alții a trebuit să ne descurcăm cumva. 

Confruntându-ne cu acest peisaj destul de sterp, n-am avut de ales decât între două variante: lupta pe cont propriu și emigrarea. Eu, alături de o mare parte a prietenilor mei, am îngroșat rândurile emigrației. În timp ce mulți dintre colegii mei și-au rupt voit legăturile cu țara - poate pentru a se mobiliza mai bine pe un drum fără întoarcere - eu am avut o existență duală, pendulând între aici și acolo. Am preferat să nu-mi tai legăturile cu țara, mai ales în condițiile în care aici pusesem pe picioare ceva care funcționa, chiar dacă nu-mi putea asigura un trai decent. 

Cei care au ales „calea pribegiei” știu bine cum se desfășoară lucrurile. Prima dată te trezești dezorientat. Te mai ajută unul-altul cu sfaturi, cu indicații, poate chiar cu o găzduire temporară. Dar știi că treburile acestea nu pot ține la infinit. Îți cauți de muncă, te zbați. Dai cu capu-n zid, te lovești de refuzuri, trăiești frustrările la intensități greu de imaginat aici. Acolo ești străin, știi că trebuie să te strecori și că ușa din față, de cele mai multe ori, e rezervată localnicilor. Chiar dacă la prima vedere pare un dezavantaj, în realitate e un avantaj. Asta deoarece atunci când prinzi un angajament, spre deosebire de un localnic tu, imigrantul, ai aripi. Muncești mai bine, mai atent, te faci remarcat, iar șeful tău știe că se poate baza pe tine. Asta am constatat eu și toți cei care plecaserăm. 

Spre deosebire însă de prietenii mei, firea mi-a jucat feste. Nu mi-a plăcut niciodată înregimentarea și de-aceea, după ce am prins(sau am crezut că am prins) cum merg lucrurile, mi-am luat viața-n mâini și am căutat să devin independent. O altă provocare dătătoare de frustrări. Veneam din România, locul unde începuturile sălbatice ale capitalismului făcuseră din „merge și-așa” legea de facto. E limpede că, în prima fază, am dat-o rău în bară, trezindu-mă că nu-mi pot acoperi birurile. Era tributul pe care-l plăteam deoarece tratasem cu superficialitate lucrurile. Nu te poți apuca să străbați înot Canalul Mânecii fără ca tu să fi făcut cel puțin un curs de înot. Cam asta-mi era situația, iar norocul pe care l-am avut a constat într-un colac de salvare pe care mi l-a oferit un partener. Nu-i vorbă, m-a costat destul de mult, dar cel puțin nu m-am înecat. 

A urmat apoi constatarea amară a faptului că, în timp ce eu băteam pasul pe loc și munceam pentru a-mi plăti datoriile și „colacul de salvare”, colegii mei înaintau pe scara ierarhică, bucurându-se de salarii luate la timp, concedii, beneficii s.a.m.d. În timpul acesta existența mea era plată, dar erau câteva elemente care mă alinau. În primul rând faptul că nu mi-a plăcut niciodată să fiu parte a unei structuri pe care n-o controlez. Și-apoi, spre deosebire de ei, știam că nu mi-am tăiat legătura cu țara și că, indiferent de belelele pe care le-aș avea acolo, mă pot întoarce oricând pentru a o lua de la zero. Așa au mai trecut doi ani și, în urma unor repoziționări și a unor decizii - de data aceasta inspirate - m-am trezit că am prins aripi. Colegii mei înaintau în funcții, dar deja veniturile mele le depășeau bine de tot pe-ale lor. În timp ce ei judecau în termenii salariului rigid și a perspectivei care le oferea o probabilitate de creștere de maxim 20%, în cazul meu treburile arătau diferit. Nu eram copleșit de credite luate prea devreme - în general am fugit de împrumuturi ca de dracu' - și nu trăiam teroarea programului, cu toate că per total probabil munceam dublu(dacă nu triplu!). 

Atunci am înțeles un lucru simplu: dacă e să ai succes, îl ai oriunde în lume. Inclusiv în țara ta. Și, după o perioadă de îndelungi analize și ezitări, am decis să mă întorc. Acesta ar fi pe scurt rezultatul unei experiențe care a sfârșit, în cazul meu, într-o perpetuă pendulare între aici și acolo. Având totuși baza aici.

