Iată că ne-a mai rămas un singur punct de acoperit din micul nostru serial: ceea ce urmează să se întâmple. Cumva, e o luptă crâncenă, dar care nu e război decât dacă treburile scapă de sub control. Războiul poate apărea strict accidental și doar dacă rudimentarii sunt lăsați să-și facă de cap. Însă, așa cum vom vedea, opțiunile acestora sunt limitate de corsetul economic al noii lumi.
Mulți mă întreabă ce am cu SUA. Cei care mă citesc mai de pe la început, știu bine că m-am poziționat critic împotriva politicilor statului american încă din timpul crizei din 2008, arătând limpede ce anume urmează să se întâmple. Acel teribil exces a fost „rezolvat” prin cvadruplarea bazei monetare a dolarului, fapt care a adus la pachet credite ieftine și o „bunăstare” absolut dubioasă. Desigur, întreg excesul s-a văzut în creșterea aberantă a datoriei statului american și în alimentarea unui număr record de bule. Absolut toate bulele umflate la maxim au ca punct de convergență piețele americane de acțiuni, iar începutul căderii acesteia ne sugerează începutul unui eveniment de-a dreptul epocal, anume colapsul total al sistemului dolarului.
Recent, în negocierile dintre Rusia și SUA, rușii s-au declarat de acord cu integrarea Groenlandei în SUA. Nu e ciudat? Rușii sunt de acord inclusiv cu înghițirea Canadei, cu toate că asta formează un dușman mai mare. De fapt, pare-se că inclusiv chinezii ar fi de acord cu „acțiunile nebunești” ale lui Trump. Care-i totuși miza? Fix colapsul despre care v-am vorbit.
În rezolvarea intensei probleme a datoriilor, există două variante similare ca finalitate: ori cea din topor, în care creditorii sunt puși să stea la coadă pentru a-și recupera banii, ori cea mascată, prin intermediul căreia „o schimbare fabuloasă” va avea efectul unei stabilizări monetare. De fapt ambele sunt același lucru. În primul scenariu, SUA trece brusc la o monedă electronică bazată pe blockchain, pe care o va folosi în raport cu partenerii(contribuabili și parteneri externi). În aceste condiții, creditorii în dolari vor trebui să se așeze la coadă pentru a-și recupera debitele statului american. Doar că, așa cum se întâmplă atunci când datoriile sunt într-o monedă eminamente moartă, se ajunge la negocieri de genul „cent pe dolar”.
Celălalt scenariu presupune o „modificare geopolitică”. De exemplu, SUA înglobează o țară și, pentru a se evita eventualele confuzii, emite o nouă monedă specifică proaspăt-apărutei entități. Din punct de vedere practic, efectele sunt aceleași, dar mult mai interesant coafate. Glumind în fața celor două scenarii, un prieten îmi spunea că e ca și cum ai fi obligat să faci sex cu o babă: în cazul primului scenariu e ca și cum baba ar veni la întâlnire nevopsită și fără dinți în gură, în timp ce, în cazul celui de-al doilea scenariu, ar veni coafată, cu placa-n gură și cosmetizată a la Hollywood. Indiferent de aparențe, operațiunea pe care ești obligat s-o suporți/execuți e fix aceeași.
Tot ceea ce ați citit până acum aparține trecutului. Care-i însă viitorul? Pentru asta trebuie să ne uităm în cealaltă parte. De-a lungul timpului v-am povestit cum a ajuns Xi președinte, mai precis despre mega-proiectul său prin care a accelerat transformarea a 10 000 de sate din epoca timpuriu-industrială în secolul XXI(vezi aici). Apoi, am avut proiectul „Made în China”, cel care l-a disperat pe Trump și căruia, de asemenea, i-am dedicat o groază de articole. Cum au avut loc toate aceste minuni? Cum de s-a transformat China atât de radical din anii 80 - când arăta ca o economie comunistă - până azi când arată futurist? Ce anume s-a întâmplat acolo?
