duminică, 19 decembrie 2021

Două minunate cadouri de Crăciun


Se apropie Crăciunul, acel Crăciun pentru care ar trebui să simțim mai degrabă un teribil impuls spiritual și nu unul material, banal. Pe măsură ce timpul trece și lumea se golește de sens, sărbătorile care altă dată decurgeau natural, acum trebuie înțelese și explicate. Oamenii își pierd instinctele pe măsură ce se cufundă în automatismul steril al lumii în care, iată, am ajuns.

Așa se instaurează un soi de disperare. Atunci când vezi că lumea în care trăiești este atât de diferită de valorile tale, ce poți face? E o zicere a Sfântului Antonie cel Mare care nu-mi dă pace:„va veni vremea ca oamenii să înnebunească și când vor vedea pe cineva că nu înnebunește se vor scula asupra lui, zicându-i că el este nebun, pentru că nu este asemenea lor”. Cum vă sună? Este aceasta lumea aceea, sau noi, cei care credem acest lucru, suntem cei nebuni? De fiecare dată e bine să privești și din afara ta, să te pui în discuție pentru a încerca să ajungi la concluzia corectă. 

O altă constatare, de data aceasta a unui filosof conservator, Alasdair MacIntyre, e de-a dreptul șocantă:

„Un punct de cotitură crucial în acea istorie anterioară a avut loc atunci când bărbații și femeile de bună credință s-au abătut de la sarcina de a susține Imperiumul Roman și au încetat să identifice continuarea civilizației și comunității morale cu menținerea acelui imperiu. Ceea ce și-au propus să realizeze în schimb... a fost construirea de noi forme de comunitate în cadrul cărora viața morală să poată fi susținută, astfel încât atât moralitatea, cât și civilizația să supraviețuiască epocilor viitoare ale barbariei și întunericului. Dacă relatarea mea despre condiția noastră morală este corectă, ar trebui să tragem și concluzia că de ceva vreme și noi am ajuns la acel punct de cotitură... De data aceasta însă, barbarii nu așteaptă dincolo de granițe, ei ne guvernează deja de ceva vreme. Lipsa noastră de conștientizare a acestui lucru este o parte a situației dificile în care ne aflăm. Nu-l așteptăm pe Godot, ci pe un alt – și, probabil, foarte diferit – Sfânt Benedict.” (Alsdair MacIntyre, After Virtue).

Iată rezumat o parte a traseului gândirii lui Rod Dreher, traseu în urma căruia a scris excepționala carte „Opțiunea Benedict - o strategie pentru creștini într-o lume post-creștină”. Este o carte scrisă atât de cursiv încât plăcerea asimilării te face să n-o mai lași din mâini. Însă, dincolo de toate acestea, constați că problematica pe care-o pune este a ta. E ca și cum cineva ți-ar descrie ceea ce se vede cu ochiul liber de ceva vreme, dar despre care nimeni nu vorbește. Da, exact ca în cazul hainelor celor noi ale împăratului. Rod Dreher însă nu doar îți arată problema, ci îți indică și calea, singura cale prin care te mai poți strecura într-o lume din ce în ce mai îmbâcsită de ticăloșie, prostie, mizerie, dezordine s.a.m.d. 

Aparenta normalitate ne atrage într-o capcană perversă, identificată perfect de Dreher: „Nimeni nu vrea să creadă în ce-i mai rău, oricâte dovezi i s-ar aduce. În Opțiunea Benedict, „ce-i mai rău” nu este persecuția, ci erodarea constantă a credinței și practicii creștine, sub presiunea venită din partea culturii postcreștine dominante. În opinia mea, optimismul de tip „toată lumea râde, cântă și dansează” pe care îl manifestă atât de mulți creștini americani este complet nefondat și, practic, o reacție primejdios de naivă în fața vremurilor.” 

Poate valoarea cea mai mare a cărții lui Dreher e dată de faptul că, în același timp, trage un semnal disperat de alarmă, dar se constituie și într-o mână întinsă, două elemente care sosesc exact atunci când e nevoie de ele. Probabil de-aceea „Opțiunea Benedict” a fost primită peste tot cu un teribil entuziasm. Însă trebuie să înțelegem că, dincolo de simpla lectură, rămâne ceea ce facem și cum ne poziționăm în fiecare moment față de lumea din ce în ce mai violentă în care trăim. Mă opresc aici cu prezentarea „Opțiunii Benedict”, indicându-vă locul de unde o puteți obține, anume de pe site-ul Editurii Contramundum.


