marți, 4 februarie 2020

Salvarea e pe persoană fizică

Salvarea e individuală” sau „salvarea e pe persoană fizică”. Aud foarte des aceste formulări. Au ajuns un soi de mantră, de loc comun. În orice discuție, când vine vorba de salvare, se găsește câte unul care să spună că, da, salvarea nu poate fi decât individuală. Și toți ceilalți îl aprobă. Iată un clișeu toxic.


Pentru a înțelege de ce nu e așa, o să vă dau un exemplu de „salvare individuală” dusă la extrem. Să presupunem că mâine suntem martorii unui cataclism nuclear sau ai unei maladii deosebit de grave care omoară întreaga planetă cu excepția ta. S-ar putea spune că ești „salvat individual”, „pe persoană fizică” sau cum vrei să-i spui. Chiar crezi că ești salvat? Pe o planetă pustie, fără nimeni cu care să schimbi o vorbă, doar tu cu tine? O consideri salvare? Evident că-i o aiureală, iar soarta ta ar fi mai crâncenă decât a celor care-au murit. Cel puțin lor li s-a dat o moarte rapidă, pe când tu te-ai chinui fără nicio speranță.

Evident că nu luați în calcul un asemenea scenariu radical! Probabil vă gândiți la un scenariu în care ceilalți - adică cei care nu s-au pregătit - suferă crâncen, în timp ce tu, eroul, ești triumfător. Asta ar putea fi valabil pe un termen extrem de scurt. Una-două zile, după care „ratații” s-ar îndrepta împotriva ta, cel atât de bine pregătit, iar tot calculul pe care l-ai făcut s-ar duce de râpă.

Analiza pe care ar trebui să v-o faceți e ceva mai complexă. Cei care au prins perioada comunistă știu că în acele vremuri de crâncenă agresiune împotriva individului, de teamă permanentă de ciripitori, exista un spirit de solidaritate de invidiat. Vecinii erau - de cele mai multe ori - membri ai familiei. Scara blocului, blocul, strada, cartierul reprezentau o familie extinsă. Asta conducea la o solidaritate. Puteai lăsa copilul să se joace pe stradă fără nicio teamă. Cum întotdeauna se mai găsea câte un adult în preajmă, era ca și cum ți-ai fi lăsat copilul cu un bunic, unchi etc. Așa a copilărit „generația cu cheia la gât”.

După Revoluție, spiritul de solidaritate a fost detonat de un individualism atroce. Foștii prieteni - de nedespărțit în alte vremuri - au ajuns să se vadă din ce în ce mai rar. Fiecare era „ocupat” în felul său, alergând să facă bani, să aibă mai mult decât celălalt. În acest fel, fostele comunități bazate pe apartenența la un loc fizic(asemănătoare comunităților rurale tradiționale) au fost înlocuite de „prieteniile” bazate pe aparenta „apartenență la o clasă”. De cele mai mute ori, clasa respectivă e dată de capitalul pe care ai reușit să-l acumulezi. Însă niciodată nu găsești doi oameni care să aibă averi identice. La fel, cel care are mai puțin tânjește să fie băgat în seamă de cel care are mai mult. Însă cel care are mai mult, la rândul său, tânjește și el mai sus s.a.m.d.

E un cor al surzilor. Fiecare vrea să fie băgat în seamă de cel care n-are niciun interes să-l bage în seamă. Fiecare își dorește să fie „prietenul” celui care, în realitate, îl detestă. Așa se ajunge la o mare însingurare, la o atomizare a individului, la o izolare reală și profundă. În termeni reali nu mai ești prieten cu nimeni, toți îți sunt dușmani! Chiar și soțul/soția sau, de ce nu, propriul copil. Fiecare își urmărește „obiectivele” sale. De-aceea rata divorțurilor e uriașă, de-aceea relațiile dintre oameni sunt aberant de superficiale. Și nu-ți mai rămâne decât o stranie singurătate pe care încerci să o spargi cu relații contextuale, distracții false etc. De fapt nu încerci decât să te păcălești, să te auto-droghezi cu crezul că „ție îți este bine”.

