joi, 24 august 2023

Despre certitudini


Există o specie de oameni, deosebit de vocală și extrem de categorică, anume tagma celor cu certitudini. Îmi pare rău să constat că o cantitate extrem de mare din populație are mult prea multe certitudini. Desigur, e bine să nu te miști într-un spațiu confuz, să nu stai să te întrebi la fiecare pas fizic dacă e bine sau nu să-l faci. Nu trebuie să pici în extrema cealaltă. Sub nicio formă. Doar că, de cele mai multe ori, certitudinile pe care le ai joacă împotriva ta.

De fiecare dată când m-am apucat să studiez un domeniu am început plin de certitudini. Apoi, zgâriind suprafața, m-am confruntat cu atâtea întrebări încât certitudinile s-au topit precum niște aburi plutind deasupra apelor. Culmea, cu cât înaintam mai mult, cu atât eram mai cuprins de întrebări, mai plin de dileme. Orice domeniu produce aceste sentimente. Și, paradoxul face ca, pe măsură ce pătrunzi mai adânc, pe măsură ce știi mai multe, întrebările să se multiplice. Doar că sunt întrebări de o altă natură, specifice altui nivel de cunoaștere. 

Să încercăm acum să-i punem să se confrunte pe cel plin de certitudini care nici măcar n-a zgâriat suprafața unui domeniu și pe cel care studiază de ani buni și e plin de întrebări. Cum credeți că ar decurge confruntarea? Nu-i simplu de imaginat cum învățatul va fi îngrozit nu doar de existența certitudinilor celui fără cunoștințe, ci de natura absolut eronată a acestor certitudini. Periculoasă chiar. Culmea, de cele mai multe ori, indiferent de argumente, cel învățat nu-l va convinge pe cel cu certitudini. 

Filosofia m-a învățat un lucru simplu, pe care ar trebui să-l exerseze oricine cu sine: nu certitudinea probează cunoașterea, ci măreția întrebării. Întrebarea îți dă spațiu de gândire, îți lasă alternative. Certitudinea, în funcție de situație, se poate dovedi o fundătură, o acoperire grosolană a nuanțelor, un fals refugiu sau o înșelătoare rezolvare a problemei.  Nu mai vorbesc că, de cele mai multe ori, certitudinea este o amputare voită a gândirii.

Nu-i de mirare că lumea de azi e condusă prin certitudini. Educația sădește în mintea copiilor certitudini. Dar nu numai educația ci, din ce în ce mai mult, propaganda. Știai că noul detergent de vase este cu 19.7% mai eficient decât cel vechi? Iată o certitudine care îți este indusă prin repetiție. Mult mai perverse sunt însă celelalte certitudini, cele induse prin tehnicile avansate de propagandă. Le-ați remarcat până acum?

De fiecare dată când se face o potlogărie, acoperirea profesionistă a ei se face prin ... dezvăluirea potlogăriei. Mulți nu înțeleg cum funcționează fenomenul. E însă extrem de simplu: nicio potlogărie nu se face total perfect. E în natura noastră să greșim. Așa se face că, după instrumentarea unui eveniment, scepticii încep să constate neconcordanțe și își pun întrebări. Acesta este momentul în care intervin profesioniștii. O să rămâneți surprinși, dar cele mai radicale teorii în ceea ce privește acel eveniment vin de la insideri, de la cei care știu exact unde s-a greșit și ce anume trebuie acoperit. Teoriile acestora vor capta imediat atenția publică deoarece vor arunca noroi direct în cei bănuiți, vor articula perfect înlănțuiri de evenimente, dar vor strecura și numeroase ambiguități, explicate prin chestiuni „din subteran”. Acest tip de narativ are meritul de a capta imediat atenția publicului și de a sădi certitudini în mulți dintre cei care mirosiseră inadvertențele inițiale. Gogoașa se umflă, altele sunt ventilate de aceleași centre, până când, la apogeu, încep să fie „dezvăluite” erorile. Și, rând pe rând, narativele pică. La fel ca și certitudinile majorității, înlocuite fiind de certitudinea „falselor teorii ale conspirației”. Rămâne astfel doar o minoritate care înțelege că e ceva necurat la mijloc, dar această minoritate este deja compromisă de certitudinile majorității căreia „i s-au demonstrat” prostiile demne de „teoria conspirației”.

