În anul 2005, în timp ce lumea era concentrată la evoluția a ceea ce acum cunoaștem ca cea mai mare bulă imobiliară din istoria Chinei, un secretar regional al PCU a avut o idee stranie. Aceea de a lua 10.000 de sate din cele 50.000 ale provinciei sale și a le transforma radical. Începutul anilor 2000 era o perioadă vibrantă în China, în care betonul se măsura în zeci de milioane de tone și în care orice sătuc avea propria sa fabrică de ciment, agregate s.a.m.d. Vă puteți lesne imagina ce atmosferă irespirabilă putea să fie în acele biete sătuce în care țăranii împărțeau două „clase sociale”: agricultorii săraci și muncitorii pauperi de la fabrica de ciment locală.
Ce-ai fi putut transforma acolo? În zone practic monoindustriale nu se poate face mai nimic, nu-i așa? Secretarul respectiv nu putea fi convins de asta, așa că a mers înainte cu proiectul său care viza două domenii: în primul rând închiderea fabricilor de ciment care deteriorau mediul și apoi modernizarea agriculturii locale. Trebuie să fii de-a dreptul nebun să propui așa ceva într-o perioadă de început de boom, în care veniturile din construcții începeau să explodeze.
În primul rând, respectivul secretar a ordonat ca în satele țintă să se adopte măsuri de poluare similare celor din zonele cele mai curate ale lumii. Asta a condus la închiderea treptată a fabricilor de ciment. Comunitățile locale au fost susținute cu bani regionali, investindu-se în proiecte vizând tranziția. Foștii muncitori au fost puși să ecologizeze zonele, să refacă infrastructura și ... să se implice în proiectele imobiliare locale.
Ce înseamnă proiecte imobiliare locale? Ceva de neimaginat: satele respective au fost reconstruite din rădăcină, punându-se bazele unui „upgrade” locativ nemaivăzut în zonele respective: de la familiile de agricultori săraci care se înghesuiau într-o cămăruță amărâtă, oamenii au intrat direct într-un paradis locativ, în care li s-au asigurat suprafețe la standardele moderne, adică de multe ori mai mult decât ceea ce aveau.
În paralel s-a pus accent pe educație. Primele proiecte locale au fost cele de construcție a unor biblioteci, librării, spații culturale. Renovarea școlilor și reevaluarea programelor de învățământ a fost, de asemenea, un pas esențial.
Suntem la aproape 20 de ani de la începutul acelui proiect. Cele 10.000 de sate au fost transformate radical, devenind puncte de atracție turistică. Agricultura a cunoscut o modernizare excepțională, sătucele respective devenind lideri naționali, stabilind numeroase recorduri în domeniul eficienței. Fostele cariere au fost reamenajate, iar giganticele balastiere s-au transformat în lacuri minunate. Brusc, social media chinezească s-a umplut de imagini uimitoare din fostele „sărăcii” ale țării, devenite brusc vedete ale experiențelor de tot felul(culinare, turistice, de aventură etc.).
Fostele fabrici de ciment sunt acum transformate în incubatoare de afaceri din care mii de startupuri chinezești reușesc să obțină profituri fabuloase, întoarse în economia locală. Abia acum, privind retrospectiv, putem înțelege viziunea acelui secretar regional de partid. Numele său este acum cunoscut la nivel mondial: Xi Jinping. Nu-mi dă pace o coincidență ciudată: Zhang Yiming, fondatorul ByteDance(TikTok) provine din provincia în care Xi Jinping a fost secretar de partid. Interesant, nu-i așa?
De ce v-am înșirat toată povestea? Ca să vă fac să fiți ceva mai aproape de realitatea lumii în care trăim. În 2015 Xi Jinping a pus la punct proiectul Made in China, care a disperat autoritățile americane deoarece țara asiatică își propunea ca până în 2025 să devină jucător cheie în următoarele industrii: aerospațială, biotehnologie, IT, smart manufacturing, inginerie maritimă, tehnologie feroviară avansată, vehicule electrice, echipamente electrice, noi materiale, biomedicină, mașini și echipamente agricole, farmaceutică, robotică și manufacturare. Toate aceste domenii erau pe atunci dominate de companii străine. Asta într-o perioadă în care China avea probleme deoarece apăreau noi „stele” ale muncii ieftine precum Vietnamul, Cambodgia, Bangladesh s.a.m.d. Era clar încă de pe atunci că menținerea competitivității va fi o problemă. India nici nu intrase în calcul!
