vineri, 28 ianuarie 2022

Cine, ce, unde când, cum?


Dacă veți avea curiozitatea să vă uitați pe un grafic mai mare al indicelui Dow Jones, veți vedea în ultimii ani trei „impasuri” remarcabile. Fiecare are povestea sa. Cel mai recent este cel legat de începutul pandemiei. Lockdown-ul mondial a fost chiar o chestie care-a dus indicele la subsol. Însă, cu toate că picajul din prima parte a anului 2020 a fost cel mai spectaculos din punctul de vedere al amplitudinii, cele mai interesante sunt celelalte două. 

Motivul e simplu: ambele au avut aceeași cauză. Dar totuși, care putea fi acea cauză? Nu, n-a fost vorba de nicio chestiune politică, de niciun joc de-a războiul sau mai știu eu ce. Înainte de a vă spune care-i problema, vă voi întreba dacă aveți idee de ce analiștii piețelor încep să fie în bloc de acord cu faptul că urmează o perioadă de profunde corecții pe burse? A prevedea o cădere de 20% - altă dată de neimaginat - a devenit în zilele acestea o mostră de „predicție rezervată”. Cu alte cuvinte, sunt unii care nu înțeleg cum de ceilalți nu prezic direct „sânge pe pereți”. De ce oare?

Păi are legătură cu cele două scăderi care au fost cauzate de ... tentativa FED de a crește dobânzile. Doar că atunci - așa cum am evidențiat la momentul respectiv - se făceau eforturi de a mima normalitatea, știindu-se că urmează o criză. Însă orice încercare de „impulsionare” a dobânzilor avea ca efect o ieșire isterică a banilor din piață pentru a căuta „protecția dobânzii crescute”. Și uite-așa FED s-a tot prefăcut că urmează să crească dobânzile în timp ce treburile au rămas identice. Cum e FED-ul acum? Mai rău decât cu chiloții în vine!

De fapt ce se întâmplă? FED-ul este obligat să crească dobânda. Și asta nu doar cu valori anemice ca atunci, ci sănătos de tot. Inflația deja se vede din avion, ca efect al politicii financiare demente de până acum. Sistemul financiar mondial nu face excese de ieri-de azi, ci de aproape o sută de ani. Absolut toate mizeriile mafiei americane din a doua jumătate a secolului XX au pus câte-un cap monstruos actualei situații care a ajuns să seamene cu o hidră înfiorătoare. FED-ul le explică celor mici(de vârstă sau de minte) „mecanica monetară” în timp ce întreg sistemul financiar se dovedește doar o acoperire a unei mafii ajunsă la demență.

Ce urmează? Probabil, continuând logic, veți interpola spunând că dacă atunci, când doar se încerca doar o cosmetizare prin intermediul creșterii dobânzii, au fost acele căderi, acum amplitudinea va fi înfiorătoare. Realitatea se va dovedi mai complexă decât o simplă interpolare liniară. Într-adevăr, vor veni căderi masive, dar și reveniri la fel de inexplicabile, pe care le-aș denumi „nebunia banilor”. Fie că vă place sau nu analogia, banii au și ei un instinct de supraviețuire. Mă rog, e un transfer al instinctului posesorului lor. De aceea, în vremuri tulburi, asistăm la mișcări browniene ale banilor, fără nicio logică. Isteria îi face pe unii să cumpere, la fel cum pe alții îi face să vândă. Oricât ar părea de ciudat, niciuna dintre acțiuni nu are acoperire deoarece e făcută instinctiv, fără o analiză sau o judecată. De aceea în astfel de vremuri atât câștigătorii cât și învinșii sunt deciși de hazard. Culmea, nici cei care-și fac analize - altele decât cele referitoare la comportamentul maselor maniaco-depresive - nu o sfârșesc mai bine.

Cum mă pot proteja? Cum pot trece peste nebunia care va urma? Presimt că acestea vor fi întrebările celor care citesc articolul de față. Răspunsul e imposibil de dat deoarece depinde de fiecare. Avem o singură armă pe care ne putem baza: adaptabilitatea. Lustruiți-o, ungeți-o și păstrați-o cât mai funcțională. E singura armă care funcționează și care poate transforma învinșii în învingători.

