luni, 24 martie 2025

Moneda viitorului


Trump a părut foarte deranjat de posibilitatea lansării unei monede alternative la dolar, amenințând cu „sânge pe pereți” în cazul în care cineva ar îndrăzni să încalce statutul dolarului. Doar că ideea unei alternative, cu toate că era așteptată de multă lume, s-a pierdut prin discuțiile de pe marginea întâlnirilor BRICS. Adică mult înainte de amenințările lui Trump. Motivul e mai mult decât simplu: acea monedă deja există.

Sigur vă întrebați cum de e posibil? Adică există deja o alternativă la dolar și noi n-o știm? Fix așa! Sunt multe evenimente care se întâmplă, dar unul atât de mare n-ar fi fost de scăpat. Care-i acea monedă? Eu i-aș spune tehnologia. Doar că într-o formă total diferită față de cea la care se gândesc cei mai mulți. Iar printre acești mulți îi includ și pe cei din actuala Administrație americană, care au anunțat investiții faraonice în tehnologie.

Nu știu dacă ați ratat știrea în care Trump declara că SUA va avea inclusiv o rezervă în Bitcoin. Wow! Asta înseamnă că Bitcoin-ul este moneda viitorului? Aiurea! Dacă mâine Trump ar afla că rahatul e un activ stabil ar anunța că SUA va face cea mai mare rezervă de rahat. Ăsta e stilul personajului, dar stilul său nu are absolut nimic de-a face cu moștenirea dezastruoasă pe care o are pe cap. Iar multe dintre acțiunile pe care le face trebuie judecate prin prisma realității groaznice pe care trebuie să o gestioneze. Ceea ce înseamnă că, dincolo de suprarealismul personajului, există o justificare pentru fiecare acțiune pe care o face, justificare care ține de înțelegerea direcției strategice a SUA. Iar tehnologia - despre care vă voi vorbi în cu totul alți termeni - este elementul central.

Ce e tehnologia? Să pornim de la observația justă că tehnologia e un mediu care accelerează teribil informația. De la modelul centralizat al ziarelor/televiziunilor, observăm trecerea rapidă la modelul distribuit, în care un Gigel oarecare, aflat la fața locului și filmând cu telefonul din dotare un eveniment deosebit, se transformă, în câteva secunde, în erou planetar. După alte câteva ore, un alt Gigel, aflat la celălalt capăt al lumii, devine „star planetar”, în timp ce primul Gigel e complet uitat. Asta e puterea tehnologiei. Ce are ea de-a face cu banii? Păi are întrucât, așa cum face cu „transportul știrilor”, procedează și cu transportul banilor. Ați observat, fără doar și poate, că acum a ajuns o banalitate să transporți sume de bani în timp record. Mai mult, ai posibilități multiple de a evita sancțiuni sau opreliști artificial impuse de diverse legislații. 

Devastatoare însă este sinergia dintre capacitatea de transport a informațiilor și cea a banilor. Cu toate că pentru mulți pare de domeniul evidenței, ceea ce veți constata în perioada imediat următoare va fi cel puțin surprinzător. Despre ce e vorba? E un element banal, pe care-l știu toți, anume auto-reglarea. Ce se întâmplă atunci când ai dezechilibre de orice natură? Mai devreme sau mai târziu, acestea sunt corectate. Tehnologia însă împinge necesitatea corecției spre „mai devreme” și, ca să fim corecți, va trebui să spunem că o împinge spre „din ce în ce mai devreme”. Pare banal, dar nu e!

În ultimii doi ani am observat cum inflația a devastat economia americană. Acum, cu toate că fenomenul nu a scăzut, politicienii și factorii de decizie o maschează. Doar că nu mai poate fi mascată! Ce este inflația? E reacția la tipărirea nejustificată a banilor. Imaginați-vă două vase comunicante. Pui apă într-unul din ele, nivelul crește și-n celălalt: tipărirea de bani e banul pe care-l lansezi fără acoperire, creșterea nivelului din celălalt vas comunicant e inflația care se vede la nivelul indivizului. Dacă vasul celălalt e mai scurt, lichidul dă pe dinafară, golind implicit și vasul în care se toarnă. 

Până acum exista o inerție teribilă care permitea statelor și oficialilor conectați să profite de situație. Revenind la modelul vaselor comunicante, vom putea spune că orificiul prin care comunicau acele vase era unul foarte strâmt. Acel orificiu făcea ca, din momentul în care turnai lichidul într-o parte(adică emiterea de monedă) și până când situația se echilibre și în cealaltă parte, să treacă ceva timp; asta e „inerția”. Dacă erai insider, știai că vine inflația, așa că te împrumutai la dobânzi fixe și astfel profitai prin schimbarea banilor actuali în bunuri tangibile, știind că banii din viitor vor fi infinit mai ieftini și tu ești protejat de dobânzi mici. Mă rog e doar un exemplu care poate fi înțeles de omul normal, dar, în timp, au fost puse la punct tehnici infinit mai sofisticate. Dacă fenomenul s-ar fi produs uniform, atunci toată lumea ar fi avut un setup similar. Doar că fenomenele de devalorizare prin inflație s-au produs în valuri inegale, iar inerția sistemului a permis permanent celor conectați să profite de informații. 

Ceea ce se întâmplă acum este o dizolvare a fenomenului inerțial sub impulsul tehnologiei. E ca și cum acel „orificiu foarte strâmt” al vaselor comunicante a devenit extrem de larg ca efect al tehnologiei. Acum inflația nu mai apare în ani, ci practic instantaneu. E cursa de șoareci în care se vede prins Trump și cea care va produce viitoarea mega-poli-criza mondială. Problemele sunt atât de adânci încât nu mai pot fi amânate. Trump, în disperare de cauză, caută tot felul de pretexte: ba face auditul aurului, ba face rezervă în criptomonede, ba lansează dolarul digital, ba aia, ba cealaltă s.a.m.d. Însă toate, fără excepție, sunt doar tentative de evitare a luării contactului cu realitatea. Sau, mai bine spus, de amânare a confruntării pentru a prinde o poziție cât mai bună. De exemplu, dacă-i reușește unirea cu Canada și Groenlanda, are un univers întreg într-o singură țară, putându-se închide din punct de vedere al aprovizionării, al tehnologiei s.a.m.d. Adică ceea ce încearcă acum, cu disperare, China. O să explic fenomenul într-un articol separat.

