Marea problemă a Rusiei ține însă de scalare. Rusia are absolut tot ce-i trebuie: are materii prime, are oameni de știință impecabili, ingineri geniali s.a.m.d. Să vă dau un exemplu: rușii tocmai ce au perfecționat motorul avionului SU-57. Este vorba de noul Izdelie-30, care sporește fantastic capabilitățile SU-57, transformându-l în cel mai puternic avion al planetei. Problema însă ține de incapacitatea industriei rusești de a produce aceste avioane. Cu toate îmbunătățirile liniilor de producție, Rusia, pe moment, nu poate produce mai mult de 6-10 avioane SU-57 pe an. SUA are o capacitate de 50 de F-35 pe an, în timp ce chinezii sunt capabili să producă aproximativ 120 de J-20 anual. Și vorbim despre această capacitate rahitică în condițiile în care proiectanții ruși au scos la mezat viitorul SU-75 despre care nu se știe însă unde și, mai ales, cum va fi produs.
În domeniul naval, marina militară rusă are comenzi care efectiv au înecat șantierele navale ale țării. De asemenea, și aici capacitatea industriei lasă de dorit. Cu siguranță, Rusia nu poate să-și producă singură navele din cauza necesarului gigantic. Perioada începută la sfârșitul a anilor 80 și terminată undeva prin 2000, în care industria militară rusească nu a funcționat, lasă urme adânci acum. De asemenea, desființarea URSS a făcut ca numeroase capacități militare de producție să treacă în mâna dușmanilor(vezi Ucraina). Toate acestea au făcut ca industria să stagneze, iar armata să înregistreze numeroase minusuri. În special în domeniul naval asta se vede. Construcția unei nave militare nu se poate face peste noapte, sunt ani de zile de muncă intensă, iar o pauză de aproape douăzeci de ani a produs golul care se vede acum.
Din punct de vedere naval, rușii au găsit o ieșire de moment, prin transferul comenzilor stagnante către China, care e bucuroasă să preia un business destul de solid. Șantierele navale chinezești au capacitatea de a livra rușilor comenzile și vor înregistra profituri grase din această colaborare. De asemenea, este posibil să vedem unificări de design și funcționalități ale navelor militare rusești și chinezești. Iată motivul prieteniei navale ruso-chineze.
Însă, în ceea ce privește armele avansate, precum avioanele de luptă, rușii pur și simplu nu pot apela la „fabrica din China” deoarece e o chestiune de securitate națională. După cum probabil știți, întreaga industrie aviatică militară contemporană a Chinei a pornit de la avioane de luptă rusești pentru care au primit licența de producție. În stilul caracteristic, chinezii au învățat, au făcut reverse engineering componentelor care nu erau incluse în licența de producție(în special radarelor), au copiat, după care au perfecționat, ajungând la actuala linie de avioane militare, destul de reușită. Rușii, pur și simplu, nu pot externaliza tehnologii atât de avansate întrucât riscă să rămână în urmă și mult prea dependenți de China. De aceea trebuie să se descurce cu propriile forțe. Ce-i împiedică?
În primul rând lipsa specialiștilor. Cu toate că s-a luat direcția strategică de perfecționare a tinerilor, cu toate că salariile și condițiile sunt excelente, vor mai trece câțiva ani până când lista imensă de posturi vacante se va completa. Rusia însă trebuie să se dezvolte acum, iar aici e vorba de o provocare imensă. Există ceva soluții, dar rămâne să vedem dacă vor da roade. De exemplu, designul noului motor amintit al SU-57 este unul modular, care face posibilă accelerarea producției. Sunt însă sute de alte componente de nivel superior care trebuie produse și care, în sine, necesită specialiști și specializări înalte. E de remarcat reîncepere producției de MIG-35, probabil cel mai prostesc abandon de producție. Avionul este unul excelent din punct de vedere al manevrabilității, are o arhitectură deschisă carer-l face capabil să care orice tip de armament modern. În plus, poate fi produs în cantități mari cu tehnologia și resursele umane disponibile acum.
