luni, 3 februarie 2020

Democrație?

  Conform unui studiu compilat de „Bennett Institute”(aparținând Universității Cambridge), gradul de insatisfacție în ceea ce privește democrația a ajuns la nivel global la 57.5%! 2005 a fost anul în care indicatorul menționat s-a aflat pe cea mai joasă poziție, un fel de apogeu al succesului democrației.


Începând însă din 2005, gradul de satisfacție a scăzut treptat, amplificat puternic de criza din 2008 și de evenimentele economico-politice care-au urmat. Văzând cifrele brute, mulți ar putea crede că ele sunt influențate de societățile care n-au habar ce e democrația. Așa cum vom vedea în continuare, chestiunile stau fix invers.

În primul rând, o problemă flagrantă apare în SUA unde, în acest moment, indicatorul insatisfacției a ajuns la 55%! Similar stau treburile și-n Marea Britanie, unde de-o perioadă bună de timp indicatorul a sărit de 50%. Și la fel în tot vestul Europei.

Rezultatele înșelătoare apar însă în statele Est Europene. E interesant că aici, întrucât lumea tot speră ca „democrația să se instaleze și să fie depășită perioada de tranziție”, lumea este în continuare atașată societății democratice. Însă, așa cum v-am spus, rezultatele brute arată cu totul altceva.

Campioane la gradul de satisfacție sunt Polonia, Ungaria și Bulgaria, unde încrederea în democrație a crescut cu peste 20% din 1989 până în prezent. Însă, cum bine știm din rapoartele UE și a celorlalți țuțeri „democratici”, aceste țări sunt campioane ale ... lipsei de democrație. De câte ori nu ați auzit critici vehemente legate de Polonia și Ungaria? Bulgaria mai puțin deoarece i-a obișnuit pe tovarăși cu șpaga. Urmează Cehia, cu o creștere de aproape 20% și Slovacia cu puțin sub 10%.

Ei bine, acum vine surpriza: România evadează brutal din plutonul țărilor foste comuniste, cu creștere a gradului de insatisfacție de peste 20%. Graficul(pe care-l puteți vedea în raport sau pe blogul meu) e mai mult decât revelator întrucât arată limpede ceea ce propaganda ascunde. Până în anul 2000 gradul de insatisfacție a crescut spre 27%, după care, până în 2006 a scăzut continuu, ajungând la o diferență pe plus de 12%. După 2006 și până în 2012, adică pe toată perioada în care băsescu și-a exhibat „jupânismul”, gradul de insatisfacție a crescut la peste 30%!!! După acea perioadă - model din punct de vedere occidental - până la sfârșitul lui 2019, insatisfacția a scăzut continuu ajungând la o diferență de zece procente față de regimul tiranului de carton. Iar acum începe din nou să crească!

Cred că e mai mult decât relevant graficul în ceea ce ne privește pe noi. Restul țărilor estice nu au un model democratic pur așa cum se încearcă să se instaleze aici, acesta fiind motivul pentru care ele încă sunt optimiste.
Întorcându-ne la rezultatul global, trebuie să remarcăm că majoritatea populației de pe planetă s-a săturat de fake-ul democratic.

Problema este reprezentată de lipsa experienței dictaturii în națiunile democratice. Este extrem de posibil ca SUA să pice în plasa cu miraje întinsă de ticăloși precum Bernie Sanders și să alunece într-un socialism atroce în care să atragă, precum URSS, întreaga lume. Problema e că în acel moment nu cred că se mai putea găsi o contra-forță care să i se opună.

Și-atunci ce urmează? E greu de intuit, dar oricum, la abulia care e pe planetă nu cred că va urma ceva bun. Lumea nu mai are principii și nici direcție. De-aici toate nebuniile care ni se întâmplă.

24 de comentarii:

  1. Despre ce democratii vorbim? Cleptocratie corporatista prin multe state dezvoltate. Autocratie oligarhica si teocratie pe la rusi si arabi. Iar la chinezi e cea mai tare combinatie, autocratie cu cleptocratie corporatista.
    Daca Sanders nu castiga tura asta, in 5 ani vom avea curent nu socialist, ci de-a dreptul comunist. Vor fi fugariti bogatii :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vor fi fugariti deoarece marea majoritate a elitelor vor colabora.

      Ștergere
    2. Daca mai dureaza 5 ani, e posibil ca unii sa nu scape.
      Si da, elitele si-au nuantat discursul de anul trecut. Au observat si ei directia.
      Dar sa vedem ce vor face elitele autocrate, teocrate si oligarhice. Aici va fi interesant.