Acum, având detaliile pe masă, putem răspunde și întrebării referitoare la moneda BRICS. De ce nu au făcut țările membre ale grupului un framework financiar care să ducă la apariția unei noi monezi? Simplu, deoarece totul există deja, iar Rusia și Iranul sunt dovezile cele mai clare. Rusia a reușit nu doar să supraviețuiască, ci și să prospere în condițiile în care a avut interdicție totală pe piața valutelor occidentale. Peste 40% din importurile Rusiei se fac în ... ruble, 30% în yuani și restul în alte monede, între care dolarul sau euro reprezintă o cantitate neglijabilă. Fluxurile sunt direcționate prin sisteme alternative de tranzacționare întrucât Rusia nu poate folosi SWIFT-ul. China, de asemenea, a reușit să ajungă la un excedent comercial imens, ocolind sistemele occidentale atunci când face afaceri cu alți parteneri. Inclusiv statele asociate sistemului occidental de influență, prin tehnologie ocolesc monedele proxy, utilizate până acum în schimburile comerciale. E un fenomen care deja nu mai poate fi ignorat. Cu alte cuvinte, vremea unei monede-pivot a trecut.

Așadar iată răspunsul: o nouă monedă era de-a dreptul inutilă. Cine să stea să o gestioneze în condițiile în care ai atâtea alte monede care sunt conectate la economiile lor? Și de ce să fie companiile sau oamenii obligați să deprindă o nouă monedă în condițiile în care tehnologia face posibilă decontarea directă? Și-abia în acest punct aveți răspunsul: NIMENI NU ARE NEVOIE SĂ-ȘI COMPLICE EXISTENȚA CU O ALTĂ MONEDĂ. Sunt suficiente monedele existente, astfel încât cel mai important element devine infrastructura. Iar aceasta deja există. 

OK, acum mă veți întreba cum anume se va schimba totul, iar eu vă voi spune că deja s-a schimbat. Deja banii băgați aiurea în sistem se întorc în timp(din ce în ce mai) real sub formă de inflație. Da, nu va mai exista inerția, iar asta o veți vedea din ce în ce mai clar  în SUA și în UE. De asemenea, abuzurile sunt aspru sancționate de piețe. Fără declarații politice belicoase, fără proteste sau alte elemente de presiune. Pur și simplu, în momentul comiterii unui abuz, fluviul monetar ocolește canalul care abuzează de poziția sa de pe piață. Asta se întâmplă în UE din ce în ce mai vizibil, iar confiscarea activelor Rusiei va conduce, iremediabil, la declasarea EUR.

Digitalizarea monedelor - chestiune pe care mă vor ataca foarte mulți - vine sub impulsul nevoii de transparență. Monedele digitale vor face ca inflația să fie de-a dreptul un fenomen în timp real. Imediat ce ai băgat monedă nouă în sistem, aceasta se va vedea sub forma inflației. Cei care înjură monedele digitale, au dreptate, dar nu știu să explice care-i diavolul din detalii. O voi face eu deoarece vreau să se înțeleagă perfect fenomenul. 

Ce este patriotismul cu care a ieșit Trump? Este, așa cum am mai sugerat-o de multe ori, o nouă formă de globalism. E globalismul 2.0. Îl înțelegem mai bine dacă ne uităm la UE. După cum se observă cu ochiul liber, UE este o construcție ratată deoarece a încercat să transforme un continent într-o singură țară, cu legi uniforme de la un capăt la altul, provocând sărăcie și frustrare. Doar cretinii mai sunt acum „pro-europeni”(iar la noi în țară, din păcate, sunt extrem de mulți cretini!). 

Există însă un model care poate resuscita cadavrul Uniunii Europene, iar acel model este „Europa națiunilor”. În ce constă? În libera circulație a mărfurilor și oamenilor, care accelerează fenomenul economic, dar separarea legislației. Cu alte cuvinte, fiecare e liber să facă ce vrea în țara lui, astfel încât să existe un respect pentru specificul local. Astfel nu mai ai tot felul de regulamente abuzive, tot felul de woke-isme aberante necesare până acum justificării unui terorism politico-economic. Ce înseamnă o Europă a națiunilor? Una în care joci cu colapsul pe masă. A sărit calul Covrigarul prin împrumuturi aberante pentru „ajutorarea Ucrainei”? OK, poate să-l sară, dar în momentul următor leul ajunge la un curs dublu față de euro. Problema e că, într-un asemenea setup, „umbrela EUR” ori dispare, ori face ca cei care sar peste masă să rămână efectiv fără bani, întrucât nu-ți poți exporta propria exuberanță sub forma inflației asupra tuturor membrilor. De aceea noțiunea de „umbrelă a monedei europene” va dispărea, iar statele care nu pot face față restricțiilor, pur și simplu se vor întoarce la monedele lor. Care monede însă nu-i vor lăsa să-și facă de cap întrucât inflația va veni cu  penalizarea instantanee.

Aici vine provocarea. Păi ce facem, întrucât economia și progresul sunt elemente care țin de credit? Creditul înseamnă emitere de monedă care se recuperează în viitor. Păi dacă emiterea de monedă se transformă instantaneu în inflație nu înseamnă că, practic, îți tai creanga de sub picioare?

