miercuri, 22 decembrie 2021

Simetrii devastatoare ale istoriei


În anul 1987, prin februarie(sper să nu mă înșele memoria), întreaga armată a RSR a intrat în alertă. Problema părea gravă. Unitatea antiaeriană ultrasecretă a României - care ajunsese să fie cunoscută de toată lumea, inclusiv de ambasadorii statelor dușmane care făceau ieșiri în natură fix prin zona aia - a detectat o intruziune în spațiul aerian al țării dinspre nord-est. Sovieticii au fost contactați pe linia scurtă și au confirmat că și spațiul lor aerian a fost străbătut de un obiect neidentificat tot dinspre nord-est spre granița cu România. Polonezii și ungurii au detectat același lucru, doar că avioanele trimise în recunoaștere n-au văzut nimic. Probabil, dacă ați trăit acele vremuri, ați auzit bârfa cu OZN-urile, iar Mironov - dacă ar avea onoare - ar putea spune cel puțin acum, înainte de tăcere, cine l-a pus pe el să le bage gărgăuni în cap tinerilor. De fapt ce se întâmplase?

Țările membre ale Tratatului de la Varșovia își modernizaseră sistemele antiaeriene cumpărând tehnologie sovietică de ultimă generație. Era atât de precisă acea tehnologie încât - spuneau rușii - puteai să numeri câte bătăi de aripi pe minut face o barză în zbor. Exagerare, evident. Partea frumoasă e că, în urma alertei, un operator a recunoscut niște funcționalități ale fostelor echipamente înlocuite de ruși cu cele de generație nouă. În mod normal se întâmplă și de-astea, doar librăriile se păstrează de la o generație la alta. Numai că treburile păreau mult prea similare, iar acel OZN de la nord-est către sud-vest era, în echipamentele vechi, o eroare micuță și documentată ca fiind de ignorat atunci când apărea. Aici, omul nostru recunoscuse o chestie mult prea similară, dar nedocumentată. În plus, rușii dăduseră mult prea prompt răspunsul că „a fost ceva”, în condițiile în care ceilalți raportaseră că n-a fost decât pe monitor. Mai mult, traiectoriile obiectelor neidentificate erau perfect paralele întrucât peste tot în țările Tratatului „OZN-urile” intraseră prin nord-est și ieșiseră prin sud-vest. Omul a raportat mai departe și, pe firul scurt, tărășenia a ajuns la Tovarășul. Care a ordonat rapid un audit al situației. S-a descoperit ceva incredibil: rușii ne vânduseră aceleași echipamente vechi, dar cărora le schimbaseră carcasele și softul. Și făcuseră asta în toate țările Tratatului. Ceaușescu a ținut-o pentru el și, la o întâlnire la care s-a contrat cu Gorbaciov i-a dat-o în față, cu absolut toți șefii de stat din Est. Ăla s-a îngălbenit și i-a spus că va ordona o anchetă. Doar că, la întoarcerea în țară, fiecare șef de stat a comandat auditul constatând că „împăratul e gol”. Iată încă un motiv pentru care nea Nicu a sfeclit-o în Decembrie 1989.

De ce vă spun povestea asta? Pentru că mai am o poveste de acum câțiva ani, luată de pe Bloomberg. Spun sursa ca să-i atenționez pe ăia care sunt gata să-mi pună eticheta de conspiraționist. Așadar, prin 2015, Amazon se hotărăște să cumpere un startup tehnologic, Elemental Technologies pe numele său. Motivul pentru care vor să cumpere startup-ul e simplu: dețineau o tehnologie video de compresie care se potrivea de minune cu necesitățile Amazon Prime, serviciul de VOD al Amazon. Tehnologia Elemental comprima la rate foarte bune materialele video și, în plus, le pre-formata pentru diverse device-uri, optimizând la maxim comunicația dintre server și client. Dar mai era ceva. Firma era furnizor al CIA pentru tehnologia de transmisie a imaginilor video captate de către drone. Amazon tocmai ce-și dorea să vândă serviciilor secrete americane tehnologie cloud pentru nevoile lor, la specificațiile și cerințele de securitate ale agențiilor guvernamentale. Iar înhățarea unei firme care deja vindea tehnologie sensibilă Guvernului era un serios pas înainte.