După cum am văzut, direcția strategică a urmat două traiectorii aparent contradictorii: pe de o parte economia s-a liberalizat la bază, iar de partea cealaltă instrumentele de planificare centralizată strategică s-au îmbunătățit. Aici trebuie înțeles fenomenul și, pentru a-l înțelege, trebuie să facem o disecție a programului „Made in China” care, fără doar și poate, este reușita absolută a președintelui Xi. În doar zece ani, Xi a reușit să transforme China dintr-un producător low cost într-un lider mondial în aproximativ 15 domenii considerate strategice. Succesul programului e năucitor, reușind să transforme țara din temelii. Doar dacă vă uitați la mașinile care se construiesc în China - și care deja nu mai pot fi egalate - veți rămâne uimiți. Însă, adevăratul tezaur este ceea ce se întâmplă în IT, biotehnologie, știința noilor materiale s.a.m.d. Pur și simplu e de neînțeles.
Desigur, traseul e cunoscut: se stabilesc domeniile strategice, după care se finanțează cercetările și dezvoltarea acestor domenii prin intermediul liberei inițiative. Cumva totul e similar evoluției din Occident atunci când izbucnește un val: apar finanțările și inițiativele. Doar că aici totul se petrece în mod diferit. În primul rând, „valul” nu apare din neant, ci este parte a unui plan elaborat în mod centralizat de o comisie de experți foarte bine conectați la evoluțiile internaționale și necesitățile țării în contextul curent și viitor. Apoi, finanțarea este, într-o proporție destul de mare, asigurată de stat. Diferența față de Occident este că aici proiectele sunt duse la bun sfârșit.
Să vă dau ca exemplu cum funcționează modelul în Occident. Orice „val” intuit de finanțatorii occidentali vine la pachet cu excese greu de digerat. Boom-ul internetului, e drept că ne-a adus apariția Google, dar nu trebuie să uităm criza dotcom. Blockchain-ul și AI-ul au condus la umflarea artificială a unei multitudini de păduchi, chestiune care a rămas necorectată deoarece statul american a mers pe paradigma emiterii infinite de monedă.
Culmea, e interesant de urmărit fenomenul startup din Israel. Aici, finanțatorii constanți ai modelului sunt Mossad-ul, alături de alte instituții afiliate armatei sau securității statului. În Israel, startup-urile sunt modalități de finanțare a statului, dar totul se desfășoară aproape ca un jaf în serie. Mai precis, se lansează tot felul de „disrupții tehnologice” deținute de startup-uri diverse, acestea sunt umflate pe bursa din Israel, transferate pe Nasdaq sau alte burse ofertante din punct de vedere financiar și, în final, vândute la prețuri mult supraevaluate. În acest fel, Israelul profită de nebunia care a cuprins SUA. De ce, totuși, la chinezi nu a existat o asemenea risipă? Desigur, există și acolo, dar la niveluri infinit mai mici.
Deepseek, dincolo de șocul produs în industrie, ne-a arătat cum funcționează treburile în China: faci echipe mici, cu competențe multiple și deosebit de performante. Unde-am mai văzut noi modul acesta de lucru? Culmea, nu e ceva original chinezesc, ci e preluat din ... companiile lui Musk. Eu unul sunt un critic pe față al lui Musk, de acum mulți ani, deoarece mă deranjează cantitatea imensă de marketing care-i însoțește orice acțiune. Însă, nu trebuie negate capacitățile excepționale ale personajului. După ce-a preluat Twitter, a inițiat o concediere în masă și a angajat o echipă atât de performantă încât un singur om a înlocuit sute de oameni din vechea echipă. De asemenea, creativitatea în companiile sale este la niveluri nevăzute în alte locuri. Cum face Musk asta? Prin asumarea unor ținte absolut nerezonabile. Construcția Tesla de la zero a lăsat în perplexitate întreaga industrie auto. Modul în care s-a apucat să dezvolte de la zero tehnologia spațială de la SpaceX(chiar dacă a preluat gratis o groază de know how de la NASA, primind și contracte babane) e, de asemenea, cumva inexplicabil. Inclusiv proiectul Grok e de urmărit. Musk are o teribilă capacitate de a accelera. Și o face cu oameni puțini, la costuri mici. Musk nu e un geniu, ci un optimizator extrem. De altfel se vede cum, cu minuscula echipă a DOGE, reușește să descopere fraude masive din interiorul statului american, nedescoperite de armate de auditori profesioniști. Totul se face prin optimizare!
