miercuri, 16 august 2023

Pe șleau despre ceea ce urmează la nivel mondial


Recent, Lucian Sârbu a postat pe Facebook o chestie interesantă legată de modul în care poți înlocui un grafician cu algoritmii AI disponibili gratuit și cu câteva programe. E o chestie care ar trebui să le dea de gândit tuturor celor care lucrează în domeniile respective deoarece, din ce în ce mai mult, treaba se îngustează teribil. 

În ultima perioadă am făcut un experiment încercând să înlocuiesc întreg marketingul cu AI. N-o să vă descriu tot fluxul, dar ceea ce vă pot spune este că am reușit să înlocuiesc un întreg departament de marketing cu algoritmi AI. Rezultatul nu a fost unul excepțional, ci - ca să fiu sincer - spre mediu. Poate vi se pare slăbuț, dar vă întreb sincer: câte firme își pot permite un departament de marketing chiar și mediocru? Ca startup, probabil te apuci să cumperi servicii ieftine, să faci branding de unul singur, sau să încerci un self-made design. Nu trebuie să spun că, în 99% din cazuri rezultatul este unul dezastruos, iar lipsa de coerență se vede de la o poștă. În cazul experimentului pe care l-am făcut, aceste probleme pur și simplu nu există. Rezultatul e unul corespunzător și poți merge cu capul sus. Într-adevăr, n-o să muți munții din loc, dar să fim serioși, pentru asemenea rezultate trebuie să bagi bani adevărați pe care, ca startup, mai mult ca sigur că nu-i ai. Și a te întâlni cu Carolyn Davidson pe 35 de dolari e de-a dreptul exclus în ziua de azi. De altfel, pot spune cu mâna pe inimă că ai mai degrabă norocul să dai peste versiunea AI a lui Carolyn Davidson  decât să găsești în lumea de azi așa ceva. 

N-am făcut introducerea pentru a vă vinde un serviciu, cu toate că la un moment dat v-ați putea trezi că sunt în spatele unui serviciu de acest tip pe care-l achiziționați. Am făcut-o cu alt motiv: acela de a vă atrage atenția asupra faptului că domeniul AI este deja unul matur, iar ceea ce veți vedea în perioada imediat următoare vă va bulversa. Probabil politicienii vor încerca să limiteze dezvoltarea, dar vă spun o chestiune cât se poate de simplă: nimeni nu se mai poate opune!

Dacă vă spun că în 2-3 ani veți vedea specialiștii în imagistică având un rol strict consultativ, un fel de a cincea roată la căruță, îmi veți spune că aberez! Dar nu aberez, chiar așa se va întâmpla. Cei care se specializează în domeniul juridic este foarte probabil să rămână pe drumuri. E adevărat, nu va fi înlocuit totul de algoritmi, dar sunt hălci întregi care vor dispărea. Zona de consultanță juridică va fi înlocuită într-o proporție de peste 80% de algoritmi. Primele faze procesuale se vor desfășura strict electronic, cu judecători electronici și cu avocați de aceeași factură. Un avocat electronic va trata infinit mai bine un proces tipic decât o face un avocat uman care se ocupă în același timp de zeci de procese. Iar de făcut o va face la prețuri insignifiante. Cam când vom vedea aceste elemente? Probabil în maxim 5 ani. Vi se pare SF?

De fapt, ceea ce vom vedea va fi o concediere pe bandă în toate domeniile de activitate. Eroii de Excel&PowerPoint care umplu multinaționalele vor îngroșa rândul șomerilor. Și nu doar ei, ci toți funcționarii care-și bazează activitatea pe aplicarea câtorva norme, proceduri sau legi. E natural să se întâmple așa din două motive:

  • AI-ul odată învățat aplică întocmai și fără excepții reglementarea, iar de lucrat poate lucra non stop fără indemnizație suplimentară;
  • rezultatele AI-ului au trasabilitate, pot fi evaluate în timp real și, cel mai important, de la o iterație la alta câștigă în productivitate. 
Să vă explic. Poate ați auzit de recordurile chinezilor în domeniul construcțiilor. A face un bloc de zece etaje în 24 de ore nu mai e o noutate pentru mulți. Au fost făcute nenumărate demonstrații, iar construcțiile finale nu doar că arată bine, dar sunt și sigure din punct de vedere structural. Care-s secretele? În primul rând prefabricatele. Mai țineți minte cum se construiau blocurile pe vremea lui nea Nicu? Ei bine, acum chinezii au dus tehnologia mult mai sus, fiind capabili să îmbine clădirile precum într-un joc de copii în care camerele sosesc preconstruite. În zona finisajelor s-au introdus masiv roboții. Există roboți zugravi, la fel cum există roboți faianțari. De la o iterație la alta, roboții sunt mai performanți și înlocuiesc munca a zeci sau sute de oameni. Nu mai vorbesc că și în zona prefabricatelor se lucrează robotizat, astfel încât nu există abateri. Dacă o cameră trebuie să aibă peretele de 6.73 m lungime, 5.21 m lățime și 3.03 m înălțime, atunci să fiți siguri că toate camerele respective vor avea fix aceste dimensiuni. În acest fel, se lucrează cu dimensiuni standard, iar rezultatul final este calitativ identic peste tot! Desigur, asta nu înseamnă eliminarea totală a oamenilor, dar o mare parte a angajaților devin inutili. 