Salvat pe persoană fizică” ești acum. Starea de însingurare în care ești adus e, în sine, o inginerie socială. Ți-ai pus vreodată întrebarea de ce te cerți cu ceilalți? De ce sunt unii care te agresează - fiind conștienți de asta - îți spun c-o fac pentru binele tău, în condițiile în care nici lor nu le va fi bine? De ce unii urlă ca disperații, se tăvălesc pe jos și se comportă ca nebunii? De ce întreaga societate e una nebună?

Când spun că lumea e nebună nu-i o bagatelă stilistică, ci chiar o realitate. Comparând societatea de azi cu cea de-acum douăzeci de ani constatăm că lumea de atunci era mult mai stabilă. Dacă însă o comparăm cu cea de-acum o sută de ani ne cutremurăm. Și să nu-mi spuneți că nu putem face comparația!

Mă opresc aici cu divagațiile. Problema de la care am pornit era cea legată de salvare. Există salvare individuală? Nu doar că nu există, ea nici n-ar fi de dorit deoarece îl transformă pe „salvat” în victimă. Dacă doriți salvare - chiar și individuală - faceți pasul către comunitate, acea comunitate profundă nebazată pe bani sau alte chestiuni temporare. Știu că 90% dintre cei care ați ajuns aici, dacă îmi veți da dreptate o veți face doar din complezență, întrucât nu sunteți capabili să faceți pasul despre care vorbesc. Ceea ce e grav deoarece asta înseamnă că monstrul care vă manipulează a învins. În mod normal ar trebui să faceți eforturi de a vă apropia de cei în ochii cărora contați. Și să faceți în așa fel încât să conteze și ei în ochii voștri. Asta înseamnă a depăși superficialitatea și a vă rupe de monstrul lumii de azi.

Dacă vreți să luptați împotriva ticăloșiei societății, dacă vreți să îngenuncheați balaurul, atunci faceți în așa fel încât să aveți o comunitate sinceră în jurul vostru. Regăsiți-vă părinții, rudele, prietenii s.a.m.d. Încercați să dați sinceritate pentru ca, la rândul vostru, să primiți sinceritate. Abia atunci veți înțelege că nu mai aveți nevoie de salvare deoarece sunteți deja salvați.

Rețineți așadar că individualismul nu-i decât iluzia care vă e picurată de cei care-au gândit și programat nebunia lumii actuale. Comunitatea e cea care vă vindecă și, în același timp, vă salvează. Totul e ca baza comunității să fie afecțiunea, sinceritatea, adică acele valori solide și nu minciuna banului.

29 de comentarii:

  1. "cei care-au gândit și programat nebunia lumii actuale" sunt o comunitate foarte solida de vrajitori si magicieni babilonieni ai banilor. Banii sunt magia neagra in care lumea actuala a picat din cauza unor persoane foarte unite intre ele si care au pus la punct un plan ticalos magic de iluzionare a maselor. Ei au atomizat societatea ca sa poata magia lor monetara sa se intample. Banul nu invinge unde comunitatile sunt puternice.
    Romania a fost invinsa de bani, suntem singurii din europa care ne ferim unii de altii si nu prea avem comunitati de romani unite in afara, poate in afara Europei doar.
    Magia banilor vine din datorii. Daca maine ar fi platite toate datoriile tuturor aceasta magie a banului ar disparea. Numai cand auzi cuvantul datorie financiara sau ca esti dator la stat, la banca, la facturi deja ti se ridica parul pe ceafa. Si simt ca asta e magic, o magie horror, un blestem de iubire.
    Imi aduc aminte de viata la bunici la tara unde nu vorbeam de bani deloc dar aveam de toate. Astazi nu exista zi sa nu depinda ceva de bani.
    Crezi ca noi ca romani mai putem reinventa Hora Unirii?
    Pentru ce sa ne unim? Avem un ideal pentru toti? Valorile astea au fost distruse sistematic tot pt indobitocirea nationala sau as prefera sa zic pt magia banilor. Prefer sa cred ca oamenii sunt solidari instinctiv daca altcineva vine si le zice altfel.
    Comunitatea rroma sunt foarte solidari si uniti, se descurca si fara bani si cu bani, nu se lasa educati ca au sistemul lor si cand restul vor disparea ei vor mostenii lumea. Poate lumea care se vrea sa existe de catre elitele care au construit magia babiloniana a banilor e facuta pentru astfel de oameni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lumea si viata actuala pare a fi atinsa de nebunie pe motiv ca este pe duca. Marea majoritate ne comportam precum sobolanii de pe unvas care se scufunda si care alearga dintr un colt in altul in incercarea disperata de a lua cu ei si a salva ce se mai poate din lumea care dispare si intra sub apa.

