miercuri, 13 ianuarie 2021

Asaltul final asupra intimității

V
-am spus în mai multe rânduri că sunt probleme grave cu Whatsapp. Iată că acum s-a comis una dintre ultimele mișcări: Whatsapp e integrat oficial Facebook-ului, mesajele nu mai sunt criptate, fiind libere la ascultat, analizat și catalogat. Este una dintre cele mai puternice intruziuni în viața privată care, culmea, e luată în derâdere de toată lumea.

De fiecare dată când îi spun câte unui prieten despre problemele aplicației, primesc un răspuns de o nerozie dezarmantă: „Hai mă, ce naiba să afle? Bancurile și farsele pe care le fac unuia sau altuia?”. Exemplele de acest tip ne arată cât se poate de limpede cât de indolenți pot fi oamenii.

Hai să vedem câteva chestii pe care le poate face Whatsapp-ul:
‣ am căzut de acord că vede mesajele trimise. Între aceste mesaje sunt și mesaje intime, disperări, bucurii, temeri s.a.m.d. Mașina din umbră are răbdare și vânează. Știe exact cum să facă diferența dintre o emoție - care se cataloghează - și un mesaj inutil.
‣ culmea, chiar și din mesajele inutile se pot trage concluzii. Distribui poze cu nuditate explicită? Asta înseamnă ceva. Distribui clipuri simpatice cu animale? E bine de știut. Fiecare gest pe care îl faci are o semnificație, iar mașina are răbdare;
‣ îți știe poziția și o raportează „la centru”. În acest fel ți se știu obiceiurile. Poate că ai reușit să ascunzi de soț/soție „nevinovatele” întâlniri extraconjugale, dar aplicația știe. Faptul că două telefoane care au instalată aplicația stau în proximitate o anumită perioadă de timp și cu o anumită frecvență e o informație prețioasă;
‣ ascultă răbdătoare tot ce vorbești. Ai uitat că ai dat permisiuni pe microfon? Treburile sunt chiar mai crâncene întrucât ai dat permisiuni inclusiv pe cameră. Astfel, mașinăria care te are în evidență ascultă și cataloghează tot ce vorbești. Și, mai ales, cu cine;
‣ poate monitoriza telefonul, are acces la agendă și la jurnalul apelurilor. Știe cu cine vorbești, îți cunoaște prietenii.
‣ și multe, multe altele. Cel mai crâncen e că, odată ce-a memorat, nu mai uită niciodată.

Cu toate acestea, oamenii consideră în continuare că Whatsapp e o jucărie. Mai mult, aplicația are găuri de securitate cunoscute. Știți că la un moment dat exista o vulnerabilitate care permitea unui atacator să instaleze troieni pe telefon doar sunându-vă pe Whatsapp? Nu, nu era nevoie să răspundeți, doar să fiți sunați.

În plus, Whatsapp a început să cenzureze. Deja, de ceva vreme, nu mai puteți să distribuiți ce vreți. N-ați observat cum, în cazul unor materiale, nu vă lasă să distribuiți la mai mult de o persoană pe motiv că „a fost excesiv distribuit”? E primul pas. Următorul va fi cel în care mesajele nu vă vor mai fi trimise pe motiv de încălcare a „standardelor comunității”. Și marea majoritate, în continuare, stă pasivă! Halal!

De obicei, de fiecare dată când ridic o problemă mi se răspunde în răspăr: „Bine, bine și ce-i de făcut?”. O să vă spun pas cu pas ce trebuie să faceți pentru o migrare lină către alte soluții:
‣ În primul rând să cunoașteți alternativele. Aveți două aplicații la fel de gratuite, care oferă criptare „end-to-end” și care au facilități similare(sau chiar superioare) Whatsapp: Signal și Telegram. Signal are o securitate mai bună, Telegram are câteva chestii interesante, între altele un canal pe care primiți alerte de cutremur în timp real de la Institutul de Fizică a Pământului. Sper că v-am făcut suficient de curioși să le încercați. Ambele merg extrem de bine!
‣ După ce ați instalat alternativele, trebuie să vă anunțați partenerii că urmează să părăsiți whatsapp. Se poate face manual, dar e greu, mai ales cu limitarea la cinci persoane cărora le poți trimite un mesaj. E și o variantă automată. Instalația aplicația „Autoresponder for Whatsapp” si configurați-vă un reply pentru toată lumea, ceva de genul: „începând cu data de 07.02.2021 voi părăsi whatsapp și mă voi muta pe Signal/Telegram”. De fiecare dată când cineva vă va trimite un mesaj, va primi textul respectiv ca replică. Poate fi deranjant în timpul unei conversații, dar îl puteți dezactiva, pentru a-l reactiva când terminați.
‣ În final, după data limită, nu e suficientă dezinstalarea aplicației! Înainte de a o dezinstala trebuie să vă ștergeți contul! Asta vă va asigura că toate datele dumneavoastră vor fi șterse(cel puțin dpdv legal) de pe serverele Whatsapp. Abia apoi dezinstalați-vă aplicația.
‣ Asta-i tot! Abia de-acum înainte vă veți putea bucura de confidențialitate.