Prietenilor mei, în general, le-a mers bine. S-au cățărat către vârfurile ierarhiei cu abilitatea românului imigrant. Cei care au experimentat pe propria piele știu bine despre ce vorbesc. Am prieteni care se află aproape de „manetele” unor multinaționale sau prin structurile de vârf ale unor colosuri financiare. Sunt unii care, după atingerea vârfului, au ales calea independenței și se pot lăuda cu averi impresionante. Toți fac parte din ceea ce numesc eu adevărata diasporă.

Cei care au mușcat din pâinea amară a pribegiei știu bine că în afară de această diasporă există și cealaltă, cea care-ți provoacă frică sau dezgust. Membrii săi sunt localizați pe la periferii, duc o existență semi-legală și au ocupații discutabile. Sunt cei care te fac să-ți înghiți cuvintele românești atunci când îi simți în apropiere deoarece îți dau un sentiment de insecuritate. Imaginea lor e pestriță. Îi vezi sub forma hoților de buzunare din Barcelona, a organizatorilor de alba-neagra din Londra, a țigăncii din Paris care te abordează cu „s'il vous plaît, maică” sau a puradelului din Roma care se ține scai după tine și repetă pe tonul milogesc „prego, signore, tu-ți gura mă-tii!”. E masa aceea formată din pești, cerșetori, curve, dealeri de droguri s.a.m.d. E limpede de ce în proximitatea lor ți-e rușine să spui că ești român.

Și, pe lângă aceștia, mai e marea masă a celor care fac joburile de jos. Muncitorii la negru din construcții, cei muncind în condiții de semi-sclavie(uneori, sclavie de-a binelea!) în agricultură sau îngrijitorii de bătrâni care, de multe ori, au cea mai amară pâine. Trăiesc la periferia societății, se înghesuie în imobile insalubre sau își fac tabere ilegale. N-au niciun statut și, de multe ori, te întrebi ce naiba caută acolo în condițiile în care în țară, cel puțin, ar avea condiții salubre de viață. 

Acestea sunt cele două fețe ale diasporei. Pe de o parte cei realizați, extrem de bine conectați la societatea din care fac parte, și restul. Mai țineți minte momentul acela în care, din disperare, Franța a preferat să-i plătească pe cei care se întorceau în România. În mod evident fac parte categoria a cărei „externalizare” în Europa reprezintă singurul beneficiu pe care-l avem din toată apartenența noastră la UE.

Românii care au un rost prin țările prin care s-au stabilit efectiv nu au timp să urmărească viața țării de baștină. De votat nici nu se pune problema. Cei mai mulți n-au habar când sunt alegerile, sau dacă știu o știu ca pe un fapt divers. Mă știu pe mine din perioada în care eram plecat: la câte aveam pe cap nici nu se punea problema să știu ce se întâmplă în țară. Luxul pe care mi-l permiteam era acela de a ține legătura cu familia întrucât programul de lucru pe care mi-l impusesem era infernal. Iar eu făceam parte dintre cei care-și lăsaseră căi de întoarcere în țară. E imposibil să vezi pe la secțiile de votare asemenea oameni. Mulți dintre ei nici nu știu că le-a expirat pașaportul sau actul de identitate. 

Dacă vă întrebați de unde se fac celebrele cozi pe la secțiile de votare, trebuie să căutați personajele prin cealaltă categorie de emigranți, cei de la marginea societății. Ei sunt cei care au blocat secțiile pe vremea lui „Puie Monta” și tot ei sunt acum uniți sub stindardul „Muie PSD”. E greu de crezut că cineva din zona educată a diasporei ar putea rezona la grobianul „Muie PSD”.  E clar pentru oricine cam cărei categorii i se adresează. Dacă te-apuci să mai dai și sfoară-n țară(prin intermediul „influencerilor” din lumea interlopă) că pui la dispoziție în mod gratuit un autobuz care să-i ducă pe amărâții de prin zona rurală într-un oraș mare cu condiția să voteze, ai pus-o. Și, dacă le mai și spui că întoarcerea le e asigurată doar dacă au ștampila votat pe actul de identitate, ai rezolvat și problema isteriei.

Cam asta e rețeta care se tot pune în aplicare. Scopul ei, dincolo de propulsarea candidatului Securității, e unul mult mai pervers, anume impunerea votului electronic și a celui prin corespondență. Motivul e la mintea cocoșului, anume falsificarea mai facilă a alegerilor. Dacă în prezent pentru falsificarea alegerilor e nevoie de o masă importantă de votanți de partea „care trebuie”, pe viitor se speră ca întreaga socoteală să se rezolve din click și plic. 