Abia acum a venit momentul să înțelegem cu adevărat motivul pentru care cei care înjură monedele electronice au dreptate. O asemenea reacție instantanee de penalizare a exceselor, produce necesitatea unei discipline extreme. Disciplină care nu are cum să se producă decât prin instituirea unor reguli draconice, tiranice. Autoritățile vor fi OBLIGATE să controleze fluxurile financiare. De ce? Pentru că excesul înseamnă inflație, iar un exces și mai mare înseamnă colaps. Și-acum putem înțelege și cum se poate scăpa din „cursa inflației”. 

Nu-i nimic obscur, fiind vorba de o artă a managementului creditului. Când creditul are ca efect o multiplicare sănătoasă în economie, rezultând într-o investiție cu profitabilitate reală și sustenabilă, există bani pentru plata creditului și a dobânzii, astfel încât inflația e înfrântă. Când însă, din contră, banii sunt direcționați aiurea, în investiții aberante, mirosind de la o poștă a corupție, inflația penalizează totul. Și când inflația nu-și mai face treaba, țara intră în colaps, fiind nevoită să se predea uneia cu un model sustenabil. Este noul colonialism, care se instaurează nu prin forța armelor, ci prin reguli de business.

Ei bine, pentru a se evita cucerirea țării, vei avea nevoie de un control strict al capitalurilor, o direcționare inteligentă a investițiilor și un management draconic al creditului. Transpunând situația României de acum, vă voi spune că, într-un asemenea model, fiecare cetățean se va trezi acasă cu o factură de plată de vreo 10 000 euro, cât reprezintă datoria pe cap de locuitor. Sau, pentru a face treburile și mai simple, de mâine cursul leului ar fi de 8 lei/EUR, dar asta fără posibilitatea de a se mări pensiile, salariile s.a.m.d. Cum poți evita dezastrul? Printr-un control strict și corect al capitalurilor, prin direcționarea împrumuturilor în investiții cu adevărat profitabile. De exemplu, atunci când mergi la bancă să-ți iei  credit pentru casă, ți se va spune că da, ți se eliberează creditul, doar că la o dobândă de 20% pe an și asta pentru a cumpăra o construcție existentă, nu pentru a lua una nouă. De ce? Pentru că statistica spune că sunt mai multe locuințe decât locuitori reali, iar creșterea numărului de locuințe nu este justificată de alte date(de exemplu de un număr de turiști care să aibă nevoie de spații de cazare). 

Cu alte cuvinte, chiar dacă o să avem de-a face cu o autonomie decizională a companiei și individului, controlul banilor va fi deosebit de strict, pentru a se asigura o probabilitate cât mai mare a investițiilor profitabile pentru societate. La urma urmei, va fi vorba de o continuă luptă a statelor pentru independență. 

Și uite-așa ajungem la răspunsul întrebării din titlu. Care va fi moneda viitorului? Ei bine, va fi oricare și fiecare în parte. Naționalismul este de fapt Globalismul 2.0, cel în care vom avea reguli comerciale din ce în ce mai uniforme la nivel mondial și abordări cât se poate de locale la nivel de țară. Cu alte cuvinte, ne vom întoarce la sintagma „think globally, act locally”, dar la nivel de politică globală. Și-am mai putea spune că viitorul va transforma lumea după inteligența entităților naționale. Și-aici chiar că suntem în pericol întrucât, după cum bine se observă, suntem mâncați de proști. 

31 de comentarii:

  1. Cam greu cu învățămintele din fizică. Nu există univers închis. Nu au cum să se închidă într-un univers autosuficient SUA cu Canada şi Groenlanda sau China cu sateliții săi. Principiul vaselor comunicante este valabil şi între universuri. De aceea sunt absurde teoriile cu univesul în continuă expansiune sau oscilant, cu introducerea unei unei ipotetice materii întunecate sau energii întunecate. Legea conservării este universală. Dacă iei dintr-o parte, apare o lipsă în altă parte şi asta duce la apariția unui curent, care tinde să restabilească echilibrul. Viața se bazează pe acest echilibru dinamic. Dacă totul ar fi în echilibru, nimic nu s-ar mişca şi totul ar fi mort. Chiar şi Dumnezeu s-ar plictisi. De aceea a zis: Să fie lumină! A dat o scânteie şi a pus totul în mişcare, în echilibru dinamic, nu static.

    RăspundețiȘtergere
  2. N-aş lua Groenlanda, ci Jamaica. Nu m-aş duce într-un teritoriu înghețat, să dârdâi şi să fac depresie, ci sub cocotieri, pe malul oceanului la plajă şi surf. Nu mi-ar trebui tehnologie, ci doar trocul: dau nuci de cocos, primesc informații din târg şi mă joc co copiii. Căci a lor este Împărăţia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, suna frumos, insa noi nu stim de ce Vor musai Groenlanda si nu Paradisuri exostice. Clar stiu ceva ce noi doar banuim.

      Ștergere
  3. Aurul este moneda universala a viitorului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moneda viitorului nu contează când ai inteligenta artificiala.
      Monedă e doar un tabel in Excel care egalizează munca depusa.
      Moneda viitorului este MUNCĂ.
      Astăzi toți Paraziții dis sistem fac bani taxând munca.
      In viitor nu vor mai exista paraziți.
      De nici un fel.
      Un parazit ca Crin Antonescu care nu a muncit deloc nu va avea bani.
      Astăzi este invers.
      Cine muncește ține în spate 10 trântori.

      Ștergere
    2. "Aurul și argintul lor îl vor arunca în drum și nimeni nu-l va dori..."

      Ștergere
  4. Ah, fain si promitator. Dar... asta e valabil într-o lume ideala. Ori noi traim într-o matrice manipulata. De catre "prosti". Împotriva celor si mai "prosti" ca sa isi dea seama. Dupa experimentul covid, voi cei care va nasteti aici, lasati în urma orice speranta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte tare articolul... Este o adevărată lectie despre prezent si viitor...

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelent articol și surprinzător de bun. Anunță că manipularea financiară a luat sfârșit. Tehnologia a devenit mai deșteaptă decât manipulatorii care devin analfabeți funcționali și Ceaușești ridicoli.