OK, acum vă rog să realizați că ceea ce se petrece în China este o copiere în masă a „strategiei Musk”. E ca și cum ai multiplica peste noapte Eloni Musk pe care i-ai pune să optimizeze diverse activități, fără însă să abuzeze de marketing. În China, o mână nevăzută, organizează peste noapte echipe restrânse care concurează între ele într-un mod nebunesc. Deepseek a fost tehnologia care a șocat piața, dar puțină lume știe că în 2023 analiștii occidentali spuneau că piața Ai din China s-a supraîncălzit deoarece e o competiție acerbă între ... peste 100 de LLM-uri. Da, ați citit bine: PESTE 100! Păi cum se poate asta? Și dacă atunci era supra-încălzită acum cum mai e?
De fapt, chestiunea e mult mai complexă: în timp ce firmele americane joacă poker, chinezii joacă go. Diferența e fundamentală. La poker nu câștigi obligatoriu dacă ai cărți bune, ci dacă ai un psihic bun. La go însă câștigi doar dacă ești inteligent. Din rațiuni de costuri, chinezii dezvoltă totul la vedere, angajându-se de-a dreptul inexplicabil în modelul open source. De ce? E un răspuns pe care numai un asiatic îl poate da, anume că nu contează ce ai descoperit acum, ci ceea ce urmează să descoperi. Tradiția colectivistă milenară își spune decisiv cuvântul. Chinezul, după ce-a descoperit ceva, trece disciplinat la pasul următor, căutând descoperirea următoare, exact așa cum face zidarul după ce-a așezat o cărămidă. China își permite să joace cu cărțile pe masă deoarece știe că esențial e să aibă forță de muncă educată și creativă. Iar pentru asta e responsabil sistemul de învățământ. În plus, tendințele hedoniste sunt destul de supravegheate și nelăsate să scape de sub control. Ce rezultă din toate cele expuse? Un conglomerat de procese absolut de neînțeles dacă nu realizezi legile discrete care rulează întregul sistem.
O să vă spun că, dacă în China ai o idee genială în ceea ce privește producția unei mașini, într-un timp record poți scoate mașina la vânzare. Fără să ai o fabrică în spate, doar bazându-te pe actuala infrastructură industrială. Și, de scos, o scoți la preț competitiv, iar de câștigat câștigă toată lumea. Manufacturing-ul este deja la un alt nivel. Inclusiv pentru optimizarea producției nu trebuie să-ți bați capul. Ai consultanți care te ajută. Practic, cu o idee clară, poți ieși pe piață instantaneu cu produsul finit. Nu glumesc! Asta înseamnă a patra iterație a manufacturing-ului, pe care o poți vedea live în China.
Sper că s-a înțeles despre ce e vorba în ecuația viitorului. Doar că ne-a mai rămas un pas, anume să trecem de la conceptele industriale la cele geopolitice. Cum influențează ele lumea? Voi spune că totul se petrece la modul șocant. Centrul de greutate al lumii este format dintr-un binom, în care partea mai cunoscută e China. Celălalt membru al binomului este mult mai haotic, dar cu un potențial similar. Cine? India. Poate că o să vă șocheze, dar vă spun încă de-acum că lumea, în scurt timp, va deveni o afacere indo-chineză.
Despre India v-am atras atenția încă din 2009, de pe vremea în care mulți îmi spuneau că sistemul de caste face imposibilă dezvoltarea. Nu este așa. India va intra în forță în noua lume tehnologică. A dovedit capacitatea de a se adapta, cu toate că va mai dura până la decolarea efectivă. Într-adevăr, este foarte problematic modul în care își canalizează eforturile, dar țara e capabilă de o dezvoltare centralizat-liberală.