Până de curând tehnologia amenința înlocuirea joburilor simple. Ne gândeam că vor dispărea femeile de serviciu, „întorcătorii de hamburgeri” s.a.m.d. Tehnologiile gen UIPath au reușit să înlocuiască idioții „entry-level” din zona birocratică. Acum, actualul AI înlocuiește joburile funcționarilor de birou care desfășoară activități complexe. Dacă acele activități au un oarecare grad de repetitivitate, atunci un algoritm le poate înlocui fără probleme. 

„OK și nouă ce ne va mai rămâne de făcut?” - veți întreba fără speranță. Sincer să fiu, mare lucru nu. Unii scot din gâtul palmei chestiuni care cică s-ar adapta „noii lumi” gen „prompting engineer”, un fel de expert SEO al secolului XXI. Nu va fi așa. 

Penuria de locuri de muncă va afecta absolut toate domeniile, cele cu specializare mare de azi - gen medicina - fiind cele mai pretabile înlocuirii. În câțiva ani operațiile normale vor fi efectuate de chirurgi electronici, nu umani. Probabil va exista o elită medicală, dar aceasta va avea domeniul extrem de comprimat și, de cele mai multe ori, jobul lor va fi unul de asistare a mașinii. Adică, în cazul în care ceva funcționează aiurea, aceștia vor avea „puterea” de „a scoate firul din priză”. 

Poate că totul sună sumbru și cam „pe repede înainte”. Nu e așa! Domeniul a ajuns la momentul la care progresele au forță exponențială. S-a ajuns la curba aceea care se apropie de verticală, astfel încât pentru nenumărați oameni dușmanul identificabil va fi un algoritm din cloud. Locurile de muncă pentru oameni vor dispărea brusc deoarece nu vor mai avea justificare economică. Și-atunci ce se va întâmpla cu noi?

Eu văd două variante. Cu siguranță, pentru a nu avea probleme sociale, statele vor inventa un venit universal care să-ți permită să nu mori de foame. E OK? Fără dar și poate NU. Probabil dacă-ți surâde ideea de a sta să râgâi toată ziua o bere la pet și să consumi produse „optimizate” inclusiv din punct de vedere climatic, s-ar putea să-ți convină. Dacă însă nu vrei să îngroși rândul masei inepte va trebui să te adaptezi. Pe de o parte poți căuta să te specializezi în domeniile fundamentale care stau în spatele tehnologiei. Fără doar și poate acolo va mai fi cerere de oameni, dar chiar și-așa va fi foarte limitată din punct de vedere geografic și al cunoștințelor. Visul jobului de peste stradă nu va mai exista, dar asta e oricum o tendință care se manifestă de mult timp. 

Va exista însă o clasă care va scăpa de teroare, cel puțin în prima fază. Este vorba de va fi cea antreprenorială care, de altfel, este și ajutată teribil de noile gadgeturi algoritmice. Se va întâmpla așa în cazul în care nu ne vom transforma într-un stup parametrizat unde oamenii vor fi „ocrotiți prin lege” și în care „știința” va triumfa inclusiv în ceea ce privește reglementarea chiar și a celor mai intime aspecte ale vieții. Cred totuși că societatea nu va intra în acel nivel disptopic, dar la fel de bine cred că nici nu va scăpa de AI. AI-ul de azi e echivalentul motoarelor cu abur de la începutul revoluției industriale. Așteptați-vă așadar ca totul să se dezvolte, nu să dispară.  

Pentru noi, ca oameni, începe probabil cea mai mare provocare a istoriei. Văd tot felul de limbricei care repetă șabloanele „analiștilor” de marcă în ceea ce privește evoluția Rusiei sau a Chinei. Cică ar fi dezavantajate de scăderea populației. Prostie mai mare nici că mi-a fost dat să aud. În 3-5 ani vom vedea cum se va schimba refrenul. Statele cu cele mai mari probleme vor fi cele cu populație mare. Într-adevăr, China s-ar putea să aibă probleme, dar problemele sale vor veni de la populația mare pe care o are și nu de la faptul că această populație e în scădere. 