Toate bune și frumoase, doar că, în procesul de due-diligence s-au apucat să auditeze echipamentele folosite de Elemental, în special serverele extrem de scumpe care se ocupau de compresia video. Serverele erau asamblate pentru Elemental de către o firmă americană, Super Micro Computer Inc., care-i și cel mai mare furnizor din lume de plăci de bază pentru servere. În procedura de auditare, Elemental a fost nevoită să trimită câteva servere proprii unei firme independente din Canada , specializată în securitate informatică. Și-aici a bubuit povestea: testerii companiei au găsit pe plăcile de bază ale serverelor un microchip cam cât un bob de orez care nu era parte a designului oficial al plăcii de bază. Amazon a informat autoritățile americane, iar după trei ani de teste s-a constatat că acel chip permitea compromiterea oricărei rețele în care funcționa serverul. Cum apăruse chip-ul misterios pe placă? Evident, Super Micro făcuse plăcile la un subcontractor din China care, treptat, le-a băgat morcovul adânc în sistem. Problema era că Super Micro vânduse mii de servere autorităților guvernamentale care le folosiseră cam peste tot: de la aplicații civile la cele militare. Elemental folosea serverele Super Micro la recomandarea autorităților americane. Abia în 2018 a explodat bomba, iar Trump era cât pe-aci să facă infarct când a aflat că, prin intermediul acelui „grăunte de orez”, absolut toate serviciile secrete și armata americană au fost spionate copios de către chinezi.

Dacă vă imaginați că „dăruirea” lui Trump a făcut ceva, vă înșelați amarnic. E suficient să constatați cum chinezii și-au pus coada de topor fix în fruntea statului american. Știu, sunt conspiraționist, dar vorba golanilor, „banii vorbește”(sic!). Până acum familia Biden a încasat peste 1.5 mld $ din China, iar isteriile antichineze de la începutul mandatului țin, mai degrabă, de o butaforie ieftină, menită a închide gura proștilor. Când aduc în prim plan „cooperarea” lui Biden cu chinezii,mă gândesc la o simetrie stranie a istoriei. Pe vremea când nea Nicu tuna și fulgera la adresa lui Gorbaciov, acuzându-l că a „întinat idealurile marxist-comuniste”, mai nimeni nu știa că „Gorby” era agent al Vestului. Mă rog, nici acum nu mai știe nimeni chestia asta. De-aia unii repetă la infinit greșelile trecutului.

În aceeași oglindă simetrică ne văd și pe noi, cei de-acum, cum cumpărăm cu abnegație, tehnică învechită de la americani. Mai niște avioane scoase din uz, mai niște vehicule de teren care abia se mai mișcă pe asfalt, mai niște nave „cu dedicație” în al căror caiet de sarcini e specificat doar să nu fie doborâte de vreo briză ceva mai insistentă s.a.m.d. Cu alte cuvinte, noi tot proști am rămas. De fapt mai proști întrucât rușii, cel puțin schimbau carcasele. Yankeii sunt mai nesimțiți, livrându-ne direct fier vechi și încasând banii „peste rând”. Deh, ce-i în mână nu-i minciună, mai ales acum când vremurile sunt schimbătoare. Însă, așa, în prostia noastră, noi suntem hârtia de turnesol a imperiilor. De ce spun asta? Păi avem un nativ talent al pierzătorului de profesie, acela de a ne așeza întotdeauna în tabăra care urmează să fie înfrântă. Mereu am fost contra mersului natural al istoriei. În Primul Război ne-am aliat cu rușii și ne-am ales fără tezaur, în cel de-al Doilea Război am mers cu nemții până ne-au făcut rușii praf, apoi cincizeci de ani am mers cu URSS-ul comunist până au căzut ăia în râpa în care spuneau că se va scufunda capitalismul. Acum tragem progresist cu tabăra care e atât de adânc în căcat încât a ajuns să facă propagandă mâncatului de rahat; cică e dulce și bun. Iar proștii înghit inconștienți cu polonicul doza. 

Poate vă întrebați de ce-am scris toată poliloghia asta. E simplu, rușii tocmai ce-au solicitat NATO să se retragă la pozițiile din 1945. „Rușii sunt în rahat” - veți spune. Așa e, doar că tocmai ce s-a anunțat o iarnă friguroasă, iar gazul cică n-ar mai vrea să meargă decât prin „stream-ul de nord”. Și nu așa, pe bani, ci cu condiții. Știu, Europa va face disrupția hidrogenului. Am văzut, prostovanii ieuropieni(sic!) își propun să producă hidrogen consumând mai multă energie decât produc. Deh, ce nu face omul dacă e să fie verde? Și cum tot suntem la masă v-aș întreba așa, în ajun de Crăciun și an nou: aveți încredere în bani? Nu contează care ban că tot aia e. Cum de ce vă întreb? Până la sfârșitul lui 2022 China, Rusia și aliații lor vor porni noul sistem monetar mondial. Știu, visez eu! Doar că e bătut în cuie și vă garantez că se va face!

Mai vreți?, vă mai spun! E următoarea revelație pe care-o veți avea și e tot din categoria simetriilor istoriei. Comunismul din Estul Europei a fost decapitat de URSS. Cum s-ar spune, ăla pe care-l apăram noi „trup și suflet” și-a belit slugile. OK, cine credeți că-i va mazili p-ăștia de-acum? Cum cine, poporul, desigur!