Așa cum v-am promis, mai am un cadou. Pentru mine, v-o spun încă de la început, a fost o revelație absolută. N-aveam habar despre Richard M. Weaver, iar titlul cărții sale, „Ideile au consecințe”, pare de-a dreptul banal. De-aceea probabil, în ciuda semnalelor primite, cartea a stat destul de mult „la prăfuit” în biblioteca mea. De deschis am deschis-o strict întâmplător și cam fără chef, hotărât s-o răsfoiesc doar pentru a vedea ce-i cu ea. Atunci însă s-a petrecut ceva ce mi se întâmplă foarte rar: pur și simplu am fost trăznit. Constatând că ediția după care e făcută traducerea este din ... 1948, efectiv mi-a venit să întreb cu voce tare: „Unde te-ai ascuns, domnule, până acum?”

Fără doar și poate constatam că mă aflam în fața probabil a celei mai importante cărți a conservatorismului american. Talentul retoric al lui Weaver e atât de puternic încât te face să asimilezi fără efort concepte deosebit de complexe. Constatând problematica pe care-o pune într-o lume în care atunci, la sfârșitul Războiului, optimismul ocupa întreaga inimă a oamenilor, rămâi pur și simplu uimit. Asta deoarece ai un exemplu a ceea ce este luciditatea gânditorului, care nu se lasă furat de peisaj, ci pătrunde dincolo de aparențe, mergând drept spre lumea esențelor. Un traseu captivant al cărui martor devii, întrebându-te cu perplexitate oare ce-ai făcut atât de important în viața asta încât ai avut norocul să dai de un ghid de o asemenea profunzime? 

Sunt atâtea lucruri pe care le-aș putea spune despre „Ideile au consecințe” încât, pur și simplu, mă simt blocat. Fiecare pasaj e o sclipire a spiritului, fiecare pagină e o sinteză remarcabilă a istoriei, iar întreaga carte are o arhitectură atât de specială încât, la final, nu vei ști dacă trebuie să admiri perfecțiunea ansamblului sau filigranul detaliilor. 

Spiritele alese reușesc să treacă cu ușurință de zgomotul de fond care ne captează pe unii mai simpli, așa cum suntem noi, cei de azi. Weaver reușește ca prin „manifestul” său reprezentat de această carte excepțională să ne arate limpede ce este bolnav în noi. Weaver e asemeni doctorului care-ți explică modul în care o disfuncționalitate minoră a unui organ are efecte devastatoare asupra ansamblului. El însă o face la un nivel absolut, arătându-ne nu doar ce este bolnav, disfuncțional, în noi, dar și cauza istorică generatoare a maladiei pe care-o trăim. Sunt trei piloni care fac din construcția lui Weaver una indestructibilă: erudiția, inteligența sclipitoare și logica impecabilă. Elemente de mult uitate de o lume care se îndreaptă inevitabil spre un tembelism absolut. E o realitate pe care autorul o indică atât de clar încât ai impresia că lucrarea e scrisă ieri, nu acum aproape un secol.

Vă recomand, așadar, din tot sufletul cartea lui Richard M. Weaver, carte pe care-o puteți comanda de pe site-ul Editurii Anacronic sau de la Librăria Sophia.

Poate părea puțin ciudat ceea ce vă spun, dar trebuie să mărturisesc că sunt cumva entuziasmat(exaltat?) în ceea ce privește cele două edituri de la care vă tot recomand cărți. Atât de entuziasmat încât, efectiv, cumpăr absolut tot ceea ce scot, așa cum făceam pe vremuri cu ceea ce scotea Humanitas-ul. Mă rog, pe vremea aceea - adică la începutul anilor 90 - Humanitas, pe lângă viermii propagandei care se mai strecurau prin oferta editorială, acoperea un gol cultural imens. Constat acum că întreaga ofertă culturală a prezentului e atât de sterilă și militant-propagandistă încât efectiv mai bine o ignori decât să încerci să faci o selecție. 