Suntem aproape de terminarea perioadei fixate de Xi Jinping. În toate domeniile menționate China este lider mondial. Nu s-a ratat nimic, în ciuda detractorilor propagandei. Mulți aruncă tot felul de non probleme în față. Una ar fi cea referitoare la mutarea producției din China în India. E o prostie. S-a văzut clar ce s-a întâmplat cu investiția TSMC de acolo. Alții aruncă în ochi cu gigantica bulă imobiliară a Chinei. Am spus-o încă de la început, de pe vremea în care fraierii nici măcar nu sesizaseră că acolo e o bulă imobiliară: nu se va întâmpla ca în Japonia deoarece China nu e sub ocupație americană. În plus, situația locativă a Chinei are nevoie de un upgrade, iar noile proprietăți cu siguranță vor acoperi această cerere.
Toate problemele pe care le identifică acum propaganda occidentală sunt probleme ale trecutului. China are alte provocări, iar stilul în care este condusă o va împinge în următoarea decadă spre decolare, lăsând definitiv în urmă competitorii occidentali. China acum nu se mai luptă cu Occidentul, ci cu sine, iar pentru chestia asta oficialilor occidentali ar trebui să le tremure izmenele de pe ei. Niciodată în istorie nu a existat un asemenea colos a cărui dezvoltare să fie atât de coerent și eficient implementată.
Motivul pentru care China este prima economie a lumii ține de viziunea extraordinară a celor care se află în spatele procesului de planificare a dezvoltării țării. Cei care, cel puțin până acum, au demonstrat o excepțională viziune. Iar Xi Jinping este vizionarul genial din vârful structurii.
P.S. Pe contul meu de Telegram am postat mai multe imagini din zonele modernizate de Proiectul 10.000.
Splendid articol!
RăspundețiȘtergereSloganul "pile, cunoștințe, relații" (P.C.R., care coincide intenționat cu abrevierea pentru Partidul Comunist Român) este un joc de cuvinte popular folosit pentru a descrie modul în care se făceau lucrurile în România în perioada comunistă, și chiar și după aceea. În esență, sugerează ideea că relațiile personale și favorurile, și nu meritul sau competența, erau esențiale pentru a obține avantaje sau a rezolva probleme în societate.
RăspundețiȘtergere1. **Origini**: Sloganul reflectă o realitate din perioada comunistă, când multe resurse erau rare și existau restricții severe. A avea "pile" sau relații la nivel înalt putea fi esențial pentru a obține bunuri sau servicii, de la locuință la permisiuni de călătorie.
2. **Mafia din România**: Deși termenul "mafia" poate fi folosit în mod generic pentru a descrie grupuri organizate de criminale, în România post-comunistă, multe dintre aceste rețele erau formate sau conduse de foști ofițeri ai Securității sau ai altor servicii. Aceste grupuri au profitat de haosul și lipsa de reglementare de după 1989 pentru a prelua controlul asupra diverselor segmente ale economiei.
3. **Evoluție**: După căderea comunismului în 1989, multe dintre aceste rețele și "pile" s-au adaptat la economia de piață. În unele cazuri, au devenit interese legitime de afaceri, în timp ce în altele au continuat să opereze în mod ilegal. Cu toate acestea, ideea că relațiile și cunoștințele sunt esențiale pentru succesul în România a rămas adânc înrădăcinată în mentalitatea unora.
4. **Lupta împotriva corupției**: În ultimele decenii, guvernele succesive din România, cu sprijinul Uniunii Europene și al altor parteneri internaționali, au făcut eforturi semnificative pentru a combate corupția și pentru a reforma instituțiile. A existat un progres notabil, în special cu ajutorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care a reușit să aducă în fața justiției numeroase figuri publice de rang înalt.
Chiar dacă sloganul P.C.R. este adesea folosit în glumă sau cu o notă de ironie, el reflectă o realitate profundă și complexă a României, legată de relațiile de putere, corupție și modul în care s-a format societatea în deceniile post-comuniste.
N-ar fi rău să arunci un ochi și pe materialul de mai jos. Poate vede mai bine și nu mai ridică în slăvi DNA-ul.
Ștergerehttps://www.youtube.com/watch?v=Z2u10nytVkA
Dap, interesant, ca si povestea cu " interese legitime de afaceri "; o fi cu parti(d) pris??
ȘtergereSecuritatea, serviciul secret român fondat în 1948, nu a fost creat inițial pe modelul chinez, ci mai degrabă după modelul sovietic. În perioada imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial, România, ca și multe alte țări din Europa de Est, a adoptat structuri și metode inspirate de modelul sovietic, inclusiv în domeniul securității.
RăspundețiȘtergere1. **Origini Sovietice**: În primii ani ai existenței sale, Securitatea a fost influențată în mod direct de NKVD-ul sovietic (predecesorul KGB-ului). Mulți dintre primii ofițeri ai Securității au fost instruiți în URSS și au adoptat metodele brutale ale sovieticilor.