49 de comentarii:

  1. Simtiti si voi trepidatiile ? Deja vad sobolanii iesind de sub pamant.
    Baietii din liga mare vor tranti pietele pentru a determina Fed=ul sa-si reconsidere pozitia. Va fi interesant de vazut ce va spune Jerome, the gunner. in luna februarie. Asta daca nu cumva va fi nevoit sa iasa mai repede cu declaratii, fortat fiind de amplitudinea caderilor bursei.
    Eu unul merg in momentul de fata,pe urmatorul scenariu. Bursele vor cadea abrubt. Tinand cont si de leverage-ul masiv , multi vor avea apel in marja si treaba ar putea deveni urata rau de tot. Caderea pe care o vedem de la inceputul anului e doar primul leg. Mare atentie la ziua de azi si la inceputul saptamanii urmatoare !!
    Powell va iesi si va indulci tonul spunand ca va mai amana cresterea dobanzilor. Bursele vor jubila. Vom vedea un raliu care va fi ultima ocazie de a iesi pe usa si nu pe fereastra, pentru cei care mai au inca bani in piata.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.-,, Modul cel mai sigur de a rasturna o ordine sociala existenta consta in a corupe moneda ,, -Lenin .Am raspuns la intrebarea de ce ?
    2.- ,, Sistemul bancar modern fabrica bani din nimic.Acest proces este proba de dexteritate cea mai uimitoare care a fost inventata vreodata.Banca a fost conceputa in conditii de nedreptate si s-a nascut din pacat.Bancherii detin pamantul.Luati-l inapoi de la ei , dar lasati-le puterea de a crea bani si dintr-un gest vor crea destui bani ca sa-l rescumpere .Smulgeti-le aceasta putere si toate marile averi, precum a mea,vor disparea, ceea ce ar fi benefic, ptr. ca vom avea atunci o lume mai buna si mai fericita.Dar daca vreti sa sa continuati sa fiti sclavii bancilor si sa platiti pretul prpriei voastre sclavii, lasati-i deci, pe bancheri sa continuie sa creeze bani si sa controleze creditele ,,- Sir Josiah Stamp, Director al Bancii Angliei 1928-1941, considerat in acea vreme a doua avere din Anglia. Am raspuns la intrebarile Cine, unde ,cum si cand...
    ,,Prin esenta sa , creatia monetara ex nihilo pe care o practica bancile este asemanatoare, nu ezit sa o spun ptr. ca oamenii sa inteleaga bine ce anume este aici in joc, cu fabricarea de moneda de catre falsificatorii de bani, atat de pedepsita de lege.Singura diferenta este ca cei care profita sunt altii ,,- Maurice Allais- Premiul Nobel ptr. Stiinte Economice 1988 ;

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Extrem de adevarat. Si cand te gandesti ca hotiile astea se inampla din 1900... si acum suntem in 2022... sute de ani de hotie...

      Ștergere
    2. Cum e sus e si jos. Falsificarea religiilor se reflecta in planul fizic care este si al banilor, in bani fara valoare. Din nou domnia cantității. Sfarsit de ciclu cosmic când falsurile vor cadea, oamenii eliberandu-se de falsii religiosi care nu elibereaza suflete, ci le tin in captivitatea religiilor ce nu mai au nicio legatura cu Creatorul. Negustorii de sclavi au devenit atenti la cerintele
      " pieței". Oamenii vor yoga? Dati-le yoga, dar aveti grija sa ajunga puternice specimenele lipsite de Har.
      Vor oamenii din nou crestinism,sătui de ateismul comunist? Dati-le religie in scoli si libertatea de a se manifesta religios cum vor ei. Dar aveti grija sa corupeti preotii. Faceti-i masoni,pentru ca atunci vor deveni captivii siatemului piramidal. Cu oițele lor cu tot.
      Vor oamenii terapii asa zis conplementare? Nu mai functioneaza terapiile in spitale? Oferiți-le alte cai de insanatosire. Dar aveti grija sa promovati specimenele terapeut cele mai proaste. Un terapeut adevarat isi trimite bolnavul la muncă, sa-si curete sufletul de pete. Un fals terapeut tine bolnavul dependent de el neinvatandu-l de fapt nimic. Ca sa poata castiga in continuare bani pe spinarea fraierului. Adică,tot indulgente.
      Daca toti oamenii ar învăța sa faca fapte bune ca sa-si curete ADN-ul de stricăciune, cabinetele de terapii ar ramane goale.
      Asa ca...tu pui problema incorect. O rupi de spiritualitate, de Adevar, de Creator.
      Acestea