Nu cred că greșesc spunând că acum avem parte de un deșert mono-cultural și pseudo-cultural precum cel din primii și ultimii ani de comunism. Ei bine, în momentul în care găsești oaze fertile într-o asemenea pustietate n-ai cum să fii altfel decât entuziasmat. De aceea, dincolo de recomandările pe care vi le-am făcut, vă rog insistent să fiți atenți și la cărțile pentru cei mici pe care le găsiți la cele două edituri. Și-o să vă spun și de ce. Am rămas efectiv consternat să constat cum edituri beneficiind fonduri imense, publică în prostie cărți care realmente îmbolnăvesc copiii. Cu o grafică impecabilă, condiții de lux, dar cu un conținut mizerabil, cărțile acelor edituri nu fac altceva decât să ciopârțească sufletul micuților, îmbolnăvindu-i cu propaganda infectă a lumii noi. Ignorați aparențele! Cărțile frumos colorate ascund capcane dezastruoase. Asigurați-le copiilor adevăratele cărți ale copilăriei, în care oamenii sunt normali.

Închei aici, urându-vă să vă bucurați de compania celor două cărți pe care vi le-am prezentat.

18 comentarii:

  1. Organizatia criminala OMS recomanda ca vaccinurile de tip ARN mesager sa devina universale si sa trateze nu numai virozele, dar si cancerele, depresiile, alzheimer etc. Nu se spune explicit, dar probabil ca si o injectie cu ARN mesager ar putea "vindeca" lumea de dragoste, catalogata recent ca o maladie daca dureaza mai mult de 4 ani.

    Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus dragostea în registrul maladiilor, fiind considerată o tulburare mintală. Experţii în sănătate afirmă că dragostea provoacă dependenţă, la fel ca drogurile, alcoolul sau jocurile de noroc.

    Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, simptomele acestei maladii sunt gândurile obsesive despre altă persoană, schimbările bruşte ale dispoziţiei, mila faţă de sine, insomnia, acte negândite, impulsive, dureri de cap şi chiar reacţii alergice. Cu toate acestea, din motive fizice, dragostea nu poate dura mai mult de patru ani, cred specialiştii, care consideră că starea mentală a unei persoane îndrăgostite poate fi comparata cu cea dată de cele mai grave boli psihice.

    Specialistii OMS sunt aceiasi care recomanda ca vaccinurile de tip ARN mesager sa devina universale si sa trateze nu numai virozele, dar si cancerele, depresiile, alzheimer etc. Nu se spune explicit, dar probabil ca si o injectie cu ARN mesager ar putea "vindeca" lumea de dragoste! Din punct de vedere religios, dragostea e un sentiment dat de la Dumnezeu omului (dar se observa si numeroase alte animale): "Dumnezeu e dragoste!", spun sființii parinti care il citeaza pe Iisus. Sa vedem ce comentarii ar putea avea cum Biserica Ortodoxa Romana.


    Link:
    Dragostea în vremea holerei neomarxiste

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of... Măcar aici să afișați comentarii referitor strict la subiectul articolului...
      E suficient modelul de comunicare din Telegram, Fbook, etc, care seamănă cu un dialog al surzilor, fiind necesara o mare pierdere de timp pentru a (dis)cerne între ce-i folositor pt tine și ce nu-i...

      Ștergere
  2. Manuela Alexandrescu19 decembrie 2021 la 14:24

    Indrăgostirea nu e dragoste, este cădere, așa cum foarte exact este denumita in engleză: fall in love. Adevarata dragoste nu este cădere ci, înălțare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa e draga Hastagista, indragostirea e nedragoste iar gaura corect aplicabila este curu nu pasarica.Albul este negru, prostul e desteptul iar tu n ai creierul terci.O sa mi fie dor de voi, indra-itii, ca tare comici santeti mai ( mai santeti) pe stilul vostru):(((

      Ștergere
  3. "De fiecare dată e bine să privești și din afara ta, să te pui în discuție pentru a încerca să ajungi la concluzia corectă."
    Nu că mă laud, dar asta e o tehnică personală de a-mi privi viața atunci când lucrurile nu merg bine pe plan personal: îmi imaginez că "mă uit" la mine/casa mea, de deasupra orașului, apoi de deasupra României, apoi de pe Lună... (😊ceva gen google earth).