Soluția pentru evitarea aglomerației la urne e cât se poate de simplă: interzicerea votului în afara țării. Votul e o chestiune de suveranitate națională și trebuie să se desfășoare în interiorul granițelor țării. Dacă te bate gândul să votezi, dacă ești atât de atașat de destinul țării, atunci fă un efort și vino în țară să votezi. E limpede pentru toată lumea că e aberant să cheltuiești aiurea niște bani pentru alegeri în străinătate. 

Și, dacă tot o ținem langa cu votul în străinătate, hai s-o facem pe baza unui principiu simplu: de votat să voteze în afara țării doar cei care-au plătit impozit în țară în ultimii ani. Dacă ești cât de cât legat de țară, e imposibil să nu deții vreo proprietate căreia să-i plătești impozitul. Și, în acest caz, chiar ar merita efortul deoarece ar fi vorba de cetățenii care au o justificare pentru votul pe care și-l exercită. Dar nici așa nu le-ar conveni securiștilor și reprezentanților lor din politică. Motivul e unul cât se poate de simplu: în general, masa lor de manevră e compusă din pleavă, din cei despre care spuneam că e bine că am scăpat de ei. Aceștia, chiar dacă dețin vreo proprietate, e greu de crezut că-i plătesc impozitul. Dacă fac dovada acestei plăți, atunci dreptul lor de vot de-acolo e justificat, altfel, hai să fim serioși!

După cum limpede se observă, soluții de descongestionare există, dar Securitatea vrea cu totul altceva, anume o metodă facilă de falsificare a alegerilor. Dacă se va merge - așa cum deja s-a început - pe retorica votului electronic și a celui prin corespondență, soarta votului e pecetluită de-acum înainte. Sper totuși să nu se ajungă la asemenea aberații. Nu de alta, dar poate că mai e nevoie cel puțin să se știe care e opținunea reală a poporului.

21 de comentarii:

  1. Votul electronic este o himeră. Nu poate asigura secretul votului. Dacă se vrea, prin diferite metode complexe, se poate împiedica fraudarea votului electronic, dar cum facem ca votul să fie secret?
    Nu poți să te conectezi de la un terminal (smartphone, tabletă, laptop, pc) la server (baza de date) fără ca terminalul să nu poată fi identificat prin ceva (să zicem adresa IP, MAC, ...). Se va identifica terminalul și implicit posesorul lui. Ca să nu mai vorbim că trebuie să te autentifici pentru vot (să zicem user și parolă). În acel moment, știi cum s-a votat.
    Dacă ar fi vorba de niște terminale fixe, speciale, acestea ar trebui puse tot în secții de votare. Iarăși cozi. Și tot ajungem la autentificarea votantului și la identificarea votului.
    Orice tehnologie revoluționară s-ar inventa și folosi pentru conectarea dintre terminal și server, tehnologie care să împiedice identificarea terminalului, tot rămâne autentificarea. Cum ai putea să votezi, fără să te autentifici? Și acum, autentificarea se face prezentând CI și semnând într-un tabel. Doar că, ceea ce este cel mai important, nu poți afla cum s-a votat. Și în asta constă secretul votului.

    Singurul mod, în acest moment, care poate garanta secretul votului, comparabil cu cel al votului direct, pe hârtie, la secția de votare, este votul prin corespondență. Principalul neajuns al votului prin corespondență este în cazul în care sunt două tururi de scrutin, din cauza timpului scurt. Doar dacă se modifică legea și între două tururi se lasă un timp de, să zicem 20-30 zile (tipărirea unor noi buletine de vot, trimiterea prin poștă la adresa votantului, expedierea de către votant a plicului cu noul vot).

    Votul electronic sau prin corespondență presupun înscrierea prealabilă a fiecărui cetățean (cu indicarea adresei de domiciliu/reședință) pentru a-și putea exercita dreptul de vot.
    Nu mai bine facem vot clasic, pe hârtie în secții de votare, dar cu preînscriere!
    Sunt adeptul votului cu preînscriere. Votul ar trebui să fie rațional, nu emoțional. Cetățeanul să confirme înaintea scrutinului dacă se va prezenta la vot. S-au distribuit la un moment dat CĂRȚI DE ALEGĂTOR. Bănuiesc că la acest lucru ar fi folosit. Cu o perioadă înaintea scrutinului depuneai CARTEA DE ALEGATOR iar în ziua votului o ridicai. S-a renunțat la aceste CĂRȚI DE ALEGĂTOR fără nicio explicație din partea autorităților. Probabil cineva a fost îngrozit la ideea că votul chiar ar putea exprima voința cetățeanului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am o idee si mai buna: sa voteze cei care au platit impozit intr-o perioada de timp. In cazul asta cei care lucreaza la stat nu mai au drept de vot.

