duminică, 6 august 2023

"Coeziunea socială" din SUA


Un influencer, Kai Cenat, a anunţat că urmează să ofere console PlayStation și alte cadouri celor care vor veni în Union Sqare(New York). Cu aproximativ o oră înaintea întâlnirii programate, oamenii au început să se înghesuie în piaţă, iar poliţia - disperată ca nu cumva să înceapă o manifestaţie - a declanşat o alertă de gradul 4. Un tembelism care, în final, s-a lăsat cu evenimente precum cel pe care l-am prezentat pe contul meu de Telegram.

Evenimentul respectiv ne sugerează cel puţin două chestiuni. În primul rând gradul de îndobitocire din societatea americană. Cum să te înghesui precum vita pentru nişte rahaturi? De asemenea, mai este de remarcat cerbicia poliţiei pentru răspândirea mulţimii. Sunt două fenomene asupra cărora merită să ne aplecăm, motiv pentru care le voi lua pe rând.

Deci, ce anume te poate determina să te înghesui ca boul într-o mulţime pentru nişte premii de rahat? La urma urmei marele premiu era o consolă PlayStation. Din câte ştiu eu, fără să mă pricep, o consolă de acest tip costă în jur de 600$. Totuși, cât de sărac trebuie să fii pentru a te înghesui pentru niște amărâți de 600$? Vorbim despre SUA, nu despre România. De fapt tocmai aici este cheia: vorbim despre SUA, țara tuturor posibilităților, în care marketingul agresiv despre bunăstare maschează sărăcia generalizată. Oamenii încă au impresia că SUA e ceva minunat, în condițiile în care acolo viața e de coșmar. Știu că vor sărit diverși idioți pe mine, dar vă spun cât se poate de clar: la ora actuală viața în România este infinit mai bună decât cea din SUA. Nu vă mai luați după iluzii. În SUA e jale! Doar uitați-vă la imagini și înțelegeți. Dacă în România aș anunța că dau console gratis, nu cred că s-ar strânge mai mult de 10-20 de puști.

Și uite-așa ajungem la cea de-a doua problemă: teama maladivă de manifestații - altele decât cele programate. Dacă la manifestările de tip BLM violența este acceptată ideologic, orice alt tip de manifestație spontană este tratată imediat de către forța polițienească la modul violent. Așa s-a întâmplat și la evenimentele descrise. Constatând că numărul participanților crește, polițaii au ridicat nivelul de alertă, ajungându-se în final la bătălia pe care am văzut-o. Fără doar și poate e o nebunie, dar dacă veți studia cu atenție psihologia polițiștilor americani, veți constata că este similară celei a milițienilor de pe vremea comunismului. Fix aceeași manifestare supradimensionată, fix același comportament violent absolut nejustificat. Cu deosebirea că ălora nu le e frică de nimic. Menționez pentru cei care nu știu: violențele au început DUPĂ intervenția brutală a poliției!

În final vă voi spune că influencerul a fost arestat și acuzat de „incitare la revoltă și adunare ilegală”. Totuși, realizați enormitatea? Ăla, bietul de el, a vrut să facă un eveniment sau o farsă - încă nu-mi este clar ce - și s-a ales cu dosar penal. Deh, când vine vorba de evenimente neînscrise în „registrul ideologiei”, meliția se manifestă deosebit de violent. 

Personal, tot ceea ce văd peste Ocean este o societate în prag de implozie. Fără doar și poate, problemele economice care se tot adâncesc, cresc presiunea socială, iar la un moment-dat se va ajunge la un drum fără întoarcere. Deocamdată n-au intrat armele în joc, dar mult nu mai e!

20 de comentarii:

  1. Actuala structură de putere a Occidentului, bazată pe ideologie, impune în mod categoric ca anumite tipuri de persoane să se afle în poziții de influență și anumite tipuri de persoane să fie marginalizate.Este valabil pentru toate treptele scării sociale; de la educatoare de grădiniță la profesori universitari și directori de corporații, și până la conducătorii societății însăși. Fenomenul a progresat constant în ultimele cinci decenii și a dus la o problemă structurală majoră pentru Occident. Problema este degradarea evidentă și masivă și alocarea greșită a capitalului uman.

