M-a cam dezamăgit, iar realitatea a fost confirmată la următoarea oră de muzică, în care profesorul ne-a pus pe noi, „cei de la cor”, să fredonăm ceva. Auzindu-mă a spus că-mi dă zece dacă tac. Și că n-are altă pretenție la mine decât să-i învăț teoria. Atunci, pe moment a fost într-adevăr o dezamăgire, chiar dacă tata meu mă pusese în gardă. Dar dezamăgirea a crescut în timp întrucât pe cât iubeam de mult muzica, pe atât ea se distanța de mine. Am încercat diverse instrumente și n-a mers. Pur și simplu, rebut. Ceva mai târziu, mama mi-a spus că, în încercările mele cu diverse instrumente, tata se abținea să un râdă la fiecare demonstrație de-a mea și, când simțea că nu mai poate, își făcea de mers afară, unde râdea de unul singur. O știau și vecinii, numai eu nu!
Handicapul și obsesia sa mi s-au adâncit în adolescență, atunci când începusem să iau în serios poezia. Mâncam poezie pe pâine, trăiam în poezie. Aici, cel puțin, nu-ți trebuia decât starea și ajungeai să te simți bine. Dar m-a chinuit mult muzica întrucât înțelesesem un lucru: poemele complete nu au nevoie de absolut nimic pentru a se afirma, trăiesc prin ele însele, însă poeziile incomplete pot fi transformate în ceva superior prin muzică. Doar că măgarul, chiar și poet, n-are cum să cânte. Eram atât de îndrăgostit de poezie încât l-am pândit pe Nichita să-mi dea un autograf. Mi l-a dat și i-am strecurat o poezie de-a mea, rugându-l să se uite pe ea când avea timp. „Lasă că am timp acum” - mi-a spus deschizând foița pe care-mi scrisesem cea mai bună poezie de până atunci. „Ai talent, puștiule!”, mi-a spus făcându-mă să mă îmbăt de glorie. Marele Nichita îmi recunoscuse talentul! Ceva mai târziu aveam să înțeleg că Nichita era un om atât de generos încât n-ar fi făcut rău nici unei muște(adică mie).
A trecut vremea. După revoluție am zgâriat puțin piața muzicală. Acea piață muzicală incipientă a anilor 90. Dacă nu puteam să cânt, mă gândeam că pot promova o trupă care să cânte după cum visam eu. Atunci am înțeles cum funcționează industria muzicală și, mai ales, că în toată afacerea grosul îl câștigă producătorul. Doar că oamenii nu-și imaginează cu ce demenți are de-a face un producător. Chiar și cei mari au nevoie de un ficat tare pentru că sunt tracasați de „vedeții” pe care ei i-au ridicat. Și dacă nu au în spate un contract beton - care, într-adevăr, îi sclavagește pe cântăreți - se trezesc că toată investiția se duce de râpă. Dar dacă-ți faci treaba cum trebuie, îți vin bani de peste tot: atât din drepturile de autor, dar și din chestii conexe gen vânzarea de beat-uri, muzică pentru reclame, ghost production s.a.m.d. Și-aici e un impediment major care pe mine, cu handicapul meu, m-a scos din joc: trebuie să fii artist, să ai cunoștințe muzicale reale, să simți muzica de la bază. După ce-am încercat să ridic o trupă - cotizând inclusiv la bețiile lor de după ce-mi prezentau câte o piesă, pentru care munceam cot la cot cu ei s-o șlefuim să se potrivească versurilor - a trebuit să mă las păgubaș întrucât idioții au șters-o la mare cu avansul pe care-l primiseră pentru un eveniment pe care li-l aranjasem. Cel puțin n-am pierdut mulți bani, dar am rămas cu aceeași părere de rău că materialele pe care le avem și pe care visam să le pun pe muzică vor rămâne pentru totdeauna în uitare.
