joi, 29 august 2019

Despre economie şi viaţă

Tot aud prin spaţiul public o grămadă de aberaţii. Ba că X distruge economia, ba că Y o afectează, ba că măsura Z e o măsură anti-economică. Cunoaşteţi această retorică, sunt sigur. Menţionez că nu mă interesează cine şi ce spune, ci doar faptul că şablonul cu „economia care suferă” există pe întreg eşichierul politic.


Aspectul asupra căruia vreau să vă gândiţi e unul legat de optica menţionată. Hai să pornim de la un lucru simplu, aproape banal: ce e economia? Avem mai multe definiţii, unele limitative, altele mult prea generale. Din punctul meu de vedere, economia e un ansamblu de interacţiuni între mai multe entităţi respectând un set comun de reglementări. Acolo unde ai o comunitate, ai şi o economie. Care-i scopul economiei? În mod logic, îmbunătăţirea vieţii participanţilor la ea. Dacă nu eşti interesat, nu participi la fenomen, iar dacă participi interesul n-are cum să fie altul decât obţinerea unui avantaj.

Cred că oricine poate fi de acord cu ceea ce am spus anterior. E o chestiune strict de bun simţ. De asemenea, prin prisma acestei definiţii cât se poate de generale, este limpede că economia e cea care slujeşte comunităţii, nu comunitatea economiei. Extinzând optica la nivel naţional - adică la nivelul optim de coerenţă culturală, integrare şi coerenţă legislativă - putem lesne înţelege că economia naţională e menită strict servirii interesului naţional, adică membrilor naţiunii respective. Cu alte cuvinte economia serveşte naţiunii, nu naţiunea economiei.

Şabloanele cu care am început acest articol, larg răspândite în politichia locală şi avându-şi obârşia în entităţi care nu aparţin acestei ţări(ONG-uri finanţate extern) sau care, chiar dacă ar trebui să aparţină, în fapt nu mai aparţin ţării(BNR, diversele agenţii independente şi, într-o oarecare măsură, Ministerul de Finanţe), transformă economia într-o entitate abstractă care trebuie protejată. Un fel de animal pe cale de dispariţie. Formularea „X distruge economia” e o prostie în sine. Atâta timp cât există oameni, există şi economie. Un oarecare X n-are cum să distrugă o economie, ci maxim o sumă de interese. Problema care se pune este dacă acel set de interese aparţine preponderent unor entităţi interne(caz care ţine de interesul naţional) sau unor entităţi externe(caz asimilat infracţiunii de trădare).

Cam în aceşti termeni ar trebui privit fenomenul economic. De ce e privit altfel, e limpede de intuit. Când entităţile interesate spun că „România are interesul economic să exploateze gazele din Marea Neagră” şi, în acelaşi timp, că exploatarea e atât de scumpă încât bieţii exploatatori(entităţi externe) nu mai au bani şi pentru plata taxelor şi a impozitelor către ţară, e limpede al cui interes e servit şi cât de buruienoasă e optica. Îmi spun şi mie onoraţii preopinenţi ce interes economic are România dacă din acea exploataţie nu ni se întoarce niciun ban? Evident că n-are cum să fie vorba de vreun interes naţional, dar sunt aruncaţi la înaintare mâncătorii de căcat care-o dau cu economia care se distruge dacă nişte şmecheri nu ne jefuiesc precum hoţii de drumu' mare. La fel puteţi privi şi salvarea băncilor, oferirea de ajutoare de stat cu preponderenţă entităţilor străine şi toate celelalte golănii care se întâmplă în ţara asta.

În fapt, aruncarea la înaintare a noţiunii de „economie” e o schemă de fraudare, o modalitate de a ascunde trădarea naţională în spatele unor false realităţi. Ceea ce trebuie să înţelegeţi e mult mai simplu: cu cât se aruncă la înaintare mai multe argumente vagi, abstracte, cu atât mai mult jaful preconizat e mai mare. Iar acest jaf nu ţine de vreun interes economic deoarece nu are ca scop îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor acestei ţări ci, din contră, înfundarea şi îngroparea definitivă a noastră. De-aceea vă recomand ca, de fiecare dată când îl auziţi pe unul sau pe altul justificând un jaf cu „interesul economic”, să nu pierdeţi timpul ascultându-l. Scuipaţi-l şi treceţi mai departe deoarece ori e ticălos, ori e prost.

2 comentarii:

  1. Nu se intoarce nici un ban la Romania, dar asta nu inseamna ca romanii nu incaseaza nimic. Al care a vandut, nu a vandut degeaba, nici macar o presedentie viitoare nu valoareaza cat va lua comision (spaga), probabil sute de milioane say what nigger. asta e problema cand ce este al statului, e de fapt al nimanui. cei cu tupeu sau cu noroc (planta aia ornamentala) isi insusesc bunurile fara stapan.

    RăspundețiȘtergere
  2. Barna e umflat doar din bani facuti cu statul... Inteleg ca are si colaborari in Teleorman. Toti erau in gura cu Dragnea & PSD e rege in Teleorman dar vaz ca ce nu pica la Dragnea curge la Barna si totul e ok :))
    La intrebarea daca s-a imbogatit de pe urma statului nu a putut raspunde dar l-a salvat Ciolos.

    Revenind la subiect cred obiectivul nu e ca lumea sa rumege ideile matale in locul propagandei... marea transformare e sa muti atentia care a fost acaparata de exterior prin reclame, mesaje, informatie si sa o distribui mai echilibrat intre interior si exterior.
    In felul asta ne eliberam de iluzia jocului social bazat pe competitie si materialism exacerbat impus de altii.
    Cu cat esti mai bine ancorat cu atentia pe tine cu atat esti mai centrat si poti rezista mai bine la stres, iei decizii mai rationale si esti mai rezistent la propaganda.

    Lumea in care traim va fi cotropita de rau... Lucrurile nu se vor rezolva pentru ca nu aduc profit sau avantaje economice militare etc. Singura sansa e sa acceleram procesul cunoasterii de sine pentru a mentine o stare interioara de bine in conditiile unui exterior din ce in ce mai neprietenos.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)