    Capitalul uman poate fi descris ca fiind calitatea forței de muncă a unei companii sau a unei națiuni sau, mai precis, cât de competent este fondul de angajați – cât de bine sunt pregătiți, cât de repede pot fi pregătiți, cum sunt educați în general și cum iau decizii. Pentru a înțelege ce înseamnă cu adevărat competența, să o definim mai bine.

    Competența poate fi descrisă ca fiind specifică sau generală. Distincția este extrem de importantă și trebuie să fie înțeleasă de oricine încearcă să gestioneze capitalul uman la scară mică sau mare.

    Competența specifică este capacitatea de a face un anumit tip de muncă. Poate fi vorba de tâmplărie, codificare, chimie, medicină, pilotarea unui avion de linie și așa mai departe. Unele dintre aceste tipuri de locuri de muncă pot necesita multă competență, pregătire și inteligență, dar ceea ce au în comun reprezintă faptul că domeniul lor de aplicare este limitat și clar definit. Ele există în cadrul unor granițe clare, separate de complexitatea și neclaritatea lumii în general. Fiecare tip de muncă necesită anumite abilități înnăscute la persoana respectivă, precum și grade diferite de pregătire. Oamenii, desigur, diferă foarte mult în ceea ce privește nivelul lor de competență specifică în cadrul fiecărui domeniu.

    Competența generală sau de nivel înalt este capacitatea de a face o muncă care depășește limitele clar definite. Subiectul acestor tipuri de muncă există într-un ”univers variabil” complex și poate fi extrem de vag și confuz. Ele necesită capacitatea de a fi adaptabil și de a putea transfera competențe între diferite tipuri de muncă. Acest lucru se aplică, de asemenea, în cazul în care expertiza într-un domeniu este aplicată într-un domeniu complet diferit – cum ar fi aplicarea psihologiei la economie sau a astrofizicii la știința climei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum rămâne cu Rusia? În primul rând, există semne clare că rușii și-au dat seama ce se întâmplă în Occident și învață din asta. Recent, ei au părăsit ”Procesul de la Bologna”, un sistem european de standardizare a educației. Sistemul Bologna are scopul expres de a dilua educația în statele membre, de a implementa certificări în loc de diplome reale și de a umple societățile europene cu ”experți” prost educați și, în general, incompetenți, care urmează consensul, indiferent de situație. Rușii au văzut acest sistem ca pe o amenințare pentru țara lor, ceea ce și este, și au revenit, cel puțin parțial, la sistemul sovietic mai vechi și mai dur.

    În al doilea rând, rușii par să efectueze epurări ale celor incompetenți și corupți din cadrul structurilor de stat, inclusiv din cadrul armatei. Meritocrația pare să fie pe ordinea de zi. Cel mai probabil, rușii văd aceste eforturi ca fiind esențiale pentru continuarea statului și a națiunii lor – și ar avea dreptate.

    Situația din China este cam la fel și există indicii că restul lumii non-occidentale vine puternic din urmă. Amintiți-vă că unul dintre rezultatele recentului summit Rusia-Africa a fost un efort educațional organizat de Rusia în Africa. Mă îndoiesc că studiile despre egalitatea de gen vor face parte din programul de învățământ.

    Actuala ciocnire dintre Occident și Rusia – și din ce în ce mai mult dintre Occident și restul lumii – devine o ciocnire între cei incompetenți și iraționali și cei competenți și raționali. Rezultatul este evident – dar ce se întâmplă atunci când o persoană irațională care este pusă la colț are acces la arme nucleare? Putem presupune.