    Îmi trece foarte repede smiorcăiala atunci când conștientizez cât de minuscul sunt la nivel de Creație...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e doar tehnica ta. Se numeste iesire in astral si este o tehnica foarte veche. Pentru ca noi traim permanent intre pamant si Cer. Cand ne atasam prea mult de pamant si averi, bani, functii, uitam cum " se zboară" si ramanem niște biete omizi netransformate in fluturi.
      Fereasca Dumnezeu cand lumea este condusa de cei telurici! Ne fac zob pe toti. Pentru ca Ego-ul lor este urias! Se cred mereu dumnezei.
      Iti propun o tehnica si mai simpla: cand iti vine sa jelesti, aminteste-ti cati copii mor zilnic de foame, frig, abuzuri.

      Ștergere
    2. Habar n-aveam că poartă un nume așa de pretențios... Pare scos din cărți ezoterice, pentru care eu, unul, nu am timp de pierdut...
      La mine e chestie de cateva secunde de strafulgerare a conștiinței atunci când "privesc" Terra de undeva, din spațiu, și îmi imaginez viermuiala din marile aglomerări urbane, atâta risipă de energie pentru scopuri atât de mărunte, precum satisfacerea instinctelor...

      Și când îmi dau seama că eu, cu grijile pentru viața mea și a familiei mele nici nu mă văd printre miliardele de omuleți care își consumă nervii și banii doar ca să devină mâncare pt viermi, viruși și bacterii, exact ca vegetalele și animalele care mișună printre noi, mă cuprinde așa o... relaxare, încât arafat, iohannis, fauci și rothschild nu valorează nici cât o ceapă degerată...
      (Am noroc că nu durează decât un minut starea asta de conștiință...)

      Ștergere
    3. Nici eu nu stiam cum se numeste🤣🤣. Dar am studiat grupurile new age si restul grupurilor de fițe din Romania. Ca sa stiu cum sa-i combat.
      Imaginatia este ceva firesc omului. Copiii, cei mai imaginativi, văd dincolo de aparentele si mastile purtate de oameni. Uneori, mai si spun ce vad. Daca nu sunt pălmuiti ca fiind obraznici sau prost crescuti.
      Cum crezi ca a vazut preotul Arsenie Boca viitorul? Iesind in astral, in afara timpului lui, in viitor. Paranormalii fura adeseori din astral informatii care le pot aduce bani.
      Razboiul nevazut nu se petrece pe pamant, ci in " cer".

      Ștergere
  4. Nu va suparati dar Rod Dreher nu este pentru noi ci este pentru imbecilii de americani. Noi avem autorii nostri cu care nu se pot compara cei care scriu despre comunism sau dizidenta. "Intoarcerea la Hristos", " Jurnalul Fericirii", "Urla haita", "Cronicile trairii de la capatul lumii" fac cat 100 de alde Rod Dreher. Am citit cartea lui despre dizidenta si nu mi s-a parut chiar asa de buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact; mai mult este si ecumenista si inadecvata scopului declarat.
      in plus fata de cartile mentionate si putin studiu cu privire la Biserica din catacombe din Rusia bolsevica ar fi mai util.

      Ștergere
    2. Covid = gripa + propaganda

      Omicron = rece + propagandă

      Tiranie = idioți + propagandă

      Avem câteva boli mortale care răspândesc în societate, asta se numește frică și liberalism extrem.

      Tiranie = frică + propagandă.
      Schimbări climatice = vremea + propagandă

      Ștergere
    3. Oamenii sunt diferiti. Unii au nevoie de argumente si logica si rezoneaza la cartile recomandate de DD. Altii sunt centrati mai mult pe inima si se trezesc atunci cand citesc "Jurnalul fericirii". De aceea DD a ales sa fie economist si nu preot.