      PROBLEMA centrala este ca pentru a putea inota nu putem cara cu noi bagajul acumulat din lumea trecuta, ceea ce ne face sa renuntam si sa construim noi strategii de supravietuire si MAI ales un nou fel de gindire, alt nivel de constiinta, de abordare si COOPERARE...altfel ne inecam.
      Deasemenea:
      - ce stim sa facem
      - ce aptitudini practice avem

      Ștergere
  2. Emigrarea, intr-o buna masura, nu a fost o salvare individuala. Au plecat impreuna cu familia, au plecat unde erau deja plecati o ruda sau un prieten. In multe locuri au ajuns sa fie chiar o comunitate, mult mai legata decat ce gasesti prin tara.
    Asa ca tot raul spre bine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai cu venituri si bani in cont au plecat "pe persoana fizica", maxim cu familia apropiata. Ce zici tu sunt #saraci.

      Ștergere
    2. Da, mult mai saraci decat daca ar fi ramas in tara :))

      Ștergere
  3. Adevărat! De 25 de ani ProTV-ul si altii dupa ei ne-au otravit sufletul cu ideea de individualism. A devenit in timp un drog. O multime de oameni nu se pot lipsi de ProTV. Consecintele sunt vizibile in societate. De fapt e arma principala a oricarei tiranii: DIVIDE ET IMPERA!
    Interesant e faptul ca pe la unele televiziuni germane mai vedem inca ideea de comunitate, bucuria de a participa la ceva traditional, chiar bucuria de a fi impreuna a mai multor generatii. Interesant!

    RăspundețiȘtergere
  4. Apropo de televiziuni: ati mai vazut pe la vreo televiziune din lumea asta atatea busturi la vedere ca la televiziunile romanesti? Pana si babaciunea escă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Dane asta este un model preluat in totalitate de la ei impreuna cu efectele psihologice si sociologice care le atrag, insa acestea sunt detalii neimportante care fac parte din instrumentele de manipulare a lumii care a apus, cea industriala.

      In prezent marii consumatori din vest vor fi eliminati prin diversele mecanisme de autolichidare pentru care s au angajat in mod simetric si care deja sunt in PLINA derulare.
      Eliminarea elitelor impreuna cu propietatea privata care si ea tine de TRECUT.
      Grupurile care vor continua vor fi cei care reusesc sa isi ridice nivelul constiintei la cel adecvat noii lumi, cea a colectivelor de lucru in parametri stabiliti de protectia biosferei.

      Motivul existentei temporare a Urss ului si a celorlalte laboratoare experimentale a fost strict pentru testarea viabilitatii miliardului de aur.

      In cel mai scurt timp( se spera) acest buchet al schimbarilor va continua sa devina tot mai clar si evident.