      Ștergere
  3. "Avem o singură armă pe care ne putem baza: adaptabilitatea."

    Multumesc pentru raspunsul la intrebare mea din 26 ianuarie.
    Ake

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adaptabilitate va trebuie si pentru timpurile ce vor veni. Cu mult mai mult Adevar. Cu Lumină. Atunci va fi de fapt " cernerea". Ce-a fost pana acum a fost un fel de seceriș al proștilor manipulati. Când diverse sisteme concepute de illuminati si-au luat cota parte de suflete si bani pe care posesorii sufletelor i-au furat de la noi. Direct sau indirect. Poate ca Iliescu nu o fi furat direct, dar a inchis ochii ca o cloșcă la hotiile puilor ei. Altii au furat direct. Dar cei mai multi au furat cu mainile prostilor pe care ii tin baștanii in jurul lor ca sa le rezolve problemele murdare.

      Ștergere
    2. ake e prescurtarea de la Lache?

      Ștergere
    3. Să te adaptezi înseamnă să faci jocurile puterii care vine de la diavol. Ideea nu este să păcălești diavolul, ci să te împotrivești, să nu participi la joc.

      Ștergere
    4. @Unknown28 ianuarie 2022, 16:30

      DA. Refuzul concubinajului este singura solutie de a ramane demn. Fara asta esti la fel ca ei. Nu putem fi in acelasi timp si cu ... si cu ...

      Ștergere
  4. Sigur ca adaptabilitatea joaca un rol fundamental in orice vietate, dar mai presus de orice vietate noi suntem oameni si suntem creati in imaginea lui Dumnezeu, avem calitatea data de a avea ,,liber arbitru,, adica ,, vointa libera,, si pentru asta umanitatea poate alege si ce ii este defavorabil, iar pentru a sti ce e bine si ce e rau trebuie sa stii care este telul, scopul. Care este scopul nostru ca oameni, natiune si umanitate ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mantuirea - Imparatia lui Hristos - Adevaratul Nostru Dumnezeu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate religiile sunt false!

      Ștergere
    2. O singura religie este adevarata.

      Ștergere
    3. Religia inseamna acceptarea regulilor care-ti convin, deci este falsa.
      Daca tu potrivesti lumea la interesele pe care le ai, inseamna ca esti fals, neadevarat. Toate religiile au sfarsit intr-o baie de sange, din care s-au nascut altele si altele.

      Ștergere
    4. Sigur, toate religiile sunt false! Credința în Fiul lui Dumnezeu nu ține de vreo religie, ține de statutul de OM.

      Ștergere
    5. Oamenii au spus cele mai mari aberatii si au infaptuit cele mai oribile crime, deci sunt supusi greselii.