      Ștergere
  2. Cand traiesti cu adevarat in capitalismul deja imbatranit al marilor puteri iti dai seama ca sistemul este atat de bine controlat incat fiecare om trebuie sa fie vesnic dator. Pentru orice, el stie doar ca trebuie sa muncesca din greu , sa dea tot din el , singura teama a lui fiind ca isi pierde locul de munca si ajunge in strada. Casa,masina,scoli copii, totul este planificat si trebuie sustinut prin munca grea. Nu faci fata, altul la rand! Din punctul meu de vedere cultul muncii este un lucru bun . Pana intr un punct. Daca esti corect si muncesti din greu, ai si beneficii materiale insa nu mai ai libertate! Nu mai ai timp, totul este programat si cronometrat. Cand vii acasa te izbeste lentoarea oamenilor, modul lor de a gandi ca merge si asa, lipsa de corectitudine, smechereala, lipsa de cuvant, barfa, plansul de mila, invidia si frustrarea . "afara" nimeni nu se plange ,chiar daca duc o viata destul de grea si muncesc foarte mult. Acolo cine se plange este schimbat, patronilor nu le plac sindicarelile, organizarile ! La noi multa vorba ,multa barfa si munca putina! Ce vroiam sa spun...profilul psihologic al romanului a fost studiat si pe aceste nise s au facut ingineriile, pe fondul frustrarii si al invidiei s a lucrat cu coruptea si politicienii e rai, ciuma,etc.
    Votul trebuie sa fie in tara, asta este clar! Si noi stim ca nu va fi asa, nu? Orwell sa traiasca! Prostimea,marlanimea tot rau o sa o duca! Pentru ei din pacate nu se va schimba nimic! Astept cu multa rabdare clipa in care nici ei nu vor mai conta, momentul in care li se va spune ca votul lor e zero.

    RăspundețiȘtergere
  3. La alegerile recente s-a putut frauda informatic in cel putin doua moduri:

    A) pe liste suplimentare

    Exista un fisier cu toate CNP-urile alegatorilor inscrisi in liste
    La prezentarea alegatorului se cauta CNP-ul in fisier
    Daca a votat , apare mentiunea ca a votat
    Daca nu a votat si este identificat pentru sectia unde s-a prezentat , este plasat in fisier un indicator ca a votat
    Daca nu a votat si nu este identificat in sectia unde s-a prezentat, se trece pe Lista Suplimentara. Dupa trecerea pe lista suplimentara alegatorul isi exercita dreptul de vot.
    La nivel de tableta se inregistreaza un CNP ca a votat si SE RETIN datele persoanei care a votat pe lista suplimentara dar, indicatorul de VOTAT din fisierul principal este pus pe NEVOTAT !
    La sfarsitul votarii operatorul obtine listele de control cu cei care au fost inscrisi, cati au votat, etc. Poate obtine si listele celor de pe lista suplimentara. Se valideaza procesele verbale, etc,etc…
    Nici un alegator cinstit nu va incerca sa voteze pe doua sau mai multe liste suplimentare pentru ca se gandeste va va fi depistat. Daca o facea avea o mare surpriza : nu era descoperit ! Pe logica asta persoane specializate din diferite entitati au votat pe mai multe liste suplimentare in multe sectii de votare !!!

    B) Pe buletine/carti de identitate multiple

    Sunt ferm convins ca exista persoane din anumite structuri care au mai multe carti de identitate pe adrese reale, distincte in mai multe localitati.
    Sunt inscrisi in listele de alegatori, voteaza normal de mai multe ori, O pot face si pe liste suplimentare dupa modul A !!