    Punându-și societățile pe o bază ideologică, elita occidentală s-a pus singură la colț. Nu poate concura; nu-și poate dezvolta economiile sau societățile; și nu poate da înapoi. Rezolvarea problemelor Occidentului va necesita o renaștere economică, în care o economie reală va înlocui actuala falsă economie de servicii financiarizată. Prin urmare, nu se va face atâta timp cât actuala clasă conducătoare occidentală se află la putere. Societățile occidentale nu vor supraviețui unei renașteri economice în actuala lor configurație ideologică. Prin urmare, conflictul este singura opțiune rămasă pentru clasa conducătoare în ideea de a se menține la putere.Asta se intapla acum in occident.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @donisroi: Ar fi frumos și corect să indicați sursa din care ați citat copios: https://opozitia.net/2023/08/05/de-ce-este-occidentul-atat-de-slab-si-rusia-atat-de-puternica/

      Ștergere
    2. https://panorama.ro/sef-bun-sef-cosmar-generatii-angajati-lideri/

      Ștergere
    3. Da aveti dreptate asa este dar ceea ce am postat mai sus este o completare .Multumesc ptr. sfat !

      Ștergere
    4. Felicitări , aveți dreptate Rusia este la un nivel de educație și civilizație foarte ridicat ! Bravo ❤️❤️❤️

      Ștergere
  3. Multumim pt informatii te urmarim cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. "Cum să te înghesui precum vita pentru nişte rahaturi?" de maxim 600 de parai.

    Simplu. Oricare din specimenele alea îți dau în cap și pentru 100$. Din păcate, asta e lumea în care trăim. Uită-te ce se întâmplă de "blecfraidei" - și nu numai în hamerica. Sau cum unii s-au lăsat înțepați cu niște zemuri dubioase pentru doi mici și o bere!
    Altfel foarte bun articolul. O zi faină! 😊

    RăspundețiȘtergere
  5. ma uit la No Time to Die din 2021 (James Bond)...ideea e simpla: o baza de date a ADN-urilor, pe categorii si un virus maleabil, targetabil cu link la baza de date.

    predictive programming? ah, nu...conspiratie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anunțați o promoție la cratițe la Obor , să vedeți ce-i mai imităm pe stăpânii noștri…

    RăspundețiȘtergere
  7. "Oamenii încă au impresia că SUA e ceva minunat, în condițiile în care acolo viața e de coșmar. Știu că vor sărit diverși idioți pe mine, dar vă spun cât se poate de clar: la ora actuală viața în România este infinit mai bună decât cea din SUA. Nu vă mai luați după iluzii. În SUA e jale!"

    Vorbesti ca sa te afli in treaba sau ce?

    Adevarul este foarte simplu de inteles si anume:
    1. marea majoritate a oamenilor, daca nu se specializeaza in meserii moderne, cerute pe piata in prezent si in viitor, vor avea "destinul calului", adica vor fi inlocuiti de autoturisme, tractoare, semanatori, combine si de alte masinarii si automatizari

    2. marea majoritate a oamenilor, fara educatie financiara si antreprenoriala se vor zbate in saracie, adica asa cum este descris si aici:
    https://trenduri.blogspot.com/2023/07/banii-de-ce-nu-i-ai.html


    Prosperitatea este in prezent si va fi in viitor a astora:
    https://panorama.ro/vanatoare-talente-angajati-ideali-romania-lume/

    Restul, se vor uita cu jind si vor exclama cu ura:
    - "prin munca cinstita nu poti avea asa ceva"
    - "asta sigur a furat"
    ...

    Toate aceste situatii SE INTAMPLA LA NIVEL GLOBAL, nu local!
    Colo-n vale-n poienita, nu mai sta priponit calul lui Ghiorghita, ca a fost dus de mult la abator!