      Ștergere
    3. "Daca Sanders nu castiga tura asta, in 5 ani vom avea curent nu socialist, ci de-a dreptul comunist"

      Sanders ESTE COMUNIST!
      Asa e ca nu ai catadicsit pana acum sa citesti "Manifestul Partidului Comunist", sau daca ai facut-o nu ai priceput nimic din el?
      Ia ghici de ce tara in care traiesti tu si in care au trait parintii si bunicii tai s-a numit "Republica Socialista Romania" si era condusa de "Partidul Comunist Roman"?

      https://www.marxists.org/romana/m-e/1848/manifest/index.htm

      https://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Socialist%C4%83_Rom%C3%A2nia

      Data viitoare cand mai ai de gand sa deschizi gura ca sa faci pe desteptul, trezeste neuronul ala unic si pune-l la munca ca sa nu te mai umpli de "respect".

      Uite ce viitor "prosper" va pregatesc voua "democratii" cu sau fara Bernie Sanders:
      https://pbs.twimg.com/media/DmTAnshVAAEWRhg.jpg

      https://www.vox.com/2014/10/6/6829675/saul-alinsky-explain-obama-hillary-clinton-rodham-organizing

      "Vor fi fugariti bogatii :)"

      Ma-ta va fi fugarita, nu bogatii!
      Vezi ce ti-a raspuns "Anonimul 18:44". Spre diferenta de tine are mai multi neuroni si toti sunt functionali.
      Inainte sa deschizi gura, verifica starea de functionare a neuronului din dotare.

      Ștergere
  2. Bun socialiamul.
    Tu cam copiezi articole de pe Zerohedge. Ia sa trimit o plangere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să mori tu că ai citit articolul ăsta în Zerohedge?

      Ștergere
    2. Dan, tu crezi ca inteleg ce citesc pe ZH?! N-au de unde sa stie pe ce lume sint, deoarece asa au fost formati. In plus sint incapatinati si sufera de-o mindrie excesiva care-i fereste sa afle vreodata despre ce este vorba, fapt care se reflecta in situatia in care ne aflam.

      Ștergere
  3. Democratia e buna daca actioneaza in interesul tau; daca nu e proasta

    RăspundețiȘtergere
  4. Am început să citesc blogul de puțin timp. Și ca în orice luare de poziție, unele opinii le împărtășesc, altele nu.
    Am o curiozitate care poate va fi satisfăcută într-o postare viitoare. Sau aici, de ce nu.
    De ce e ticălos Bernie Sanders?
    Cu abordarea lui poți fi de acord sau nu. Poate soluțiile la problemele identificate sunt adecvate sau nu. Dar componenta de ticăloșie m-a surprins. Și mi-ar place să știu dacă suntem în dezacord, sau putem negocia un acord :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Bernie cu solutia promovata de el este in pregatire insa dupa cel de al doilea mandat a lui Trumpete, nu inainte. Inca nu suntem ACOLO...dar ne indreptam cu pasi rapizi.

      Ștergere
    2. Iti zic eu de ce e ticalos. E un ratat, care le da altora sfaturi. Si ar vrea sa-i si conduca.

      Ștergere
    3. "Da, Bernie cu solutia promovata de el este in pregatire insa dupa cel de al doilea mandat a lui Trumpete, nu inainte."

      In acest moment Bernie Sanders are 78 de ani si este un comunist senil.
      Ce te face sa crezi ca la urmatoarele alegeri comunistii americani care isi spun "democrati" plus americanul comunistoid de rand (chiar daca are low-IQ) vor delega si vor alege un mos comunist de 83 de ani mai senil decat este acum?
      Vor ajunge de rasul planetei!

      Apropo, postul de presedinte al SUA vine cu Prozac, cu scaun cu rotile si cu pampersi gratuiti?

      Ștergere
    4. @23:46
      Evident ca nimeni pe pamint nu este de neinlocuit. Cu siguranta ai auzit o de la seful tau daca l ai...
      Vorbim de candidatura “Bernie” ca despre un nou sistem, niciodata ca om. Are o gramada de followers care ii vor prelua stafeta, la fel cum toti liderii au inlocuitori in asteptare. Virsta abilitatile personale sunt evaluate de altii la microscop...

      Ștergere
  5. Unde si cand, a vorbit Dumnezeu despre demokratia?