    Daca la nivelul judetelor exista persoane care sa voteze multiplu dupa oricare din moduri sau pe amandoua modurile vor fi aduse in sprijinul cui trebuie un numar insemnat de voturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am votat in Romania pe liste suplimentare - pentru ca nu eram in localitatea unde aveam adresa din buletin. Si mi-a fost scanat buletinul si trecut si de mana in vreo 2 liste - unde am si semnat. Este destul de dificil ca acel scan (era un operator si inca 2 cu ochii pe el - observatori probabil) - sa nu fie salvat in sistem si CNP-ul automat inregistrat ca votat. Eu cred ca se pot face la numaratoarea centralizata de la BEC diverse manevre - pentru ca acolo nu cred ca mai sunt observatori care sa compare nr voturilor de pe buletine cu nr de cnp-uri din sistem. Au fost cam multe voturi anulate - asta ridica un semn de intrebare.

      Ștergere
  4. Prin fraudarea unei liste de voturi electronice, cei care au totul in maini pot face macar un excel care sa numere voturile. Rezultatul dorit si prezentat ca fiind "real" va fi altul, dar vor sti si situatia adevarata. Totul e sub control.

    Nu stiu ce mai speri, e dezgustator cat de josnici sunt cei ce isi doresc sa se catere sus, sa "conduca" tara. Au o bucurie de a indeplini ordinele primite, o bucurie trista, ca a abuzatilor sexual ce cred ca daca abuzeaza si ei sexual pe altii, vor trece vesnic de partea "castigatorului" abuzului respectiv.
    Un psiholog cred ca-si face cruce cu ambele maini cand vede ce "presedinte" are tara noastra, ce tipare corespund penetratilor ce inunda ecranele televizoarelor de atata amar de vreme.
    De-asta se si scot oficial din manualele de psihologie atatea afectiuni, de-aia se sterg si se umplu de gunoi manualele scolare. Ca sa nu mai ai vreo proba scrisa ca ai in fata, sau in palate, sau oriunde niste scursuri umane mai evidente decat cele descrise in literatura milenara a omenirii.

    Nu, fara o interventie divina recuperarea din mana scursurilor umane nu o mai putem nici macar visa. Iar interventia divina nu se obtine cu nicio lista electronica sau pe suport concret.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vazut recent chiar in presa de limba romana, nu romaneasca, deoarece nu avem asa ceva, ca, din milionul de romani din Italia, 800000 lucreaza pt ingrijirea batrinilor. In mod sigur mai sint si fara serviciu, someri si angajati in alte joburi din constructii si altele asemanatoare. Cei care sint "bine" reprezinta, probabil, 1%. Am fost in Italia, in perioada 94-95 si mi s-a parut o viata infioratoare, o mizerie. Nici n-am mai calcata pe acolo din lipsa de motive. Vezi ce este de vazut, trecutul, deoarece prezentul este tragic si cu asta basta! Ca sa te duci sa traiesti in Italia este pt mine o pedeapsa, asa cum ar fi si in tari ca Spania, Anglia, Portugalia si altele. La ora asta, oricum, s-a terminat "binele" peste tot. In vest a fost ceva pina prin 95, dupa care s-a prabusit totul. Din 2000 vestul este un jaf.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Am vazut recent chiar in presa de limba romana, nu romaneasca..."

      Debitezi prostii pe banda rulanta. Si tu si asa-zisa "presa".
      Romanii din diaspora sunt foarte tari (atat ca numar cat si ca profit) in doua sectoare mari si late:
      1. CONSTRUCTII - atat ca firme cu patron si capital romanesc cat si ca angajati de etnie romana in diverse firme atat cu patron si capital roman cat si strain
      2. TRANSPORTURI - atat ca firme cu patron si capital romanesc cat si ca angajati de etnie romana in diverse firme atat cu patron si capital roman cat si strain (ghici de ce vroiau strainii si umblau cu fofarlica pe la Bruxelles sa "reglementeze" firmele de transport romanesti si soferii profesionisti romani. cauta cu google.)

      Ia arunca tu o privire pe articolele astea:
      (in ordine cronologica)
      https://bit.ly/2WKDb9E
      https://bit.ly/2KQXdbq
      https://bit.ly/2XK9EJK
      https://bit.ly/2MMW9Ik
      https://bit.ly/2IH4b0a
      https://bit.ly/2WKv2SV


      Daca vrei si un loc trei, putem vorbi din punct de vedere al numarului personalului angajat, este SECTORUL MEDICAL, unde numai in Italia ai zeci de mii de persoane angajate pe tot felul de posturi: de la brancardieri, infirmiere si asistente pana la medici specialisti. In ultimii ani au aparut diverse cabinete si mici clinici detinute de medici romani care fie au plecat din Romania ca specialisti, fie ca studenti ce au ramas acolo.