    Apropo, am ramas uimit de cata ura dau dovada toti idiotii si ratatii la adresa IT-stilor, PFA-urilor si IMM-urilor, adica exact a celor pe care dobitocul de Ciolacu vrea sa ii distruga acum, fara ca neuronul din dotare sa aibe vreo zvacnire si sa-i sopteasca un singur lucru: aceste categorii sociale SUNT PRIMELE CARE SE CARA ULTRARAPID DIN ROMANIA, iar Romania nu poate concura in facilitati cu alte tari nici macar acum, inainte de marirea tazelor si de taierea scutirilor!

    https://nomoretax.eu/tax-bulgaria-soft-developers/
    https://nomoretax.eu/the-advantages-of-doing-business-in-bulgaria-low-taxes-low-costs-and-high-potential/

    https://nomoretax.eu/3-tax-in-portugal/
    https://nomoretax.eu/portugal-fiscal-hope-in-very-uncertain-days/

    ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Apropo, am ramas uimit de cata ura dau dovada toti idiotii si ratatii la adresa IT-stilor"
      Taman invers! IT-istii, desi nu toti, urasc de moarte restul lumii, ei considerandu-se "genii neintelese"!
      Delirul paranoic de grandomanie e specific acestei tagme care cred ca inventeaza roata patrata tastand frenetic un keyboard. Doar niste tampiti ordinari denigreaza, ca tine, restul categoriilor. Iti lipseste medicatia si nici nu realizezi ca-ti trebuie.
      In variante cu mult mai blande, electronistii nu dau un scuipat pe electricieni, considerandu-i suboameni ca deh, electricianu invarte 2 sarme cu patentul, ce se da rotund?

      Imi amintesc unul din filmele Aliens. Creatura aia iesita din regina, cu ADN corcit cu cel de la Ripley, cum s-a nascut i-a rupt capu lu ma-sa cu o bleanda. Asa patesc IT-isti care lauda eiaiu. Au dezvoltat ceva care le va lua propriile lor job-uri de genii unicat.

      Ștergere
    2. ca sa vezi si sa nu crezi:
      https://economedia.ro/sondaj-bestjobs-din-cauza-ingrijarilor-financiare-candidatii-cauta-joburi-care-ofera-siguranta-pe-termen-lung-sau-se-indreapta-spre-domenii-in-plina-dezvoltare-it-securitate-cibernetica-sau-energi.html

      Ștergere
  8. https://opozitia.net/2023/08/05/de-ce-este-occidentul-atat-de-slab-si-rusia-atat-de-puternica/

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru unul din anonimi: " [...] 1. marea majoritate a oamenilor, daca nu se specializeaza in meserii moderne, cerute pe piata [...]" - nu toti oamenii (sau majoritatea lor) pot lucra in IT. Daca trebuie sa lucrezi doar "in meserii moderne" sau IT ca sa traiesti decent atunci acea societate are o problema... Problemele din IT sunt complicate, s-a mai discutat pe aici, in ziua de azi exista o groaza de aplicatii, dar calitatea lor este din ce in ce mai proasta. Marea majoritate a celor care fac soft sunt platiti bine, dar "produsele" muncii lor este absolut indoielnica. Lucrez in domeniu si dupa parerea mea buba se va sparge si multi dintre ei vor parasi acest domeniu "al meseriilor moderne"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim 7 august 2023 la 08:26

      In primul rand, care parte din "la adresa IT-stilor, PFA-urilor si IMM-urilor" nu ai inteles-o mai exact?
      De cand si pana cand un PFA sau un IMM trebuie sa desfasoare activitati doar pe coduri CAEN bazate pe IT?
      Mai mult decat atat, esti sigur ca ai citi si inteles articolul postat la adresa "PFA-urile" bulgaresti? Ca este despre "PFA-urile" din Bulgaria, NU doar despre dezvoltatorii de software!
      https://nomoretax.eu/tax-bulgaria-soft-developers/