Uitați-vă la situația României e de azi. Vedem probleme în zona pensiilor deoarece sunt mai mulți pensionari decât lucrători. OK, ce va face o țară ca România în condițile în care 80% din populație va avea un statut similar pensionarului? Din punctul meu de vedere, pandemia COVID și strategia cu „șomajul tehnic oferit de stat” a fost o pregătire pentru ceea ce urmează. Înțelegeți? Iată de ce „conspirația” cu reducerea populației nu e tocmai o conspirație, ci o direcție strategică pusă în aplicare de „planificatorii lumii”.  Iată de ce apare brusc, ca o necesitate stringentă, „politica de vaccinare obligatorie”. Discuția pe care o vedeți la București este identică cu cea de la Washington, Londra, Paris s.a.m.d. Peste tot se poartă aceleași discuții de „protejare” prin vaccinare deoarece, cică de la toamnă trebuie să ne protejăm iar de COVID, să ne pese din nou! Și dacă, întîmplător, ne vom trezi cu o nouă pandemie n-aveți de ce să vă mirați. Și, ca să fie treaba treabă, de data aceasta s-ar putea ca acea pandemie să fie una chiar pe bune, în care rata de mortalitate să fie cu adevărat mare. Astfel încât ni se va oferi doar alternativa deznodământului: ori rapid de boală, ori științific de la vaccin. 

Nu mai fac speculații, dar trebuie să conștientizăm care-i lumea în care trăim. Prostia e mare(vezi ca etalon idioata care joacă rolul de Ministru de Externe al Germaniei), ticăloșia încă și mai mare, astfel încât orice nebunie e posibilă. De câștigat nu știu cine va câștiga, dar știu sigur că singurii care vor avea o șansă vor fi cei care vor reuși să se adapteze. 

43 de comentarii:

  1. Pana cand AI-ul nu o sa poata sa dea cu sapa in gradina mea, sau sa mearga cu vaci/capre/oi la pascut, chiar nu-mi fac nicio grija... Numai sa nu imi bage "bete in roate" onor guvernu' si sa imi ia chiar si dreptul de a-mi produce propria mancare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-o dimineață or să vină unii și or să-ți spună că toate orătăniile au gripă aviară și ți le confiscă. E suficient că să fii îngrijorat?😁

      Ștergere
    2. Exact asta se va intampla, iti va interzice sa -ti ari terenul pentru ca nu ai autorizatia necesara.. Distrugi planeta si suprafata terestra..

      Ștergere
    3. @A 14:16
      Da, dar măcar nu AI-ul va fi cel care-mi va confisca găinile... 😄

      Ștergere
    4. Ca sa fi si mai ingrijorat:), te vor anunta si de pesta porcina, ci cea ovina dupa care aduc buldozerul pentru a le impinge in groapa special sapata pentru incinerare.
      “Bete n roate”:) . ..Ce candid si delicat in exprimare esti tu Laurentiu pentru situatii in care trebuie sa fi ca o pisica infuriata.
      Evident ca va trebui sa gindim BINE, ce si cum...

      Ștergere
    5. O sa iti puna camera sa vada ce CULTIVI in curte! In America de mult nu POTI decat cu aptobare! Asa ca nu va faceti probleme!

      Ștergere
  2. Pai ,hai sa vedem cine controleaza tehnologia......!

    RăspundețiȘtergere
  3. Posibil să fi intuit corect când am afirmat că politica „zero covid” aplicată de China este de fapt un antrenament pentru o viitoare pandemie pe bune, preparată în laborator. Mă gândesc că cine o va lansa va avea și antidotul, dar în cantități limitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Atunci nu ne ramane decat sa ne vaccinam si sa murim sau sa ne sinucidem ca oricum rezistenta noastra nu mai conteaza. Asta ar trebui sa inteleg? Presa alternativa a devenit mai alarmista decat aia msm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DD nu este alarmist ci un bun informator de evenimente care se reliefeaza la orizont, nu basme, fantasmagorii.

      Ștergere
    2. Care presa alternativa ? Sunt doar cealalta fata a aceleiasi monede.

      Ștergere
  5. Eu sunt optimist : daca omul a creat I.A. tot omul o va anihila ...Imaginati-va ca cei care proiecteaza lumea noua ...nu au cui sa-si vanda produsul/serviciul...nu au obiectul muncii...puterea lor in acest caz este zero sau tinde spre zero deoarece ca sa prosperi si sa cresti /sa te inmultesti ai nevoie de om ...care sa-i vinzi ceea ce ai produs...Ceea ce va fi total diferit ....va fi controlul asupra oamenilor...Opozitia ,oricare ar fi ea va disparea total...te taie de la portie daca misti in front ...si acest lucru il vor realiza cu moneda virtuala asa zisul CBDC...Pandemia a fost modalitatea clara de a identifica totalitatea bolilor care vor fi create in viitor si cunoscand genomul uman stiu cu precizie unde sa intervina ...sau unde sa nu intervina...cu consecintele de vigoare. Orice lucru inventat de om va avea antidotul lui ...ca o inventie tot a omului !

