marți, 4 iunie 2019

Protestul meu

De fiecare dată când aud o golănie din partea cuiva dintre cei cunoscuți, ca măsură de precauție, prefer să mă izolez efectiv de respectivul individ. Când am realizat cât de toxic e Liiceanu și cât de pervers e Pleșu, efectiv le-am boicotat produsele. Nu pot nega că Humanitas scoate multe cărți bune, dar de ani buni refuz să cumpăr de-acolo. Citesc mult, dar de la Humanitas citesc doar cărți împrumutate sau luate de la anticariat. E modul meu de-a protesta, de-a mă asigura că banii mei nu ajung la Liiceanu. În ceea ce privește producțiile celor doi, pot spune că de multă vreme sunt destul de bine izolat de sursa de infecție.


Pe Rebengiuc îl evit încă de la Revoluție, de la faza cu hârtia igienică. Mi s-a părut un mod cinic și ticălos de a pune problema, mai ales din partea unuia care-a beneficiat de sistemul comunist. La fel s-a întâmplat și cu Marius Manole, actor pe care-l apreciam în perioada lui de început. Pur și simplu refuz să mai merg la piesele lui. La fel și-n ceea ce-l privește „vedetul” Șerban Pavlu. Dacă-l văd în vreo distribuție, pur și simplu nu merg la spectacolul sau la filmul în care apare. Și ca ei mai sunt mulți, printre care îi amintesc pe Mariana Mihuț, Mihai Călin, Bănică Jr., Lia Bugnar sau Levente Molnar.

În ceea ce-i privește pe lăutari, lucrurile stau la fel. Am încetat de multă vreme să mai ascult Vama lui Chirilă. Mă rog, nici înainte nu mă rupeam ascultându-l, în special din cauză că ăsta încălzește aceeași ciorbă de vreo douăzeci de ani. La fel și cu Direcția 5. După golănia cu „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”, am încetat să mai ascult Holograf, Monica Anghel, Taxi, Alexandru Andrieș, etc. Am căutat să mă izolez de emisiunile TV ale celor care apar în clip. Nu-i mare pierdere: la Esca n-aveam cum să renunț întrucât oricum nu mai văd PRO TV de vreo 10-15 ani(poate chiar mai mult), Răzvan și Dani nu m-au pasionat niciodată, Teo Trandafir la fel s.a.m.d.

De fiecare dată când văd ticăloșia într-o personalitate mă izolez de ea. E felul meu de a protesta. Și nu doar de a protesta, ci de a mă apăra de ideile toxice pe care le proferează. Să nu fiu înțeles greșit: nu am pretenția ca din cauza protestului meu tăcut aceștia să nu se mai descurce, să dea faliment sau să se tăvălească pe jos de foame. Știu că nu va fi așa, doar e cunoscut că atunci când ești „de partea forței” lucrurile-ți merg din plin. Ceea ce fac eu este o simplă chestie care ține de igienă: mă izolez, încerc să trăiesc într-un mediu cât de cât aseptic, astfel încât ticăloșia să nu mă atace.

Ceea ce trebuie să înțelegeți e că un asemenea mod pasiv de a vă menține sănătoși spiritual vă deschide numeroase oportunități. Fără timp pierdut inutil la spectacole în care respectivii fac strict propagandă vă puteți uita în tihnă la montările cu adevărat importante sau la marile producții ale cinematografiei. Fără a pierde timpul pe la TV vă puteți face timp pentru a citi un mare autor, nu nulitățile care pozează în „vedetele zilei”. Fără excesul de decibeli, zgomot și înghesuială de pe la concertele seci ale multor din „vedeții” autohtoni vă puteți face timp pentru un concert al unui artist real, care merită și pe la care lumea nu merge în turmă, ci pentru că simte că e ceva acolo.

Izolându-mă de ticăloșie mi-a fost și-mi este mult mai bine. Simt că pătrunde mai puțină otravă în apropierea mea și efectiv simt mai multă liniște.

E o societate nebună, care te obligă să citești toate etichetele scrise cu litere mici. E bine s-o faci, să fii atent atunci când consumi ceva, indiferent dacă acel ceva e mâncare sau cultură. Fără a ști din ce e compus produsul frumos ambalat de pe raft, riști să te otrăvești. Țineți cont de acest lucru și izolați-vă de ticăloșie. E singura cale către o viață liniștită.

7 comentarii:

  1. Boicotul produselor de orice fel, materiale si culturale, ale ocupantului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. La fel incerc sa traiesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Toti facem la fel. Au destui spectatori, cititori si fara noi. Cred ca si-au facut anterior calculelul si le-a dat cu plus. Noi ne-am izolat si vom fi izolati si mai abitir.

    RăspundețiȘtergere
  5. https://www.thenewamerican.com/culture/item/32524-bolshevik-big-business-corporations-now-attacking-conservative-customers

    RăspundețiȘtergere
  6. Mda, glorioasa strategie. Trebuie sa urmarim activitatea degeneratilor pentru a vedea daca nu cumva trebuie sa-i boicotam. Nu e mai simplu sa fim - by default - extrem de mefienti cu toate productiile dincoace de iluminism? Pana la urma de acolo ni se trage, de la revolutia franceza si de la evenimentele anterioare. Toti mizerabilii si perversii s-au apucat sa scrie literatura de copii, nu e mai simplu sa-i educam cu materiale ce erau disponibile si acum 500 de ani? Chiar sa credem ca putem castiga lupta cu turma de mizerabili care vor sa ne polueze viata cu productiile unor creiere submediocre? O metoda de tortura practicata de chinezi consta in incizii mici, nici una letala dar foarte numeroase. La fel si cu mizerablii lumea filmului, muzicii, modei, literatura etc. Char sa credem ca putem trai normal si firesc tot incercand sa gasim frumuseti si versuri noi in gramada de gunoi pe care ne-o pun la dispozitie? Viata este prea scurta pentru asta.
    Sigur a sunt exceptii, poate ca putem asculota Beethoven sau Liszt desi-s romantici si prin urmare suspecti politic. La fel, in ciuda tuturor pacatelor putem citi T Mann, dar astea sunt exceptiile si nu regula. Viata poate fi traita in toata plenitudinea si fara Beethoven si chiar fara Mann. Iar daca-l ascultam pe dl. Jackson nu inseamna decat ca ne batem joc de noi insine. Nu trebuie sa aflam ca dl. Jackson a fost un pedofil pentru a-i boicota "produsele culturale". Daca am fi ascultat putin Bach am fi fost pusi vaccinati in privinta Abba, Jackson ejusdem farinae.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)