      In al doilea rand, in articolul Panorama care prezinta studiul Manpower sunt meserii/specializari ca: finante, analiza de date (asta e chartered accounting NU data anlayst, business intelligence sau big data care intra automat la SQL si/sau Python), operatiuni (managementul operatiunilor de tot felul), CRM, management, comunicare/relatii cu clientii (adica tot ce intra la copywriting, PR-relatii publice, content creation/marketing creation, branding/comunicare vizuala, etc.), vanzari, managementul proiectelor, marketing (inclusiv digital/social media marketing), etc. Mai citeste-l inca o data:
      https://panorama.ro/vanatoare-talente-angajati-ideali-romania-lume/

      Dar sa dam si un mic exemplu de cat de vast poate fi doar un mic domeniu de meserie moderna:
      https://www.hubspot.com/hubfs/2023%20State%20of%20Marketing%20Report.pdf


      "Marea majoritate a celor care fac soft sunt platiti bine"
      IT-ul NU este format doar din programatori. Este un domeniu MULT MAI LARG si aproape toti angajatii sunt platiti bine.
      CATEVA dintre specializarile DE BAZA le gasesti explicate in pdf-ul de mai jos. Pe langa acestea MAI SUNT MULTE altele.
      https://www.netdevgroup.com/support/documentation/ndg_salary_guide_ebook.pdf


      "Lucrez in domeniu"
      Probabil lucrezi la o firmulita de apartament cu 2-3 angajati unde frecati Wordpress-ul ala obosit cu pluginuri si teme gratuite sau ieftine de pe Theme Forrest. Ai o lipsa de experienta evidenta in a lucra in/cu firme mai mari si a intelege felul in care acestea sunt organizate pe diverse departamente si cum funtioneaza. S-ar putea sa ai un soc cand ai sa afli ca de ex. managementul, finantele, marketingul si vanzarile sunt mai importante decat IT-ul si ca astea fac firma sa funcioneze si mai ales SA PRODUCA BANI, nu Gigel code monkey-ul de la IT a carui munca poate fi externalizata usor sau inlocuita cu diverse servicii (cloud).


      "dar "produsele" muncii lor este absolut indoielnica"
      Lasa Wordpress-ul. A fost si a ramas doar o mizerie.


      "dupa parerea mea buba se va sparge si multi dintre ei vor parasi acest domeniu "al meseriilor moderne""
      Cunosti povestea cu drobul de sare sau te astepti la un nou "dot com bubble" sau la o noua "apocalipsa" y2k?
      Bulele pe care le vad eu acum sunt AI-ul si "cloud-ul" care sunt cum sunt din cauza analfabetilor tehnologic care le ridica in slavi si care platesc niste preturi piperate pentru niste servicii mult supraevaluate de care in majoritatea cazurilor nu au nevoie.
      In afara de treaba asta, absolut nimeni nu te opreste sa renunti la IT sau de alte specializari moderne si sa te apuci de o meserie clasica: e nevoie de zidari, sudori, soferi de tir, etc. Unii dintre ei, daca sunt seriosi si buni, sunt platiti mai bine decat programatorii si daca stiu sa-si administreze si investeasca bine banii si au spirit antreprenorial sunt si mai prosperi.
      Ba chiar te poti muta la tara si apuca de agricultura se subzistenta!
      https://emigrantiingradina.wordpress.com/
      https://www.youtube.com/channel/UClHn3-fCtmBktGraqTZ0acg

      https://mutatlatara.ro/
      https://www.youtube.com/@andyhertz1607

      ...

      Ștergere
  10. Totul a început cu American Dream, care pe bună dreptate, așa cum îl spune această fascinantă formulă, a fost și este pentru cei mai mulți, pentru marea majoritate, a dream, un vis doar. Suntem într-un exces de putere soft, moale, dar să mergem însă mai departe cu săpăturile arheologice,

    M O D E R N I Z A R E
    Adevărata „putere moale” se află în această dezvoltare civilizațională care, pe de o parte, a descoperit că umbrele pot fi separate de corpuri și, pe de altă parte, că alchimia manipulării umbrelor ar putea conferi putere asupra altor oameni.
    Această alchimie poate manipula percepțiile, comportamentele, credințele, distruge certitudinile, distruge bunul simț, poate face să confundăm adevărul cu aparențele, îi poate face pe oameni să devină străini pentru ei înșiși, îi poate aliena complet și-i face să se bucure de propria distrugere. Să devină inconștienți de autodistrugere.

