miercuri, 30 august 2023

Prăbușirea redutei


Ieri v-am spus că mă aștept ca anul 2024 să fie unul al schimbării radicale de paradigmă, ca efect al confluenței mai multor cicluri istorice. Pentru noi însă nebunia va veni mult mai repede și veți înțelege imediat de ce. 

Am văzut cum SUA, prin intermediul Ucrainei, a încercat să slăbească Rusia. Din nefericire pentru SUA și întreg vestul, operațiunea care ar fi trebuit să se încheie cu o Rusie în genunchi nu a decurs așa cum trebuie, iar acum s-au trezit cu o Rusie revigorată, care și-a repus în funcțiune întregul complex militar și care acum dorește mai mult ca oricând să se răzbune, învingând Occidentul. N-o să mai stau să demonstrez cum sancțiunile occidentale s-au dovedit elemente ajutătoare pentru consolidarea Rusiei sau cum izolarea Rusiei de Europa a creat cel mai mare pol economico-politico-militar prin alianța ruso-chineză(care încă e la început!). Am prezentat pe larg toate aceste elemente astfel încât n-o să mai insist acum asupra lor. Ceea ce însă trebuie să vedem e că SUA și-au planificat destul de bine operațiunea murdară de doborâre a Rusiei printr-un război proxy. 

Mulți se uită la Ucraina ca la statul-păcălici care a acceptat să se autodistrugă voluntar în numele unei promise bunăstări viitoare. Așa e, atâta prostie e greu să-ți imaginezi, dar iată că realitatea ne-a dat cu tifla. Doar că tabloul cu Ucraina este unul incomplet. După cum veți înțelege, planificatorii americani au lucrat mult mai atent decât și-ar imagina mulți. În acțiunea lor de fapt nu au interpus Ucraina, ci și-au fixat și-a doua linie de apărare prin interpunerea întregii Europe. 

Promovarea unor politicieni de paie la vârful statelor europene și impunerea mamelucilor teleghidați la vârful Comisiei Europene au avut ca efect obținerea unei construcții-buffer, numai bună pentru apărarea interesului american. După cum lesne ați remarcat, prin amestecul în conflictul artificial ruso-american Europa și-a tras voluntar un glonț în picior. SUA au instituit sancțiuni împotriva Rusiei, doar că sancțiunile lor nu puteau avea efect întrucât Rusia se cam izolase de dolar. De aceea, SUA a împins Uniunea Europeană să instituie același gen de sancțiuni, blocând Rusiei accesul la echivalentul a peste 400 mld. EUR. Nimeni nu și-ar fi imaginat o asemenea nebunie deoarece se știa că vor exista consecințe. Iar acestea, nu doar că au apărut, dar acum au luat-o la vale, după cum vom vedea limpede.

Renunțarea forțată la hidrocarburile rusești a produs un șoc economic de nedescris. Numeroase companii europene nu au mai putut face față creșterii prețurilor la energie, închizându-și activitatea aici și deschizând-o peste Ocean. Compensarea hidrocarburilor rusești s-a făcut prin schimbarea aprovizionării: în loc să se cumpere ieftin de la ruși, Europa a fost nevoită să cumpere scump de la americani. Iată cum, doar din câteva mișcări prostești efectuate de liderii corupți și teleghidați, Europa a ajuns să sufere din cauza aprovizionării cu resurse care altă dată aveau costuri insignifiante. Fenomenul l-am explicat pe larg, deci nu mai insist deoarece avem un alt aspect asupra căruia trebuie să ne îndreptăm privirile. Trebuie însă să înțelegem că, prin așezare și planificare, SUA au reușit să-și compenseze pierderile economice rezultate din confruntarea proxy cu Rusia prin sacrificarea Europei. Așadar „bufferul european” și-a făcut din plin datoria, iar SUA au evitat pe moment o criză extrem de devastatoare. Este primul element al unei linii de apărare perverse. 