Și uite-așa facem un salt peste timp. Ca să înțelegeți fenomenul, o să vă povestesc care-i fluxul prin care o melodie ajunge pe piață. E esențial să pătrundeți în întreaga „bucătărie de creație” pentru a înțelege de-aici mai departe. Totul, desigur, pornește de la o idee. Ideea a unui muzician care construiește o linie melodică, o temă. De la câteva acorduri se trece la compoziție, unde te-apuci să faci munca propriu-zisă, adică linia melodică și apoi textul(atenție la această ordine valabilă în 99% dintre cazuri!). După faci un demo, după care treci în studio pentru etapa de pre-producție: aranjament muzical, stabilirea resurselor(a instrumentiștilor și vocaliștilor de care ai nevoie), repetiții, sesiuni de înregistrare s.a.m.d. Apoi urmează înregistrarea propriu-zisă, care se face separat: adică se înregistrează instrumentele și apoi vocile. Se trece în faza de editare, unde se corectează erorile, se curăță zgomotele apărute aiurea și se face sincronizarea materialului. Apoi vine etapa de post-producție. Prima dată mixajul, în care inginerul de sunet echilibrează pistele individuale pentru ca totul să sune „într-un mare fel”. Aici inginerul de sunet are o grămadă de opțiuni(egalizare, compresie, reverb, delay, panoramare etc.) pe care e foarte important cum le aplică. În această etapă, un inginer de sunet îți poate face o piesă beton sau rebut. Și-abia de-aici se ajunge la masterizare, adică la optimizarea materialului mixat pentru fiecare mediu căruia îi este destinat. Între altele, inginerul de mastering optimizează volumul(foarte important deoarece un volum prea mare poate produce distorsiuni, face egalizarea finală și compresia. Mă rog, nu e totul terminat întrucât mai sunt o groază de alte artificii, cum ar fi adăugarea codurilor ISRC(cele care identifică unic fiecare melodie), înregistrarea drepturilor de autor, a celor conexe și semnarea unor contracte(cu case de discuri, distribuitori s.a.m.d.). Și nu se termină întrucât abia acum urmează ceea ce face diferența între piese: marketingul și promovarea. Indiferent cât de bună e o piesă, fără promovare rămâne uitată și, în cel mai bun caz, e descoperită mult după ce-a fost creată, cu siguranță după ce artiștii au murit de foame și toți cei implicați și-au înregistrat pierderile cu ea.
De ce v-am spus toată povestea? Ca să înțelegeți că industria muzicală nu e una simplă, iar o piesă - indiferent că e bună sau proastă - mănâncă o grămadă de timp și bani. Și-acum e cazul să introducem în ecuație AI-ul. Au apărut ca puricii generatoarele de muzică. Scopul lor este - pe termen lung - acela de a îngropa întreaga industrie. Să vă dau un exemplu: imaginați-vă că mergeți la un eveniment la care nu e o formație care să întrețină atmosfera, ci totul e gestionat de AI care o face pe DJ-ul. Ar fi rețeta pentru dezastru, nu-i așa? Doar că aș mai adăuga un element: Ai-ul respectiv ar ști preferințele muzicale ale tuturor invitaților și ar genera muzica în funcție de aceste preferințe. Cum credeți că s-ar desfășura în acest caz „ostilitățile”? Puneți și un pahar de vin în plus ca să vă puteți da răspunsul.
