sâmbătă, 12 august 2023

Marea criză de azi - elementele puțin vizibile


Îmi place mult că propaganda insistă pe cotația de 100 ruble pe dolar, afișată obsesiv peste tot pe unde trebuie să se demonstreze că „sancțiunile funcționează”. Se uită însă că respectiva cotație e una forțată de entitățile economice occidentale care caută cu disperare să părăsească piața rusă prin recuperarea a cât se mai poate - uneori la limita legii - în timp ce, din punctul de vedere al Guvernului, efectul este zero deoarece Rusia, pur și simplu, nu mai folosește dolari! De asemenea, se uită să se amintească prețul pe care Occidentul îl plătește pentru campania de imagine. Deindustrializarea accelerată a Europei, picajul economic ireversibil al Germaniei și Franței, pierderea relevanței economice de către SUA și, nu în ultimul rând, sacrificarea cetățenilor europeni obligați să plătească un preț imens pentru o acțiune strict politicianisto-militară în Ucraina, toate acestea sunt elemente ale unui spectacol care, în scurt timp, se va dovedi tragic pentru Occident.

Degradarea ratingului SUA de la AAA la AA+ este doar un vârf al unui aisberg care începe să se distingă din ce în ce mai clar. „Declasificarea nedreaptă” - caracterizată astfel de către Janet Yellen - se va dovedi cu adevărat nedreaptă, dar nu în sensul urmărit de emitentă. Cel mai probabil, Fitch ar fi trebuit să scadă și mai mult ratingul SUA, dar nu au făcut-o ca efect al presiunilor politice. Între timp și Moody's a scăzut ratingul de credit pentru zece bănci mici și mijlocii din SUA, la fel ca și pentru alte 11 instituții financiare majore. Acțiunea Moody's este echivalentul unei scăderi a ratingului de țară!

James Rickards vede în situația de acolo începutul unei crize similare celei subprime. Într-un fel are dreptate deoarece anumite condiții de acum par congruente cu cele din 2007-2008. Doar că, din punctul meu de vedere, are o imagine limitată. Într-adevăr situația CRE(active imobiliare comerciale) este una dezastruoasă, fiind un efect direct al digitalizării. Aviz amatorilor care, în scurt timp, vor avea „oportunități extraordinare” inclusiv la noi. Zona comercială este una care merge la vale fără doar și poate, iar de resuscitat nu știu dacă va mai putea fi vorba vreodată. Mă rog, nu atâta timp cât ideologia va exercita presiune pe digitalizare. 


Chestiunea este însă mult mai adâncă. În urmă cu ceva vreme vă prezentam deteriorarea situației depozitelor din băncile americane. După un picaj istoric al acestora, situația s-a inversat ca prin magie, cel mai probabil printr-un ajutor „pe la spate” intermediat de FED. Chestiunea e de-a dreptul flagrantă în momentul în care observăm o creștere bruscă a depoziteor neajustate sezonier cu un incredibil 121 mld. $!!! Iată motivul pentru care Bloomberg observă o ciudată divergentă între depozite și activele fondurilor de pe piață(vezi graficul alăturat). Divergențele de acest tip sunt cele care ne sesizează bulele existente în piață, mascate de cosmetizările făcute pe repede înainte. Disperarea de a ascunde amplele dezechilibre ale economiei americane se văd peste tot, căpătând uneori accente de-a dreptul hilare. Un exemplu este raportul în ceea ce privește piața muncii unde, din dorința de a prezenta la superlativ efectele Bidenomics-ului, s-a ajuns la bancuri de-a dreptul sulfuroase.


Însă cele mai mari probleme se văd de la firul ierbii. Anunțul intrării sub protecția Legii Falimentului a Yellow, firma logistică iconică a SUA a lovit precum un topor în toate graficele cu „realizările mărețe” ale Administrației Biden. Este vorba de peste 30 000 de salariați rămași pe drumuri și de peste 100 000 de creditori!!! Însă Yellow nu este un caz punctual. După cum puteți remarca în graficul alăturat, trendul crescător al falimentelor se amplifică văzând cu ochii. Poate vi se par mici creșterile față de ceea ce vedeți în partea stângă a graficului. Doar că e vorba de un adevărat dezastru întrucât aceia sunt morți din perioada pandemiei. În mod normal, fiecare element care apare în plus e o nouă cruce adăugată cimitirului  economic al SUA, știut fiind și că nici aici mortul nu se mai întoarce de la groapă. În mod normal, pentru a avea o imagine clară, acest număr trebuie corelat cu cel al noilor business-uri deschise. Ei bine, tabloul e unul de chin și jale. După o cădere cu peste 7% anul trecut, picajul se menține și anul acesta. Cu toate că datele sunt destul de obscure, din calcule îmi rezultă un picaj semestrial de cel puțin 3%!