Ca idee generală, ceea ce trebuie să reținem este că centrul lumii, polul principal de putere, va fi în binomul China-India. Puterile trecutului vor gravita în jurul noului pol de putere. Însă, noua ordine multipolară nu se va dezvolta într-un mod tiranic, ci multi-gravitațional. Din punct de vedere al securității, fiecare centru regional de putere va fi responsabil pentru securitatea zonelor din centrul său gravitațional. Astfel nu va mai exista necesitatea ca securitatea mărilor și oceanelor să fie asigurată de SUA. Nu, fiecare putere va asigura securitatea zonelor sale adiacente. De asemenea, fiecare putere regională va rămâne putere în măsura în care va genera un fenomen economico-strategic în jurul său. De exemplu, o construcție precum UE va putea rezista dacă va permite o integrare profundă a membrilor săi, făcându-i parteneri de succes, nu doar împărțindu-i în lideri și supuși, așa cum se întâmplă acum. Uitați-vă la modul în care China își exercită puterea în „Belt and Road Initiative” și luați-l ca pe un manual de bune practici.
Mă opresc aici. Ce trebuie să reținem? În primul rând că lumea s-a schimbat și se schimbă în mod accelerat. Apoi, că modelul economic local este unul de succes doar dacă reușește să integreze strategic cercetarea-dezvoltarea cu noul model industrial, că la nivel mondial avem un nou pol de putere și că totul se reconfigurează gravitând în jurul noii paradigme și a noului centru gravitațional al lumii. Acum aveți suficiente informații pentru a vă „așeza” în noua lume.
Si au mai facut si fac ceva chinezii: recruteaza masiv europeni, mai ales de pe la noi😉. Au intrat pe Linkedin prin anumite firme de recrutare si iti dau in cap cu oferte fabuloase. Ni s-a intamplat. Ne-au oferit pe langa un salariu exorbitant, niste beneficii pe care nu le-a oferit nimeni in Europa pana acum: casa, masa pt 5 ani moca, scoala privata pt copil, nu mai vorbesc de beneficii medicale. Cam asa s-au miscat in ultimii 10 ani cu preponderenta.
RăspundețiȘtergereas dori sa te citesc si pe twitter, dar nu stiu care e userul tau
RăspundețiȘtergerehttps://x.com/DanDiaconu2022
Ștergere@China, o mână nevăzută, organizează peste noapte echipe restrânse care concurează între ele într-un mod nebunesc
RăspundețiȘtergere😹 Filme de arte marțiale chinezești
Principiul lucrului bine făcut
Competiție acerbă mortal Kombat de tipul sa moară capra vecinului
Totul sună bine și frumos dar am o întrebare ce mă roade: cum se fură in China? Cine fură și pe cine?
intrebarea care te roade are un raspuns - in china este in vigoare pedeapsa capitala. orice meteahna specifica "democratiei" este taxata corespunzator, iar daca se sare calul familia plateste glontul.
Ștergereva spun eu cum s-a transformat china "miraculos": cu banii si know-how-ul in afaceri al papusarilor.. si asta are legatura directa cu scufundarea americii: papusarii au parasit corabia jefuind tot ce se putea
RăspundețiȘtergereapropo, si dezvoltarea tehnologica a chinei din acelasi motiv a explodat, multinationalele au pus la dispozitia chinei toate descoperirile care tineau america in varf iar chinezii cu un invatamant sanatos si fonduri de cercetare uriase le-au imbunatatit
Noua ne face strategia de viitor domnul Bolovan si domnul Ciolacu. Vom ajunge lider mondial in productia de covrigi si in mutatul de statui.
RăspundețiȘtergereDomnule, nu putem atribui întreg meritul lui bolojan sau ciolacu (aviz evoluționiștilor pentru "missing link"). Ar trebui totuși să recunoaștem îngemănarea de geniu și caracter a întregii lumi politice românești de după '89. Care, în integralitatea ei, va rămâne cu siguranță și pe bună dreptate în analele țării.