    RăspundețiȘtergere
  6. "The first thing we do, let's kill all the lawyers".Henry VI, Part 2, Act IV, Scene 2

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu m-am gandit la zerohedge, dar nu din cauza continutului ci din cauza structurii articolului. Ok, lipsesc citatele twitter, dar in rest aduce.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ati auzit de Andrew Yang candidat la orezidentialele SUA si sustinut oe Elon Musk pe twitter?
    Propunerea lui de venit garantat la fiecare american, un fel de ajutor social la noi sau un fel de dividente pentru fiecare cetatean ca in Quatar ca e bogata SUA si isi reintoarce banii din impozite catre cetateni sub forma de venit garantat de stat.
    Ideea asta cu venitu garantat s-a testat undeva prin Canada si tatile nordice si concluzia e ca incet incet oamenii s-au lasat de munca. Foarte multi pe perioada de doi ani cat timp aveau acel venit nu au mai lucrat.
    Acum daca faci experimentul asta esuat la nivelul unei natiuni cum mai motivezi oamenii sa munceasca? Sau va deveni o chestiune de patriotism de a munci pentru binele natiunii?
    Deja in discursurile multor politicieni ai lumii tot vad ca revine ideea venitului minim garantat.
    Ideea mi se pare un capitalism comunist, sau struto-camila. Hai sa tiparim niste bani sa le dam.la.toti sa aibe capital sa nu moara de foame si sa isi plateasca chiria. Dar atunci de ce nu faci asta pe un nivel separat si paralel financiar, gen bonuri de masa care sa circule doar pe un nivel fara sa afectezi masa monetara in functiune.
    In Romania daca ai aplica venitul minim garantat ar trebui sa primesti cam 260 lei cat considera banca ca e suma minima sa traiesti si banii aia nu ti pot lua din salar la rate.
    Dar cand dai la toata populatia 260 lei practic arunci banii aia pe piata si produci inflatie.
    Nu am auzit pe nimeni sa zica de sistem paralel finaciar unde dai niste bani paraleli doar pentru mancare si locuinta, treaba care statele lumii de azi ar trebui sa o garanteze pt cetatenii ei. Sa nu mori de foame si sa ai un acoperis. Totusi sunt atatea sisteme financiare paralele ilegale si necinstite care functioneaza din plin si foarte profitabil.
    Concluzia: nu se vrea, nu se doreste, nu se poate.
    La descoperirile medicale din ziua de azi fiecare om ar putea fi complet sanatos, dar daca nu ai un sistem precar de sanatate nu poti vinde miliarde de pastile. Un om ca Iisus care ar umbla si ar vindeca boli ar fi ucis repede. Am citit un articol cu 78 de cercetatori din lume si din perioade diferite care au sustinut ca au gasit sa vindece cancerul. Toti au fost ucisi in mod misterios.
    Exista o vointa sa fim tinuti sub control prin sistem de sanatate precar, prin lipsa unor scoli bune etc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Ideea asta cu venitu garantat s-a testat undeva prin Canada si tatile nordice si concluzia e ca incet incet oamenii s-au lasat de munca. Foarte multi pe perioada de doi ani cat timp aveau acel venit nu au mai lucrat."

      Marxismul este dictatura idiotilor, iar marxistii nu vor nimic altceva decat sa fure de la aia care pot produce si care au mai mult, ei nevrand sa faca nimic si dorind sa traiasca impreuna cu familiile lor doar pe munca si pe spatele altora.
      In tarile nordice ultimii care si-au luat-o in freza cu "experimentul" asta au fost finlandezii. Dar au mai fost si alte natiuni care si-au luat-o in freza pe treaba asta si nu prea se vorbeste despre ele. De ex niste cantoane prin Elvetia.

      Ceea ce nu intelegi tu, si alti oameni ca tine, este faptul ca ceea ce se numeste "venitu minim garantat" este nimic altceva decat O FORMA MASCATA de "AJUTOR SOCIAL", prin care tot felul de idioti si de paraziti social PRIMESC BANI PENTRU SIMPLUL MOTIV CA EXISTA. Aceste sisteme exista in tarile westice de mult timp si este exact ceea ce le-a dus la faliment economic si in curand si la faliment social.