În domeniul artileriei și al vehiculelor terestre de luptă, rușii au reușit să acopere golul. De asemenea, în domeniul dronelor unde situația de la începutul confruntării era de-a dreptul jenantă. Noua generație de drone rusești a reușit să depășească tehnologia vestică și, de asemenea, s-a reușit și scalarea. Doar că acesta e doar o floare cu care, după cum bine știm, nu se face primăvară.
Ceea ce observ din exterior este că marea problemă a Rusiei este una de tip antreprenorial. În continuare țara suferă de lipsă de inițiativă privată, iar majoritatea proiectelor majore se fac prin planificări de la centru. Fără doar și poate, dacă vor să scaleze puternic, rușii trebuie să-și dezvolte baza antreprenorială. Au modelul pe care l-au aplicat în agricultură și în industria alimentară. Același model funcționează de minune atât la nivel civil cât și militar.
Desigur, aici am vorbit despre provocările militare deoarece ele țin de lupta existențială a Rusiei. Dar există numeroase goluri în zona civilă care nu pot fi acoperite, iar aici avem aceeași incapacitate de scalare dată de antreprenoriatul precar. Iată așadar provocarea imensă căreia Rusia trebuie să-i facă față. Scalarea se poate obține prin redesenarea economiei și prin parteneriate extinse. Dacă parteneriatul cu China speră să rezolve problema navală, cel cu India va fi esențial pentru acoperirea găurilor din domeniul civil. Însă restul golurilor trebuie acoperite intern, iar aici nu se poate altfel decât printr-o remodelare a economiei. Zonele monoindustriale ar trebui să dispară și să se facă loc abordărilor moderne care, cu siguranță, vor găsi soluțiile problemelor cu care se confruntă țara. Este însă Rusia capabilă sa facă acest uriaș pas?
Cu alte cuvinte, Rusia are o problemă demografică.
RăspundețiȘtergereNu este vorba de demografie, Rusia vrea sa pastreze controlul asupra intregii economii. Daca trece la privatizare... are destule exemple in tarile fost comuniste...
ȘtergereProblema este accentuata de migratia masiva in randul celor calificati. Cine poate pleca, pleaca. Se cheama brain drain.
ȘtergerePerfect spus!
ȘtergereArticolul in sine spune care este problema: lipsa initiativei antreprenoriale, mai pe englezeste: nu au un management adecvat.
ȘtergereAm lucrat 3+ ani in Russia pentru o corporatie internationala, intr-o industrie cu risc operational foarte ridicat si, de acea, foarte regularizat/structurat, sunt reguli si standarde pentru aproape orice.
Pozitia mea era de operations management, cand am inceput activitatea, timp de 10 zile am fost pur si simplu depresat, nu intelegeam cum de am ajuns in pozitia acea si cum as putea sa ajut cand absolut toti subalternii mei erau mult mai bine educati (min doua licente,PhD etc.) si cu experienta operationala exceptionala, cunosteau intregul proces la perfectie etc. In fiecare moment ma intrebam ce caut eu acolo si daca nu cumva a fost o gresala si ar fi bine sa imi fac bagajul. Pana intr-o zi. La raportul de dimineata s-a raportat o situatie care nu putea fi rezolvata prin mijloace conventionale, iar costul remedierii va costa cam 1mil dolari. In acel moment am intervenit si am dispus schimbarea procedurii si si continuarea operatuiunii la alti parametri. Imediat participantii la sedinta au intervenit si mi-au explicat de ce nu se poate cu argumente legale (permisul nostru de operare ar fi iesit din parametrii aprobati de Rostechnadzor - organul raspunzator cu respectarea standardelor si aprobarea operatiunilor), si probabilitatea sa atingem capacitatea nominala maxima a utilajelor, si deci nu pot lua o astfel de decizie. Atunci am inteles de ce sunt acolo, le-am raspuns ca intradevar sunt standarde si reguli si ca ei sunt extraordinar de bine pregatiti sa le respecte iar eu am fost pus acolo ca sa iau decizii care nu se aliniaza cu aceste standarde.