      Ștergere
  5. Un ultim comentariu, legat tot de TV. Nu vi se pare ciudată avalanşa asta de aşa-zise emisiuni de divertisment, de un umor de-a dreptul grobian, toate promovând subcultura ca pe ceva de la sine inteles specific poporului român. Nu cred in teoria cf. careia asta cere publicul. Aceiasi oameni care inaimte citeau romane, au trecut la telenovele, apoi la asa-zisul divertisment, pentru ca asta li se da. Documentarul aproape ca lipseste din oferta televiziunilor. Nici macar TVR nu vrea sa iasa din schema asta. TVR, uita-te putin la ZDF, TV5, RAI si ia exmplu! Nu ProTV trebuie sa fie modelul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uaau Dane, tu mai urmaresti tv ul pentru altceva decit strict stirile locale?

      Ștergere
  6. "Salvarea este individuala" poate avea si alt sens, unul pe care cu greu l-am putut accepta. Acela de salvare mantuitoare, a propriului suflet. Cred ca traim vremurile prorocului care striga in pustie.
    Cea la care va referiti in articol e intr-adevar atomizare, individualism extrem, egoism nociv si distructiv, spuneti-i cum vreti.Salvarea asta individuala vine tocmai din neputinta de a ne salva spiritual. Neputinta nu e cuvantul cel mai potrivit, caci e vorba mai degraba de o orbire duhovniceasca, o pierdere a bunului simt firesc.Perfect explicabil in conditiile actuale. Romanul s-a inrait tare dupa 89. A intrat in el duhul banului si al consumerismului.Chiar si pentru cineva care constientizeaza lucrurile astea e foarte greu sa se fereasca de maltratarea psihica. Doar Dumnenzeu poate lumina si salva, doar atunci cand omul vrea si el.Intrebarea e cati vor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu Alina, expresia asta in cazul articolului de mai sus este adresata in mod expres salvarii in planul material, nu cel religios. Te rog nu amesteca borcanele.

      Btw, religia este buna si ajuta la formarea de grupuri si comunitati de intrajutorare cind de exemplu se va stinge lumina...din nou in primul rind in plan strict de ajutor material de heirup la care, da, nu srtrica si o rugaciune, meditatie, etc.

      Ștergere
    2. Alina, corect.

      Chiar dpv al unei referințe culturale, altădată comună, sintagma te trimite la mîntuire, deci la ceva strict individual.

      Pe de altă parte, Dumnezeu a dat și neamurile, cu responsabilitățile lor, de unde și funcționarea unei comunități (chiar mari), inevitabil cu reguli. Reguli care au fost răsturnate de lucrarea fie diavolească, fie stupidă (se presupune că diavolul ar fi inteligent, doar că nu mi-e prea clar dacă are același nivel de liber arbitru ca oamenii, fiind un înger căzut - chestie care scapă din atenție), fie întîmplătoare (ghinion!), lucrare care ne-a adus (ca omenire și, în special, partea de civilizație altădată creștină) în fundătura actuală.

      Nu poți apela la solidaritate pentru că te fac bigot, comunist, populist, adept al teoriei conspirației (totale și tembele, altfel e ok, cînd servește intenția unora de zîzanie). Acum trebuie înlocuit statul cît de cît util neamului cu unul 100% telecomandat, așa că solidaritatea socială trebuie să caute alte formule, cel puțin pînă se repară stricăciunile. Ceea ce ar putea duce, neintenționat, la regăsirea unei solidarități de comunitate mai mică, care aproape sigur se va coagula pe criterii de familie, credință, cultură comună. Urmată de recreștinare. Un proces lent, dar ce grabă avem?

      Unii presupun că Apoclipsa se apropie, posibil și asta. Posibil însă ca omenirea creștină (n-au decît să se oftice unii) să se trezească tocmai din suferința încercărilor în care s-a prăvălit singură - iarăși liberul arbitru de care ne putem folosi și pentru a ne face rău și pentru a ne îmbunătăți situația.