      Uite de ex cazul Suediei:
      https://www.armstrongeconomics.com/international-news/scandinavia/sweden-how-bad-can-it-get/

      Asa functioneaza marxismul alias "socialismul" in westul europei si in occident:
      https://d33wjekvz3zs1a.cloudfront.net/wp-content/uploads/2019/10/Socialism-UK.jpg

      Asa functioneaza marxismul alias "dimocrasi" si "liberalismul" in America de Nord:
      https://pbs.twimg.com/media/DmTAnshVAAEWRhg.jpg

      Ghici de ce se revolta "gilets jaunes" in Franta si care este orientarea lor politica? Iti spun eu ca sa nu te mai chinui: sunt marxisti si sunt ofticati ca statul marxit francez este FALIT si drept urmare le mareste taxele si varsta de pensionare si in acelasi timp le taie ajutoarele sociale si toate "beneficiile".

      De cand a fost inventat marxismul, indiferent de forma sau de natiunea in care a fost implementat, a ajuns exact in acelasi punct: COLAPS ECONOMIC SI SOCIAL pentru simplul motiv ca este dictatura prostilor si a parazitilor social. Oamenii inteligenti cunosc faptul ca de cand este lumea si pamantul, nici o natiune sau civilizatie nu a fost inventata, implementata si mentinuta de prosti si paraziti social cu drept de vot!

      Ștergere
    2. "Ideea mi se pare un capitalism comunist, sau struto-camila. Hai sa tiparim niste bani sa le dam.la.toti sa aibe capital sa nu moara de foame si sa isi plateasca chiria."

      Iar amesteci capra cu varza si nu ai nici macar cea mai mica idee despre ce vorbesti.
      Ceea ce numesti tu si alti frustrati drept "capitalism", nu are nici cea mai mica legatura cu CAPITALISMUL CLASIC si LIBERALISMUL CLASIC, de aia se si numeste NEO-capitalism si doua caracteristici de baza:
      - capitalism clasic, liberalism clasic, independenta financiara si mobilitate globala pentru conducatori/elite care nu platesc taxe si (re)investind banii ajung mai bogati
      - marxism pentru prostime care culmea, este votat si sustinut de prostimea insusi; prostimea marxista traieste din salarii si plateste ~80% taxe si impozite, in acest mod fiind tinuta in saracie perpetua si neputand sa evolueze nu vor putea nici o data sa constituie o concurenta reala de orice fel pentru conducatori/elite; caracteristica de baza a marxistilor este prostia colosala si revolta lipsita de sens prin care nu cer sa nu mai plateasca si ei taxe, ci sa plateasca si ceilalti ca sa ajunga la acelasi nivel de saracie si prostie; nu am vazut pana acum vreun marxist revoltat de faptul ca plateste vreun leu taxe, dar sunt foarte revoltati de ce nu platesc ailalti; deh, daca minte nu e... nici bani sau prosperitate nu e!

      Neo-capitalismul a fost inventat si implementat de baietii astia de aici:
      https://www.amazon.com/Wall-Street-Bolshevik-Revolution-Capitalists/dp/190557035X

      https://magazin.anacronic.ro/produs/wall-street-si-revolutia-bolsevica-precomanda/

      https://archive.org/stream/WallStreetTheBolshevikRevolution/WallStreetTheBolshevikRevolution_djvu.txt

      https://www.youtube.com/watch?v=hG7lG0ggHck

      Capitalismul clasic si liberalismul clasic este descris foarte clar de baietii astia in cartuliile de mai jos. Dupa ce le-ai citit si mai ales dupa ce le-ai INTELES, mergi si citeste carile lui Adam Smith incepand cu "The Wealth of Nations". Nu de altceva, dar poate reusesti in sfarsit sa nu mai debitezi elucubratii de genul "de ce nu faci asta pe un nivel separat si paralel financiar, gen bonuri de masa care sa circule doar pe un nivel fara sa afectezi masa monetara in functiune".
      Nu de altceva, dar "bonurile de masa" daca "platesti" cu ele si obtii ceva la schimb inclusiv mancare, sunt tot "bani" si tot iti afecteaza "masa monetara". Nu in ultimul rand, nu ar strica sa mergi sa faci un curs banal de contabilitate de 2-3 luni sa vezi care este circuitul financiar intr-o fima care ofera angajatilor "bonuri de masa" si cum obtine firma respectiva aceste bonuri care nu apar din senin, nu cad din cer si nici nu sunt gratis.

      https://mises.org/library/law

      https://mises.org/library/economics-one-lesson

      https://mises.org/library/road-serfdom-0

      https://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith
      https://en.wikipedia.org/wiki/The_Wealth_of_Nations

      https://carturesti.ro/carte/avutia-natiunilor-53286

      Ștergere
    3. "Nu am auzit pe nimeni sa zica de sistem paralel finaciar unde dai niste bani paraleli doar pentru mancare si locuinta, treaba care statele lumii de azi ar trebui sa o garanteze pt cetatenii ei. Sa nu mori de foame si sa ai un acoperis."