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelent !ca de fiecare dată ne aduceți informații prețioase despre realitatea in care trăim și ce va veni.multumim Dan Diaconu.
    Ma intreb,cum

    RăspundețiȘtergere
  7. Aveti dreptate dora in proportie de 50%.
    Si argumentez de ce!
    Am lucrat si in companii mici ( gen start-up sau medii) si in companii multinationale.
    Intradevar procesul de inlocuire cu AI a diverselor job-uri repetitive e initiat, dar implementarea lui
    va mai dura ( nu cred ca in 5 ani toata lumea o sa ramana pe drumuri....). De ce va mai dura....si va fi gradual...
    Iata si motivele (pe care ma basez)
    1. Pt ca in companiile mici implementarea se poate face f.f. rapid - doar ca factorii decidenti nu prea au cunostinte si informatii
    despre ce si cum trebuie sa faca ca sa foloseasca AI-ul (si o astfej de jucaria si un specialist de acest gen - momentan COSTA DESTUL DE MULT)
    .... prin urmare nu se vor grabi cu a implementa AI si vor continua sa utilizeze tot un om.
    2. In multinationale - procesele si sistemele decizionale au devenit atat de greoaie si complexe ca sunt mai rau ca si firmele de
    stat de pe vremea lui Ceausescu. Orice mica modificare intr-un proces trebuie sa fie validata
    "de la cel cu țâța in gura pana la cel cu barba sura"...(daca intelegeti ce vreau sa zic)..
    Ne mai vorbind de faptul ca inlocuirea unui intreg flux de lucru e o chestie barosana intr-o multinationala fapt ce implica
    o gramada de oameni - ce trebuie instruiti si/sau o gramada de clienti ( sau oameni ai clientilor care si ei trebuie informati, instruiti, trebuie sa accepte modificarea,
    trebui intocmit un documet juridic de tip New Service Level Agreement...Accel document trebuie aprobat in 100 de consilii si comitete...etc.etc.etc)
    In concluzie acesta modificare de a pune un AI in locul unui proces deja existent si functionat nu prea are nimeni chef si vointa sa si-o asume pe semnatura proprie !!
    ( pt ca in general inlocuirea unui flux de lucru intr-o
    multinationala - fie el bun sau prost - functioneaza si a pune altceva in loc e posibil ca la inceput sa mai dea si rateuri e de neconceput
    - la mentalitatea multionationalelor)

    RăspundețiȘtergere
  8. ... continuare

    Nu isi va asuma nimeni ( cu exceptia CEO-ului) sa puna ceva in loc - care sa dea rateuri.... prin urmare - va mai dura o vreme...
    ( nu stiu cat dar 5 ani mi se pare putin... timp... Multinationalele stiu ce vor face peste 1-3 ani sa introduci o astfel de jucarie noua doar discutiile decizionale
    vor dura 2-3 ani... fara a mai discuta de procesul in sine de implementare)
    3. In momentul de fata nu sunt specialisti suficienti pe AI - care sa implementeze JUCARIILE ! Faptul ca dvs. ati reusit sa realizati o chestie de genul
    cu forte proprii e o exceptie... in general o firma apeleaza la "un meserias"/un specialist care stie ce face si poate "garata" un rezultat. Meserias care si el are nevoie de
    minim 6 luni de pregatire ( asta daca are o baza de plecare solida) pana la 1 poate 2 ani ca sa devina specialist de incredere cu rezultate vizibile si certificate.
    4. Managerii si factorii decizionali - nu prea inteleg ce si cum ii poate ajuta AI-ul.
    Vor fi necesare multe exemple concrete sau dezvoltarea unor mici
    robotei specializati pe diverse activitati - robotei care si ei trebuie sa fie cumparati si care costa.....
    Se va ajunge la situatia ( in multe firme) sa se lucreze tot ca si pana acum ( cu oameni) nu ca nu ar fi mai eficient sa iti cumperi un robotel AI ci pentru
    ca nu iti permiti investitia - si preferi sa platesti mai mult si pe durata de timp mai lunga decat sa plateti acum
    ( sau sa iti faci rost de un credit de invetitii de la banca....)
    pt simplul motiv ca nu mai ai bani pt investitii sau nu iti permiti "luxul".
    5. In ceea ce priveste oamenii care vor ramane fara joburi - Da vor fi si o gramada de oameni care vor ramane fara joburi
    dar domeniul AI va dezvolta si creea o gramada de alte noi joburi - care azi nici nu exista si nici nu stim ca ar fi necesare joburi
    care vor trebui facute de Oameni. Si AI-ul trebuie implementat - DE CINEVA - ca doar nu o sa se implementeze SINGUR!!
    O data implementat - trebuie controlat DE CINEVA si optimizat/modificat ( da AI-ul e adaptativ pt 1 proces si se optimizeaza singur- dar pt un nou proces - e nevoiede un
    trainer - care sa o faca!!)
    Deci relax - visurile sunt frumoase - Da e bine sa visam - dar de la a visa ca o sa construiesti o casa la a avea CASA la Cheie - e cale lunga...