Dar nu vorbim despre viitor, ci despre prezent. Ce fac modelele „muzicale” AI? Generează, pe baza unor prompt-uri, piese muzicale. Pentru unii ca subsemnatul, aici e un avantaj deoarece intrăm într-o zonă în care poți să-ți dezvolți melodia pornind de la text. Însă nu e chiar atât de simplu precum s-ar crede. Motivul e dat de faptul că eu am în cap cum ar trebui să sune melodia și ce anume voce să aibă interpretul. Cu toate că promptingul e menit a rezolva povestea, în realitate e destul de rudimentar. Imaginați-vă: nu ești sculptor, dar ai un echipament căruia îi spui cum să așeze dălțile, astfel încât să-ți prelucreze o bucată de piatră într-un anume fel. După ce le-ai reglat, dai drumul pietrei și echipamentul face totul automat. Poate că iese ceva frumos, dar nu e ceea ce vrei. Poate doreai să dai o anumită notă dramatică, să creezi o anumită disproporție fină s.a.m.d. Cam așa e și cu muzica. Îți ies niște bucăți muzicale, dar 90% sunt junk-uri. Trebuie să stai o grămadă de ore, să asculți o mulțime de prostii, să încerci să reglezi diverși parametri, să faci ajustări și, după ce ajungi la o anumită formă, o iei și o editezi cu instrumentele lor - care nu-s foarte evoluate. Rezultatul îl vedeți în bucățile pe care le-am scos.
Acum, pentru o persoană ca mine, obsedată de handicapul pe care-l are în raport cu muzica, instrumentele de acest tip sunt precum proteza unei persoane cu handicap locomotor real: îți dau o oarecare alinare. Însă rămâne aceeași dramă pe care probabil persoana cu handicap o are atunci când vede un om mișcându-se natural. Oricât de bună ar fi o proteză, tot proteză rămâne.
Acum, pentru că am clarificat treburile în ceea ce mă privește, e timpul să sărim puțin mai sus: cum influențează AI-ul industria muzicală? Colosal! Revin la experiența mea. Este clar că aceste instrumente caută să sară de la faza de idee până la cea finală și-o fac binișor, dar imperfect. Găsești o grămadă de erori, atât de sunet cât, mai ales, de pronunție. Teoretic, după ce găsești o melodie interesantă și o voce care se potrivește, ai putea să organizezi pre-producția cu instrumentiști&voci similare, astfel încât să o duci de-acolo în faza de post-producție s.a.m.d. Cu alte cuvinte, afectează industria la bază. Un producător - dacă mai e și muzician, cu atât mai bine - cu un cost relativ mic, își crește teribil productivitatea, dar încasează un profit însutit. Aici e vorba de zona mediocră unde AI-ul se descurcă de minune. Însă, în ceea ce privește creativitatea adevărată, emoția generată de anumite trăiri, acestea nu pot fi copiate de AI.
Care va fi deci mutația? Posibil ca cei mai afectați să fie cântăreții care ocupă 80% din piață, adică cei care scot câte o piesă cu un oarecare succes, care umplu playlist-urile radiourilor s.a.m.d. Aceștia își vor vedea veniturile teribil de comprimate, în timp ce producătorii nu doar că vor lua o cotă mai mare, ci vor lua de la mai mulți. Un fenomen similar vom vedea și pe piața de film, în publicitate, modelling s.a.m.d. Zona mediocră va fi capturată de AI, în timp ce de rezistat vor rezista doar cei mai buni.
Întrebarea e simplă: ce se va întâmpla cu cei 80% care vor rămâne pe dinafară? Sincer, asta mă întreb și eu, fără a găsi vreun răspuns. Venitul garantat e cea mai simplă cale spre comunism sau corporatismul-tehnicizat de tipul celui din „Pianul Mecanic” a lui Kurt Vonnegut(carte pe care v-o recomand călduros).
Recomandări (mai lăsați "piața"):
RăspundețiȘtergerehttps://kidsmusic.info/artists
https://kidsmusic.info/forum/viewtopic.php?pid=89602#p89602
https://babysongs.ru/artisty
https://babysongs.ru/pesni/ivan-starikov-mechta
Este o naivitate sa pretinzi perfectiunea de la modelele AI, cel putin la nivel actual.
RăspundețiȘtergereGeneratoarele si modelele AI sunt foarte utile, rapide si eficiente pentru a genera POC-uri (proof of concept), mockups, prototype-uri, wireframe-uri si storytelling-uri scutind astfel o gramada de timp si de bani. Intr-o gramada de industrii, nu doar in muzica.