Inflația în Europa a fost bomboana de pe colivă. Oficialii spun că a fost influențată de creșterea nebunească a prețurilor la energie. Doar că inflația nu sosește așa. De fapt a fost efectul politicilor demente ale Băncii Centrale Europene care, pentru a mima bunăstarea și a acoperi excesele financiare ale băncilor, a pompat bani în piață. Cu practicarea aberantă a dobânzii negative nici nu aveai la ce altceva să te aștepți! La primele semne de inflație FED-ul a început programul de creștere a dobânzii, program care a luat pe nepregătite BCE. O scurtă perioadă, politicile celor două bănci centrale au fost radical diferite, după care și BCE, în fața evidenței, a fost nevoită să crească dobânda. Astfel, de la -0.5%, dobânda a ajuns la 3.5%. Inflația însă e peste 5%. Partea frumoasă abia acum urmează. 

Ca efect al politicii monetare cererea de credite s-a prăbușit. Era efectul așteptat al politicii monetare, doar că acesta se suprapune peste un val de falimente și retrageri strategice de pe piața europeană. Firmele care vor să mai înțeleagă ceva din activitatea lor împachetează și pleacă, lăsând goluri care nu se acoperă de la sine. În plus, UE s-a angajat să sprijine Ucraina, iar aceasta conduce la probleme bugetare. În scurt timp, linii întregi ale fondurilor europene vor fi suspendate deoarece ... nu mai sunt bani. Ucraina e o gaură neagră imensă, iar sprijinul care se dă supraviețuirii mega-coruptului stat războinic al lui Zelenskyi este dublat de mega-efortul necesar întreținerii refugiaților ucraineni. Înțelegeți? Avem de-a face cu un efort bugetar dublu, despre care nu se spune nimic. Chiar dacă nulitățile de la vârful UE se prefac a nu avea probleme, în realitate belelele abia acum încep.  

Europa intră astfel într-o spirală fatidică întrucât economia slabă trage în jos moneda Uniunii, iar slăbirea monedei trage în jos economia. Iar BCE este într-o poziție din care pierde indiferent de decizia luată. De aceea, de câtva timp atrag atenția că EURO se află aproape de capitulare. Cine beneficiază de starea critică a monedei europene? SUA, evident, mai precis dolarul. Pe măsura deteriorării economiei scade apetitul pentru euro și astfel dolarul câștigă relevanță. Asta vine la fix pentru a compensa dedolarizarea din ce în ce mai largă a statelor BRICS. Astfel, pe măsură ce state întregi renunță sau ocolesc dolarul, alte state înlocuiesc rezervele în euro cu dolari, astfel încât, pe moment, SUA încă nu simte puternic efectele poziției dezastruoase în care se află. Acestea se simt, dar sunt atenuate de șocurile pe care le înghite „zidul de apărare” european.

Privind din această perspectivă putem înțelege că apărarea SUA a fost mult mai bine gândită decât ne-am imaginat inițial. Într-adevăr, SUA a împins pionul Ucraina în luptă, dar, în același timp, s-a ascuns în spatele redutei Europa. Astfel, cel puțin pe moment, SUA încă are resurse suficiente și nu simte efectele războiului și a schimbărilor de paradigmă la nivel geopolitic. Doar că e o poziție destul de slabă, iar mai devreme sau mai târziu americanii vor trebui să privească în față efectelor propriilor prostii. Doar că, pe moment, încă mai au spațiu de manevră întrucât  se hrănesc din stârvul în descompunere al redutei europeae pe care o prăbușesc în mod conștient. Înțelegeți cred că, în scurt timp, euro va deveni o formă fără fond, prăbușindu-se ca orice altă construcție artificială. Iar abia atunci SUA va fi expusă direct suflului problemelor pe care și le-a creat singură.