Ștergere'This is The End of the World as we know it ...!"
RăspundețiȘtergerehttps://i.postimg.cc/B6fFmHpj/Screenshot-20250328-130219-Chrome.jpg
Mai clar explicat de atât nu se poate! Excelente toate trei articolele! Mulțumesc pentru claritatea pe care ati adus-o, in intelegerea a ceea ce se intampla in lume.
RăspundețiȘtergereExcelenta remarca despre evolutia Indiei. Din 2013 vin aici in fiecare an pt 2- 3 luni si vad transformarea acestei tari. Desi la prima vedere nu se observa, a crescut mult nivelul de trai. Este un boom imobiliar nebunesc. la 3 km de un oras mediu un apartament de 80 mp, cu 2 camere , 2 bai ajunge la 80000 euro. Asta in conditiile in care constructia e f simpla, fara centrala termica, fara instalatia aferenta, fara termosistem etc. Bineinteles ca toate aceste constructii se ridica pe terenurile agricole care se imputineaza vazand cu ochii. Nu mai vorbesc de cresterea vizibila a populatiei in ultimii 5-6 ani. In orase unde se mergea cursiv chiar daca aglomerat acum sunt blocaje in trafic, cozi de sute de metri, iar in unele intersectii au aparut un fel de politisti care dirijeaza circulatia. Parerea mea e ca in 7-8 ani vor ajunge la 2 miliarde de locuitori.
RăspundețiȘtergereSunteți o persoană foarte inteligentă, cu preocupări și expertiză în multe domenii, vă admir! Succes pe mai departe!
RăspundețiȘtergereDeDe nu e o persoană; e o instituție!
Ștergere@Anonim, bine că nu sunt mai multe instituții! Îți dai seama ce nebunie ar fi fost atunci? :)
ȘtergereE bine că mai sunt instituții care lucrează pentru boborul român...că de trădători și vânduți, geme podul României...!!! În condițiile de astăzi, lupta nu se poate duce onest, pe față. Vedeți ce i s-a făcut lui CG și trageți învățămintele.
ȘtergereȚara asta n-a fost în măsură să înfrunte pe față și direct inamicii -- pierire-ar sămânța lor!--în ultimele 5 secole, dar ajutorul Dumnezeiesc a scos-o până acum la un liman, mai mult sau mai puțin stâncos. Pace peste România !
Tot recitesc saga ta de 3 zile. M-am apucat si de cartea lui Glazyev sa fie treaba treaba pana la capat. Sunt curioasa ce parere ai de discursul lui Sachs la Bruxelles? Il simt cam agitat fata de cum opineaza el de obicei.
RăspundețiȘtergereDar de insistenta lui Lagarde pt adoptarea crypto pana la finalul anului? Inca nu am tabloul concret, mental vorbind, despre toate miscarile europenilor si ce se va intampla in Romania in urmatoarele 6-12 luni (financiar vorbind). Mai departe de 1 an deja nu indraznesc sa ma uit, desi ma fortez nitzel.. Practic, de unde reuseam sa mai anticipez una alta, vad ca neprevazutul ocupa mult spatiu in ecuatie.
Jeffrey Sachs la Bruxelles – De ce e agitat? Sachs, de obicei un globalist temperat, a avut recent un discurs mai tensionat din cauza a apărut Colapsul coordonării Occidentale: SUA vs. UE pe Ucraina, inflația persistentă, criza energetică. Sachs consideră că expansiunea alianței a provocat războiul, nu l-a prevenit. Este atacat din ce în ce mai mult ca „apologet al Rusiei” (deși el doar critică lipsa de diplomație).
ȘtergereDacă Sachs (omul care a sfătuit tranziția post-comunistă) e pesimist, înseamnă că elita UE începe să-și piardă controlul.
Christine Lagarde & Crypto – De ce forțează adoptarea până la finalul anului?