    Multă vreme, dolarul a fost regele absolut al lumii financiare. Cine voia să facă afaceri internaționale, cine voia stabilitate sau cine voia să economisească serios – avea nevoie de dolari. SUA controla acest sistem prin rețeaua SWIFT, iar cine nu se supunea, era exclus. Simplu și brutal.

    Dar astăzi, regulile jocului s-au schimbat. Dolarul nu mai este centrul universului economic. În locul lui, a apărut ceva mult mai subtil, dar mult mai puternic: tehnologia care face legătura între bani. Nu contează în ce monedă plătești, ci dacă ai acces la o rețea rapidă, sigură și funcțională. E ca și cum, în loc de o singură autostradă cu taxă, au apărut mii de drumuri alternative, iar fiecare țară își poate construi propria rută.

    În lumea nouă, Rusia și China pot face comerț fără dolari. Iranul supraviețuiește sancțiunilor. Criptomonedele devin soluții tehnice, nu doar fantezii financiare. Iar infrastructura contează mai mult decât moneda în sine.

    Vechea paradigmă:

    Dolarul era centrul.

    SUA dicta regulile.

    Cine greșea, era exclus.

    Inflația venea târziu, manipularea era posibilă.


    Noua paradigmă:

    Tehnologia e centrul.

    Oricine se poate conecta.

    Penalizările vin automat (ex: inflație imediată).

    Nu mai ai timp să trișezi sistemul.

    Așa că întrebarea viitorului nu este „care va fi noua monedă globală?”, ci cine are infrastructura cea mai deșteaptă și adaptabilă?
    Cine, cine?

    RăspundețiȘtergere
  7. Cartea Desfacerii de Monedă

    (înțelepciune pentru omul din vremuri noi)


    ---

    Într-o vreme nu de mult trecută, omul și-a pus credința în băncile cele mari și în semnele de pe hârtia tipărită.
    Și fiecare alerga după valută, precum cerbul însetat după apă, zicând: „Numai dolarul mă mântuie, numai euro mă ține.”

    Și așa a fost că banii au ajuns domni peste oameni, iar oamenii au fost robi în conturi.
    Căci oricine voia să trăiască, trebuia să treacă prin vama celui ce dădea voie banului să se miște.
    Și se făcură dosare, și se cerură explicații, și darul fratelui pentru mamă fu numit infracțiune.

    Și glasul unui om simplu s-a ridicat, zicând:
    „De ce să muncesc eu în pământ străin și să fiu oprit să hrănesc pe ai mei?
    De ce să plătesc cu sudoare și apoi cu impozit pe dragostea mea?”

    Și i s-a răspuns: „Așa e legea.”
    Dar omul a cunoscut că legea aceasta nu e din dreptate, ci din lăcomie.

    Și iată că s-a coborât peste lume o nouă înțelepciune, ca un râu nevăzut care udă câmpuri fără canal.
    Și oamenii au început să se învețe cu rețelele, cu drumuri digitale care nu cer pașaport.
    Și dintr-o dată, banul n-a mai fost legat de hârtie, ci de mișcare.

    Iar cel ce trimitea un gând și un cod numeric vedea cum hrana ajungea la copilul său din sat.
    Și fără să bată la ușa băncii, fără să semneze nimic, putea da viață prin simpla apăsare a degetului.

    Atunci, cei bătrâni se minunau și întrebau:
    „Cum de nu mai treci pe la casierie?”
    Iar cel tânăr răspundea:
    „Pentru că moneda nu mai e idol, ci instrument.
    Pentru că nu mai contează chipul de pe bancnotă, ci drumul pe care merge.”

    Și un altul, mai înțelept, grăi:
    „Dacă moneda e o cetate, atunci rețeaua e drumul.
    Și ce folos e o cetate, dacă nu poți ieși din ea?”

    Așa au început să se nască înțelepții rețelei:
    – un tată din Italia care trimitea prin telefon mai repede decât un gând,
    – o mamă din Spania care plătea lumina părinților din Moldova,
    – un copil care învăța să țină portofelul în cloud, nu în buzunar.

    Și au cunoscut toți că nu valuta te scapă, ci libertatea de a te conecta.
    Și nu aurul te face om, ci puterea de a da fără ca statul să-ți pună frână pe iubire.

    Și s-a vestit vestea aceasta din gură în gură:
    „Feriți-vă de monedele care cer îngenunchere. Căutați căile nevăzute, unde dragostea ajunge fără vamă.”
    Și oamenii au înțeles că adevărata valoare nu stă în banii strânși, ci în grija care ajunge la timp.

    A lăsat următoarele pilde:
    Fericit este cel care nu-și pune nădejdea în valută, ci în drumurile pe care banii merg nevăzuți.

    Căci unde este rețeaua ta, acolo este și libertatea ta.

    Iar dacă un om are euro, dar nu știe să-i miște, mai sărac este decât cel ce n-are, dar știe pe unde să-i trimită.

    Nu banca îți dă viață, ci înțelepciunea cu care ocolești ghișeul ei.

    Când trimiteai bani cu sacul, dădeai din greu; dar acum, dacă ești înțelept, trimiți un semn, și valoarea merge mai repede decât gândul.

    Veni-vor vremuri când banul va fi văzut, dar nu va mai conta; iar cei ce înțeleg fluxul, vor avea parte de pace.

    Un popor care crede că salvarea vine în valută, se va îneca în curs valutar. Dar cel care își clădește casa pe rețea, nu se va clătina.

    Zis-a înțeleptul digital: nu întreba cât ai în cont, ci întreabă pe câți pași ți se poate duce banul fără vamă și fără iscoadă.

    Cine face bine rudelor sale prin rețea, e ca unul ce dă de mâncare fără să se ridice de la masă.

