sâmbătă, 9 octombrie 2021

Faruri călăuzitoare din alte vremuri


Iată că vara e de multișor trecută, nopțile încep să se lungească, iar atmosfera de afară începe să ne devină ostilă. Luat de valurile vremurilor am uitat să vă mai prezint noile apariții editoriale care promit să vă treacă într-un mod fascinant prin iarna care vine. 

Astăzi vă voi prezenta o carte cel puțin surprinzătoare. De Irving Babbitt nu auzisem. De aceea „Eseuri antiromantice”, mi-a stârnit curiozitatea și am așezat-o cumva într-o poziție privilegiată în rândul cărților pe care urma să le citesc. La fel de inexplicabil, din motive variate, o tot ocoleam. Asta până când, într-o după amiază plictisitoare, am deschis-o doar pentru a o răsfoi. Am dat peste excelenta prefață scrisă de Ninel Ganea(pe care-o puteți citi aici) fapt care mi-a stârnit și mai mult interesul întrucât mi se promitea descoperirea unui adevărat „maestru uitat”. Dar mi-a apărut și-o umbră de îndoială întrucât credeam că e vorba de o exagerare.

E suficient însă să citești primele rânduri ale oricărui eseu de-al lui Babbitt pentru a înțelege că omul acesta vine dintr-o altă lume. O lume mai profundă în care lucrurile erau infinit mai clare. Și da, e un adevărat maestru, un spirit care reușește să sape la origini până deslușește întregul mister pe care-l prezintă atât de clar încât ai impresuia că asiști la o disecție.  

Citind titlul cărții v-ați putea gândi că nu mai e de actualitate. La urma urmei romantismul s-a dus de mult. Unii nici nu mai știu „că a existat o chestie” care s-a numit așa. Și-atunci la ce bun să mai citești reflecțiile „anti” ale unui necunoscut care se lupta cu un fenomen mort de mult. Așa să fie oare?

Nu putem înțelege nimic dacă nu studiem rădăcinile, dacă nu avem capacitatea de a ne întoarce în timp pentru a studia cauzele. Cum am putea înțelege lumea dementă în care trăim dacă nu știm care sunt acele fire otrăvite, venindu-ne de undeva din negura timpului și care au ajuns să otrăvească întreaga noastră fire? Cum ne-am putea corecta dacă n-am ști înainte care-s erorile de la care s-a pornit?

V-am spus că Babbitt vine dintr-o altă lume, acea lumea aflată la răscruce, în care oamenii mai aveau puterea și profunzimea de a înțelege ceea ce se petrece. Babbitt nu doar că vede și înțelege, dar o face într-un mod atât de profund încât îți dezvăluie clar, asemeni unui profesor înzestrat cu un spirit didactic genial, întregul fenomen. Înțelegi de unde s-a pornit, care-au fost elementele otrăvite și, făcând un pod peste timp, pricepi de ce societatea noastră a luat-o razna. La vremea la care Babbitt își scria observațiile meciul nu părea încă pierdut. Se vedeau însă direcțiile în care alunecă lumea, iar el, asemeni unui cronicar îngrozit, își scria observațiile transmițându-ne temerile sale care, iată, s-au îndeplinit. 

Vă spun fără exagerarea că lectura celor unsprezece eseuri ale cărții m-a lovit ca un baros. Mi-a clarificat atâtea lucruri încât efectiv privesc lumea cu alți ochi. Citindu-l pe Babbitt înțelegi cum o idee toxică, plantată cândva în trecut, ajunge să se dezvolte invadând, precum o buruiană, cultura și civilizația. Ajungi astfel să vezi rădăcina răului și înțelegi toxicitatea unor idei ajunse locuri comune și aproape axiome pentru contemporanii noștri. 

Babbitt este cu adevărat un maestru, venind dintr-o vreme în care totuși mai exista un sens și o normalitate. E nevoie să redescoperim asemenea stâlpi în lupta noastră pentru normalitate. În final nu-mi mai rămâne decât să vă recomand călduros cartea lui Babbitt. O găsiți la Editura Contramundum.

P.S. Nu în ultimul rând, pentru cei care au copii sau nepoți, vă semnalez apariția la aceeași editură a două manuale excepționale: Istoria lumii pentru copii(manual 1924) și Geografie Elementară(din 1880). Veți avea posibilitatea să înțelegeți de ce atunci școala dădea alți oameni și, în același timp, le veți putea da celor mici două surse excepționale care-i vor îndruma în înțelegerea lumii.