Desigur, lupta împotriva unei asemenea mașinării infernale, beneficiind de expunere discreționară și fonduri nelimitate, pare aproape imposibilă. Însă, pentru cei care reușesc să se mențină pe linia de plutire, păstrarea gândirii și raportarea critică la realitățile fabricate sunt singurele strategii care funcționează și care le permit să-și păstreze intactă nu doar viziunea asupra lumii, dar și sănătatea mentală. 

De ce am scris aceste rânduri? Pentru că observ din ce în ce mai mulți oameni având certitudini, unele dintre ele atingând limita tembelismului. Trag doar un semnal de alarmă: autoevaluați-vă! Când ai impresia că știi totul, de fapt nu știi nimic! 

24 de comentarii:

  1. Parcă vă rugaserăm să nu mai folosiți amer. narativ ci cuvântul mai românesc retorică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. zgariatul suprafetelor pare fortat, narativul nu ma deranjeaza :)

      Ștergere
    2. Asa este insa retorica este totusi alceva decit narativul= poveste adoptata

      Ștergere
  2. Cea mai mare problema a majoritatii este:

    autosugestia multumirii de sine!
    Majoritatea nu si pune oricum prea multe intrebari, ca sa nu si faca de una singura, probleme/fundaturi suplimentare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Majoritatea evita "incarcaturile psihice", mai ales pe cele indelungate!
    Mare pacat, este ca cei inteligenti sunt mai mult vicleni decat inteligenti, si nu au nici macar ei niciun interes in autodepasire, printr o dezvaluire onesta frecventa, a propriului avans "stiintific"!

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate, lumea este impinsa de milenii de catre "initiati", intr un intuneric din ce in ce mai adanc al tainelor/misterelor si secretelor de tot felul, astfel incat sa poata fi condusa din ce in ce mai usor de catre acestia.