Rusii sunt foarte buni dar sunt si excesiv de disciplinati fapt care este foarte bun dar, cate o data, neproductiv.
Offtopic: Donisroi era odata entuziasmat de evolutii, apoi a devenit progresiv sceptic de nevoie, nu de profesie. Nu e politruc ca altii.
RăspundețiȘtergere2 concepte invoc: programare predictiva, si fereastra Overton.
Le identificati oriunde, mai putin in Noul Testament. Sigur "ingerii" nu sunt "demoni" si "profetii" nu sunt masoni, illuminati etc.?
V-ati pus problema vreodata daca acele profetii apocaliptice milenare scuipate de asa-zisii sfinti nu difera mult de discursurile lui Klaus Schwab? Cand unii proiecteaza viitorul avand toate resursele, le e usor sa-l "prevada", jucand rol de "sfinti", "profeti" care nu crapa pana nu scuipa toate previziunile unui viitor deja implininit.
Au acelasi ADN...
ȘtergereSi cu T 14 armata tot asa se intampla
RăspundețiȘtergereProblema pare simplă...o invitație pentru imigrare în Rusia...sunt convinsă ca Rusia are capacitatea de a selecta imigrația.
RăspundețiȘtergere20 de ani de hegemoniei unica americană.
RăspundețiȘtergerePandemia a vrut să fie oficializarea Hegemonului Global.
Rusia a zis нет, мы хотим гарантий, мы хотим кусок пирога
(nu, vrem garanţii, vrem o felie din tort) și nimeni nu i-a băgat în seamă.
Și ce faci când nu mai ești băgat în seamă și scos din joc?
Se prăbușește. Logica ultimelor 20 de ani a impus tipul asta de gândire cu Primăvara Arabă unde toți s-au prăbușit. Inclusiv România e un sistem de supt viața din oameni. Cu excepția Cluj-Napoca unde cică au casa lui Vlad Draculea, Tatăl lui Vlad Țepeș și o rămas o ramură de vampiri care știu să suga singuri fără sistem, au sistemul lor.
Așa că Rusia e obligată să își creeze propria lor civilizație proprie și personală.
Este exact ce un neamț Rudolf Steiner, creatorul grădinițelor Waldorf și Antropozofiei a prezis: următoarea civilizație care va merge înainte va fi cea slavonica.
Seiner are peste 100 de volume traduse în limba română, am citit ( https://www.spiritualrs.net/) si tipul are dreptate, combate orice analfabet care habar nu are ca lumea e condusă magic.
SUA știa asta și își creează proprii lor slavi.
Iar restul fraierilor așteaptă decăderea civilizației, care bineînțeles ca durează între 500 și 1500 de ani, nu știe nimeni unde ne aflăm pe scara decăderii, dar e foste simplu calculul.
China va fi numărul 1 mondial, Rusia va fi următoarea civilizație, si cine merge cu SUA va ajunge la cimitir. O sa vedem cum nații întregi puternice vor dispare pentru totdeauna. Cum a dispărut Prusia sau Haustrohungarii și nimeni nu le va locul.
Rusia 6-10, SUA 50 și China 120. Și cu Hitler cum rămâne? Că ăla a atacat Polonia cu circa 5000 de tancuri și de avioane de vânătoare și peste 1500000 de soldați la ora 4,45 în ziua de 1 septembrie 1939 https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Invadarea_Poloniei_(1939) Bossulica de la pandemie totuși nu am luat-o toți cu căpuțul. Asta 1. Și 2 cum a zis Dorel Vișan la emisiunea fetei lui Horia Alexandrescu "glutamatul de sodiu este prezent în majoritatea alimentelor și afectează memoria tinerilor". Eu cred că pe unii și nu chiar tineri îi afectează și faptul că respiră. Da, da' ăla era Hitler ar zice unii. Ce vorbești, tu, mă? Le-aș răspunde eu.
RăspundețiȘtergere