Lagarde vrea digital euro (CBDC) rapid din motive multiple: Scăderea dependenței de SUA (sistemul SWIFT, dolar). Control financiar total (taxare automată, blocarea tranzacțiilor „nedorite”). Lupta împotriva criptomonedelor private (BTC, ETH vor fi marginalizate). Bancile vor fi obligate să adopte CBDC – probabil cu un pilot în 2025. Posibilă „pensionare” a leului pe termen lung (10-15 ani). Oportunități pentru cei pregătiți: Dacă ai firma, poți profita de subvenții pentru digitalizare. Dacă ai economii în crypto, fugi în stablecoins sau aur înainte de reglementări draconice. Ce se va întâmpla în România în următorul an (2025-2026)? Scenariul cel mai probabil (70% șanse): Leul se devalorizează cu ~5-10% față de euro (inflație + deficit bugetar). Piața imobiliară stagnează (dobânzile mari + panică la cumpărători). Mai multe scandaluri de corupție (DNA/SIIJ activează în cicluri electorale). Revolta fermierilor/șoferilor se repetă – guvernul dă măgarii, dar nu rezolvă problemele.
Cum să anticipezi (și să te protejezi)? Care sectoare primesc investiții? România va fi în derivă, dar nu (încă) în colaps. Haos continuu, fără reforme reale. Stagnare cu risc de criză dacă UE se duce pe copcă. Tranziția la CBDC va începe discret, dar va avea impact major pe termen lung.
Understanding Ukraine in 15 Minutes
ȘtergereThe Sergei Glaziev Interview
Mike Whitney • August 22, 2014
https://www.unz.com/mwhitney/understanding-ukraine-in-15-minutes/
Dacă doriți să înțelegeți ce se întâmplă în Ucraina, atunci trebuie să vizionați acest videoclip de 15 minute cu Sergei Glaziev, consilier și prieten al lui Putin. Glaziev explică modul în care schimbările structurale din economia globală și o reorientare către Asia au precipitat o încercare disperată a factorilor de decizie din SUA de a-și menține controlul asupra puterii prin instigarea la un război în Europa. Indiferent dacă cititorii sunt sau nu de acord cu această analiză, ei vor descoperi că Glaziev este genial, erudit și pasionat în convingerile sale.
Tuesday, August 19, 2014
Interview with Sergei Glaziev (MUST SEE!)
https://vineyardsaker.blogspot.com/2014/08/interview-with-sergei-glaziev-must-see.html
Daca adopta crypto, li se duce iacacui, instant, toata centralizarea!
RăspundețiȘtergereA pretinde, ca achizitionand cryptomonede incepi deja ca sa controlezi - in castig=profit - si piata/schimburile activului respectiv, este doar:
Ștergereo ineptie si o impostura ... desavarsita=infinita=crasa!
Dan, te citesc din 2009 de cand faceai duet cu Aristotel Costel. Nu am comentat de atunci dar ma vad nevoit sa o fac acum. Ne povestesti in linii mari cum va fi set-up-ul dar pt muritorul de rand nu ajuta prea mult. Daca ar fi sa mergi in piata muncii, am lucrat in Middle East, acolo nu poti sa concurezi indienii/ pakistanezii care transforma firmele in caste sau alte natii din Asia de SE care lucreaza pe salarii f mici. Acolo concurenta e acerba pt ca nu exista baiere de intrare pe piata muncii cum e in UE. In China pe piata muncii nu prea poti sa intrii, limba e o bariera, fie ca e vb de mers la cumparaturi sau restaurant, daca ne raportam la sistemul de invatamant nici nu exista termen de comparatie pt generatia tanara. Cei care sunt top si poate sunt ofertati cnf cu primul comentariu reprezinta 0.01%. Sa faci o afacere in China inseamna sa fi facut una de success in RO dar aici cum bine ai arata SECU a ras tot ce nu era inregimentat sau multinationala si restul de afaceri supravietuitoare sunt exceptii. Prin urmare revenim la scapa cine poate decat cineva sa isi faca un plan concret si articulat de a intrat pe piata muncii sau la a deschide o afacere acolo. Iar la a face o afacere ca sa profitam de programul Belt & Road statul roman sunt convins ca va face tot posibilul sa ne bage bete in roate. Nu ma intelege gresit, nu te condamn, spun doar ca avand in vedere ca directia e clara e cam greu pt romanul de rand sa profite de ea....