      Oricum, aveți mare dreptate și, cu siguranță, nu dumneavoastră încurcați borcanele, cum atît de tipic elegant s-a exprimat cineva.

      Ștergere
    3. Da, chestiunea spinoasă e salvarea individuală versus salvarea neamului. Ambele gîndite dpdv al mîntuirii. Mai e posibila mîntuirea noastră ca neam? Multi spun ca nu, acum doar cea individuala. Inclin sa le dau dreptate, dar tot mai sper ca poate se va milostivi Dumnezeu de noi, nu pentru cei ce sîntem acum, ci pentru nevinovati si pt cei care au fost (sfinti, martiri, iubitori de neam).
      Intr-adevăr, micile comunități ar fi o soluție. Dar si aici poate interveni boala de care am ajuns sa suferim toti, sau aproape toti: neincrederea. Asta e un mare cîștig al diavolului. Cu tehnologia actuala toți mergem pe nisipuri mișcătoare. Dar atîta vreme cît îți cunoști dușmanul(nu ma refer la oameni) poți lupta. Da, nu stiu în ce măsură ideea de liber arbitru se aplica si diavolului. Cred ca se întinde cat îi îngădiue Dumnezeu. Ma gîndesc la Iov. Dumnezeu l-a dat în mîinile diavolului ca să-l incerce,dar nu i-a îngăduit să se atingă de sufletul lui.

      Ștergere
  7. Pt. Anonomul de la 18:10 :
    1. Nu sunt Dan, sunt Dan2
    2. Nu ma uit la tv de vreo 15 ani. Doar ocazional, cand sunt in vizita pe undeva, de ex.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru cei saraci, salvarea e colectivul. Un fel de asigurare. La nevoie ai pe cine sa te bazezi.

    Daca destul in traista, nu mai ai nevoie de salvare, dar nici de colectiv. Desigur, poti sa traiesi in colectiv - multi o fac. Si mai multi decid sa fie "pe persoana fizica" si aleg alte cai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare a fi utopie gen sci-fi insa a fost verificata si testata de multe decenii in Europa de Est, Cuba, China, VIetnam, Coreea de N, unde testarea contiua impreuna cu Cuba, motiv pentru care au si fost lasate in pace. Atentie insa, testarea in Europa de Est s-a facut in cadrul unei industrializari. In sistemul nou resursele ramin in pamint iar industrie...IOC!!!

      Elitele ( cei cu destul in traista) nu vor mai fi. Veti vedea ca sistemul ii va pune pe tusa, si nu in mod fortat ci se vor autoelimina singuri, cu calm, fara interventia fortata a nimanui. Acestia isi vor pierde sensul existential in acel context economic. Holiudul educa masele occidentale de multe decenii prin filmele SF, post apocaliptice( nu in semnsul ca va fi un dezastru insa scenografii si regizorii... nu pot justifica altfel prezentarea unei lumi noi fara acest "eveniment". Colectivele de lucru NU MAI AU NEVOIE DE SEFI!...in acest fel vor decurge activitatile in noul sistem

      Ștergere
    2. @ Anonim 01:57
      Bai baiete, eu nu stiu ce fumezi tu de halucinezi in halul asta, dar sigur nu vreau.
      Cea mai halucinanta afirmatie este asta cu "Colectivele de lucru NU MAI AU NEVOIE DE SEFI!...in acest fel vor decurge activitatile in noul sistem". Problema se pune tu si astia ca tine ca sunteti atat de prosti si de lipsiti de discernamant incat nu sunteti in stare sa conduceti nici macar un rahat de restaurant.
      Nu-i nici o problema, pentru ca in curand veti ajunge muritori de foame, iar statele europene si occidentale fiind 100% FALITE vor trebui de nevoie sa adopte sistemul asiatic in care nu exista scheme Ponzi numite gereric "ajutoare sociale", sindicate si nici sistem de pensii. Va veti distra maxim! Exact cum se distreaza si aia care dorm in corturi sau in masini pe strazi si umplu acum America de "tent city" si "van dwellers". Cauta pe youtube sa te convingi.