    Această alchimie poate duce oamenii la nebunie, inclusiv nebunia distructivă, la sinucidere. Această putere soft este produsă de științele umane, care au fost deturnate de la idealul lor de progres, ca și tehnologiile necinstite pentru a înrobi omul în loc de a-i servi. Acest imaginar este închis în retorica lui, în logica sa pur lingvistică, în singuranța sa, în estetica lui plăcută dar vai, cât de mincinoasă. Această retorică înlocuiește articulațiile reale ale fenomenelor, legăturile dintre cauze și efecte. Această retorică neagă gravitația, finitudinea, fractalul și determinările materiale. Într-un cuvânt, realul cu necesitatea și legile sale.

    Astfel se constituie o altă lume. Modernitatea a înlocuit obiectivitatea lumii reale cu subiectivitatea clasei stăpânilor, a celor puternici, a cleptocraților, cu subiectivitatea deliranta a hiperclasei, a bancherilor, a traficanților de arme și de tot felul de droguri. Pe măsură ce timpul trece, amintirea realității se estompează, imaginația capătă din ce în ce mai multă putere, pentru că este din ce în ce mai puțin provocată, minciuna prinde rădăcini în capul omului și,

    Totul devine o mare BULĂ de săpun , o mare miciună. În această mișcare dirijată a societății, pe măsură ce mergem înainte, ardem corăbiile, cărțile, amintirile, distrugem istoria și facem imposibilă întoarcerea la adevăr. Lumea devine răstălmăcită, făcută abstractă și subiectivă. Ajungem a ne îndoi de tot, de noi înșine, de bine, de rău, de adevărat, de fals, de util, de inutil, de filiație, etc.. Este deriva care te face să-ți pierzi busola iar cei care ne conduc, să câștige lupta, să poată scrie pe tabla negră a persoanei (cu ajutorul chat gpt și alte drăcii din astea) ceea ce ar trebui să știi și mai ales să fii, fără să te mai poți opune.

    RăspundețiȘtergere
  11. Deoarece siguranța cu care afirmați că în România nu se va întâmpla așa ceva, vă fac o propunere;dacă am dreptate, voi suporta eu TOATE costurile;dacă sunteți de acord, vă voi lăsa adresa de email și numărul de telefon unde vom stabili detaliile înțelegerii, înțelegere care va fi parafată prin contract;condițiile mele sunt următoarele, condiții din care veți înțelege că am CONVINGEREA că vă înșelați profund:

    1.cadoul oferit să constea din 10 biciclete, fiecare bucată în sine să coste maxim 400 de dolari, echivalentul în lei.

    2.campania să fie anunțată prin intermediul unui propagandist sau propagandistă ultra cunoscut/ă precum șely, zoso, arhiblog etcetera.

    3. campania să fie anunțată și promovată cu minim 10 zile înainte de producerea ei

    4.Locul de desfășurare a campaniei să aibe loc într unul din orașele ,,bogate"ale țării precum:Brașov, Iași, Timișoara, Sibiu, Cluj Napoca, București, Constanța...

    P.s.
    De ce credeți că românii (încă) pleacă definitiv cu zecile de mii?Cică anul trecut 50.000 au părăsit definitiv țara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din inertia trecutului. Din ce se vede la orizont in cel mult doi ani vor veni inapoi si nu numai cei plecati recent ci foarte multi si din cei plecati de decenii

      Ștergere
  12. In Romania lumea se bate pe tigai de 50 de lei moca, se omoara intre ei, s-a intamplat la Iulius Mall si in alte locuri. Autorul sufera de autism.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)