12 comentarii:

  1. Superb articol. Sarbatori fericite Sir!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu ca o sa para naiv ce spun pentru oamenii care nu au trecut niciodata de tiparele minții colective,aceasta barieră care ne obliga sa repetăm istoria, dar o s-o spun: niciun sistem conceput de mintea omeneasca nu este " in Dumnezeu", asa ca...la ce ne asteptam?
    Voi fi unul dintre primii care
    " o tai" din sistem. Pur si simplu, nu-mi mai bat capul cu istoria si aliantele. La ce bun sa studiez ceva ce nu funcționează bine? Mental si sufleteste vreau inapoi in Dumnezeu.
    In religiile orientale, asta inseamna a intoarce roata. Adica, directia in care merg. Tot spre prapastie nu v-ati plictisit?
    In crestinism inseamna a merge pe calea inimii inapoi in Unu.
    In islam e si mai simplu, pentru ca ei sunt deja unificati in Unu. Dar s-au dedulcit la placerile acestei lumi.
    Nu ma intereseaza deloc ce aliante fac de data aceasta factorii de decizie ai Romaniei. Nu e normal sa-mi scrie altii viitorul, cand mi-l pot scrie singur. Iesind din sistem mental si sufleteste. Fizic? Inca mai sunt pe aici, pentru ca nu exista o alta lume fizica necontrolata de demoni in care sa ma refugiez. Totul este controlat de
    " ei".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incercati mai bine la sursa in Judaism, ei au observat primii pe Unu.

      Ștergere
    2. sunt tot felul ''unu''
      doar unul insa e Cel Adevarat
      nu inima iti da garantia,ci Revelatia

      Ștergere
    3. @Nu stiu cati sunt pregatati sa inteleaga Unicitatea

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Treime,nu trei.'O Lumină în trei Sori(străluciri).'(Grigorie de Nazians)
      în care Unul-Tatăl este Cauza,Substanța și Monarhia Dumnezeirii,deci ''face toți banii''.

      Ștergere
    2. @Radhacross, off topic.
      Pe vremea mea, când încă se mai făcea școală, o "treime" însemna 1/3, adică 66,66666666...%.
      Nu zic, și eu folosesc termenul Sfânta Treime, dar îl înțeleg ca "Sfânta Triadă". Chiar așa, oare de ce nu s-a utilizat cuvântul triadă? Nu exista în vocabularul traducătorilor?

      Ștergere
    3. @Laurentiu
      Doar ca o paranteză,o corecție.Nu mi-a plăcut niciodată matematica,astfel că nu e punctul meu forte,însă și pe vremea mea,cu jumătate de secol în urmă,1/3 parcă reprezentau 33,3..%.
      Sunt convins că asta ai vrut să spui și că e o simplă neatenție.
      Venind la subiect,am scris Treime(nu O Treime)ca o formă scurtă subînțelegând înainte sau după ea atributul de Sfântă,deși este folosită astfel și în alte formule precum Treime Dumnezeiască sau chiar simplă într-un context adecvat.Undeva Grigorie de Nazians chiar o numește cu dor,atât de frumos Treimea mea,astfel că mai important este ce reprezintă concret și lăuntric pentru fiecare în experiența zilnică pe calea către El.
      De ce nu s-a folosit Triadă sau Trinitate,cum o fac catolicii și unii neoprotestanți,e o întrebare în ale cărei subtilități n-am fost niciodată preocupat să intru.Este adevărat că nefiind termeni vădit matematici și mai potriviți ca substantive proprii,pun accentul mai clar pe aspectul unității care este fundamental,în timp ce Treimea trimite mai degrabă către politeism.
      Mă întreb acum,dacă nu cumva așa apare în original la teologii și sfinții creștini din moment ce toți traducătorii o redau așa.Nu cunosc greaca și nici n-am în plan s-o învăț,așa că las altora să descâlcească problema.

      Ștergere
  4. Through the banning of specific words from public speech, the elite is looking to suppress the ideas they represent. As we’ll see in this article, they are at war against genders, religions (Christianity in particular), history, and anything that relates to a national identity. The ultimate goal: To create a single, uniform, global culture.

    On October 30th, the European Commission presented a 30-page document titled Guidelines on Inclusive Communication. It is part of a plan championed by Commission President Ursula von der Leyen to implement a “Union of Equality” in Europe. Behind these meaningless words hides the real plan of this document: To control speech. Under threat of severe penalties.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut, cum adică înainte de tăcere?
    A lui sau a noastră?
    "ar putea spune cel puțin acum, înainte de tăcere"

    RăspundețiȘtergere
  6. Mici nuanțe, după primul RM am primit plească Ardealul si am păstrat cadou Dobrogea,de la frații francezi... nu am fost pierzători, iar in 89 nu URSS a decapitat comunismul ci fratii cu sortulete...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)