      http://www.culturavietii.ro/2016/12/12/un-restaurant-marxist-vegan-se-inchide-dupa-ce-clientii-s-au-plans-ca-trebuie-sa-astepte-40-de-minute-pentru-un-sandvis-egalitarist/

      Ștergere
  9. "Comunitatea e cea care vă vindecă și, în același timp, vă salvează. Totul e ca baza comunității să fie afecțiunea, sinceritatea, adică acele valori solide și nu minciuna banului." Foarte corect si ca sa putem accede la Comunitate poate ar trebui sa luam exemple din istoria Crestinismului. Sa vedem cum au procedat crestinii ca sa-i determine si pe ceilalti sa vina in Comunitatea Crestina. Este foarte greu dar nu imposibil, trebuie ca tu, ca persoana fizica, sa fii un viu exemplu de morala si corectitudine civica. Dar mai este o problema cea a celor ce nu vor sa fie parte din Comunitate. Nu trebuiesc total abandonati sau pedepsiti dar nici incurajati in atitudinea lor refractara. Comunitatea Crestina a invins pentru ca a avut multi martiri, e plin calendarul, exemple ale scrificiului personal, pe persoana fizica. Daca se v-a gasi o alta metoda atunci chiar ca va fi o revolutie, caci s-a dovedit ca propaganda dirijata atat de admirabil in trecut nu mai da rezultatele scontate, manipularile sunt tot mai putine si scepticii castiga teren. Sa vedem ce va mai aparea in revolutia ideologica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "ar trebui sa luam exemple din istoria Crestinismului. Sa vedem cum au procedat crestinii ca sa-i determine si pe ceilalti sa vina in Comunitatea Crestina."

      Europa si occidentul devine ateiste si paganiste pe zi ce trece fie ca iti convine fie ca nu, iar acest lucru ESTE UN LUCRU BUN. Este practic a doua "renastere", o reintoarcere la origini.

      Este pur si simplu absurd ca acum in mileniul trei sa te rogi la Soarele de pe Cer pe care tu il numesti "Dumnezeu din Imparatia Cerurilor" in timp ce dai bani la sectantii sarlatani in sutane. Radacinile si identitea Europei nu sunt molima asta adusa de sectantii crsetini din desert, numita "crestinism" care a aruncat Europa in "Dark Ege" ci civilizatiile grecesti si romane pe care aproape ca le-a distrus. TOT MAPAMONDUL este construit si condus astazi pe fundamente greco-romane: politic, militar, legislativ, democratic, filozofic, stiintific, cultural, etc.

      Si da, ar trebui cu adevarat sa luam exemple din istoria reala a crestinismului ca sa nu mai permitem nici o data sa se mai intample asa ceva:
      http://www.renegadetribune.com/christianitys-reign-of-terror-over-the-ancient-world/

      Ștergere
    2. pt Anonim6 februarie 2020, 02:54
      Scoate capul din cutie! "TOT MAPAMONDUL este construit si condus astazi pe fundamente greco-romane: politic, militar, legislativ, democratic, filozofic, stiintific, cultural, etc." Zau? Asia e pe fundamente greco-romane? Hai, mă laşi?
      Se vede ca esti spalat pe creier. Ia gandeste-te putin ce teroare a facut ortodoxismul in istorie, mai ales cel romanesc, de-a lungul anilor! Ortodoxismul a pierdut in fata catolicismului sau islamului tocmai datorita tolerantei! Mai citeste, nu lua de bun ceea ce spune propaganda!
      Nu sunt religios, dar prostia cu paganismul e IMENSA. Legatura cu paganismul este rupta, Omule!

      zeT

      Ștergere
    3. https://www.opensocietyfoundations.org/who-we-are/programs

      Ștergere
  10. Capitalismul inseamna exploatarea omului de catre om. Avea dreptate odiosul. Nu poti acumula capital decat daca vinzi munca altora mult sub pretul la care produc dupa ce ai scos cheltuielile de productie.