    RăspundețiȘtergere
  5. Una dintre cele mai uimitoare teorii ( carte pe care am citit-o la sugestia si indemnul tau ) despre felul in care ne cream realitatea este – as zice eu – 'teoria pendulilor', care-i apartine rusului Vadim Zeland. Nu stiu mai nimic despre acest autor, a aparut peste noapte si, intr-un fel simplu, dar – in acelasi timp - socant, ne spune ca suntem liberi sa ne alegem viata, cum suntem si lipsiti de libertate. Ca avem liber arbitru, dar exista forte care ni-l pot limita; pendulii. Ce sunt pendulii? Sunt structuri energetic informationale, create in mod colectiv de oamenii care gandesc in aceeasi directie. De exemplu, oamenii care gandesc ca lumea-i deprimanta, urata, lipsita de speranta, ca lumea-i un loc al Iadului, unde nu esti ajutat, nu ai sansa la fericire si nu vezi un motiv pentru a trai, hranesc, fara a fi constienti, o structura energetic informationala, un pendul, cu ajutorul gandurilor lor, un pendul al depresiei. Dar, spune Vadim Zeland, in cartea sa 'Spatiul Variantelor'(Ed. Dharana), toate activitatile umane au pendulii lor. Structuri energetice informationale stau la baza tuturor activitatilor umane; ceea ce gandim, cum gandim, reactiile noastre la evenimente, situatii si probleme de viata sunt cheia relatiei omului cu pendulul. Pendulul este o structura informationala care se hraneste cu energia noastra mentala; ceea ce gandim ne pune pe frecventa de emisie a pendulului, care ne poate da mult, ne poate duce in sus si ajuta sau ne poate duce la disperare si distrugere.
    Cum ne poate capta mintea un pendul distructiv, asa incat sa ajungem storsi, deprimati, sa intram intr-o spirala descendenta, negativa a experientei noastre de viata si chiar sa ne trezim din frunte la coada, de la fericire si frumusete la suferinta extrema si disperare, de la bogatie la faliment si de la succes la esec total? Ei, bine, pendulii ne capteaza energia captandu-ne atentia. Cum ne capteaza pendulii atentia? Prin toate provocarile vietii. Prin ceea ce ne deranjeaza.Tot ce ne provoaca sa gandim negativ, sa reactionam cu manie, cu furie, cu ura, tot ce ne streseaza in vietile noastre, indiferent prin cine si prin ce situatie, ar putea fi doar felul in care un pendul se balanseaza pentru a ne prinde frecventa de emisie mentala. Tot ce ne deranjeaza este o provocare a unui pendul, spune Zeland.
    Ce-i de facut? Pentru asta va fi nevoie sa puteti sa cititi cartea si sa aplicati metodele descrise in ea. Esenta problemei ar fi, insa, reactia noastra la evenimentele ce ne parvin din experienta vietii. Noi putem alege sa avem reactii absolut neasteptate la provocari, iar daca se poate ca ele sa fie invers celor asteptate ne-am face un serviciu enorm. Cum spune Biblia, raului sa-i raspundem cu bine. Unei situatii care ne infurie sa-i raspundem cu acceptare si calm. Sa ne amintim ca viata ne provoaca, dar ceea ce conteaza este raspunsul nostru emotional. Pe masura ce putem gandi, simti si reactiona surprinzator (cu zimbet cand unii se asteapta sa plangem, cu acceptare cand se asteapta sa ne opunem, cu iubire cand se asteapta sa uram) la provocari, la obstacole si la probleme, ne conservam energia si asa ne putem urma impulsurile sufletului si ne putem folosi mai eficient ratiunea, ceea ce ne ajuta sa simtim ca avem libertate de alegere in aceasta viata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca Tata, un " personaj" de pe aici atras de ezoterism a vorbit despre Spațiul variantelor. Puțin,si eu. Neavând certitudini, invat in viata de zi cu zi despre penduli si egregori. Este suficient sa observați zorzoanele din ritualurile creștine ca sa va prindeti ca de fapt enoriasii de azi sunt captivi in egregorii țesuți de înaintași. Avem o plăcere de a complica lucrurile? Probabil..
      Si de aici vin si certurile dintre ortodocșii ce pretind ca sunt deținătorii adevarului absolut si restul denumiti de ei secte.
      Din exces de zel, înaintașii îngroapă urmasii in egregori complicati. Deși, mesajul cristic a fost despre iubire si compasiune. Restul? Dogme si teologie. Nu ne Mantuim nu pentru ca nu vrea Dumnezeu, ci pentru ca nu vrem noi. Ne plac zorzoanele teologice, filosofia si alte farafastacuri intelectuale. Adevarul pare copilăresc de simplu, si cine ascultă de copiii considerati fara minte? Veniti pe pământ de mai putin timp decat altii, copiii nu au uitat încă legaturile cu Dumnezeu. Încă nu au deprins gustul de a sorbi din cupa iluziei ,ca adultii plini de certitudini si doldora de cărți citite.
      Practic, " personajul central" al crestinismului a fost înlocuit de nenumărați intermediari dornici să traducă mesajul cristic.
      Nu m-ar mira daca vom afla in viitor ca " Fiarele" descrise de clarvazatorii din trecut sunt de fapt constructiile energetice din timpurile ce au urmat venirii pe pământ a lui Iisus. Fiare ce împiedică oamenii sa iasa din țesaturile mentale colective.
      Un mic exemplu: oamenii merg la biserica urmând un ritual anume. Sărută icoanele intr-o ordine anume. Împlinesc pios ceea ce le cere dogma. Numai ca...in practica vieții de zi cu zi rămân repetenti pentru ca putini aplică ceea ce cere religia.
      Din egregorul romanesc al crestinismului nu lipsesc nici hotii ca Basescu, nici mincinosii ceilalti ce-si spun crestini. Egregorul este virusat si acționează asupra enoriașilor mai mult ca un demon decât ca o entitate benefică. Este suficient sa observați degenerarea oamenilor ca sa înțelegeți că legatura cu Dumnezeu a fost înlocuită cu legatura cu un intermediar închipuit de oameni. Cu un idol. Hrănit cu energia oamenilor, idolul capătă puteri.
      Șmecherii din spatele cortinelor cunosc mecanismul de formare a egregorilor si se folosesc de asta ca sa creeze din oameni arme PSI.
      Ura impotriva dușmanului specific perioadei istorice in care sforăim crezandu-ne liberi este folosita ca armă impotriva cui vor sforarii.

      Ștergere
    2. Daca te opui "ciocanelor" - intrand in rezonanta dorita de ele - nu ti conservi energia, ci din contra:

      ti o risipesti pana cand te epuizezi!

      Unii ar zice:
      "Si ce altceva sa fac?
      Sa las "viata" ca sa treaca pe langa mine, fara ca s o gust?
      Mersi, nu sunt un fraier!
      Abia astept noua oferta promotionala!"

      Ce este insa bine ca sa faci?
      Sa ignori "ciocanele", sa le eviti, si sa ti faci singur viata pe care vrei ca s o traiesti!