Elementele pe care le remarcăm aici sunt din zona marketată ca „funcțională” e economiei occidentale. În realitate, SUA funcționează deoarece este susținută cu eforturi titanice de restul occidentului, cea mai obidită din acest punct de vedere fiind Europa. Războiul din Ucraina obligă Europa să subvenționeze SUA prin cumpărarea produselor americane, mai scumpe și mai proaste calitativ. Gazul ieftin rusesc a fost înlocuit de GNL-ul american, mult mai scump(de aproximativ 14 ori!) și de o calitate mai slabă. Petrolul rusesc a fost și el înlocuit de cel luat de la americani sau de produsele finite petroliere ale indienilor(care prelucrează petrol rusesc). Astfel, și la acest capitol Uniunea Europeană plătește prețuri mult mai mari. Consecințele sunt vizibile din avion. Picajul industrial al Germaniei nu mai poate fi pus în discuție, iar restul economiilor se zbat în lipsa de relevanță. Datoriile statelor explodează, întărind temerile unui dezastru multisectorial la prima dezechilibrare a SUA.

De fapt aceasta este mama tututror crizelor deoarece se va manifesta în același timp pe toate piețele occidentale, cu consecințe vizibile, desigur, și în afara sistemului economic occidental. Cu siguranță nu vom mai avea un model al contagiunii treptate, cu valuri mari la centru și mișcări atenuate spre periferie. Sub nicio formă deoarece acum avem o structură putredă uniform la nivelul întregului Occident, astfel încât, la prima crăpătură, întreaga șandrama va cădea în același timp. Speranța Occidentului este dată de modul în care economiile BRICS vor fi prinse să înhățe criza aceasta, în sensul în care vor mai fi sub influența dolarului, pentru a  putea alina durerile prin „solidaritatea indusă”. 

Se vorbește mult despre noua monedă a BRICS care, cu siguranță va apărea. Doar că strategii din spatele proiectului au înțeles că noua criză economică a Occidentului va veni mai rapid decât s-ar fi așteptat. Iată motivul pentru care NDB(banca BRICS) este pe cale să înceapă un nou program de finanțare în monede locale cu acoperirea în aur. Este un fel de framework care generalizează contractele bilaterale, dând un nou avânt schimbului prin intermediul monedelor locale, cu NBD în centru. Astfel, relațiile dintre terți se extind cu ușurință, dând un avânt nou cooperării inter-BRICS, cu siguranța necesară deoarece în ultimă instanță monedele locale sunt garantate cu aur! Este modul în care economiile puse sub index de dominația dolarului se protejează de tsunamiul financiar care se pregătește. Vă repet ceea ce am spus de atâtea ori: mare atenție deoarece lumea se schimbă mult mai rapid decât vă puteți imagina!

6 comentarii:

  1. Apropos de SUA:
    Jafurile din SUA - căderea Romei:
    https://chiazna.ro/2023/08/jafurile-din-sua-caderea-romei/

    RăspundețiȘtergere
  2. Rusia ar trebuit ca sa si fi facut pana acum, propria piata de cotare a Dolarului SUA, Euro, contra Rublei, etc!
    Daca nu si a facut, e doar vina ei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai linistit!Vor avea moneda noua cu acoperire in Au!!Toti cei din BRICS!

      Ștergere
    2. Vise, o moneda REAL acoperita in aur, ca altfel nu ai cum, reduce economia actuala la una infima, posibil 1/10 din ce au acum.
      Cu alte cuvinte s ar asterne o saracie si nevoi de tot felul imposibil de satisfacut.

      Ștergere
  3. Wells Fargo este în criză de numerar.
    https://voxday.net/wp-content/uploads/2023/08/image-13.png

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai nou, Banca Mondială afirmă că economia Russiei se află momentan deasupra economiilor Germaniei, Franței și Angliei care au devenit vasali economici ai SUA. Evident ca efect al sancțiunilor inteligente aplicate Russiei.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)