2. **Influența Chineză**: Deși Ceaușescu a fost impresionat de China și de metodele sale în anii '70, nu se poate spune că Securitatea a adoptat în totalitate modelul chinez. Cu toate acestea, intensificarea represiunii în acea perioadă a fost, fără îndoială, influențată de admirația lui Ceaușescu pentru metodele autoritare ale lui Mao. Însă structura și operativitatea Securității au rămas în mare parte modelate după exemplul sovietic.
3. **Perioada Post-Comunistă**: După căderea regimului Ceaușescu în 1989, structurile de securitate ale României s-au modernizat și reformat. Serviciile secrete contemporane, precum Serviciul Român de Informații (SRI) și alte agenții, funcționează după standardele și normele occidentale. România, fiind acum membră a NATO și a Uniunii Europene, colaborează strâns cu alte servicii de informații din aceste blocuri.
În concluzie, în timp ce Ceaușescu a adoptat unele "chinezării" în politicile interne după vizita sa din China, structura și operațiunile Securității au fost în mare parte modelate după exemplul sovietic. Această influență sovietică a fost cea mai puternică în primii ani ai existenței Securității.
Xi a demonstrat ca socialismul este realizabil.
RăspundețiȘtergereProbabil multi socialisti idealisti din sec. XIX ar fi mandri de el.
Totusi, Xi a realizat ce a realizat facandu-se "frate" cu fascisto-corporatistii, dar reusind sa nu fie subordonat de catre acestia.
Ref la 1 si 2.Sovieticii erau cine?Pe Mao cine si de ce l a influentat la inceput? Întrebările, mai ales publice, sunt retorice.
ȘtergereStimate d-le D.D.
RăspundețiȘtergereîn primul rând vă mulțumesc pentru curajul de a transmite analize obiective și adevărate. În al doilea rând aș dori să vă supun atenției faptul că există și la noi în țară inițiative pozitive excepționale, în afara sferei politice sau religioase, care ar merita analizate și susținute (prin gânduri bune) pentru impactul pe termen lung pe care îl au.
În octombrie a avut loc inaugurarea celui mai impresionant proiect din turism (și de imagine a țării) de după revoluție : Via Transilvanica, E unic în lume prin faptul că reprezintă o potecă de 1400 km marcată cu borne de piatră sculptate (de artiști) din km în km. Au participat peste 10.000 de voluntari în cei 4 ani cât a durat realizarea ei și cel mai important, este -drumul care unește- (trece prin Bucovina, Ardeal, secuime, zona sașilor, Apuseni, Banat până la Dunăre)
Impactul pe termen lung e revitalizarea a 500 de sate ,după spusele lor, prin care trece drumul, la care se adaugă, spun eu, descoperirea drumeților că ceea ce ne aseamănă ca oameni indiferent de regiune sau obiceiuri, sunt adevăratele valori pe care să le promovăm. Plus multe alte aspecte pozitive. https://www.viatransilvanica.com/ro/
V-am scris aceste rânduri în ianuarie (pe e-mail), de atunci mafia trădătoare (politicieni securiști) au băgat nenumărate bețe în roate proiectului (prea multe pentru a fi înșirate), probabil din cauza sloganului -drumul care unește-. Cu respect, Tavi
Îhî...! Și ție nu ți se pare deloc, da' DELOC ciudat că se numește cum se numește și promovează fix ce promovează, adică FIX zona din RO care se vrea desprinsă de restul țării! Băi, dar de câți neuroni e, oare, nevoie, ca să-ți pice fisa?!
ȘtergerePrin '94-'95 mă aflam la serviciu, printre "intelectualii" CD-iști și "liberalii" a căror tați umblaseră cu șepci în 6 colțuri (bolșevice) și care erau în limbă pentru "intratea noastră în Europa". Mai că se udaseră de plăcere.
RăspundețiȘtergereIntuind vremurile și evoluția lor, le-am spus: lăsați dracu' Europa, mai bine am întra în China! Bineînțeles toată lumea a hăhăit dezaprobator ca și cum aș fi spus cea mai mare prostie. Mai că nu m-au făcut comunist, eu nefiind nici o dată membru de partid. Se dovedește că am avut dreptate legat de evoluția Chinei pe care o vedeam de atunci ca fiind fulminantă. Cum ar fi fost, totuși?
Păcat că nu am nici o dovadă la ce am afirmat atunci.
China a devenit ceea ce puteam deveni noi (păstrând proporțiile) : o țară ieșită de sub orice ocupație străină și care se descurcă prin propriile sale puteri. Și dacă NOI nu ne-am fi bătut joc de ceea ce acumulasem până în '89, la fel ajungeam astăzi, în plus și fără datorii. Iar am ales partea greșită a istoriei, ba, mai mult, am început această eroare istorică națională prin asasinarea celui care ne luase de la plugul cu boi și ne lăsase cu fabrici de tractoare, camioane, autoturisme, avioane, centrală atomică si fabrica de diamante.
RăspundețiȘtergere