      Ștergere
    6. @Terorismul de stat pe care il practicati, ilegalele monitorizari respective, stiti voi care - Remote Neural Monitoring, a expus cine sunteti de fapt si cat puteti si cat de bolnav e sistemul din Romania. Nu e Putin vreun mare pericol, ci raul din voi e cel mai mare pericol pentru romani, iar daca Doamne fereste incepe vreun conflict sa va ganditi doar atat: in caz de activare a bulelor anti-acces -A2/AD din aceasta zona a noastra logistica NATO sa ne vina in ajutor o sa fie foarte foarte greu, dar cum la militie si securitate nu prea se face carte ci e doar pe spagareala si pilaraie e greu sa pricepeti -noi avem 80 000 toti si ala nebun cum e are peste 100.000 numai paratustisti pregatiti de desant, cu ce rachete putem noi apara obiectivele strategice in caz de vreun atac cu rachere de croaziera?! Sa raspunda securistii! Ce tip de rachete sunt necesare sa apere Deveselu si Campia Turzii si daca le avem? Sa nu raspunda asistentii sociali sau militienii, ca nu e domeniul lor, ci aia din alte structuri! Are Romania contramasuri la Zircon? Dar la altele foarte greu detectabile pe radar?
      Cate ore pe an zboara pilotii romani cu F16? Americanii zboara in jur de 200 de ore anual si viseaza avionul ala. Si altele desigur. Noi cam cat ne permitem? Cate baterii antinava avem la Marea Neagra? Cate stocuri de munitie avem? Ce probleme au statele NATO cu munitia si ce le-a cerut Trump sa faca strict pe munitie? In caz de razboi electronic avem contramasuri?
      De la aderare din 2004 pana acum s-a pierdur vremea, pardon s-au avansat multi generali in grad, corect!Si s-a facut multa justitie sociala, Good Point!

      Ștergere
    7. @17.20 Lasa ca daca monitorizati agresiv si excesiv viata unui om cu toate verificarile bolnave din mintea un psiholog criminalist, sau mare coordonator de caz - stiti voi ce metodologie aia imprumutata - Gangstalking, Remote neural monitoring si ELF - DEW, foarte intelept desigur, si ii distrugeti viata, intimitatea, demnitatea umana, sanatatea si relatiile lui cu toti cei din jurul sau, chipurile reteta securista de documentare in retea si de preventie, Tot Crima se Numeste dar mai pe direct Terorism de Stat!
      Si tot oribila e, distrugerea gratuita a vietii unui om, dar pentru aia care nu cred ca Dumnezeu exista sau ca nu face dreptate, un sfat prietenesc umil, si fara orgoliu si fite imi permit -sa va ganditi de mii de ori inainte de a mai face rau pentru ca justitia divina chiar exista!
      E alegerea voastra ce vreti sa fiti si sa faceti, dar tot ce intreprindeti, cu toate supravegherile abuzive, si "justitia sociala si preventia" voastra bolnava va expune de fapt ce sunteti si o sa va duca exact unde meritati!

      P.s. in Sfanta Biserica sau in Manastire, stiti voi care sibunde, incetati mizeriile securiste caci in casa Lui Dumnezeu sa faceti ceea ce faceti este ...

      Ștergere
  6. Să trăim în securitate alături de Rusia e ca și cum am umbla pe stradă cu un urs turbat, ca să nu fim agresați de derbedei. Fiecare dintre țările Europei de Est a fost, de-a lungul istoriei, invadată, ocupată, retezată de ruși cel puțin o dată. Rusia nu poate avea aliați, imperiul a avut dintotdeauna doar vasali și dușmani, primul dușman pentru statul monstru rus fiind propriul popor. Rușii n-au cunoscut vreodată altă formă de viață decât dictatura. Alături de Rusia nu pot fi decât alte dictaturi, gen Belarus sau Kazahstan, pe care Kremlinul le ajută să-și calce în picioare cetățenii dornici de libertate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mamona iti da libertate cat e lungimea lantului, iar aceasta ai vazut-o in starea de urgenta perpetua.Chiar daca esti analfabet, sarac si necinstit.
      Liberule.

      Ștergere
    2. Mamona locuieste in Дворец Путина.

      Ștergere
    3. Daca stii unde locuieste Mamona sa te duci la el din nou, ca ai mai fost.

      Ștergere
    4. Mamoa locuieste in Лос-Анджелес

      Ștergere
    5. 14:37 si 14:52
      M. traieste in ambele locuri BINE MERCI deoarece sunt parteneri si rezolva impreuna sarcinile impuse( moment in care va trece un fior rece pe spinare, hehe). prietenii stiu, restul: ...continuati sa visati rivalitate buhahahahaha!