    RăspundețiȘtergere
  9. "Și-atunci ce se va întâmpla cu noi?"

    Venitul minim grantat, fara slujbe, fara proprietati, fara masini, dar cu chemtrails, unde 5,6,7G si vaccinuri la greu! Adica:"Nu vei mai detine nimic(doar moarte cat cuprinde, as adauga eu), dar cu toate astea vei fi fericit'! Asta, pt uriasa "turma de oi" care va ramane in orase(adica in orasele de 15 minute, mai cumplite si mai fara de scapare, chiar si decat Lagarele naziste de concentrare si exterminare)! Pt putinii oameni care vor mai pretui libertatea cu care i-a inzestrat Dumnezeu, alternativa va fi retragerea in comunitati mici, in munti, paduri, pesteri, traind, cultivand si mancand sanatos(dar pe sponci) ca in Comuna Primitiva(sa nu ma intrebe unii dintre voi, unde se afla pe harta!), dar fiind liberi ca pasarile cerului! Un timp insa, pt ca bestiile satanice vor veni la un moment dat si dupa ei!
    '

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare ce se poate cultiva la munte, in pesteri, in paduri in afara de buruieni mincabile intradevar, sanatoase, dar...putine.
      Dar sa nu uitam de Dumnezeu care a hranit poporul iudaic in DESERT CU MANĀ CEREASCA TIMP DE 30 de ani.

      Ștergere
    2. anonim de la 17:38 tare as vrea sa te vad supravietuind cu "mana cereasca" timp de o saptamana nu 30 de ani!!!

      Ștergere
    3. Pai daca-i de la Dumnezeu?

      Ștergere
    4. Nu cred ca atunci cans vei fi in fata cu asta vei mai spune asa CEVA!

      Ștergere
  10. Va mai trece....nu doar 3-5 ani. Inca trebuie o supervizare umana , nu e in stare de mare lucru(AI singura). Folosesc aproape zilnic ChatGPT si desi am fost uluit la inceput in timp mi-am dat seama ca nu e chiar atit de profund. Poate fi folosit EXACT si DOAR pe post de ajutor. Sint domenii unde e f bun pe detalii scoate din pita 3 programatori din 4 , dar e inca nevoie de ala unu care sa stie sa puna cap la cap totul.Incepatorii 'pier' , ramane seniorul care stie de la cap la coada. Astia vor fi primele victime : juniorii. Dar nu toate domeniile din IT sint vizate.
    Problema e ca si pina acuma , alta : viitorul tun financiar de aici vine.
    'AI e periculos , trebuie licenta'. Da va avea incasari enorme cind va inlocui 2-300.000 de oameni in Romania .Vom plati licente pe programele alea. Facute de 'oamenii cui trebuie' , deci tot ei 'vor fi' , de vreme ce au comandat o campanie mediatica directionata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema cu AI este alta, din punctul meu de vedere. Capacitatea ei de a invata si de a transfera informatie este uriasa. Ceea ce mintea umana nu poate realiza. Cititi despre Bot Dylan, un compozitor AI de muzica folk irlandeza. Iar apoi intervine imposibilitatea mintii umane de a discerne informatia. Va fi produs atat de mult gunoi informational, ca o sa ne luam campii, cu totii, la propriu.

      Ștergere
  11. https://youtu.be/XH7aznhcuks?si=KlKveetCH_7Rc0Vl

    RăspundețiȘtergere
  12. Au stat cumințit pana au avansat AI , acum sunt pe punctul de a se lepăda de mâncătorii de resurse.Cartile psihopatului Schwab explica clar ce va veni.Am explicat tuturor cunoștințelor exact asta...nu le mai suntem de folos , au AI ..va începe depopularea , sterilizarea ..Dumnezeu a rămas și cine știe își va asculta instinctul supraviețuirii, adaptabilitate , prevenție, instinct, gândire critica , investiție, independenta , resurse , arme, comunitate etc..toate la un loc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi spun ca va mai dura ! Da va mai dura poate mai mult de 5 ani da nu mai mult de 10 ani ! Deja in domeniul politie se fac experimente cu cauni roboti politisti roboti!