Știu, mulți mă vor acuza de câte-n lună și-n stele. Judecați însă logic: ce sens are să vă dați gratis datele pe mâna lui Zuckerberg? Nu-i destul c-o faceți cu Facebook-ul?

Semnalele sunt totuși încurajatoare. Telegram a anunțat că a depășit cinci sute de milioane de utilizatori, semn că lumea începe să se trezească. Căutați să vă protejați și voi. Nu-i greu! Și, garantat, cu fiecare om care conștientizează pericolele, mai cade câte-o firimitură din forța „Big Tech”. Fiți parte a mișcării, ELIBERAȚI-VĂ! Nu-i greu!

12 comentarii:

  1. https://www.ted.com/talks/glenn_greenwald_why_privacy_matters#t-399652

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,
    Ce parere aveti despre aplicatiile de tipul pidgin si protocolul otr off-the-record:
    https://otr.cypherpunks.ca/ ?

    RăspundețiȘtergere
  3. In sfarsit un sfat practic....
    Pana acum (de vreo 2 ani de cand citesc blogul asta) am citit doar teorie si sugestii de actiune cavasi imposibil de pus in practica.


    Va trimit si un link care sustine cam tot ceea ce dl Dan Diaconescu scrie pe aceast blog....

    https://www.bitchute.com/video/OtSBmlTljqXn/


    P.S. Catre AUTOR!
    Acum daca tot declarati ca luptati impotriva globalismului si vad ca v-ati decis sa faceti pasi concreti in sensul acesta!
    Poate ar fi dragut daca ati permite sa postam cu conturi inregistrate pe blogul dvs sau cu adresa de e-mail verificata si nu OBLIGATORIU cu cont de Google - care spioneaza tot !!
    Asta ca sa incercam sa pastram integritatea dintre declaratii si actiuni!! ( e o sugestie !!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înțeleg situația, sunt de acord cu ea, doar că Blogger nu are posibilitatea asta. Cat timp am lăsat la liber comentariile am fost spam-at de nu mai aveam timp de nimic...
      Trebuie să înțelegeți că nu pot aloca tot timpul blogului. Și-așa îmi ocupă destul timp și de ales nu mă aleg, în mare, decât cu înjurături.
      În concluzie, când blogger va oferi o modalitate mai suplă de postare a comentariilor o voi adopta. Dar una care să nu mă mai mai umple de spam.Înțeleg situația, sunt de acord cu ea, doar că Blogger nu are posibilitatea asta. Cat timp am lăsat la liber comentariile am fost spam-at de nu mai aveam timp de nimic...
      Trebuie să înțelegeți că nu pot aloca tot timpul blogului. Și-așa îmi ocupă destul timp și de ales nu mă aleg decât cu înjurături.
      În concluzie, când blogger va oferi o modalitate mai suplă de postare a comentariilor o voi adopta. Dar una care să nu mă mai mai umple de spam.

      Ștergere
    2. Nu vā alegeți doar cu injurături. Ci și cu simpatii, atenție...poate posibili colaboratori.
      Păstrați ritmul.

      Ștergere
  4. Subscriu la sugestia user-ului @Marius, mai sus enunțată. Ar fi binevenită o creștere a interactivității, schimbul de opinii ar aduce complementaritate și adâncime dialogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Folosesc signal de 2 ani merge bine recomand

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cand te zbenguiesti in apa plina de crocodili , esti o victima ! Sansele sa nu fii mancat sunt minime spre zero ! Mai devreme sau mai tarziu totul ajunge in gura crocodilului ! Naivitatea unora le hraneste doar speranta ....iar cei care sa zicem vor sti sa se joace cu crocodilul, SISTEMUL are o alta lighioana ....PIRAHNA ! Pana si crocodilul se teme de ea !Scenariul e trist dar e predictibil

    RăspundețiȘtergere
  8. Atacul final ....serios? Cine ti-a oferit confidentialitate pe WhatsApps pana astazi ?Sau crezi ca ai avut asa ceva? Acum serios .... suntem realisti, sau ne place sa credem ca o platforma gen WhatsApps poate exista asa desine-statatoare si confidenta precum popa la spovedanie...?Pentru multi astazi realitatea e ca si cum ai baga mana in foc , nu vor sa o vada ....vor basme , vor povesti cu despre ...., vor comfortul emotional .....si il au fiindca chiar tu Dane ai zis intr-o postare trecuta ....SISTEMUL iti ofera iluzia ,prin bunurile ce ti le doresti, tu consideri ca sunt ale tale , dar
    ei iti dau orice ca sa te tina amortit si satisfacut ! Apropo ne-au facut si TIK -TOK unde sa ne batem joc de noi insine ....unde iar avem mintea ocupat-relaxata !

    RăspundețiȘtergere
  9. e foarte grav ce se intampla si cu whatsapp. se pare ca si aceste vpn-uri pe care le folosim ca sa ne ascundem ip-ul si ca sa nu vada nimeni ce facem pe internet sunt de fapt create de CIA. nici nu mai stiu ce sa fac, deocamdata platesc pentru VPN. ce alte masuri masuri de securitate online putem lua? stie cineva?

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce face acum Whatsapp vor face si Signal si Telegram in curand... daca nu o fac deja.Pentru asta sunt facute free.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)