      Ștergere
    3. Citesc pe Dan Trenduri de peste 7 ani și nu a recomandat niciodată Pendulii.
      Dar recunosc ca teoria pendulilor m-a intrigat și oe mine. Singura mea obiecție este că pesonalizarea unui pendul este vectorizata maxim. Și asta nu se face, se cade în fenomenul de Voodoo in care o păpușă prinde viață.

      Ștergere
    4. Ai scris intr-un articol de anul asta...despre Vadim Zeland si cartile sale.

      Ștergere
    5. https://trenduri.blogspot.com/2022/10/iphuck-10.html...mii de scuze era vorba de Victor Pelehin Iphuck-10...Am facut o confuzie regretabila...

      Ștergere
    6. @Măria Aurelia, Ce sunt acelea farafastâcuri?

      Ștergere
  6. https://cristianchinabirta.ro/2019/01/08/cel-care-te-face-bou-este-un-bou-iar-cu-boul-nu-are-rost-sa-te-pui/

    RăspundețiȘtergere
  7. Gheorghe Piperea
    ,,Cică Napoleon ar fi zis:
    Istoria este un set de minciuni asupra cărora s-a căzut de acord.
    Azi, există științe oficiale compuse din “adevăruri” asupra cărora există consens “științific”.
    Virusologia, statistica, evoluționismul și climatologia se regăsesc printre aceste științe consensuale. Ele se compun aproape exclusiv din probabilități, ghiceli norocoase, euristici (oligo-rațiuni, judecăți prescurtate), bias—uri cognitive și credințe de esență pseudo-religioasă.
    Setul de postulate, versete și incantații ale acestor științe consensuale este ermetic închis și păzit milităros. Reacțiile enoriașilor sunt permanent purificate de verificatorii faptelor, bine stipendiați de Ministerul Adevărului. Ereticii, arși pe rugul digital. Negaționiști, excomunicați, aruncațu extra muros. Profeții “științei” consensuale sunt protejați ca niște moaște sfinte, chiar și în contra propriilor prostii și alterații ale dreptei căi științifice. Preoții, infailibili, cam ca Papa de la Roma.
    Asemenea “științe” care se dotează cu păstrători ai misterelor sunt sperietori fals religioase, cu efect de amplificare a anxietăților colective, fără nicio legătură cu rezerva carteziană sau cu calmul rațional al celui știe. Sunt doar ideologii și surse de putere și de bani.
    Nu mai e de mirare că lumea de azi a devenit, pe această cale, o lume în regres cognitiv, aptă să se supună unor mediocrități intelectuale. O lume centrată pe hedonism, unde ocupația de bază va fi, curând, drogul și jocul digital în lumi simulate (apud Y. N. Harari).
    Dacă realmente ne-ar da târcoale vreo specie extraterestră invadatoare, ar fi extrem de simplu și rapid să ne transforme într-o planetă de sclavi dispuși la euthanasiere de frica unui guturai și a schimbării climaterice sau pentru un blid suplimentar de lăptic de gândac de bucătărie.,,

    RăspundețiȘtergere
  8. Din 2020 avem doar oameni plini de certitudini din cauza cărora am suferit de frică, am luat amendă, am ajuns in spital, am suferit operații, nu am găsit empatie etc... O întreaga listă a rușinii de care mă pot plânge.

    Va recomand să citiți Cartea Certitudinii, scrisă de ceva Bahă'i Milionar in limba arabă. După care deveniți foarte cerți și certificați in certitudini ca bahai ul suprem al țării Raed Arafat.

    https://bahai.org.ro/carti-in-limba-romana/

    RăspundețiȘtergere
  9. Si totusi, eu am certitudinea ca lumea merge intr-o directie gresita ! Am certitudinea ca tot ceea ce se petrece in SUA si UE legat de LGBT, educatia in scoli, curentul woke, cancel culture etc. este gresit ! Eu am aceste certitudini.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E gresit cu certitudine?
      Daca da, atunci ar trebui ca sa nu vezi in ele absolut nicio amenintare vitala, deci, ar trebui ca sa nu te panichezi, pentru ca orice este gresit:
      piere de la sine, fara ca sa fie nevoie sa ti manjesti tu mainile in/cu sangele lor!