      Ștergere
  7. Dupa ce se vor termina exercitiile militare din Belarus si dupa Jocurile Olimpice de la Beijing, Putin va ataca Ucraina.

    Si va pierde.


    RăspundețiȘtergere
  8. Cand se cearta copii lui Abraham, alegeti partea cu intelepciune.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu daca minte sau nu, dar cu siguranta DD este foarte negativ in ceea ce priveste starea economica si sociala a Romaniei. Pe cine ajuta, astfel? Pe romani? Nu stiu cui ii face jocurile, dar Romania nu arata asa de rau in prezent, fata de acum 10+ ani. Nu putem nega ca o mare parte a cresterii economice a Romaniei se datoreaza intrarii Romaniei in UE, dar si romanilor care au plecat din Romania si care au muncit si au adus bani in tara. Asadar, de ce este atat de negativ si de ce vrea sa credem ca o ducem mult mai rau decat inaintea aderarii la UE? Iata un punct de vedere obiectiv:

    Persoane afectate de privațiuni materiale
    2009: 49,2%
    2020: 29,3%
    Persoane afectate de privațiuni materiale severe
    2007: 38%
    2020: 15,2%
    Persoane afectate de privațiuni materiale și sociale
    2014: 54,2%
    2020: 38,9%
    Persoane afectate de privațiuni materiale și sociale severe
    2015: 34,2%
    2020: 25,6%
    Persoane care nu au baie sau duș în locuință
    2009: 40,7%
    2020: 21,6%
    Persoane care nu au WC în locuință
    2009: 42,1%
    2020: 22,8%
    Persoane care nu-și permit costurile unui concediu de o săptămână în afara locuinței
    2011: 76,2%
    2020: 56,1%
    Persoane care nu își permit achiziționarea unui computer
    2011: 24,6%
    2020: 11,5%
    Persoane care nu își permit achiziționarea unei mașini de spălat
    2011: 13,8%
    2020: 6%
    Persoane care nu își permit achiziționarea unui automobil personal
    2011: 41,1%
    2020: 23,5%
    Persoane cu datorii la întreținere, chirie, utilități
    2011: 30,1%
    2020: 14,8%
    Persoane care nu își permit să consume carne, pui, pește (sau echivalentul vegetarian al produselor ăstora) cel puțin o dată la două zile
    2011: 22,6%
    2020: 14,7%
    Persoane care au nevoi neîndeplinite de examinare și de îngrijire medicală
    2008: 11,1%
    2020: 4,7%
    PIB pe locuitor
    2010: 6.200 euro
    2020: 11.360 euro
    PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare (media UE=100)
    2009: 52
    2020: 72
    Cu alte cuvinte, rata de convergență a economiei românești cu celelate economii din UE a crescut de la 52% la 72%.
    Sursa datelor: Eurostat
    Concluzii
    1. Sărăcia e în continuare o problemă serioasă în România. Dar să nu uităm de unde am plecat. Prin comparație cu acum 10 ani, sărăcia e semnificativ redusă. Și să nu uităm sărăcia din anii ’90 – și sărăcia absolut abjectă din anii ’80. La urma urmei, Albania și România erau cele mai sărace țări din lagărul socialist.
    2. Odată cu reducerea (substanțială a) ratei de sărăcie, sărăcia devine din ce în ce mai intolerabilă. Poate părea paradoxal, dar e perfect normal. Totuși, dincolo de emoții, repet: să nu uităm de unde am plecat.
    3. Niciunul dintre progresele astea nu ar fi fost posibil fără aderarea la UE. Moldova și Albania au rămas țări sărace (și să nu uităm că în anii ’80 nivelul de trai din Moldova era peste cel din România). Între timp, prin contrast, România a devenit o țară dezvoltată (high income economy).
    Am plecat de la lower middle income economy (abia la nivelul ăsta au reușit să ne aducă comuniștii în 40 de ani) și am ajuns high income economy.
    Am plecat de la un PIB de 38 de miliarde de dolari în 1987 și am ajuns la un PIB de 248 de miliarde de dolari în 2020 (sursa: Banca Mondială).
    Am plecat de la un PIB pe cap de locuitor de 1.673 de dolari în 1987 și am ajuns la unul de 12.896 de dolari în 2020 (sursa: Banca Mondială). Prin contrast, PIB-ul pe cap de locuitor al Albaniei în 2020 a fost de 5.246 de dolari; al Moldovei, de 4.547 de dolari; și al Serbiei, de 7.720 de dolari (în condițiile în care în anii ’80 Serbia era, pentru noi, Occidentul – ceva nemaivăzut ca nivel de dezvoltare).
    Vorbim de cel mai mare progres din istoria României.
    4. Suntem încă, din păcate, o țară cu un nivel ridicat de inegalitate. Doar Bulgaria și Turcia sunt mai inegalitare decât noi. Asta pentru că nu avem politici sociale propriu-zise. Ni s-a repetat tot timpul că întâi trebuie să ne dezvoltăm, ca să avem ce redistribui, și abia după aia ne putem gândi și la politici redistributive.