10 comentarii:

  1. Interesant. Am sa o citesc. Sunt curios sa compar informatiile cu cele contemporane.

    RăspundețiȘtergere
  2. Când ucenicul este pregatit, apare Maestrul.
    Universul ne calauzeste pasii prin jungla in care traim in multe moduri.
    Va veni un moment in care o sa lasati cartea in biblioteca si o sa exersati cititul in oceanul informational in care ne bălăcim. Cam contaminat acum din cauza minciunilor introduse de-a lungul timpului de catre cei ce ne vor oi behăitoare si rumegatoare de idei gata digerate de catre manipulatori.
    Ceea ce se intampla sus, adica spiritual, se intampla si jos, in planul fizic. Contaminarea informationala a acestui ocean in care trăim se reflecta in planul fizic sub aspectul poluarii oceanului de nebunia consumatorista a omului pestisor. Ne sufocam si cautam o gura de aer proaspăt in cărți scrise de oameni cu mintea si sufletul necangrenate de minciuna.
    Cineva m-a atras in miscarea heirupistă Let's do it. Am participat pentru ca simt nevoia sa ma implic in repararea dezastrului provocat de noi înșine. In anul urmator, gunoaiele erau la loc, munti de nesimtire pe campiile si apele Gradinii Maicii Domnului.
    I-am spus amicului ca degeaba curatam gunoaiele. Ele reflecta starea sufleteasca a poporului roman. Si nu doar a noastra...
    Cititi comentariile ce urmeaza o postare a dvs si o sa intelegeti ce spun. Fiecare cu adevarul lui. Fiecare spalat pe creier de o doctrina sau alta, se crede detinatorul adevarului absolut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincer ,ati reusit sa ma faceti curios.Sper s-o gasesc si pe internet,eu avand o problema de locomotie.

    RăspundețiȘtergere
  4. ,,Parafrazând una din vorbele sale de duh, nu este exclus ca, dacă e ca această căutare a noutății cu orice preț să continue, singura cale prin care un om va putea să fie original va fi printr-o reîntoarcere la bunul gust tradițional. Iar dacă așa vor sta lucrurile, ar fi greu de găsit un apologet al sănătății culturale mai convingător și consistent decât Babbitt.,,

    RăspundețiȘtergere
  5. Le-am comandat chiar acum pe toate trei. Multumim pentru informatii!

    RăspundețiȘtergere
  6. esti anti-crestin!

    ce religie ai? ESTI CRESTIN-ORTODOX???? SAU ESTI MASON? ZI DREPT, DIN CE SECTA FACI PARTE?


    RăspundețiȘtergere
  7. Ceea ce spune Ninel Ganea despre cartea lui Babbitt, Rousseau si miscarea romantica e izbitor de asemanator cu ceea ce spune Serafim Rose in Curs de supravietuire ortodoxa referindu-se la influenta ideilor si a conceptiilor filosofice ce au dat forma lumii occidentale incepand cu sec. VIII-IX si sfarsind cu sec. XX, cand a fost tiparita cartea. S. Rose spune ca, de fapt, Evul Mediu nu a existat decat in teritoriul dominat de religia catolica, restul lumii trecand direct de la antichitate la modernism. El descrie evolutia ideilor filosofice in lumea occidentala de la Marea Schisma incoace si in cateva capitole face si descrieri despre cum au influentat aceste idei artele si literatura pentru a exemplifica modul in care s-au putut produce anumite modificari in comportamentele si atitudinile oamenilor de-a lungul timpului. Babbitt se pare ca parcurge drumul invers, de la literatura contemporana lui la ideile filosofice ce au cauzat-o, intr-un fel cei doi se confirma unul pe celalalt, dar nu depaseste limitele liberalismului clasic, fiind un conservator prin definitie. Serafim Rose merge la radacina problemei si demonstreaza, destul de credibil dupa parerea mea, cum cauza reala a problemelor pe care le avem azi a inceput cu eresurile din Biserica Catolica din sec. X-XIII, care au dus la primele modificari majore in societate, la miscarile determinate de Sf. Toma de Aquino si de Sf. Francisc de Assisi, departandu-se de invataturile Sfintilor Parinti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întrucât s-au îndepărtat, nu sunt sfinți, ci eretici.

      Ștergere
  8. https://www.gutenberg.org/cache/epub/50235/pg50235-images.html

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)