      Ștergere
    2. Da si inca multi spun ca va mai dura! Nu va mai dura mai mult de 6 ani ! Daca stan asa ajungem CAND nu mai putem face nimic asa vor planifica totul!

      Ștergere
  13. Sunt absolut convinsa ca acest scenariu este cat se poate de real deoarece aceste elite demonice au ca prim obiectiv centralizarea financiara. Adica eu totul, tu nimic! Cum sa elimin firimitura ta, in favoarea mea! Lacomia si mandria , bleah!

    RăspundețiȘtergere
  14. https://finance.yahoo.com/news/san-franciscos-north-beach-streets-202029633.html

    RăspundețiȘtergere
  15. pentru ca lucrez in domeniul tehnologiei sunt sigur ca este mai probabil scindarea societatii in mici zone de lux, "servite" aparent de AI, dar care in spate, vor avea nevoie de lucratori manuali care sa "serveasca" AI cu resurse, intretinere, piese. Ca se schimba ponderea meseriilor este evident - se vede pe strada. Ca AI va conduce propaganda, iar e clar - oricum, deja nu mai e nici o diferenta. Dar Viata va ramane a celor care vor sti ce sa faca cu ea. Si capacitatea de "a pune mana" va fi din ce in ce mai rara si mai bine platita. Frustrant va fi ca vor fi mai bine platiti harnicii pakistanezi decat lenesii occidentali. Romanii inca mai pot alege, dar se pare ca ne atrage visul lenesului occidental...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Capacitatea de a pune mana va fi din ce in ce mai rara"...
      Daca aveti dreptate, chiar ca nu inteleg deloc noua "oranduire" in care va fi valabila afirmatia dvs.
      Eu am fost nascut, crescut si format intr-o familie / societate in care, dimpotriva: era musai sa pui osul la treaba. Nici nu inteleg conceptul de a avea o optiune diferita privind acest aspect al vietii omenesti... Nu as putea niciodata sa stau cu mana intinsa, ori sa-mi pice para malaiatza, ori sa fur un fir de ata din ograda altuia.

      Ștergere
  16. E ceva circular aici, inca nu stim sa interpretam corect pentru ca nu avem toate datele, cred eu. Adica in toate domeniile se promoveaza oameni slab pregatiti si apoi vine algoritmul sa-i inlocuiasca. Sa va spun o poveste. Dupa pandemie, in timp ce stateam eu acasa cu copilul m-am gandit sa invat o meserie pe care s-o pot practica de acasa. Data scientist era o slujba la moda prin tarile bogate. Va spun ce face, pe scurt. Ia datele, le curata, le transforma, compara mai multi algoritmi sa vada care se comporta mai bine. Apoi algoritmului ales incearca sa-i minimizeze erorile prin optimizarea parametrilor. Am obtinut algoritmul cel mai bun si apoi fac predictia pentru angajator ca trebuie ceva reclama la inghetata ca nu se vinde bine si trage profitul in jos. Pai de ce e nevoie de toata munca asta? Nu putea un economist sa se uite pe cifre si sa vada asta? Explicatia mea e ca asa toate fundurile sunt acoperite si nimeni n-are raspundere, ca "stiinta zice". La fel algoritmul de diagnostic de exemplu, banuiesc ca are eroarea mai mica decat unii doctori. Ce face algoritmul asta. Se uita la analize (dupa toti pasii de mai sus) si stabileste de ex. diabet da/nu. Dar doctorul nu e doar cititorul de analize. El poate se uita la om si-l vede ca are picioarele umflate sau o postura nefireasca, in principiu daca e priceput poate depista altceva. Oare cei buni vor rezista sau vor fi inlocuiti toti la gramada? Vad ca am zis ca povestesc pe scurt dar m-am lungit. Eu zic asa: oare in loc sa cumparati un algoritm care concediaza o grupa de prosti nu e mai bine sa cumparati un om destept? Nu e mai rentabil pe termen scurt, dar poate candva vom avea nevoie si de ei. Prostul promoveaza prosti ca el, dumneavoastra cumparati un algoritm si pe cel care gandeste cine-l mai promoveaza? Ca nu au toti stofa de antreprenori si nici nu se preteaza toate meseriile la asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Data scientist era o slujba la moda prin tarile bogate. Va spun ce face, pe scurt. Ia datele, le curata, le transforma, compara mai multi algoritmi sa vada care se comporta mai bine."

