vineri, 25 august 2023

Fabricarea consensului


Începând cu anul 2008, o modă de-a dreptul tembelă s-a răspândit și pe la noi: aceea a născutului acasă. Acum nu neg faptul că așa se naște de când lumea, doar că oamenii de-acum, modificați de societatea noastră, nu mai sunt sub niciun fel ca cei de dinainte. În trecut, până la vârsta maturității intervenea o selecție naturală, astfel încât femeile mature erau chiar cele mai puternice exemplare, pentru care nașterea nu reprezenta o problemă. Lumea de azi, tributară tratamentelor care împiedică selecția naturală, are nevoie de infinit mai multă nevoie de asistență medicală decât cea din trecut. Asta e realitatea. 

Nașterea oricum e un proces complicat. Chiar și înainte, femeile erau asistate de moașe, care deprinseseră acțiunile necesar a fi efectuate în cazul procesului de naștere. După ce asistaseră la zeci sau sute de nașteri, moașele erau aproape de nivelul unui doctor neonatolog de azi(excluzând pasrea de cezariană), cunoscând toate complicațiile și toate manevrele necesare scoaterii copilului. 

Vă povestesc toate aceste elemente pentru a înțelege că nici înainte nașterea nu era un proces pe care-l făceau femeile acasă, „în timpul liber”. Cu atât mai mult acum, treaba se complică întrucât femeile nici nu au cunoștințele de bază. Desigur, cele care au noroc, după ce au născut acasă, bravează. Doar că sunt anumite complicații care se pot dovedi fatale și care, în cazul nașterii asistate, pot fi evitate. 

Problema pe care și-ar pune-o orice om normal este de ce-ai face o asemenea nebunie în condițiile în care serviciile medicale le poți accesa gratis? Hai să fim serioși, nu ești lăsată fără asistență dacă te duci să naști la spital! Și-atunci de ce o asemenea nebunie? Ei bine, moda a ajuns accidental la noi, venind din ... din SUA. De fapt, care era problema? Lipsite de asigurări de sănătate, femeile americane vedeau o adevărată provocare financiară în a naște la spital. Te duceai acolo, primeai asistență, dar după naștere te trezeai acasă cu o factură de toată frumusețea. La ce să te aștepți într-o țară în care o operație de apendicită depășește 50 000$?

Așa a apărut „mișcarea pentru născutul acasă”. Brusc televiziunile americane au început să prezinte cât de cool e să naști acasă, mii de influenceri au început să aducă argumente aberante de genul „copilul face cunoștință prima dată cu casa, nu cu spitalul”. De parcă boțul ăla mic ar ști unde se află! Și uite-așa, o propagandă care era destinată doar SUA - căci acolo era problema - a ajuns să se răspândească inclusiv la noi. Îmi spunea un doctor că prin 2009 sau 2010 chiar s-au confruntat cu un vârf al fenomenului, în care eroinele veneau cu ambulanța, speriate de amploarea durerilor. Deh, să naști acasă e o provocare, dar să mai naști singură și prima dată e o nebunie. 

V-aș ruga să nu contrapuneți exemplului pe care l-am dat oribilitățile care se întâmplă în România lui Iohannis, în care zici mulțumesc dacă ai intrat în spital și ai ieșit cât de cât întreg. Situația din perioada descrisă era infinit mai bună decât cea de-acum!

Să trecem însă mai departe. O nouă modă e promovată violent: fenomenul „tiny house”. E o adevărată nebunie, o retorică tembelă care ne demonstrează că e mai cool să trăiești precum șobolanul în gaură, într-un spațiu care ajunge efectiv să te strângă. Dacă până acum progresismul clama confortul, propaganda „tiny house” îți „demonstrează” că e extrem de confortabil să gătești deasupra WC-ului și să dormi în mixul de mirosuri pe care doar cei care stau stau într-o asemenea gaură de șobolani îl realizează. Nu mai vorbesc de cât de comod poate fi să dormi pe o saltea, iar la maxim 50 cm deasupra ta să ai acoperișul care vara radiază căldură, iar iarna frig. Trai neneacă! Pe lângă numita „tiny house”, o garsonieră e un adevărat palat, în care te lăfăi precum un pașă. Cam din același scenariu e și povestea cu rulotele. Într-adevăr, se prezintă prin reportaje rulote de zeci de mii de dolari, având chipurile, toate dotările. Nimeni însă nu se întreabă de ce ai da zeci de mii de dolari pe un rahat de autobuz pe care-l conduci greu și pe care-l poți parca doar la campinguri situate lângă autostradă, când de banii ăia te cazezi în concediile din toată viața care-ți rămâne la orice hotel decent, în care oricum ți se face curat ziilnic în cameră și ți se schimbă așternuturile și prosoapele. De ce ai fi atât de dobitoc? 