    Iar dacă statul pune piedică pe calea banului, tu caută altă cărare, căci darul făcut cu dragoste nu trebuie impozitat cu frică.

    Cel ce trimite bani prin gura ANAF-ului, își face cu mâna lui necaz. Dar cel care își face drum prin tehnologie, își ține familia unită și nevătămată.

    Nu în lingouri se va măsura libertatea, ci în decizii rapide, în înțelepciune tăcută și în mișcarea nevăzută a valorii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de acesta superba descriere si care pare a fi adevaratul viitor.
      Dar ce ne facem cu blocajul conturilor sau a autostrazilor, nu vad sistemul militar sa isi doreasca sa piarda acest tip de resurse.
      Am cautat cartea, e de negasit.

      Ștergere
    2. Și va veni vremea când drumurile nu vor mai fi libere, iar conturile vor fi strânse ca ușile cetății în vreme de asediu.

      Iar cei ce au gustat libertatea rețelei vor fi treziți în zori de întrebare: „De ce ți-ai mutat banii fără binecuvântarea guvernului?”

      Și când rețeaua va deveni prizonieră, va fi mai periculos să trimiți dragoste decât să trimiți arme.

      Nu te mira când autostrada se închide. Căci cei ce au trăit din vamă nu vor ceda trecerea fără război.

      Fiindcă orice drum ce scapă controlului este pentru ei un dușman.

      Și soldatul din birou, și generalul din server vor spune: „Această rețea trebuie reglementată.”

      Dar cel înțelept nu se teme, căci știe că libertatea nu e într-un drum, ci în cunoașterea hărții.

      Și dacă îți închid contul, tu deschide o altă poartă. Căci codul înțeleptului merge mai departe decât ordinul funcționarului.

      Cel ce a învățat să meargă pe poteci nevăzute, nu se teme când autostrada e păzită cu armură.

      Iar când cardurile sunt tăiate, și aplicațiile sunt cenzurate, omul viu va trimite totuși pâinea printr-o altă pâine.

      Fiindcă dragostea nu se lasă blocată de reglementare.



      https://x.com/cb_doge/status/1904503532419526972?t=8rPI1Ylqq5T-9PCHXKsThg&s=19

      Ștergere
  8. Globalismul asta, 2, cum ii spuneti, a mai existat si a fost cel mai de treaba lucru cunoscut in istoria economica ( zic si eu ! ) Anume intre 1815 si 1914. A fost o lume deschisa comertului, dar si ideilor. Insa o lume a natiunilor. Citi-l doar pe Jules Verne, centrat pe aceasta idee si o sa va dati seama. In timpul razboiului mondial s-au facut insa cheltuieli uriase, care intr-o lume inteleapta nu ar fi trebuit admise si lucrurile nu si-au mai revenit nici pana in ziua de azi. Cheltuielile uriase necesitate de razboaiele Americii si, mai nou, ale UE vor face situatia de nesuportat. Daca ar fi existat standardul aur ( sau petrol, sau orice material cu valoare intrinseca pretabil la asa ceva, SUA nu le- ar fi putut finanta pur si simplu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dragi romani dacă nu acționați acum, că vremea trezirii a trecut, de la toamnă copii voștri vor învăța sex la școală:

    https://x.com/marian_nok/status/1903835394833101169?t=thY36TjbSuXiXgOlk7lkGQ&s=19

    RăspundețiȘtergere
  10. Super tare, de exceptie acest articol.Fiind o zi de luni, cand nici iarba nu creste, sa trecem la chestii mai "pozitive". Nu va face nimeni pace in UA.Directia principala va fi incercuirea Dnepropetrovsk. Orasul in sine nu trebuie luat fizic, poate fi blocat simplu prin distrugerea podurilor. Acest lucru nu va necesita implicarea de mari unitati si personal. Aceasta lovitura frontala va permite o redirectionare a trupelor pentru eliberarea si curatarea completa a regiunilor Zaporozhye si Herson, iar apoi mai departe catre Odesa. Doar in oblast Kursk au "dat coltul" peste saptezeci de mii de vulturi raizboinici, nu mai punem ranitii si defectii.Per-total, in cei peste trei ani de razboi, au plecat la Bandera cel putin un milion de "creste", nu mai adaugam ranitii.Acolo este un adevarat masacru, se ingrasa porcii cu cadavrele "nationalistilor" Azov. O mare tristete ar trebui sa ne apese.Doar cei care traiesc acolo si stiu ce inseamna razboiul, ar trebui sa vorbeasca.O seara frumoasa tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  11. Inflația monetară rezultă din scăderea valorii unei monede, de obicei prin crearea excesivă de bani. Inflația NEmonetară apare atunci când prețurile cresc din cauza întreruperilor în producție: dezastre naturale, războaie, blocaje legate de pandemii care au perturbat lanțurile de aprovizionare, reglementări costisitoare sau anumite creșteri de taxe.
    În timp ce Fed nu poate controla inflația non-moneară, cu siguranță poate controla valoarea dolarului. Aurul își păstrează valoarea intrinsecă mai bine decât orice altă marfă și a făcut acest lucru de peste 4.000 de ani de istorie. Rămâne cel mai bun barometru al dificultăților monetare. O creștere susținută a prețurilor anunță inflația viitoare; o scădere a prețurilor indică o deflație, adică o lipsă de dolari.
    În ciuda aparențelor, există două feluri de dolari, ambele inflatate, din diferitele cauze, dolarul intern SUA și dolarul exerior generat de reciclarea deficitului bugetar și emisiunile de obligațiuni sau Tbonduri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Economiile mondiale sunt mult prea gigantice pentru a se putea baza pe Aur. Pur si simplu nu exista destul AUR pentru a sustine economia planetara in 2025. La 1800-1945~ pe acolo, da inca se mai putea, DUPA CARE S-A RUPT FIRUL.
      Urmareste graficul exponential al cresterii planetare necontrolate a tot si toate pentru a intelege.
      Dolarul ramane... beton si trebuie sa ne tinem cu dintii de el.