      Absolut TOATE specializarile care au cuvantul "data" in nume, si altele similare ca Business Intelligence, implica doua aptutudini mari si late:
      1. utilizarea bazelor de date si in mod traditional a tehnologiilor SQL, desi in ultimii ani au aparut si alternativele NoSQL, la care se adauga diverse librarii ale diverselor limbaje de programare cum ar fi Pandas sau NumPy pentru Python sau chiar diverse limbaje de programare create in special in scopuri stiintifice cum sunt R sau Julia, la care se mai adauga diverse unelte ajutatoare cum este de exemplu Apache Spark

      2. matematica avansata, in special STATISTICA

      Cu alte cuvinte, daca nu mananci STATISTICA pe paine si nu esti absolvent de universitate de matematica sau de statistica, nu te baga nimeni in seama si nu ai ce sa explici ca esti total pe langa!


      "Pai de ce e nevoie de toata munca asta? Nu putea un economist sa se uite pe cifre si sa vada asta?"

      Ba da! "Economistul" respectiv se numeste Chartered Accountant si el este cel care ia deciziile economice.
      Data analistul ii serveste pe tava anumite informatii pe care acesta prin prisma specializarii pe care o are nu le poate obtine singur.
      Cu alte cvninte "economistul" conduce locomotiva iar data analistul este fochistul care da la lopata si baga carbuni in foc!

      Ștergere
  17. Cred ca pandemia ne-a aratat cine este cu adevarat necesar - au alergat curierii pe strazi, au avut non stop de lucru mecanicii, zugravii, instalatorii si electricienii, iar in agricultura nu stiu sa fi luat cineva pauza. Meseria adevarata va fi bratara de aur. Este si acum, dar prea putini isi stiu valoarea. Inca se crede ca doar domnii de la birouri merita platiti bine, pentru ca au carte... Deja sunt profesionisti in unitati industriale importante care nu pot iesi la pensie pentru ca nu au pe cine sa lase in locul lor. As fi curios - cum vedeti lipsa oamenilor calificati in industria extractiva, agricultura, la centralele electrice, inclusiv nucleare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca aveti mare dreptate.
      Din proprie experienta pot spune ca nu mai vor copiii (absolventii de liceu/facultate) sa lucreze "la patron", adica in mediul privat al economiei.
      Eu nu am cine stie ce abilitati, sau sclipiri de geniu, (doar experienta si loialitate) dar de 2 ani nu-mi gasesc un inlocuitor, (munca de birou, rutina multa) astfel incat dl. sef al meu este nevoit sa "ma convinga" sa mai stau. Abia astept sa se destepteze AI-ul suficient de mult incat sa ma inlocuiasca... Iar eu sa-mi vad de activitatile care intr-adevar imi plac, desi nu sunt cine-stie-ce de profitabile financiar:))

      Ștergere
    2. Va raspund eu referitor la presupusa penurie de cadre in ramurile mentionate.
      Pentru economiile masiv micsorate si simplificate exista destule cadre calificate mai ales intr o combinatie cu IA.
      Nu oamenii calificati sunt problema ci resursele energetice limitate.

      Ștergere
  18. Dacă vor să-și reducă populația de ce mai construiesc chinezii blocuri de locuințe în 24 de ore? Ca să mobileze Pământul și să reducă suprafața agricolă? Ceva nu se leagă. Pentru ce trebuie să migreze miliarde de persoane din Asia de sus-est și din emisfera sudică în Europa și America de Nord de deasupra Rio Grande? Sunt practic mai numeroși emigranții de culoare viitori decât populația indigenă deja mestizată. Și nu prea sunt vaxxxinați. Peste tot în statele dezvoltate (minus Russia și China) se legalizează consumul canabisului și în general al drogurilor ușoare care tâmpesc oamenii. Nu s-au hotărât dacă să reducă sau să controleze populația?
    Eu știu un singur lucru cu certitudine. Trebuie să fac ceea ce trebuie, nu ceea ce vor demenții care conduc vremelnic planeta pentru că de consecințe va avea grijă Dumnezeu. Nimic din ceea ce este împotriva Cuvântului lui Dumnezeu nu voi accepta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și ca să închei, de ce în unele țări din Asia de sud-est, conducătorii își îndeamnă și încurajează populația să cultive legume și fructe pe lângă casă și să crească animale domestice pentru uzul alimentar al familiei iar în Europa și America de Nord se extermină ferme întregi care chipurile poluează iar cetățenilor li se impune să nu mai crească practic nimic în propria curte? Se pare că în Europa vom ajunge la insecte „alimentare” scârboase și la respiratul aerului dat de Dumnezeu, contra cost. Unde e coerența urgenței climatice globale? Numai unii nu merită să trăiască în funcție de rasă?