Întreaga „mișcare” e necesară deoarece e o teribilă criză a locuințelor în SUA. Sub jugul prețurilor mari sau a gradelor de îndatorare ucigătoare, SUA s-a transformat într-o națiune de boschetari. Și când ajungi să treci de la casă la o rulotă infectă sau la o magazie aruncată undeva pe marginea șanțului, frustrarea e pe măsură. Astfel, în afara ajutoarelor de hrană prin care obezii își pot permite să înfulece mixurile chimice vândute pe post de mâncare delicioasă, ratații de-acolo primesc și furaj propagandistic sub forma prezentării „avantajului” de a locui în coteț. Și uite-așa, viața la rulotă sau într-o polată cu pereți incerți ocupând o suprafață de 4 metri pătrați devine brusc o treabă „în trend”. Păi dacă și bogații se dau în bărci să locuiască la rulotă, săracii ce să mai ceară? Că doar au aceleași condiții. 

Și uite-așa, din nou, prostimea de pe la noi e lovită acum de „frumusețea” locuitului într-un spațiu în care s-ar putea ca nici câinele meu să nu se simtă confortabil. Dar, ce să faci?, mândria de a fi ecologist cool se plătește cu suferințe. Oarecum similar celei de a fi o mămică preocupată în primul rând ca bebelușul să se nască în „căsuța lui”. 

Ce-s toate acestea? Evident, scheme propagandistice. Uite-așa ne confruntăm cu o demență în creștere. Pe vremea comunismului, când apărea o problemă, sistemul o nega. Și după ce o nega, o și interzicea. N-aveai voie să spui că nu e mâncare în magazine că era jale! Veneau securiștii și te luau noaptea de-acasă și, dacă aveai noroc, te alegeai doar cu o bătaie crâncenă pe care ți-o aplicau niște devianți de prin beciurile Securității. Acum e diferit! Propaganda nu neagă, ci îți spune că așa e cool, așa e modern, așa e progresist. Tu nu te chinuiești ușurându-te într-o mizerie de WC cu compost, situat „optim” sub tocătorul de la bucătărie, ci ești responsabil, îți pasă de mediu, ești un deschizător de drumuri care, suplimentar, descoperă fericirea și confortul pe care le obții trăind într-un spațiu de  furnică sau precum melcul cu casa la spinare. Nu e oare tragic să vezi cum hălci întregi îndobitocite înghit furajul propagandistic pe nemestecate? Asta-i lumea de azi! Minunata lume nouă.

15 comentarii:

  1. "Asta-i lumea de azi! Minunata lume nouă". Corect! Nici nu-i omoară dar nici nu-i lasă să trăiască. Despre condițiile de "locuire" în noua lume , sincer să fiu nu pot înțelege de ce unii se fac sclavi pe viață la un coteț de beton,pardon apartament a cărui confort este mult sub casa de chirpici a bunicilor de la țară.

    RăspundețiȘtergere
  2. Decat sa te asiste niste idioti mai mari decat tine la nastere, mai bine nasti oriunde, pentru ca ai parte doar de riscurile lasate de Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bine spus!
      Faza cu nascutul acasa e mult peste domnul Dan si nu cred ca ar trebui sa isi dea cu parerea si pe partea asta! Mai ales daca dansul nu are o sotie care a nascut recent si nu cred ca stie ce inseamna sistemul medical public din Romania la momentul actual. Stiu personal familii care au ales sa nasca acasa (cu o moasa) si nu de dragul "trendului progresist american", ci din dorinta de a avea o experienta frumoasa la nastere si de a-si scuti pruncul de toate vaccinurile "chipurile obligatorii" cu care copilul e intepat in spitalele de stat fara ca mama sau tata sa poate spune ceva, shot-uri care mai incolo se dovedesc a fii foarte nocive si toxice pentru copii!
      Cred ca subiectul acesta e mult peste domnul Dan ca sa poata sa scrie despre el!

      Ștergere
  3. "Cam din același scenariu e și povestea cu rulotele. Într-adevăr, se prezintă prin reportaje rulote de zeci de mii de dolari, având chipurile, toate dotările. Nimeni însă nu se întreabă de ce ai da zeci de mii de dolari pe un rahat de autobuz pe care-l conduci greu și pe care-l poți parca doar la campinguri situate lângă autostradă"

    Rulotele sunt folosite pentru camping sau pentru turisti ce fac turul SUA si Canada pe o perioada de 1-2 ani in mod continuu, dupa care renunta la ele si se intorc la casele lor.
    Autobuzele sunt o mica minoritate, absolut nesemnificativa. Pentru cei ce nu stiu, autobuzele sunt pentru mai multe feluri de rulaj: urban, extraurban, autostrazi. Practic vorbind, nu iti poti cumpara un autobuz la intamplare si sa te duci cand vrei pe unde iti trosneste prin cap cu el.