      Pentru ingrijirea batranilor in institutii organizate si reglementate legal nu se accepta personal nescolarizat si necalificat in domeniul respectiv nici macar in Romania. In toate centrele/azilele de batrani LUCREAZA PERSONAL CALIFICAT. Cine e idiot si angajeaza personal NE-calificat pentru munca la negru la domiciliu, se alege cu asemenea specimene:
      https://bit.ly/31v0VNK
      https://bit.ly/2F6kK4t

      _____
      "Cei care sint "bine" reprezinta, probabil, 1%."

      Iar debitezi prostii pe banda rulanta. Eu personal nu am vazut specialist bun la ceva care sa o duca prost sau rau. Prin specialist intelegandu-se un profesionist in absolut orice domeniu incepand cu cele "de jos": zidar, instalator, electrician, sudor, etc. Pe astia este bataie oriunde.

      Ștergere
    2. "Am fost in Italia, in perioada 94-95 si mi s-a parut o viata infioratoare, o mizerie. Nici n-am mai calcata pe acolo din lipsa de motive... Ca sa te duci sa traiesti in Italia este pt mine o pedeapsa, asa cum ar fi si in tari ca Spania, Anglia, Portugalia si altele."

      Aaa-ha. Deci te-ai dus ca turist, o data, acum 25-26 de ani, adica acum un sfert de secol si cunosti foarte bine cum stau treburile prin zona, mai ales cum functioneaza viata si care este calitatea ei. Inclusiv in ziua de azi.
      Amice... ghice ce? Mai sunt unii dintre noi care calcam frecvent prin zonele alea. Ba chiar avem diverse proprietati si afaceri si suntem integrati legal in sistem. Culmea este ca unii dintre noi ne permitem sa facem chestiile acestea in mai multe tari in acelasi timp, nu doar in una sau doar in Italia.

      Iti spun eu pentru cine traiul in tarile respective este o "pedeapsa". Este pentru agarici ca tine care sunt incapabili sa devina profesionisti in vreun domeniu sau sa-si deschida vreo afacere si in acest fel sa-si castige o viata indestulatoare. Simt nevoia sa ma repet: "Eu personal nu am vazut specialist bun la ceva care sa o duca prost sau rau. Prin specialist intelegandu-se un profesionist in absolut orice domeniu incepand cu cele "de jos": zidar, instalator, electrician, sudor, etc." Aia care o duc rau sunt necalificatii, curvele, ciorditorii, etc, de restul nu se poate pune problema ca nu au unde dormi sau nu au frigiderul plin.

      _____
      "La ora asta, oricum, s-a terminat "binele" peste tot. In vest a fost ceva pina prin 95, dupa care s-a prabusit totul. Din 2000 vestul este un jaf."

      Ia spune-mi si mie te rog...
      - in spitalele carei tari ard sugarii cu zecile sau dezinfectantii sunt apa chioara si se moare pe banda rulanta din cauza infectiilor nosocomiale?
      - in ce tara mor copiii inecati in cacat la propriu, in latrinele din curtea scolii?
      - in ce tara podurile, drumurile si autostrazile se surpa la 1-3 luni de la inaugurare?
      - in ce tara "generalii" si alti "speciali" mai mult sau mai putin acoperiti, se pensioneaza incepand cu 45 de ani si au pensii de zeci de mii de euro pe luna?
      - in ce tara salariul minim brut pe economie este de 448 de euro pe luna in 2019?
      etc.

      Oh, lasa-ma sa ghicesc... In vestul ala in care "s-a terminat cu binele", unde "s-a prabusit totul" si unde mai ales totul "este un jaf"!

      Baiete... esti atat de idiot incat ma dor ochii citindu-ti comentariul halucinannt.

      Ștergere
    3. M-a una la suflet raspunsul dar acestui "inteligent"stiitor de toate.Felicitări si succes in tot ce vă propuneți!

      Ștergere
    4. Securistii s-au adunat la propaganda si pe aici?!
      https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2019/03/29/sindromul-italia-drama-ingrijitoarelor-romance-care-lucreaza-departe-de-tara-si-de-familie/

      Peste 800.000 de persoane lucrează ca îngrijitoare în Italia cu un contract regulat și multe dintre ele suferă din cauza muncii excesive, a distanţei faţă de casă și a singurătăţii, scrie o publicaţie italiană, care prezintă cazurile triste ale unor românce aflate în această situaţie.