      Ștergere
  19. De ceva vreme fac un exercițiu de imaginație: cum ar fi dacă nu aș știi ce se întâmplă în lume? Cum ar fi să aflu știrile doar de la vânzătoarea de la magazin sau de la doamna poștăriță?
    Gradual am renunțat la aplicațiile social media și, ca să vezi, a apărut și liniștea în viața mea.
    Mă bucur de momentele pe care le trăiesc și încerc să nu fac scenarii pentru viitor.
    Mi-am simplificat mult viața, noaptea prefer să îi vorbesc în gând lui Dumnezeu decât să mai urmăresc vreun film corect politic. Prefer să mângâi puiuțul meu de om pe căpșor decât și să îi urez de bine decât să sufăr de scenarită distopică și să am coșmaruri.
    Încerc să mă țin de rutinele create, fără grabă, undeva la peste 70 km distanță de orașe măricele, într-o zonă subcarpatică, ferită de secetă sau frig năprasnic.
    Găinile fac ouă, văcuța paște liniștită, iepurașii rod voioși, fasolea crește în tufe, roșiile se pârguiesc, apa clipocește în fântână, oamenii mai trec la deal la vale alene, magazia se umple de conserve de iarnă…iar noi nădăjduim că mai trăim un ceas, cât să mai spunem o rugăciune și să mulțumim divinității pentru tot ceea ce ne oferă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai uitat de canalizare: fosa eco sau hazna?

      Atmosfera de negare creata de tine este intradevar idilica dar posibil de scurta durata.
      Mi ai amintit de filmul foarte intens post-apocalyptic "the road" in care eroul principal inainte de "eveniment: traia exact cum descrii tu fara stiri, inconjurat de caluti si alte animalute pina cind intr o buna dimineata s a uitat pe geam si a ramas in stupoare cum totul in jur ardea in timp ce EL SI FAMILIA LUI erau COMPLET NEPREGATITI... Din acel punct...totul a luat o la vale...

      Ștergere
    2. Fosa septica. Si acum se lucreaza la canalizare si pe strada noastra.
      Are Eminescu o poezie care se potrivește: Vreme trece, vreme vine.
      “ Viitorul şi trecutul
      Sunt a filei două feţe,
      Vede-n capăt începutul
      Cine ştie să le-nveţe;
      Tot ce-a fost ori o să fie
      În prezent le-avem pe toate,
      Dar de-a lor zădărnicie
      Te întreabă şi socoate.”
      Când fiecare dintre noi va înțelege că tot ce e important este ceea ce-l înconjoară, să se înțeleagă cu oamenii din jurul său, să muncească cu inima curată, să aibă cumpătare în toate pe cât posibil, să accepte că lui îi aparțin doar prezentul și 2 mp de pământ pentru oasele sale din cimitir. Suntem mai mult decât niște bucăți de carne vie, suntem mai mult decât statistică…cine înaintează în vârstă înțelege că totul pe lume are un rost…și atunci se liniștește. Viața bate filmul!
      Trebuie să ajungem capabili să îl vedem pe Dumnezeu în tot.

      În altă ordine de idei, mai demult mi-a dat cineva un sfat foarte util, pe care încerc să îl urmăresc mereu. Să fiu ca albinuța și să culeg doar ce e bun și folositor, să nu fiu ca musca, ca să mă așez pe orice răhățel sau putregai.

      Mâine e duminică. Abia aștept să mergem la Sf. Liturghie și să primească băiețelul Sf. Împărtășanie de la preotul nostru. Suntem o mână de oameni care ne întâlnim acolo și voioși îi aducem slavă lui Dumnezeu. :)
      Eu am căutat mereu răspunsuri și cu modestie spun că doar în Biserică le-am găsit.

      Ștergere
  20. Asta se va întâmpla doar dacă te aștepți ca oameni să ia loc cuminți pe scaune pentru a urmării piesa propriei extinții. E un lucru de care mă îndoiesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa stai si in picioare agitat, si cu cine te vei certa?
      Cu:
      Focul
      Grindina
      Apa mare
      Cutremuru
      Cu 45C
      Sau cu Foamea?

      Ștergere
  21. Orice stare de îmbolnăvire în masă, cauzată de otrăvirea și/sau vătămarea în masă, ca urmare a expunerii oamenilor la aceleași toxine, a supunerii oamenilor la aceleași condiții vătămătoare și a existenței acelorași situații nocive care afectează masele de oameni, poate fi catalogată, oricând (la ordin) drept epidemie/pandemie... existând deja, de foarte mult timp, mitul adânc înrădăcinat în convingerile oamenilor al paraziților, microbilor, virusurilor, proteinelor și fragmentelor de ADN care ar avea capacitatea de a vătăma structura țesuturilor și de a le epuiza vibrațiile, ducând în final la moarte în masă.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)