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca ai bagat punctul 4, inegalitatea, este clar ca esti marxist, daca intelegi notiunea, indexul Gini, creatorul lui Corrado Gini fiind un important fascist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce parere ai despre cresterea PIB-ului pe locuitor? Crezi ca este o crestre marxista sau fascista? Ce zice indexul Gini?

      PIB pe locuitor
      2010: 6.200 euro
      2020: 11.360 euro
      PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare (media UE=100)
      2009: 52
      2020: 72

      Ștergere
    2. E usor sa faci PIB, mai greu este sa realizezi un sistem sustenabil, in care in viitoarea criza sa nu fii nevoit sa te imprumuti. Oricum oligofrenu ala de Citu a imprumutat bani si i-a cheltuit pe nici aia de la curtea de conturi nu stiu pe ce.
      Banii trebuie dati inapoi, populatia stie, iar in cazul in care vom avea un 2008 amplificat, se va vedea cine inoata gol. Afacerile dau faliment pe capete. Inflatia este la cote istorice.
      Sigur ca se poate mult mai rau, marxistii asta isi doresc.
      Nu mai mintiti populatia.

      Ștergere
    3. Inflatie la cote istorice? Nu mai minti. Uite aici cotele istorice. Este cea mai mare inflatie din ultimii 10 ani. Dar in niciun caz la cote istorice. Chiar si cu inflatia la cea mai mare cota din ultimii ani, nivelul de trai este mult peste nivelul de trai pre-aderare UE.

      1993 295.5%
      1999 54.8%
      2003 14.1%
      2010 8%
      2021 8.2%

      Ștergere
    4. 1993 , 1999, 2003 sunt date anterioare LIBERALIZARII CONTULUI DE CAPITAL, daca intelegi, iar 2010 eram in dezastru , deci pe cale logica 2021 ?
      Nu mai mintiti populatia
      Plus ca inflatia reala este muuuult mai mare, o veti vedea un curs cat de curand.

      Ștergere
    5. Aloooo, mai e cineva mai destept acolosa, in afara de asta cu inflatia din 2010 de 8%, an in care Romania era in dezastru, cu afaceri la pamant, bugetarii cu salariu taiat, oameni care stateau acasa ca nu mai vedeai o masina pe strazi la 7 dimineata....
      Avortonilor.

      Ștergere
    6. Securitatea concediatil p'ala cu 8% inflatie in 2010, nu ca ar fi prost, ca asta e , a fost angajat cum se angajaza in ziua de azi, dar va strica fengshuiu.

      Ștergere
    7. Catu este un incompetent si un betiv care s-a urcat mort de beat la volan. Nimic nu il recomanda, nici profesional si uman. Este de calitate inferioara.

      Cu toate astea, calitatea vietii romanilor a crescut dupa ce Romania a aderat in UE. Este o realitate, oricat ati vrea voi, cei care va doriti sa iesiti din UE din diverse motive, sa mascati aceasta realitate economica.

      Si ca tot vorbiti despre marxism si alte ism-uri, o tara in care poti acuza pe conducatorii, politicienii, coruptii etc. de marxism, fascism, comunism, nazism si orice alt ism fara sa fii aruncat la temnita, este o tara libera. Nu poti face asta in Rusia, China si alte dictaturi la care vad ca unii dintre voi tanjiti.