      Ștergere
    5. https://www.gazetaromaneasca.com/observator/comunitate/badante-in-italia-meseria-care-te-dezbraca-de-tot-ce-e-uman-in-tine-umilintele-prin-care-trec-aceste-femei-sunt-de-neinchipuit/

      Ștergere
  6. Je, pina nu esti si fudul nu esti prost destul! Pt asta nu trebuia sa te agiti, pentru ca va cunosc foarte bine! Italia era in anii 94-95 in criza. Pune mina pe carte, citeste si vorbeste dupa aia! Ai si gasit meseria de vis, brancardier si altele ca asta! Prea mult fin in capul tau! Prostii pe banda rulata debitezi tu, pt ca atit iti ajunge zgirciul dintre urechi, care tine cite o vibratie pe luna si asa ai ajuns sa te crezi geniu. Nu ma mira! Zecile de mii despre care vorbesti sint procentul ala la care m-am referit. Din 90 si pina acum, nivelul de trai in vestul tau s-a diminuat drastic, pt ca asta inseamna sa cada sub 50%, fata de ceea ce-a fost.
    Uite, ma, desteptul lumii siptalele din Germania:
    https://www.welt.de/newsticker/news1/article125256665/Jaehrlich-40-000-Tote-durch-Krankenhaus-Infektionen.html
    Vrei sa-ti spun si cite operatii se fac, de care pacientii nu au nevoie, ca sa salveze spitale de la faliment sau sa-si umple doctorii buzunarele? Te uiti tu dupa astea, ca vad ca le stii pe toate, ca-i simplu, ca numaratul de oi, unde cred ca te pricepi, exact ca la numarat de oameni.
    Saracia o vezi, nu mai trebuie s-o studiezi! Am postat gramezi de linkuri despre ce-a ajuns vestul marxist! Iti place?! Sa-l stapinesti sanatos!
    Italia pentru mine nu este nici o tara! Daca te deranjeaza nu-mi pasa! S-o stapinesti sanatos si pe asta!
    Daca o sa am timp, pt un debusolat ca tine, poate voi mai posta cite ceva.
    https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/einkommensteuer-25-prozent-zahlen-80-prozent-1682145.html
    Asta iti arata nivelul saraciei in Germania. Despre Italia, o tara zero, nu cred ca are rost sa discutam. Situatia lor economica este catastrofala. Sa vedem unde o sa ajunga vestul tau in urmatorii 5 ani, ca n-a reusit sa iasa nici macar din criza din 2008 si vine urmatoarea.
    Romania nu este examplu in nimic! Cu genii ca tine nu poate avea alta soarta!
    Si cred ca ajunge, ca esti cam obraznic! Ce crezi c-am ajuns sa stau sa pierd timpul desteptind ingramaditi ca tine?! Dispari! Discuta cu familia ta, ca aia te pricep, precis, la chestiile astea cu realizarili.

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.taz.de/Sozialsystem-in-Italien/!5457735/

    https://borgenproject.org/facts-about-poverty-in-italy/

    https://www.fiopsd.org/en/la-poverta-estrema-in-italia/

    https://www.reuters.com/article/us-italy-politics-poverty/poverty-in-italy-at-worst-for-12-years-new-government-vows-action-idUSKBN1JM2GM

    RăspundețiȘtergere
  8. https://www.tripadvisor.co.nz/LocationPhotoDirectLink-g187785-i31704782-Naples_Province_of_Naples_Campania.html#31704783

    https://theideavacuum.wordpress.com/2012/09/05/why-i-think-naples-is-an-unequivocal-shithole/

    RăspundețiȘtergere
  9. https://edition.cnn.com/2018/03/02/europe/rome-decline-italy-election-intl/index.html

    RăspundețiȘtergere
  10. http://flavorofitalyblog.blogspot.com/2011/10/romes-dirty-little-secret.html