Faptul ca 80% din balastul asta enorm numit "artisti" dispar extrem de imbucurator! Peste tot pe unde te uiti nu mai ai loc de tot felul de penibili scapatati si cu nasul pe sus si cu pretentii de "artisti", "vedete" si "influenceri".
Daca aceasta tehnologie ar fi existat ince de acum 30 de ani, tot felul de mascarici si penibili cum sunt BUG Mafia, Parazitii, 3 Sud Est, Alex Velea, Vama Veche, Vita de Vie, Bere Gratis, etc ai fi fost exact acolounde le este locul, adica pe la munca in constructii, prin industrie sau "invartind colacul" pe tot felul de utilaje, iar sub mediocrele de la Asia, Andre, Candy, Delia, nevasta lui Alex Velea, etc fie si-ar fi facut norma ca angajate in HoReCa sau prin menajerie pe undeva, fie s-ar fi ocupat de prostitutie, fie la fel ca Daniela Ștorfi fie ca "Cruduta", care nu e cruda si noua deloc sau ca "super-mega-vedeta" Laura Argesan strâmba aia penibila si cu dintii ca grebla, gagica super-mega-talentatului Grasu XXL, ce ajunsese si "mare cântacioasă" cu piesa "Muntele Venus".
https://cdn.as.ro/wp-content/uploads/2023/03/laura11.jpg
https://vk.com/video167763433_169846944
Sa dispara toti!
Fara exceptie!
Poate ajungen si noi ca in sfarsit sa dam drumul la televizor sau la radio, sau sa mergem pe strada fara a mai fi agresati vizual, auditiv si politic/social de aceasta adunatura de mescarici penibili cu creierul cat duda ce au impresia ca sunt destepti si speciali!
Saltimbancii moderni trebuie sa fie pusi cu botul pe labe si sa ajunga in cea mai de jos parte a scocietatii, exact ca si stramosii lor care se scalambaiau si jonglau prin targuri si bâciuri pentru un punm de maruntis pe langa o caruta cu coviltir.
In ceea ce priveste "amintirile din copilarie" - :)))) superb! Am ras mult mai mult decat la articolul cu pantera si csat-ul.
RăspundețiȘtergereP.S. Daca AI-ul ii va ingropa pe manelistii de acu' - Guta, Salam etc - pun si eu un ban la dezvoltarea lui. Dar daca va bloca manelisti ca de pe vremea mea - Generic, Azur, etc - nu ii mai dau nici un sfanț. :)))
Greu să mă concentrez pe răspuns, după atâtea informații care m-au făcut să caut când a murit Nichita, să calculez tot felul de variante, să mă gândesc ce aparat foto digital aveam prin 2004, ce rezoluție avea, câte calculatoare am schimbat de-atunci și dacă aș mai avea poze atât de vechi. Apoi vocea... Se dă examen de voce „într-o parte”, în „partea celalată” nu trebuie. Am rămas la aceeași concluzie. Dacă mi-aș folosi doar instinctul aș ști tot, dar nu pot, nu știu cum. Evident că mintea nu știe cum, ar trebui s-o fac direct.
RăspundețiȘtergereEu simt că prima a fost a lui. S-a dus direct în suflet, până la lacrimi. A doua nu. Dar am apreciat-o, pentru orice eventualitate.
Să scriu câte ceva despre „ce se întâmplă cu restul de 80%”.
RăspundețiȘtergereSunt foarte mulți oameni „talentați”. Unii au doar vocea, alții fac versuri bune, alții își permit financiar să investească în producție. Pe vremea comunismului unul făcea versurile, altul compoziția muzicală, interpreții le cântau, și ieșea super fain. Erau plătiți toți, susținuți pentru munca lor. Nu era nici unul în poziție dominantă.