      Ștergere
  12. Singurul motiv pentru introducerea CDBC (sau echivalent) este controlul populatiei.
    Restul e propaganda!
    Nu credeti? Ok, cum ar fi fost sa fi avut astia CDBC in pandemie? Si fara vaccin sa nu poti face nimic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat! Este primul si cel mai important motiv, din care mai deriva si altele.

      Ștergere
  13. Cred ca ati fost intr-o stare de gratie cand ati scris articolul. Citez:

    "UE este o construcție ratată deoarece a încercat să transforme un continent într-o singură țară, cu legi uniforme de la un capăt la altul „Europa națiunilor”. În ce constă? În libera circulație a mărfurilor și oamenilor, ..., dar separarea legislației.  ...nu mai ai tot felul de regulamente abuzive, tot felul de woke-isme aberante necesare până acum justificării unui terorism politico-economic.
    Autoritățile vor fi OBLIGATE să controleze fluxurile financiare. De ce? Pentru că excesul înseamnă inflație, iar un exces și mai mare înseamnă colaps... când inflația nu-și mai face treaba, țara intră în colaps, fiind nevoită să se predea uneia cu un model sustenabil. Este noul colonialism, care se instaurează nu prin forța armelor, ci prin reguli de business. Ei bine, pentru a se evita cucerirea țării, vei avea nevoie de un control strict al capitalurilor, o direcționare inteligentă a investițiilor și un management draconic al creditului.
    Printr-un control strict și corect al capitalurilor, prin direcționarea împrumuturilor în investiții cu adevărat profitabile.
    ...chiar dacă o să avem de-a face cu o autonomie decizională a companiei și individului, controlul banilor va fi deosebit de strict, pentru a se asigura o probabilitate cât mai mare a investițiilor profitabile pentru societate. "

    Dar pe noi nu ne pacaliti. "Managementul draconic al creditului" este ca managementul riscului bancar: teoria e solida, dar capitalismul merge din criza bancara in criza bancara.
    Libera circulatie a capitalurilor e definitia UE. Si marea lor lozinca. Fapt: Guvernele mituiesc corporatiile sa nu fuga, sa investeasca in tara aceea. Cum strunesti capitalistul sa lucreze "profitabil pt. societate"? Comisia europeana, comisarii, credeti ca ar stuni capitalistul? Comisia are lobisti platiti tocmai de capitalist care-i spun sa nu lucreze pt societatea europeana, ci pt buzunarul comisarului si al capitalistului.
    Oamenii din primii 10%, adica cei care au ceva bani, isi ascund capitalurile in afara UE.
    Capitalistii din cei cu averi colosale (percentila 99-100) ar trebui sa plateasca pentru planul lui Draghi, nu oamenii. Planul lui Draghi este deci doar o fatada pentru ca cei 1% sa ne puna ultima zabala la jug.
    https://substack-post-media.s3.amazonaws.com/public/images/a9d5bd4c-50ce-448c-8880-da83be4c30fe_2880x2160.png

    RăspundețiȘtergere
  14. Amatorismul, prostia și mentalitatea pur tranzacționată a guvernului SUA
    Altfel spus: #Houthisgate

    Într-un articol exploziv din The Atlantic, editorul Jeffrey Goldberg dezvăluie că a fost inclus accidental într-un grup Signal numit „Houthi PC small group”, format din oficiali americani de rang înalt, precum consilierul de securitate națională Michael Waltz și vicepreședintele JD Vance. Conversația, din 13 martie 2025, viza coordonarea atacurilor împotriva Houthi din Yemen, care amenințau rutele maritime internaționale.

    Scopul era clar: redeschiderea canalului de navigație în 72 de ore. Discuția a implicat planuri militare, strategii de comunicare și decizii politice sensibile.
    Utilizarea Signal, o aplicație comercială criptată, pentru astfel de subiecte a ridicat semne de întrebare privind securitatea. Goldberg a confirmat autenticitatea chat-ului când atacurile prezise au avut loc două ore mai târziu, expunând procesul decizional al administrației Trump și vulnerabilitățile sale.
    #HouthisGate

    https://x.com/dorulets/status/1904244879548678293?t=AbQZlPQ5fNDnBRjB5KmWxg&s=19

    Dezgustul lui JD Vance față de Europa

    Vicepreședintele JD Vance și-a exprimat clar frustrarea față de Europa în chat-ul Signal. „Doar urăsc să salvez Europa din nou”, a spus el,.

    #Houthisgate
    Îngrijorările lui Vance privind mesajul lui Trump

    JD Vance a ridicat o problemă politică în chat: „Nu sunt sigur că președintele își dă seama cât de inconsistent este asta cu mesajul său despre Europa acum.” El se temea că atacurile, care protejează indirect Europa, ar putea submina retorica „America First” a lui Trump, ce promite reducerea implicării SUA în afacerile europene. Vance a evidențiat riscul ca publicul să perceapă operațiunea ca un subsidiu pentru securitatea europeană, contrazicând poziția oficială a administrației. Comentariul său arată o sensibilitate la implicațiile politice interne ale deciziilor militare externe.




    https://www.theatlantic.com/politics/archive/2025/03/trump-administration-accidentally-texted-me-its-war-plans/682151/

    RăspundețiȘtergere
  15. Ăștia care râdeți de Trump, Hyundai se mută în Louisiana:

    https://x.com/bennyjohnson/status/1904242036003447102?t=1t-pGgjMFnOighdOvWyTsQ&s=19