4 comentarii:

  1. Sanctiuni, sua, ue, acea ue care ia tzeapa-totul face parte din greitrezat. Politicile implementate au nuante zonale, in ansamblu se ajunge la aceleasi rezultate.
    Hai s-o luam invers, din 2030 pana in prezent-ce-ar trebui facut, ce s-a facut si ce inca nu s-a facut pentru a ajunge la acele "goal"-uri? Daca priviti in ordine inversa cronologica, nimic nu e absurd, nu tine de coruptie (mare umbrela si mare perdea de fum-o psihologizare care sustine ca natura omului e corupta, prin urmare neexistand planuri conspirationiste si care culmea, sunt deja pe fata), ci de plan. Ma abtin sa scriu fraze de o pagina ca marele sociolog Pierre Bourdieu, dar cu greu imi iese; mi-a placut stanga franceza, nu si excesele.
    Dan observa foarte bine ca uie e perdatanta ca de obicei, sooa scapand iarasi ca de obicei pe spinarea incovoiata a altora. Ce pierderi au fost in primele WW in ieuropa, si cate pierderi au avut americanii? Daca au mii de morti prin Irak deja e doliu national. Tarile europene si-au revenit cu greu, unul din obiectivele razboaielor fiind redresare postbelica prin imprumuturi, adica sclavagism contemporan. In viitorul apropiat va fi oarecum similar, doar ca muult mai rau.
    In 2024 se vor petrece chestii cam ca in primele 2 razboaie, la alt nivel si in alte forme; consecintele vor fi similare. Sferele de influenta le cunosc jupanii, in rest speculatii mai mult sau mai apropiate de adevar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi sunt 99,9 % de acord cu analiza D-voastra care exprima niste realitati clare care nu se pot contesta, dar asta pina la tema precum ca dobanzile negative au avut un impact negativ asupra politicii economice ale SUA si ale UE!
    Ba din contra as spune eu, pentru ca acele credite nu sedau din stocurile de moneda ale bancilor centrale, ci se dau "asa din pix", adica ti s-a dat un nimic cu rol de umbrela, bazata pe sigurantaca tu veiplati bani din salarul tau, bani acoperiti cu valoarea muncii tale, pe cand ei, doar ti-au deschis un cont in care tu sa le platesti lorbani adevarati pentru facuti de tine, inschimbul tiparirii la Banca Centrala, a unor hartii fara nicio alta valoare decat credinta ta ca ai imprumutat bani adevarati, si nu hartie igienica tiparitacu culoarea verde, pentru ca el creditorul sa faca acesti bani din munca lui. sub forma de hartie igienica tiparita cu verde, ca el
    sa ceeze dolari adevarati cu acoperirea valorica data de munca lui..
    Acesta "schema" in care nu dai nimic. dar primesti bani adevarati, in schimbul unor hartii scoase la tiparnita Bancii Centrale, si asta nu poate duce nicio banca la faliment, chiardaca primeste 99 de dolari in schimbul hartiei de 100 de dolari fara acoperire valorica, si asta nu poate duce la nicio destabilizare finaciara despre care Dvs. vorbiti, cu atat mai mult cu cat cei mai mari creditori sunt statele marioneta, care prin ministrii de pseudo-finante, gen Catzu (Katz) care iau imprumuturi de 50 de miliarde da racati, pe care poporul roman trebuie sa-i inapoieze cu bani adevarati incarcati cu valoarea muncii intregului popor PLUS dobanzile uriase platite pentru imprumutul de racat fara valoare. (scuze pentru limbaj, dar asta este realitatea)
    Prin urmare nu aceasta este cauza crizei finaciare la "fabrica de finante" = tipografia de bani, ci faptul ca s-a distrus total clasa mijlocie a micilor intreprinzatori, si asta a dus la scaderea cererii de hartie igienica tiparita cu verde si implicit a scazut si productiea de valori materiale, ceea ce s-a rezolvat prin importuri uriase de la "Fabrica Lumii" numita China, si vinderea cu profit a acestor marfuri pe piata locala cu banii din salariile functionarimii de stat, si a angajatilor din concernul militar industrial + Big Farma si alte monopoluri detinute de Mafia Financiara Suprastatala.
    Cu alte cuvinte, de vina pentru tot raul la care va referiti, sunt aceia care au distrus capitalismul, pentru a face loc neo-comunismului globalist de tip hiterist, (vezi vaccinarea obligatorie cu seruri experimentale ca la Ausschwitz, si mai ales inlocuirea democratiei cu dictatura fascista, dar si implicarea Europei in sustinerea Fascismului Ucrainean, care trebuia sa fie modelul de urmat ptr toate tarile europene, care si ele trebuiau sa fie fasciste, pentru ca neo-comunismul si confiscarea tuturor bunurior pentru a fi fericiti prin a nu avea nimic, nu se poate impune altfel decat printr-o mega tiranie fascist-hitlerista.care este in plina desfasurare in tot UE.