După revoluție s-a adoptat modelul capitalist. Ai voce? Plătești pentru versuri, plătești pentru piesă. Au fost și pe la noi (mai bine nu dau nume) producători care cereau în jur de 5000 de euro pentru o piesă. Au profitat de faptul că nu erau mulți producători. Și după ce scăpai de acolo cred că trebuia să semnezi și cu ăștia care te promovau (dacă te acceptau). Producătorii ajungeau să-și facă și lor însuși piese, chiar dacă nu aveau voce, apoi se promovau că-și permiteau financiar, și uite așa ajungeau tot felul de oameni fără voce să ajungă cunoscuți.
Au fost și câțiva care au putut face singuri integral partea de creație, dar mu și-au permis partea de producție și de promovare. Prin 1995-2000 erau multe trupe românești pe la festivaluri neștiute de nimeni, și dacă erau persevenți, reușeau să devină cunoscuți. Nici în ziua de azi nu sunt promovați calumea.
Există mulți artiști care pot să facă singuri tot procesul de creație. Poate fi vorba de muzică, sau de film, sau de alte manifestări artistice audio-vizuale. Mie nu mi se pare corect ca, din cauză că nu-și permit să plătească pentru producție, să rămână nepublicați. Sunt proiecte care zac prin foldere, și care fără AI nu pot fi realizate decât cu o investiție enormă. Mie mi se pare corect așa. Cine are niște mesaje de transmis, niște proiecte, le poate face cu AI, bineînțeles nu la un nivel înalt calitativ în ceea ce privește producția. Proiectele alea valoroase care stau pe margine din lipsă de finanțare sau din cauză că nu sunt considerate vandabile de către producători merită și ele o șansă. Deja oamenii nu mai pun accent pe felul cum e realizat un clip. Dacă ajungi cu mesajul la sufletul lui, trece peste formă. Așa sunt meme-urile cu Xavier, sau filmele scurte care transmit idei.
Mă bucur că creatorii nu mai depind de alții care să le evalueze munca în vederea producției și promovării.
Mă bucur că am ajuns în punctul în care forma e mai puțin importantă decât mesajul.
Să dea bani ăștia care-și permit, să le facă „profi”, oricum dacă nu transmit nimic cu piesa și nu au continuitate, nu pot dăinui doar cu forma. Dacă vrea să fie vedetă, încă se mai poate, ajutat de sistem.
Deci are toată lumea șansa acum să fie auzit, iar asta înseamnă enorm pentru creatori.
Abia acum apare concurența reală și evaluarea reală a publicului.
Pentru creatia muzicala, AI-ul e doar un alt instrument muzical. Muzica produsa de acum inainte de "artistii" romani va fi aproape la fel de proasta ca si pana acum, mare lucru nu se va schimba. Oamenii vor admira aceleasi "vedete" lipsite de talent, dusmanii vor muri ca si pana acum, etc etc.
RăspundețiȘtergereDa, dar macar leprele de acum nu ne vor mai sta IN GAT, nu-i mai vom vedea defiland si nu ne vor mai spurca orizontul vizual cu "side-Pube"-ul lor cum se poarta acum, aproape fara chiloti.
ȘtergereProblema reptileleor nu este ce se face cu oamenii, au cateva , problema lor e banii lor si puterea lor. Foarte repede vei gasi adepti ai solutiei ca sunt prea multi oameni..., sperand ca vor fi printre... ramasi. Oamenii rationalizeaza in fel si chip dar Dumnezeu are propria ratiune infinita, este organizatorul perfect.
RăspundețiȘtergereAi vazt cum s-a desfiintat ,,lupta proletariatului,, , intr-o zi , penca ei stiau ca no sa mai fie proletariat. Orice solutie umana este una proasta, dar va fi luata.
Melodiile facute cu AI sint niste mizerii artificiale, banale, exact ca niste silicoane si botoxuri la femei.
RăspundețiȘtergere