    RăspundețiȘtergere
  11. https://derstandard.at/2000047078475/Oesterreicher-sind-heute-aermer-als-vor-zehn-Jahren

    https://derstandard.at/2000064958312/Neue-Schaetzung-Das-reichste-Prozent-hat-40-5-Prozent-des

    https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/vermoegen-45-superreiche-besitzen-so-viel-wie-die-halbe-deutsche-bevoelkerung-a-1189111.html

    https://www.spiegel.de/forum/wirtschaft/oecd-studie-10-prozent-der-deutschen-besitzen-60-prozent-des-vermoegens-thread-294722-1.html

    https://www.heise.de/tp/features/Das-reichste-Prozent-in-Deutschland-besitzt-ein-Drittel-des-Gesamtvermoegens-3375228.html

    https://cafebabel.com/de/article/der-britische-wohlfahrtsstaat-ein-sozialfall-5ae004aff723b35a145db489/

    https://www.krone.at/1786471

    RăspundețiȘtergere
  12. https://www.welt.de/vermischtes/video182620376/WELT-Reportage-aus-Rumaenien-Das-brutale-Geschaeft-mit-der-Zwangsprostitution.html

    https://www.welt.de/vermischtes/article170718369/Deutschland-ist-das-groesste-Bordell-Europas.html

    Die Zahl der deutschen Frauen, die zur Prostitution gezwungen würden, habe sich deutlich erhöht. Sie habe 2015 bei 23 Prozent gelegen und bilde hinter den Rumäninnen (24 Prozent) die zweitgrößte Gruppe.

    https://www.welt.de/politik/deutschland/article129341472/Rumaenische-Zuwanderer-stecken-in-der-Hartz-Falle.html
    Situatia din 2014 si pina astazi s-a inrautatit dramatic!

    https://www.cotidianul.ro/romanii-din-germania-vazuti-mai-prost-decat-arabii-sau-turcii/

    Rumänische Einwanderer haben in Deutschland ein schlechtes Image.

    Eigentlich will Sonia* über ihre Situation nicht öffentlich sprechen. Die Rumänin hat studiert, arbeitet in Deutschland aber als Kellnerin. Sie würde sich dabei nicht wohl fühlen. Irina*, eine andere junge Frau, kann das verstehen: "Wenn es einem schlecht geht, dann hat man nicht so viel Lust darüber zu sprechen", sagt sie.

    Der FES-Landesvertreter Matthias Jobelius zeigt in seiner Studie jedoch, dass die Neuankömmlinge oft besonders niedrig entlohnt werden und nicht entsprechend ihrer Qualifikation beschäftigt werden. Oft wissen sie wenig über ihre Rechte und Möglichkeiten und werden daher leicht zu Opfern ausbeuterischer Arbeitsverhältnisse. Stoiciu ergänzt: "In Rumänien gibt es keine Kultur der legalisierten Arbeit." Rumänische Arbeitnehmer achten deshalb oft nur auf das Geld am Ende des Monats, nicht auf die Verträge.

    Unlängst haben jedoch sieben rumänische Bauarbeiter in Berlin Klage beim Arbeitsgericht eingereicht. Monatelang hätten sie im vergangenen Jahr bei der Mall of Berlin geschuftet. "Die versprochenen Löhne wurden nicht gezahlt, sondern nur eine Summe unter dem Mindestlohn", sagt Sebastian Kunz, Anwalt der Gewerkschaft FAU Berlin. Die Lohnansprüche seiner Mandanten betrügen 30.000 Euro. Ovidiu Mandrila, einer der Arbeiter, sagt jedoch: "Wir sind aber viel mehr – 30, 40 Leute.

    https://www.welt.de/wirtschaft/article128457768/Jeder-Fuenfte-kann-sich-keine-Urlaubsreise-leisten.html

    Vor allem in Süd- und Osteuropa verzichten die Menschen auf Urlaub: In Griechenland sind es 53, in Spanien 47 und in Italien 51 Prozent.

    51% dintre italiani n-au bani de concediu. Trebuie sa fie o viata minunata in Italia, dupa mintea securistilor!
    Si desigur ca romanii in vest sint tari, exact ca-n tara, unde ungurii conduc 4 partide, presedinte este un sas, iar bancile straine detineau 91,6% din capital in anul 2016. Numai un singur roman conducea un partid si, dupa cum era de asteptat, a fost scos din joc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pe mine m-ar interesa ce fac acești oameni de origine românească pentru țara lor, România, din postura omului de succes.
    Indiscutabil și eu cred ca romanii au calități, de aia ajung de succes, dar câți oare înțeleg să întoarcă puțin din preaplinul lor de acolo de unde au plecat, de unde le-a venit seva?

    Și evreii au fost strămutați cu forța sub diverse imperii, lor le datorăm termenul de diaspora, dar asta nu i-a dezintegrat ca neam, ca tradiție.

    Astăzi conform unor statistici din România se emigrează masiv, pe locul doi după Siria, teatru de război.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)