      Mintiti si voi mai cu cap, daca puteti.

      Ștergere
    8. Bai analfabetule, cine a zis ca UE e de lasat, sau ca rusia sau china sunt bune ? Despre Citu se stie ca e un avorton, copil de securist din floare, iar pe lumea asta sunt oameni carora nu poti sa le faci nimic, iti pot face ei tie.
      Se vede ca esti platit, ca nu se poate sa fi in halul asta.

      Ștergere
    9. Alo, ai spus ca inflatia este la cote istorice.

      Este la cote istorice?

      Nu este.

      Daca vorbeai de inflatia din ultimii 10 ani, nu iti mai spuneam ca minti. Insa tu ai ales sa minti.

      Nu mai folosi "muuuult" cand vrei sa pari expert economic. Sau in general. E doar o dovada de subtirime intelectuala si vocabular saracacios.

      Recomandarea mea este sa citesti mai mult si sa scrii mai putin.


      Ștergere
    10. Cine citeste intelege ca te-ai facut de kkt. Hai siktir.

      Ștergere
    11. Ce sunt platit sa fac si de cine? Poti explica, dar fara onomatopee si alte jigniri.

      Care este conspiratia?

      Ștergere
    12. Daca spui adevarul si nu esti platit, atunci mai ramane o varianta si nu o spunem ca sa nu te simti prost.

      Ștergere
    13. Evident ca nivelul de trai a crescut odata cu eu.
      In 2010 lucram in tara ca un rob la strain si castigam cam putin, acum in 2022 lucrez in strainatate rob pe plantatiile strainilor si castig mai mult.
      Problema e ca tot rob la strain am ramas.

      Ștergere
    14. Anonim, asta inseamna ca nu ai evoluat delooc. Daca in timpul asta ai fi facut niste cursuri de specializare, nu ai fi muncit ca un rob acum si cu siguranta ai fi avut venituri mult mai mari.
      Chiar si in Romania, nu neaparat in strainatate.

      Daca in 2010 munceai ca un rob in tara iar acum muncesti ca un rob in strainatate, inseamna ca esti un muncitor necalificat si ca acesta este nivelul tau. Se vede din felul in care te exprimi ca esti un om neinstruit. Nimic in neregula, nu vreau sa te fac sa te simti prost. Dar, sa speram ca urmasii tai vor avea un start mai bun in viata, tinand cont ca acum ai venituri mai mari si posibilitatea sa ii educi. Educatia este foarte importanta, invata-ti copii sa fie curiosi, ca citeasca, sa le faca placere sa studieze. Succes.

      Ștergere
    15. Romania educata sau stat esuat ?
      Hotarati-va.

      Ștergere
  11. Daca pui miere pe rahat, n-o sa convingi pe nimeni, doar o sa atragi niste muste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricat de mult s-ar stradui securistii sa convinga lumea ca miasma e parfum, nu pot coti un vapor CHINA MAX cu o vasla.

      Ștergere
  12. Retrocedam in exces dupa 2004 si instrainam .... imprumutam si despagubim in exces... Situatia neta si gradul de indatorare sunt invers proportionale... Romania se poate lauda in 2020, 2021 in raport cu o referinta anterioara precum 1989 doar daca prezinta indicatorii cantitativ-valorici ai productiei/serviciilor realizate... altfel magia indicatorilor valorici e doar un nonsens... Azi se traieste nesustenabil pe datorie... urmeaza plata datoriilor si va fi jale...

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, lucrurile nu stau bine deloc pe piata banilor din aer! Nici pietele de capital nu sunt intr-o situatie prea fericita! Insa in vremurile de volatilitate ridicata care se anunta, o parte din activele firmelor din economia reala isi vor pastra sau chiar mari valoarea. Sigur ca vor fi si multe care pur si simplu vor falimenta sau inchide. De obicei bulele de crestere pe bursa se sparg cu zgomot mare.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)