    In schimb, fenomenul masiv si larg raspandit, aste traitul in dube, unde cele mai raspandite sunt Fiat/Ram Promaster, Mercedes Sprinter si Ford Transit.
    Acest fenomen al traitului in duba este foarte larg cunoscut sub doua nume:
    1. van life/living
    https://www.youtube.com/results?search_query=van+life
    https://www.youtube.com/results?search_query=van+living

    2. van dwelling
    https://www.youtube.com/results?search_query=van+dwelling

    Mai exista si un mix de ratati amestecati cu turisti si ii gasesti sub numele de van camper
    https://www.youtube.com/results?search_query=van+camper

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vehicolele pentru transporturi de marfă se numesc camioane.
      Camioanele pentru transporturi de persoane se numesc autobuze pentru distanțe scurte și autocare pentru distanțe medii și mari.
      Autobuzele au scaune rigide, în general din plastic ( gen scoică) și sunt optimizate pentru transport urban ( distanțe mici cu opriri dese, înseamnă motor optimizat pentru viteze de maxim 80km/h și cutie de viteze optimizată pentru porniri dese și viteze de oraș împreună cu frâne supradimensionate pentru a rezista uzurii suplimentare.
      Autocarele, spre deosebire de autobuze sunt optimizate pentru confort și parcurgerea de distanțe lungi, ceea ce implică scaune foarte confortabile pentru pasageri ( pe care trebuie să stai cu orele) iar motorul și cutia de viteze sunt optimizate pentru circulația pe autostradă ( viteze de 120-150km!
      /h cu regimuri de turații aproape constante pe o perioadă lungă) unde este nevoie de o viteză constanta pentru perioade lungi de timp.
      Pentru conversia în rulotă, se preferă autocarele pentru modificări minime structurale, doar reamenajarea interiorului.
      Cele mai căutate sunt camioanele 6x6 ( în general cele militare din surplus).
      Pentru un proiect mai ambițios, se folosește doar șasiul și caroseria, fie este autobus sau autocar la care se montează mecanica unui camion 6x6 pentru capabilitățile off-Road sau dacă șasiul camionului este suficient de lung se transformă direct în rulotă.
      Camioanele și autocarele transformate în rulote ( motor home) sunt cele mai confortabile garsoniere pe roți deoarece lungimea lor este de maxim 10-12m ( suprafață de 2x12=24m2).
      Sunt excelente pentru zonele ecuatoriale și tropicale cu precădere, în zonele temperate însă se utilizează doar în anotimpurile calde.
      Scopul lor este de petrecerea unei scurte vacanțe într-un loc apoi transport către altă destinație.
      Utilizarea rulotelor pe post de case " staționare" au un confort similar containerelor.
      O rulotă este doar un spațiu minimal de dormit și pentru depozitarea unor ustensile, deoarece majoritatea activității este prevăzută să fie realizată afară și în jurul ei.
      Rulotele sunt realizate din tablă de aluminiu sau din fibra de sticlă cu un strat minim de izolație termică, nu sunt realizate pentru utilizare la temperaturi sub zero grade, de aceea utilizarea pe post de casă staționarea are o grămadă de neajunsuri și dezavantaje.
      Sunt potrivite doar pentru o experiență de locuit până la prima zăpadă.

      Ștergere
  4. Operația de apendicită înseamnă cu larghețe maximă o oră de lucru și internare de zi, adică să stai, tot cu larghețe maximă, cel mult 12 ore în spital. Cum să ceri pentru asemenea intervenție de rahat cel puțin 50.000 de dolari? Operația asta, ca și cea de hernie inghinală, e atât de simplă că până și un medic generalist, dacă se concentrează un pic, o poate face împreună cu asistenta lui. Se operează cu bisturie din aur și diamante în SUA? N-ar trebui să coste mai mult de 1000 de dolari. Medicii au ajuns cu mult mai jos decât oamenii politici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Motivul este la fel de simplu dacă incluzi anumite detalii.
      10 ani de frecat coatele în școală medicala US, îl costa pe medic, tot cu larghețe în jur de juma de milion de dolari. O mare parte din aceasta suma dacă nu toată este împrumutată de la cămătari.
      Cu dobânda de 5-10%, in 30 de ani suma indatorata ajunge ușor la peste 1 milion.

      Deci cit timp ii va lua doctorului sa si recupereze banii și sa înceapă sa traiasca decent?
      Amza

      Ștergere
    2. Cu exceptia cazului cand doctorul a facut facultatea in Ro, nu are de platit nimic nimanui, si cu banii facuti din impingerea de medicamente pentru bid pharma si-a luat o Brownstone de $1.9mil in Park Slope.