    Asta duce la segmentare in prima faza si apoi la faramitare sociala.
    La noi inceputul a fost dat cred de debransarea de la sistemul de incalzire centralizat.

    Azi am ajuns ca pentru o calitate mai buna a serviciilor medicale a celor mai bogati sa sacrificam dreptul la viata al celor mai saraci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu stai in vest si nu observi ce este?! Toate mizeriile de acolo vin in Romania, care a preluat acest sistem!
      Ce ingrijire ai in vest?! Am mai postat faptul ca-n Germania mor anual, din cauza infectiilor spitalicesti, 40000 de persoane! Am dat articole si despre zecile de mii de operatii facute aiurea, doar pentru ca unii doctori sa-si mai umple buzunarele sau ca unele spitale sa se salveze de la faliment. Si au mai fost destule alte mizerii de genul asta pe care le-am facut cunoscute. Medicina in vest este pe 3 categorii:
      1. Cei cu bani
      2. Tineri si angajati
      3. Batrinii si somerii.
      A treia categorie nu primeste mai nimic, dincolo de pastile ieftine.

      Citind comentariile este clar ca partida este pierduta. Bine, nu de ieri, dar de cel putin 50 de ani.
      Cei care stiu despre ce este vorba, pot evita anumite probleme, pentru o perioada. Cei cu bani viseaza cai verzi pe pereti, deoarece doar anumiti bogati, f putini la numar, isi vor permite o alta soarta. Toate astea au fost scrise in ultimii 100 de ani in gramezi de carti! Daca nu le gasiti, asta este!

      Ștergere
    2. Problema e ca statul e intr-o putrefactie suficient de avansata ca fecalele din vest sa dea senzatia ca miros a trandafiri.

      Esecul statului se datoreaza tocmai lipsei de solidaritate sociala. ONG-urile care ar trebui sa cultive spiritul de cooperare pe anumite directii macar pentru a rezolva anumite probleme promoveaza privatizare cu orice pretz.

      Da partida e pierduta. Deja avem segmente semnificative de populatie care se confrunta cu consumul de legale si droguri, prostitutie si pacanele. Oameni care nu pot discerne binele nici pentru ei..

      Generatia noua vede o unica solutie pentru viitor: lobotomizarea completa a traditionalului din egregorul national.

      Ștergere
    3. "Onegheurile" au alta treaba pe lumea asta si nu cea pe care o crezi! Segmentele de populatie pe care le-ai observat sint facute conform unui "plan de actiune" si nu apar asa natural cum s-ar crede. Mie imi este clar motivul pentru care romanii nu pot pricepe ce se intimpla decit, cel mult, partial. In Romania au fost derulate in perioada 30-70 patru programe de inginerie sociala. Doar f putini au reusit sa treaca prin ele neatinsi si sa le priceapa. Ghinionul a fost c-au fost putini romani dispusi sa invete ceva, deoarece fiecare crede ca le stie pe toate si atunci era clar ca va veni si ziua platii pt toti, la gramada.
      Cumperi cartea asta si te lamuresti:

      Geheimakte NGOs: Wie die Tarnorganisationen der CIA Revolutionen, Umstürze und Kriege anzetteln (Deutsch) Gebundenes Buch – 2. November 2018
      von F. William Engdahl (Autor)

      William Engdahl zeigt, wer wirklich hinter den NGOs steckt, wer sie finanziert und steuert. Er deckt auf, welche Rolle sie in der Geostrategie der USA spielen und mit welch perfiden Methoden sie arbeiten. Er macht vor allem deutlich, in welchem Maße sie die neuere Geschichte beeinflusst haben. Denn ob Ukraine-Konflikt, Arabischer Frühling, Syrien-Krieg oder Flüchtlingskrise: Die NGOs waren - und sind - an allen wichtigen geopolitischen Entwicklungen maßgeblich beteiligt!