RăspundețiȘtergereDe ce te subapreciezi? Hai să-ți dau un exemplu de om care face afaceri în China: https://www.tiktok.com/@radu.hanu În ceea ce privește România, cu tot Secu pe cap, se poate respira, mai ales dacă-ți optimizezi puțin structura din punct de vedere juridic.
ȘtergereAcum nu pica în zona fatalistă. Părerea mea e că sunt oportunități fantastice și așa a fost mereu. Trebuie doar să te uiți unde trebuie și, mai ales, să ieși din zona asta în care vezi totul în negru. Niciodată n-a fost și niciodată nu va fi ușor. Niciodată nu va curge lapte pe străzi. Viața a fost și este grea, dar nu înseamnă că nu poți răzbi. Până la urmă, e vorba de provocarea pe care noi, ca oameni, o avem în față. De ce ne-am născut, ca să ne lăsăm copleșiți de greutățile de moment? Te rog mult, caută să ieși din zona asta că nu e deloc în regulă pentru tine!
DeepSeek Is the Tip of the Iceberg
RăspundețiȘtergereThe foundation for Chinese technology leadership
Hua Bin • March 10, 2025
«Care este sursa acestor descoperiri tehnologice? Sunt ele întâmplări norocoase sau un prevestitor al celor ce vor urma?
La baza acestor inovații se află mai multe elemente - capitalul uman, ecosistemul de cercetare/industrial și investițiile guvernamentale.
În primul rând, vastul capital uman al Chinei este în sfârșit eliberat. În câteva generații, malnutriția (care împiedică dezvoltarea creierului) a fost aproape eliminată în China; în prezent, majoritatea copiilor termină liceul și aproximativ 60% (13 milioane anual) merg la universitate. O treime dintre studenții de de nivel universitar studiază discipline STEM (STEM = Science, Technology, Engineering, and Mathematics), față de 6% în SUA. Iar cele mai bune universități din China sunt acum la fel de bine cotate ca cele din Occident.
Nu numai că China produce cea mai mare forță de muncă STEM din lume, dar, spre deosebire de Occident, absolvenții STEM din China se orientează către locuri de muncă în inginerie, proiectare, tehnologie și cercetare fundamentală, mai degrabă decât în finanțe și economia virtuală.
Charlie Munger, unul dintre marii înțelepți în materie de investiții, a spus despre cultura financiară a Americii: „Consider că numărul de creiere alocate gestionării banilor este un scandal național. [...] Avem armate de oameni cu studii superioare în fizică și matematică în diverse fonduri speculative și fonduri de capital privat care încearcă să fie mai inteligenți decât piața. [...] Este o nebunie să ai stimulente care îi împing pe cei mai inteligenți oameni ai tăi către un sistem de joc foarte sofisticat.”»
https://www.unz.com/bhua/deepseek-is-the-tip-of-the-iceberg/
* * *
Part 3 - Predicting What Comes After DeepSeek
Hua Bin • March 14, 2025
https://www.unz.com/bhua/part-3-predicting-what-comes-after-deepseek/
«Cel mai important factor în dezvoltarea pe termen lung al IA este dimensiunea și calitatea capitalului uman al unei țări. În această privință, China are un avantaj covârșitor.
China formează anual 3,5 milioane de studenți STEM cu diplome de licență și masterat (practic 100% dintre aceștia sunt chinezi), în timp ce SUA formează 790 000 (inclusiv 25% studenți internaționali). Conform revistei Nature, universitățile chineze sunt clasate pe poziții din ce în ce mai înalte în fiecare an și reprezintă în prezent jumătate din primele 50 de universități de cercetare (fără a se limita la IA) la nivel mondial.»
Este fals - cras - ca sa sustii tu banca centrala, ca lupti contra inflatiei, cand tu insati recomanzi - discret - agentilor economici practicarea cresterilor de preturi, cu scopul de a ajuta astfel si statul, de a nu creste impozitele si taxele, atunci cand tu nu mai vrei ca sa-l imprumuti=creditezi, prin emisiune monetara!