      Ștergere
  5. Gândește-te mai mult la un imperiu și economie, decât la tiranie și o vei înțelege mai bine

    La fel ca răspândirea Imperiului neoliberal al SUA și a hegemoniei americane în sine, operațiunea Covid este cel mai bine caracterizată ca o franciză, este oferită cu multe beneficii pentru tirania în devenire și elitele țăriilor, care o cumpără, inclusiv cu supravegherea și ascultarea totală a propriei populații, ca răspuns la o realitate consensuală și globală a fricii executată cu know-how, adică experiență.
    Pentru majoritatea țărilor vestice, taxa de franciză este plătită direct către SUA, a căror CIA/NSA dirijează operațiunea COVID, prin renunțarea la confidențialitatea și datele oamenilor prin permisul covid, oferind CIA/NSA un loc la fiecare întâlnire de afaceri și guvern în timpul crizei inventată prin Zoom, prin predarea sectoarelor lor de vânzare cu amănuntul către Amazon și permițând corporațiilor americane bogate în dolari să cumpere proprietăți, industrii strategice și întreprinderi mici, în timpul vânzării masive de restructurare care urmează după COVID-ul extrem de distructiv și restrictiv în măsuri.
    Rușii, chinezii și iranienii, ca state excluse, primesc franciza Covid GRATUIT. Ei primesc toate francizele de marketing, branding, pseudo-știință și șablonul tiraniei tehnologice degeaba, fără a fi nevoiți să plătească taxa de franciză paralizanta către SUA și agențiilor lor.
    Pentru Rusia și Iran este o victorie. Ei chiar ajung să-și creeze propriul vaccin fals, pentru virusul fals, cu Occidentul neputând să-i conteste eficacitatea, știind că riscă să-și expună propria fraudă dacă o fac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Pentru Rusia și Iran este o victorie. Ei chiar ajung să-și creeze propriul (...) fals, ... cu Occidentul neputând să-i conteste eficacitatea, știind că riscă să-și expună propria fraudă dacă o fac."

      Aici gresesti amarnic. Esti paralel cu realitatea crezind inca in suveranitatea acestor doua tari colonii guvernate de administratii coloniale. Putinache detine doar o umbra de putere de decizie care este de fapt neglijabila folosita doar ca baie populsta pentru realegeri neincetate. Intradevar la fel ca si altor mascarici li s-a permis acest "lux" al vrajelii "patriotice" strict cu motiv de abureala a prostimii nespalate.

      Rusia nu numai ca este printre fruntasii prigoanei dar are si inovatii PROPRII, precum planul MASIV de evacuare al milioanelor de locuitori din orasele mari catre nord precum si planul de ingropare in masa... "gropile comune" pentru care exerseaza in prezent cu legi aprobate in OCTOMBRIE in parlament.
      Decimarea sistematica a poporului rus de catre gasca cremliniana este in derulare....asa ca...daca nu se trezesc..la revedere!

      Ștergere
  6. Nu este vorba doar despre inteligenta, frate! Cunosc multi inteligenti fara caracter. Problema omenirii este bunul simț, cinstea si toate acele calitati care il protejeaza de degenerare. Desigur, este preferabil sa citesti ca sa intelegi lumea din jurul tau, dar cartea nu e totul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dacă nu ai citit pana acum, e musai să citești cartea lui C.S. Lewis, „Desființarea omului”

    RăspundețiȘtergere
  8. 1:22 Faceţi-vă împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători ai lui, amăgindu-vă singuri.
    1:23 Căci cel ce este ascultător al Cuvântului dar nu-l împlinește seamănă cu omul care priveşte în oglindă
    faţa firii sale -
    1:24 s-a privit pe sine, a plecat şi a uitat îndată cum era.
    1:25 Cine s-a adâncit însă cu luare aminte întru Legea cea desăvârşită a libertăţii şi a stăruit în ea, făcându-se împlinitor al ei cu fapta, acela fericit va fi în lucrarea sa. (Epistola Ap.Iacov)

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, Rusia Iran tari anti occidentale tare...
    Adica tari antighiavol, anti sata, care nu s de acord cu supravietuirea unuia singur in detrimentul tuturor.Imperiile -Britanic, Portughez,Francez,Spaniol, Roman, Austro Ungar , Nazist- gen conchistadori ( adica criminali nenorociti cu sange rece ) au fost buni tare + ciresele de pe tort Hiroshima, Nagasaki , Irak, Iugoslavia!
    Nu ca imperiul persan sau davai ceas davai palton ar fi fost mai buni.
    Iar atacul ,,enstitutziilor lu'statu' Rumun impotriva propriului popor este tare demn de lauda -
    Si nu va atrage destramarea, nu,va fi ridicat in slavi de urmasi si cantate ode despre...
    In numele Lui Dumnezeu !

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)