    RăspundețiȘtergere
  16. Moneda fără standard cam dispare sau se auto anuleaza atunci când standardul este decalibrat sau înlocuit cu inegalități măsluite și intinse ca pe gumă ca să dea a fi standard. Odată cu dispariția acopeirii în aur a dolarului sau a cine știe ce monedă, totul sa transformat într-o joacă de tiparnițe unde serialul Casa Papel e mai real decât ne putem imagina, și oricum viața bate orice film și serial ce poate developa aspecte ale unor realități ce sunt cu o criminală îndârjire ascunse. Prin urmare focalizarea asupra standardului universal, valabil acceptat de toți cei care tranzaționează marfuri de orice natură inclusiv armele, este ceeace ar trebui să ne preocupe ca să nu mai ne batem capul cu hârtia igenică lucioasă și imprimată cu piramida pe ia sau cu cifrele din bursa non valorilor. Provocarea ce ți-o ridic la fileu Dane este ce părere ai despre proiecția valorii în standardul nou ce ar putea înlocui vechiul standard al aurului. Va rămâne tot aurul standardul? Dacă tot ne dorim schimbarea nu de aici ar trebui schimbat ceva? Poți da un exemplu de standard care să nu fie așa de materialist ca aurul sau poate că însăși caracteristica materialistă a aurui ar trebui redefinită. Evoluția civilizației nostre depinde de această proiecție? Dacă da, ce ar putea influența în bine sau foarte bine saltul calitativ existențial pe care îl sperăm fiecare dintre noi. Există o singură soluție sau sunt un mănunchi? Dacă nu?...mai bine DA

    RăspundețiȘtergere
  17. F F interesant, mai ales partea a doua, pt a înțelege în ce măsură suntem ( UE ) dependenți financiar - bancar de SUA , un lucru pe care se pare că niciun politician nu e capabil să-l înțeleagă !? Deznodământul poate fi tragic !!!

    https://www.youtube.com/watch?v=4aK65wM3S2c

    cu stimă

    RăspundețiȘtergere
  18. O analiza excelenta asupra unei lumi rationale, dar care nu exista. In lumea reala este doar durere! Putini sînt cei care stiu cum sa transforme durerea. Doar asta va conta!

    RăspundețiȘtergere
  19. - "Ceea ce se vede, e un exod impresionat, iar destinația preferată e Asia. Mă tot uit la ce condiții de rezidență sunt prin unele țări și, ceea ce mă surprinde este numărul de europeni bogați care merg acolo."

    Printre antreprenorii cu creier functional, printre oamenii bogati cu adevarat inteligenti si printre viitorii pensionari "cu cheag" si cu un vagon de neuroni, asa cum spun de cel putin 10 ani pe blogul asta MALAEZIA ESTE No 1!
    De ce? Uite fix de aia:
    1. Programul MM2H - Malaysia My Second Home care iti ofera un regim fiscal TERITORIAL, si nu unul global asa cum este in toate gropile de gunoi marxiste ale lumii cum este UE si implicit in gunoiul mioritic, lucru ce presupune o impozitare a veniturilor, a businessurilor si a averilor similara cu cea din state ca Panama, Monaco, etc.

    Tax exemptions: Participants of MM2H in Malaysia are subject to income tax only on earnings from local investments or the share market. FOREIGN INCOME IS TAX-EXEMPT, and there IS NO NEED TO FILE A TAX RETURN IN MALAYSIA for it. Additional tax exemptions include:
    - Remittance of offshore pension funds and foreign assets into Malaysia;
    - Interest earned from bank fixed deposits;
    - Imported personal and household items;
    - Immediate local tax resident status
    ...
    Business and investments: MM2H visa holders can establish private limited companies without needing a local partner (other conditions may apply). They can also invest in local companies, share markets, and unit TRUSTS
    ...
    Other benefits: Additional perks for MM2H in Malaysia include no currency exchange controls, and parents or in-laws can join as dependents on a renewable long-term visa.


    https://ownpropertyabroad.com/malaysia/my-second-home-mm2h-malaysia-guide/
    https://nomoretax.eu/unlocking-malaysias-second-home-programme-new-rules-investment-thresholds-work-permits-and-spousal-benefits/

    https://www.imi.gov.my/index.php/en/main-services/malaysia-my-second-home-mmh2-en/


    2. Pe langa faptul ca ai acces foarte usor la free trade zones-urile din Singapore si la "fabrica personala" a acestuia de peste garla din Johor Bahru, Malaezia iti ofera pe tava Labuanul

    https://www.corporateservices.com/singapore/singapore-free-trade-zones-guide/
    https://www.customs.gov.sg/businesses/acts-and-subsidiary-legislation/free-trade-zones-act/

    https://nomoretax.eu/product/malaysia/
    https://www.labuanibfc.com/sectors-offerings/companies/labuan-companies
    https://www.labuanibfc.com/sectors-offerings/companies/protected-cell-companies
    https://www.labuanibfc.com/sectors-offerings/companies/partnerships


    3. Acces la un sistem de sanatate de buna calitate si ieftin, atat de stat cat si privat.
    4. Acces la un sistem educational de foarte buna calitate si ieftin, atat de stat cat si privat, de la gradinita pana la universitati, fara propagande idioate marxiste, "corecte politic", woke, lgbtq+...
    5. Acces la proprietati imobiliare ieftine inclusiv in Kuala Lumpur
    6. Detinerea si consumul de droguri, ca sa nu mai vorbim de trafic, SE PEDEPSETE CU MOARTEA

    https://www.fanatik.ro/ionut-romanul-condamnat-la-moarte-in-malaezia-intr-o-stare-extrem-de-grava-nu-mai-are-dinti-si-e-piele-si-os-19521612

    7. ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci ca mi-au adus aminte de Malaezia; am trait si lucrat acolo un an prin 2004...conditia de rezidenta pe 10 ani atunci era un deposit de 250k, pe care ei il blocau si se debloca in 3-5 ani; deci nu puteai sa cumperi o proprietate cu ei. Ma voi uita pe link-urile de la tine.