    RăspundețiȘtergere
  3. Raportul de monitorizare creat de Marius Cazan, Adina Marincea si Roxana Popa mi se pare foarte periculos. Pentru mine e o noutate. https://www.inshr-ew.ro/wp-content/uploads/2020/05/Raport-monitorizare-20-IULIE-2023.pdf
    Ma intreb daca blogul inPolitics (citat) e doar o cursa intinsa de acesti securisti nestiutorilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din ce in ce mai mult, Romania se transforma pe zi ce trece int-o groapa de gunoi!
      https://r3media.ro/ministerul-educatiei-se-da-peste-cap-si-introduce-derogari-de-la-legea-invatamantului-pentru-ca-sa-poata-introduce-mai-devreme-materia-istoria-evreilor-in-scoli/


      Presul asta de sters pe picioare, pupincuristul si gunoiul asta uman, este noul "salvator" al Romaniei:
      https://www.napocanews.ro/2023/08/ambasada-israelului-in-romania-reanalizam-atitudinea-noastra-fata-de-partidul-aur-si-a-liderului-george-simion-combaterea-antisemitismului-si-un-dialog-constructiv.html

      https://www.napocanews.ro/2023/08/george-simion-s-a-intalnit-la-parlament-cu-ambasadorul-israelului-reuven-azar-liderul-partidului-aur-a-recunoscut-responsabilitatea-romaniei-pentru-holocaustul-evreilor-romani.html

      https://www.napocanews.ro/2023/08/presa-isreliana-george-simion-a-recunoscut-public-rolul-romaniei-in-holocaust-si-s-a-angajat-sa-lupte-impotriva-antisemitismului.html

      https://www.napocanews.ro/2023/08/mihai-tirnoveanu-analiza-la-rece-aur-israel.html

      Mergeti la vot si votati AUR!
      Sigur vă va "salva" de PSD, PNL, UDMR, USR si va "reconstrui" Romania!


      Si cand te gandesti ca totul a inceput cu
      https://www.cotidianul.ro/legea-2172015-a-lui-crin-antonescu-o-lege-impotriva-culturii-romane/

      Si a continuat cu
      https://www.hotnews.ro/stiri-politic-20783553-legea-defaimarii-lui-dragnea-trecut-comisiile-din-camera-deputatilor-merge-plen-amenzile-initiale-fost-marite-dupa-octombrie-dragnea-promitea-faca-simbolice.htm

      https://www.dcnews.ro/liviu-dragnea-primul-roman-care-prime-te-aceasta-distinc-ie-foto_495757.html

      https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/filiera-israeliana-din-politica-romaneasca-671293



      De nenumarate ori mi-am expus parerea despre romani si Romania pe acest blog si ultima astfel de expunere o puteti gasi in linkul de mai jos si se poate reduce la doua fraze:
      1. "Romania este asa cum este NU pentru ca a fost la "confluenta marilor imperii", din cauza masonilor, a strainilor, a americanilor sau a extraterestrilor, ci pentru ca ESTE LOCUITA DE ROMANI, iar ROMANII SUNT FOARTE PROSTI DE LA NATURA. DE GENERATII!"
      2. "De milenii, romanii sunt un popor de sclavi/iobagi/serbi care s-au furat unii pe altii si care si-au dat in cap unii altora pentru dreptul de a se baga sluga la stapan si implicit pentru a avea "dreptul legal" de A FURA!"

      https://trenduri.blogspot.com/2023/08/dilemele-si-certitudinile-crevediei.html?showComment=1693239218720#c8435102413486842785

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)