      Ștergere
  5. In "Tiny House" ajungem toti, dar de ce sa ne grabim?

    RăspundețiȘtergere
  6. S'a născut Eva,primul copil clonă
    https://www.facebook.com/100091823567358/videos/1017424569432083/?sfnsn=wa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viitorii lucrători pe Luna, imuni si la radiații.

      Ștergere
  7. Domnu' Dan!
    Ce s alea mai precis/exact:

    "tratamente care impiedica selectia naturala"?

    RăspundețiȘtergere
  8. De ce este indicată astăzi, totuși, nașterea acasă, dincolo de trenduri? Bineînțeles, în mod asistat de către o moașă. Din cam două motive principale:
    1. Se evită vaccinarea care, în cele mai multe cazuri, se face fără consimțământul mamei. În mod normal, dincolo de faptul că vaccinarea în sine are bubele ei, cea la o vârstă atât de fragedă este total distrugătoare (în fapt, asta se dorește, distrugerea viitorului om).
    2. Se evită nașterea pe orizontală care este o cutumă greșită, folosită doar în așa-zisul Occident colectiv (Europa și America de Nord). Și asta se trage de la regele Ludovic al 14-lea al Franței, căruia îi plăcea să asiste la nașterea copiilor (ca un fel de fetiș), a propriilor săi copii probabil (a avut 6 cu regina și peste 10 cu amantele). Ca să poată viziona mai bine actul nașterii, Ludovic al 14-lea a instituit nașterea pe orizontală, în secolul al 17-lea, o naștere modernă care este foarte grea, cu durerile cele mai mari, dar care dureri vor fi reduse prin viitoarele operații de cezariană pentru care medicii iau bani frumoși (așadar o afacere prosperă și dependentă proiectată bine în timp). În Orient și în restul lumii, se respectă tradiția de mii de ani a nașterii „pe vine”, adică în poziția „stând pe vine”. O astfel de naștere (cu unele derivate, cum ar fi, de exemplu, nașterea în apă) este cu dureri mai puține și copilul iese mai ușor. În contrasens, nu mai vorbesc despre trendurile asociate transumanismului, cu nașterea „in vitro”, cu transferul nașterii către bărbați etc., că deja aberația expandează.
    Modernitatea a fost distrugătoare în multe sensuri. De pildă, dacă tot am amintit de nașterea „pe vine”, și a ne face nevoile stând „pe vine” (asociate cu ceea ce se numește îndeobște „wc turcesc”) este o practică de când lumea, pe când apariția vasului de wc modern (abia pe la începutul secolului al 20-lea), acest vas de tip „scaun” pe care-l folosim astăzi, are consecințe negative: duce foarte des la cancerul de colon, întrucât în poziția de stat pe scaun colonul nu se elimină complet.

    În plus, dacă tot s-a deschis această discuție despre naștere, cred că d-l Dan ar putea să abordeze un subiect delicat care este la mare secret, dar care are consecințe asupra fiecăruia dintre noi: cum fiecare om la naștere primește din partea medicului un „Certificat constatator al născutului viu”, care apoi este înlocuit, din neștiință, cu un „Certificat de naștere (cu CNP)”, când, în fapt, are loc o tranzacție economică oneroasă și parșivă: fătul (viitorul om) este pus gaj la BNR pentru viitoarele împrumuturi ale Statului, devenind plătitor de taxe și impozite pe viață. Cei care s-au născut în România înainte de 1978 nu aveau CNP. Dar, în 1978, Ceaușescu a luat un credit de la FMI pentru care a fost obligat să gajeze cu cetățenii statului român (a celor deja născuți, dar și al viitorilor născuți), iar procedura impunea instituirea acestui CNP, prin care fiecare cetățean devenea astfel un număr și un sclav. Pentru că asta suntem astăzi, sclavi dependenți pe viață de un sistem (economic) închis fără ieșire. Și, pe spinarea noastră de plătitori de taxe și impozite pe veci, guvernanții noștri împrumută sume imense pe care nu le va mai putea returna nimeni, niciodată. Chestiunea cu plătitul datoriei externe de către Ceaușescu a fost o excepție și, în final, s-a dovedit tot o iluzie. Despre această „tranzacție” și despre Legea Amiralității a făcut primele dezvăluiri scriitorul american Jordan Maxwell (a murit anul trecut), apoi și alții. Dar nu sunt multe informații la îndemână.
    Angelica B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angelica,
      Fața de ce perspective sinistre si variate percepem la orizont, cred ca plata dărilor către "Cezar" initiate la naștere este ceva secundar ce poate mocni neîncetat pe arzatorul cel mai din spate, parerea mea.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)