      Ștergere
  20. "În Dubai mai e puțin și vezi cartiere europene grupate pe naționalități"

    Asa e de peste 15 ani. Eu ma invart pe acolo de aproape 20 de ani si vad schimbarile cu ochii mei. Colcaie de influenceri si mici antreprenori pana la barosani multililionari ALBI, de la australieni si neozeelandezi, la americani si canadieni, la englezi, irlandezi, scandinavi si tot felul de europeni, pana la rusi. De indieni, chinezi si tot felul de asiatici, nici nu mai vorbim!



    "în Singapore pe stradă și la restaurante te simți ca-n Europa, iar ăia care se învârt pe-acolo nu sunt obligatoriu turiști!"

    In Singapore se obtine extrem de greu rezidenta, asa ca vasta lor majoritate sunt fie turisti, fie rezidenti malaezieni cu afaceri inregistrate pe acolo, fie industriasi cu firme in Singapore si cu fabrici in Johor Bahru sau prin tot districtul Johor.



    "Prin Hong Kong, iar pare că se duce în sus aglomerația de europeni și business-uri. Dacă pui în balanță sistemul fiscal, înțelegi imediat care-i treaba!"

    Asa cum este Singapore cu Johor Bahru, adica managementul, finantele si exportul intr-o parte si productia in alta parte, tot asa este Hong Kong-ul cu zona adiacenta: Shenzen, Dongguan, Guangzhou, Foshan, etc. cu exceptia Macao, care desi are tot "statut special", nu este axat pe productie si export, ci pe turism, jocuri de noroc si cazinouri.

    Unele state ca Panama pur si simplu au ca moneda locala dolarul american, iar altele ca Singapore si Hong Kong, au moneda locala legata de dolarul american la o paritate de 1:1, ceea ce inseamna ca NU mai pierzi nimic la schimbul valutar si NU mai platesti comisioane la comertul international.



    "Să vă spun că am constatat cu stupoare că o masă imensă de europeni a răsărit în Thailanda? Toți oameni cu stare, nu telelei."

    Aia sunt turisti.
    Thailanda este foarte slaba atat pentru locuitul pe tremen lung, cat si pentru businessurile mici si medii. Daca nu te cheama Ford, Toyota, Western Digital, etc ca sa primesti statut special pentru fabrici, uita de Thailanda. Este foarte pagubos si ai sanse foarte mari sa iei teapa si daca cumperi proprietati imobiliare, pe care nu le cumperi asa cum vrei tu si oriunde. La fel, afaceri nu poti sa faci de capul tau, ci doar asociat cu un partener thailandez care sa detina obligatoriu 51% din afacere, chiar daca tu vi cu totul si el cu pula in mana.
    Uita de Thailanda!
    Acolo este cel mai mare bordel din lume si nimic altceva.

    https://thaivisaexpert.com/thailand-visa-run-what-it-is-and-how-to-do-it/
    https://www.thaiembassy.com/thailand-visa/thailand-visa-latest-update


    https://www.herrera-partners.com/2024/09/12/challenges-of-doing-business-in-thailand/




    "Și uite-așa, fără să miște un deget, națiunile asiatice văd cum un fluviu financiar imens se deplasează spre ele. E doar începutul!"

    Exact asa este, dar "viziunea" este incompleta.
    Ce scapa multora din vedere, este faptul ca banii aia nu i-a strans nimeni cu grebla dupa o ploaie, ci au fost munciti si castigati corect. Asa ca atunci cand banii vor parasi Europa, nu vor pleca singuri, ci insotiti si de altceva mult mai important fara de care acei bani pur si simplu nu ar fi putut sa existe: PREGATIREA PROFESIONALA, INTELIGENTA, CREATIVITATEA si EXPERIENTA!

    RăspundețiȘtergere
  21. ca sa vezi si ca sa nu crezi!

    https://www.digi24.ro/digieconomic/macro/romania-a-inregistrat-un-deficit-de-30-de-miliarde-de-lei-dupa-primele-doua-luni-ale-anului-economist-ma-astept-la-majorari-de-taxe-49881

    https://www.capital.ro/romania-risca-sa-nu-atinga-tinta-de-deficit-de-7-deficit-de-158-din-pib-in-primele-doua-luni-din-2025.html

    https://romania.europalibera.org/a/deficit-30-miliarde-primele-doua-luni-2025/33358504.html

    https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/exclusiv-deficit-de-30-de-miliarde-de-lei-1-58-din-pib-dupa-primele-doua-luni-doar-in-februarie-deficitul-a-fost-de-19-miliarde-lei-1-din-pib-21977328

    ...



    si ca sa nu uit...
    ca tot se mira unii de ce colcaie de europeni prin Dubai si prin Asia...
    https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/anaf-va-stabili-din-oficiu-sume-de-plata-celor-care-nu-declara-impozitul-special-pe-case-si-masini-scumpe-fiscul-isi-pregateste-procedura-21975183

    RăspundețiȘtergere
  22. Parveniții aflați la putere pot fi dați jos doar cu forța armelor și doar de către alți parveniți cu același caracter criminal (adică, de parveniții aflați în opoziție), fiindcă doar oamenii cu caracter criminal vor fi dispuși că comită nedreptăți, persecuții și ucideri pentru a pune mâna pe putere... așa cum au arătat evenimentele din decembrie 1989, când peste 1000 de români de rând au fost uciși și alte câteva mii de români de rând au fost mutilați pe viață pentru ca parveniții regimului așa zis comunist să fie dat jos cu forța armată și să fie înlocuit de parveniții capitalismului ce se aflau în opoziție ascunsă. Niciunul dintre parveniții aflați la putere ori dintre parveniții aflați în opoziție (care, într-o formă sau alta, sunt branșați la conducta influenței, bogăției și puterii în societate) nu este interesat de binele oamenilor de rând. Nici măcar oamenii de rând, luați în mod individual, nu sunt interesați de binele tuturor celorlalți oameni de rând... fiindcă realitatea dovedește, în fiecare clipă, că 99,(9)% dintre oamenii de rând sunt interesați doar de binele lor personal și atât.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)