      Inainte sa ne mai uimesti cu cretinatati de felul "bani paraleli" baga mare cu cartile recomandate mai sus si cu cursul de contabilitate.

      Si zici ca statele lumii "TREBUIE" sa "GARANTEZE" mancare si locuinta pentru cetatenii sai?
      HAI SA MORI TU!

      Poate ma lamuresti si pe mine doua lucruri simple si de baza:
      1. PE BANII SI PE MUNCA CUI vrei tu ca un "stat" sau un "tatuc" trebuie sa asigure si sa garanteze acoperis si haleala ratatilor marxisti ca tine? pe munca si pe banii mei si a celor ca mine in nici un caz! eu si cei ca mine va dam doar multa mooie si vom rade de departe vazand cum va dati voi unii altora in cap pentru "dreptul" de a va FURA unii pe altii.

      2. haleala si acoperisul desupra capului intra la ceea ce se numesc "NEVOI BAZALE"; daca TU si familia ta prin EDUCATIA PROPRIE si prin MUNCA PROPRIE nu iti poti asigura nici macar nevoile bazale, atunci DE CE MA-TA MAI EXISTI?

      Ia dai tu drumul si citeste CONSTITUTIA ROMANIEI si acorda o deosebita atentie urmatoarelor doua "titluri" de mai jos. Poate aflii si tu CARE ESTE ROLUL STATULUI intr-o societate a mileniului trei.
      - TITLUL II - Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale
      - TITLUL IV - Economia şi finanţele publice

      http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339

      "Un om ca Iisus care ar umbla si ar vindeca boli"

      Auzi, daca tot ai prieteni imaginari care traiesc in "ceruri" si tamplari analfabeti care "vindeca boli", nu pot ei sa te "vindece" si de foame sau de lipsa de acoperis?
      Daca economia si finantele nu-ti plac, ia si baga mare la matanii si la rugaciuni si vezi ce se intampla.
      Mai cu patos si mai repede, nu mai pierde timpul aiurea!

      Ștergere
  9. Bernie S. (sau oricere din clica democrata americana) este declarat promoarte, proavort, prolgbt, progenderfluiditi etc. Anul trecut in NewYorkul democrat s-au aprins luminile intr-un mod special pe zgarie nori pentru a "CELEBRA" victoria impunerii legii prin care se poate face avort pana in ultima zi de sarcina. Pentru asi derula agenda mortii democratii isi impacheteaza discursul cu mocangeli, gratuitati si acordare de drepturi/cetatenie pentru imigranti, adica se adreseseaza negrilor si sudamericanilor si nu le pasa de albi. Americanul nativ alb nu are alternativa. Oamenii au inceput sa inteleaga ca acesta cultura a mortii este o fundatura din toate punctele de vedere,economic,moral,spiritual. Miscarea proviata din america are o crestere constanta in ultimii ani. Si administratia Trump a inteles ca americanii, si lumea in general s-au saturat de acesta cultura a mortii si au organizat primul congres proviata la care au participat peste 35 de tari.
    https://stiripentruviata.ro/moment-istoric-administratia-trump-initiaza-o-coalitie-a-statelor-pro-viata-si-vede-politicile-pro-viata-si-pro-familie-ca-pe-o-chestiune-de-suveranitate-nationala/
    Cate bube ar avea Trump, americanii nativi nu au alta alternativa.
    In ceea ce priveste democratia ar mai fi ceva de amintit. Lumea occidentala fabar nu are(nici nu cred ca pot intelege asta) ca in lume mai exista inca o forma de democratie, cea participativa. Venezuela este una dintre tarile cu astfel de democratie(datorita participativitatii cetatenilor repetatele incercari de rasturnare a guvernului de catre americani nu au reusit), iar la inceputul anului a organizat chiar un congres impotriva imperialismului la care au participat delegati din PESTE 120 DE TARI.
    https://flux.md/stiri/congresul-mondial-impotriva-imperialismului-pentru-viata-suveranitate-si-pace

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Bernie S. (sau oricere din clica democrata americana)..."