      Ștergere
  10. Multumim.Dl.Diaconu.Foarte bun articolul.Daca noi,oamenii am fi mai circumspecti poate n-am mai îmbrățișa orice ideologie,principiu,informație ca fiind adevarul suprem.Cat tembelismul,sistemul detine arta disimularii,manipulării,toate pârghiile și instrumentele necesare sa obtina societatea

    RăspundețiȘtergere
  11. Poate ca o fi asa cum o spuneti la modul general. Doar ca radacinile avarului sau ale conspiratiei se pot afla studiindprofun istoria (dar nu cea scrisa de invingatori (citeste satane)
    Ca unul care se simte mentionat in acest articol, eu am argumente sa sustin ceea ce am spus si in postarea mea cea de cu doua zile in urma.
    Si anume ca am certitudinea ca Satanele care conduc lumea din umbra, nu se vor lasa deposedate de putere, deci nici de vlalorile materiale care le confera puterea, doar pentru ca o clica, formata din conducatori de state, oameni rationali si corecti, doresc sa schimbe ordinea lumii lor, si am mai spus ca acestea satane vor recurge la folosirea armelor nucleare pentru a-si distruge dusmanii, pentru ca ele stau in siguranta in orasele lor subterane bine protejate ptr un razboi nuclear
    Si imi sustin rationamentul prin faptul ca strabunicii acestor Satane de azi, au pus la punct proiectul de subjugare a intregii omeniri, cu mai mult de 150 de ani in urma.
    Dar bururuga doar"proiectata" a luat-o la vale in 1914 (dupa ce in 1908 satanele au pus laba pe FED = tiparnita de dolar, si acum aveau cu ce finata Marele lor Razboi, impotriva intregii omeniri)
    Repriza 1 a GLOBALIZARII s-a terminat in 1918 cu distrugerea marilor imperii mult prea puternice pentru a se lasa globalizate de altii.
    Doar ca un singur mare imperiu nu a putut fi distrus, si asta ii durea nespus si atunci, cum ii doare si astazi, si anume imperiul rusilor numit URSS.
    Pentru a distruge acest imperiu, satanele (citeste Mafia Financiara Suprastalala,) l-au insarcinat pe Hitler, si i-au ridicat tara la rang de mare putere in numai 5 ani 1933-1938, ca acesta sa distrug URSS-ul.
    Doar ca Hitler un mare patriot ptr poporul sau, a vrut sa le tras presul de sub picioarele stanelor care visau sa devina Stapanii Lumii, si astfel el a hotarat el sa globalizeze lumea, dar in interesul poporului sau german. Asa ca patriotul Hitler a deveni pericolul nr 1 si a trebuit sa fie distrus, (ca si toate partidele "patriotice"lucru in plina desfasurare), deci si planul de globalizare s-a amanat, asta pentru ca la sfarsitul reprizei a doua a Marelui Razboi, Stalin si Rusia au devenit cea mai mare putere a planetei, ceea ce a it din nopiedicat total globalzarea, dar care continua in zilele noastre, in care patriotul Putin, la fel ca si patriotul Xi, au devenit noii hitleri, adica dusmanii satanelor bicisnice si mega-criminale care isi simt din nou amenintate planurile lor de stapanire unica a globului.
    Concluzia
    este aceea ca dupa cele 2 "razboaie mondiale" finantate de aceste satane + nenumarate alte razboaie locale sau regionale, care au costat sume uriase de sute de mii de miliarde de dolari, razboaie care au avut ca scop final "pacificarea americana" adica cu multe sute de baze militare in peste 140 de tari,si dupa ce au ucis sute de milioane de oameni pentru a-si impune acest plan, credeti ca acum vor renunta usor la el, fara sa miste macar un deget (nuclear) prin care sa ucida cca 6 miliarde de oameni, asa cum au declarat public ca vor sa o faca?

    Vedeti cum istoria ne invata unde este atarnat in cui ciocanul, si asta indiferent daca Dvs le acceptati sau nu, aceste planuri criminale raman niste evidente de necontestat.
    Analiza logica a faptelor istorice, ne arata pe ce drum va continua sa mearga omenirea, indiferent daca noua ne place sau nu si indifrent daca noi il apreciem pe Putin si pe Xi ca fiind mantuitoriii planetei, totusi cuvantul cel din urma(pentru noi) il vor avea de spus stanele, ce - o fi dupa razboiul nuclear, nu mai e treaba noastra, pentru ca noi nu vom apuca sfarsitul acelui razboi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am indoieli ca XI si Putin nu sunt cu ei...Sa vedem ce se intampla...traim vremuri interesante !

      Ștergere
    2. Nu I nici o îndoială. Dacă nu erau, nu se putea face nimic din ce vedem. A spus o chiar Şvabescu de nenumarate ori, numindu l pe Putin drept studentul lui cel mai drag, alaturi de altii, buni colegi.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)