RăspundețiȘtergerehttps://rumble.com/v6rb4g0-gnn-loosh-report-33-with-andrew-bartzis-signalgate-shenanigans-and-a-star-w.html
RăspundețiȘtergereMinut 19
Exista o societate secreta alcatuita de regii si reginele Europei care au companii care valoreaza mai mult decat PIB-ul tarilor.
Min.22
Aceste elite coordoneaza toti judecatorii, nu poti fi judecator daca nu ai aprobarea unei elite bogate.
daca china nu beneficia de ajutor extern occidental in anii 80 ramanea la fel de retrograda ca-n cei 5-6000 de ani de existenta de pana atunci...ceea ce duce inevitabil la concluzia ca o mana nevazuta conduce istoria...si narativul.
RăspundețiȘtergeredaca ar fi sa socotim in termenii Bibliei incepe epoca antichristului
Anonim 18 si 55!
ȘtergereChina?
A primit ea vreodata vreun ajutor, din partea capitalistilor liberi?
Cu atat mai mult, din partea celor straini?
Da, insa ajutorul a constat doar in a-si da mai repede decat altii seama, de faptul ca:
"Nu toata lumea iti vrea binele!
Dar ai mare grija ca sa nu ramai fara el, din partea celor care ti-l vor fatis!" 🤣🤣🤣
Mult zgomot pentru nimic! Atat amar de energie, cunostinte, presupuneri, toate puse in slujba dezvoltarii in exterior. Petarde! Nimic pentru singura crestere/ strategie de dezvoltare care conteaza, cea a fiintei tale, a universului tau interior! Nu am invatat nimic, nimic! Aceeasi piesa, alti actori; nimic nou sub soare! Toata ,,geopolitica,, persoanei incepe cu nasterea si se finalizeaza cu moartea. In tot acest timp, unii se zbat sa acumuleze praf si vant. E deajuns sa o pui de boala incurabila si s-a dus pe copca toata viziunea geopolitica si strategia pe termen scurt, mediu si lung. Vei incepe, daca vei ramane in aceeasi ratacire, sa-ti faci strategia pe termen foarte, foarte scurt. Sau vei incepe sa percepi - poate!- ca totul a fost desartaciune si nu stii cum sa faci sa dai tot ,,regatul,, tau pentru cateva zile in care nu-ti vei mai face niciun plan si nicio strategie, ci doar vei trai. Asa cum mai poti, gandindu-te cat ai risipit, in timp ce tu credeai ca aduni. Nu-ti va mai arde nici macar sa arati cat de destept si vizionar esti, dandu-ti cu parerea despre lucruri, cand tu nu stii nici macar daca te vei mai trezi in urmatoarea dimineata. Dormiti linistiti, neantul vegheaza.
RăspundețiȘtergere"... Maturatori de praf de stele,
ȘtergereSi cusurgii fara cusur ..."
Corect , intre nastere si moarte traim o lectie.
ȘtergereDe ani multi se sapa la fundatia acestei lumi, cu atita rivna! Multi din cei ce au urcat o treapta-doua, uita de unde au iesit...putini sint cei ce mai intorc capul si intind o mina celor din fundatie. E plina fundatia de Ana lui Manole si toti mai multi voievozi ajung Nero. Pe Ana cine o salveaza?! Ana e cea prin care traiesc mesterii...contrar sperantei lor si mesterii, sint pedepsiti.Sfaturile sint mereu pentru IQ,(un ceva tot inventat sa cazi de pe manastire) dar pentru suflet?Lectia chineza spune ca desteptul impins deasupra ii salveaza pe toti care s-au sacrificat pentru el.
Toate scolile de IQ au fost ridicate de cei fara, cu singe ,lacrimi si vieti.China e puternica acum pentru ca fundatie ei e in continua renovare, si, pe aceeasi fundatie adauga etaje tot mai inalte.