      Begeben Sie sich mit William Engdahl auf eine Reise durch die Geschichte der geopolitischen Manipulation und erfahren Sie:

      wie und mit welcher Brutalität im Namen der Menschenrechte scheindemokratische Regimewechsel herbeigeführt werden;
      was die wirklichen Hintergründe für diese Regimewechsel sind;
      welche deutschen Politiker diese Strategie der US-Elite bewusst unterstützen und teilweise bis heute in unseren Parlamenten sitzen;
      warum die USA ihre langjährigen »Alliierten« - von Zbigniew Brzezinski »Vasallenstaaten« genannt - in Westeuropa ebenfalls mit der »Menschenrechtswaffe« bekämpfen;
      welch perfide Strategie hinter dem »Merkel-Plan« der offenen Grenzen steckt und wer die wirklichen Drahtzieher sind;
      mit welch unglaublichen Summen George Soros die NGOs fördert - und warum;
      warum die soziale und politische Destabilisierung der EU und auch Deutschlands ganz oben auf der Agenda der USA steht;
      wie »Dschihad-Kriege« und internationaler Terrorismus von den USA gelenkt und unterstützt werden;
      welchen Geheimplan Donald Trump für den Nahen Osten hat und wie seine Strategie für die zukünftigen US-Rohstoffkriege aussieht.

      Ștergere
  11. Exista in Romania o clasa de oameni multumiti care reprezinta insasi sistemul economic,politic,social,cultural al acestei tari,cu raspandire pe intreaga suprafata nationala . Aceasta clasa este atat de omogena incat membrii sai se pot recunoaste si proteja unii pe altii chiar daca nu s-au vazut fata in fata niciodata in viata lor... Fara dezactivarea acestei clase de multumiti,a vorbi de orice fel de schimbare,fie ea si cat de mica este ca si cum ai spune cozii sa miste cainele oameni buni...Problema apare cand acesta clasa de multumiti care ii are Romania astazi(majoritatea covarsitoare alogeni),nu vreasa sa schimbe nimic si nici nu renunta la pozitiile avute cu vorba buna...!!!Cand a venit Stalin la putere a inteles imediat acest lucru si a avut inteligenta dar si abilitatea reusind cumva ,mai cu sila mai cu de-a sila sa deratizeze URSS de multumitii cei numai pentru ei... Modelul a fost preluat apoi de toate tarile socialiste sub protectia URSS,protectie fata de balaurii cei mari ai planetei. Astazi asa ceva nu mai poate fi posibil din simplul motiv ca contextul international nu mai permite acet lucru. Pur si simplu nu te-ar sustine nimeni daca cumva ai vrea sa "sari la muzica"...))) In rest este vorba goala oameni buni !...))) Cateodata ma infior cum unii din cei mai multumiti oameni din Romania ,care nu ar schimba nici un fir de praf din sistemul actual se opintesc din rasputeri sa vorbeasca blajin ,duios,aproape in pragul disperarii despre cat de ticalos si nedrept si daunator romanilor este sistemul...))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Face parte din metoda clasica. Ii lasi sa se cearna, apoi apari la momentul potrivit si rezolvi ce ti-ai propus.
      Este nevoie de nemultumiti, deoarece cu ei faci transformarile radicale, iar astea vin in curind. Vei vedea multumitii inlaturati, pentru ca si-au facut datoria, devenind inutili. Asta este ceva ce nu aveau cum sa stie toti acestia!

      Ștergere
  12. mda. Cum canta Piaf
    Mais n’oubliez pas
    Rien ne vaut une belle fille
    Qui partage votre ragoût

    Si uneori mai este si “vina supravietuitorului” …

    Ghita Bizonu'

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)