      "democrat" american = marxist
      "liberal" american = marxist

      "promoarte, proavort, prolgbt, progenderfluiditi etc... impacheteaza discursul cu mocangeli, gratuitati si acordare de drepturi/cetatenie pentru imigranti, adica se adreseseaza negrilor si sudamericanilor si nu le pasa de albi."

      Exact aceleasi strategii au fost aplicate in Rusia de bolsevicii leninist-trotkisti dupa lovitura de stat din 1917. Acelesi "platforme" pro-lgbt si aceeasi ura fata de populatia nativa reprezentata pe rusi si "kulaks" pe care i-au bagat in gulaguri si pe care i-au omorat cu milioanele. Tu de unde credeai ca "democratii" americani au copiat aceste politici "liberale/progresiste"?

      "Americanul nativ alb nu are alternativa. Oamenii au inceput sa inteleaga ca acesta cultura a mortii este o fundatura din toate punctele de vedere, economic, moral, spiritual. Miscarea proviata din america are o crestere constanta in ultimii ani... Cate bube ar avea Trump, americanii nativi nu au alta alternativa."

      Pe tot teritoriul SUA, in ultimii 20 de ani au aparut tot felul de factiuni de albi, de "prepers", care se auto-segregheaza si se pregatesc intens pentru urmatorul razboi civil care pe langa lupta impotriva democratilor va fi si impotriva negrilor, a latinilor, a asiaticilor si a arabilor care toti isi fac de cap pe teritoriul SUA si au chiar mai multe drepturi decat albii, adica decat cei ce au construit natiunea respectiva.
      Ce sau fara Trump, razboi civil va fi. Este doar o chestiune de timp. Singura problema de rezolvat este cine va conduce statul si de partea cui va fi, pentru ca albii nativi si consevatori sunt incercuiti de toate partile.

      https://www.youtube.com/watch?v=lNUP7uyFtNc
      https://www.youtube.com/watch?v=JmLcseBmqwg
      https://www.youtube.com/watch?v=p6arP2BHP4w
      https://www.youtube.com/watch?v=UYQJGfVdmoM
      https://www.youtube.com/watch?v=r6bFy3fb8rI
      https://www.youtube.com/watch?v=M5FVvZ3XHoo
      https://www.youtube.com/watch?v=Vcu82KqzGJI

      "Lumea occidentala fabar nu are(nici nu cred ca pot intelege asta) ca in lume mai exista inca o forma de democratie, cea participativa. Venezuela este una dintre tarile cu astfel de democratie"

      Bai idiotule, Venezuela este un GULAG MARXIST FALIT, nu o democratie (de orice fel)!
      Cea mai cunoscuta tara din lume care are democratie participativa este ELVETIA nu Venezuela, iar in Elvetia democratia patricipativa este cea mai functionala pe plan local, apoi la nivel de canton si cel mai putin implementata la nivel national, unde au si ei aceeasi democratie reprezentativa ca peste tot, numai ca au mai multe referendumuri.

      Democratia participativa este "egalitarism", adica doar marxism. Democratia participativa nu poate functiona in mod real, pentru ca la nivel de societate ai asemenea specimene ce in mod clar NU AR TREBUI SA AIBE DREPT DE VOT/DECIZIE. Daca tot vorbesti de SUA, uita-te unde s-a ajuns dupa ce au dat drept de vot la toti imbecili locali, dupa care democratii oferindu-le acte de identitate si implicit DREPT DE VOT milioanelor de emigranti ilegali.
      https://www.youtube.com/watch?v=awwPcxmrxzU
      https://www.youtube.com/watch?v=TkcGnmZSjRE
      https://www.youtube.com/watch?v=R_cWgq31_MU

      Daca tot plangi atat dupa "democratia participativa venezueleana", de ce nu-ti iei tu familia si te muti acolo? Va fi o mare evolutie pentru tine care provi dintr-o natiune ce a fost condusa de un cizmar cu patru clase si te duci in una condusa de un sofer de autobuz. Am auzit ca nivelul de trai si de civilizatie este foarte crescut acolo? Mai ales dupa ce au ridicat soboloanul la nivel de arta culinara!

      Ștergere
  10. Nu l-ai citit pe Sutton! Textul tau trebuia sa contina altceva, care nu apare. Nu stii cine este Mises. Cine il platea?
    Intelegi cam 40%-50% din ce este pe lumea asta. Nu-ti foloseste experienta acumulata la capitalism pe piine!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)