joi, 31 august 2023

Dilema Gabon


Ieri cred că am fost primul din România care a anunțat lovitura de stat din Gabon. Cu toate că am primit-o de pe un canal anti-occidental, tonul știrii era cumva rezervat. Totuși, oamenii din Gabon au ieșit cu entuziasm pe străzi pentru a se bucura de schimbarea de paradigmă. Pasămite li se cam luase de democrația care aducea prin „alegeri libere” doar membrii unei dinastii. 

Cu toate că mișcarea pare a fi una similară cu cea din Niger, asemănările par a se opri la modul în care s-a desfășurat. Totuși, spre deosebire de Niger, nu am mai avut declarații belicoase ale ECOWAS și nici întruniri de urgență care să amenințe noul regim. Dacă dăm un ochi prin presa americană constatăm caracterizări admirative ale liderului loviturii de stat, generalul Brice Oigui Nguema. Cică tipul e un soi de „Cezar” pentru camarazii tăi, are un caracter puternic s.a.m.d. Aici au început dilemele. Ele însă s-au răspândit rapid, după ce, pe baza datelor deja existente, i s-a făcut public „dosarul”.

Aflăm astfel că generalul Nguema este ... o creație a SUA și, mai mult, că a fost susținut de statul subteran american. După ce președintele recent înlăturat a ieșit însă „la vot” ca efect al prezenței serviciilor franceze „în dispozitiv”, pare că lui Nguema i s-a dat ordin să preia funcția. Iată și motivul  comportamentului abulic al oamenilor politici europeni. În disperare de cauză, Macron a condamnat lovitura de stat, dar pe un ton extrem de ciudat, în timp ce prostovanul Borell a spus că trebuie restabilită democrația în ... Niger. Ups, băieții încep să se dea de gol!

Despre Nguema există dovezi că deține trei case în SUA, cumpărate cu bani cash. Informația apare într-un articol din noiembrie 2020, publicat de Gabon Review. Tot de acolo aflăm că generalul Nguema este vărul lui Ali Bongo, ceea ce ne ridică alte semne de întrebări. Omul, așadar, era conectat bine la sistemul de putere și corupție al statului, sprijinit fiind pe la spate de SUA. Acum apare „din spuma mării” cu pretenția că e reprezentantul înnoirii țării. 

Desigur, Ali Bongo era vestit pentru corupția sa, însă s-a remarcat prin faptul că, în căutarea de noi parteneri, a încercat să adere la BRICS. Doar că la cel mai recent summit, Gabonul a fost refuzat. Probabil se știa statutul incert al regimului de-acolo, astfel încât statul african a fost pus să mai aștepte. 

Ceea ce observăm acum este că, prin mișcarea generalului Nguema, de fapt se face o schimbare brutală de influență pe teritoriul african, Franța fiind înlocuită de SUA. Americanii consideră că Franța nu mai e capabilă să asigure jefuirea frățească a resurselor Africii în beneficiul „Occidentului Colectiv”, astfel încât a luat decizia „tăierii cozii câinelui” și împingerea omului controlat direct de ei la putere. Probabil că vom mai vedea asemenea deturnări în Africa, mai ales că oamenii de-acolo așteaptă eliberarea așa cum noi așteptam Revoluția în 1989.

Părerea mea e că mișcarea din Gabon e din același registru cu acțiunile discutate în articolul de ieri: SUA folosesc Europa ca pe un buffer care, mai devreme sau mai târziu, va fi distrus. În Africa preferă să confiște deținerile europene pentru ca, în eventualitatea unei discuții de pace cu puterile BRICS să aibă ce să pună pe masă. 

Treptat, Europa e împinsă pe scări spre dezastru, SUA inițiind pentru întreaga Uniune politica pârjolirii terenului. După ce au generalizat corupția în Ucraina și alte țări telecomandate - printre care, din păcate, ne aflăm și noi - pentru a facilita jaful în interesul propriu,  SUA trece la faza a doua, cea a golirii de relevanță a Bătrânului Continent. De ce face asta? Sunt două motive: în primul rând înțelege că nu mai poate susține Europa, dar, pe de altă parte, vrea s-o facă și suficient de neatractivă, astfel încât să nu cumva să fie „adoptată” de tabăra adversă. 

Se știe bin e că la sfârșitul ultimului Război Mondial, oamenii din spatele lui Stalin i-au propus să împingă frontul astfel încât să cucerească întreaga Europă. Răspunsul dictatorului sovietic a rămas în istorie: „Să-i cucerim acum e cel mai simplu lucru, dar ce le dăm de mâncare după?”. Cam în același setup aruncă SUA acum  Europa. 

7 comentarii:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=Pc9i_bFmIp8

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1.Degeaba ai superconductori dacă nu mai ai energie suficienta.
      2. Cumva vezi în jurul nostru vre o inițiativa de a construi o noua infrastructura de transport de energie electrica?

      Ștergere
  2. Replica Frantei nu a venit inca !
    Sa o asteptam.
    Gabonul, Senegalul, Coasta de Fildes sint tarile in care Franta este puternic ancorata, adica, practic, nu a plecat dupa 1960.
    Omar Bongo era omul francezilor !
    Consilierii francezi erau peste tot !
    Institutiile de forta erau conduse de oameni scoliti in Franta. Toate !
    Sa asteptam reactia Frantei fata de evenimentele de la Libreville !.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cit timp ne va trebui ca intr un final sa procesam faptul ca "reacția" Franței NU EXISTA. Exista doar un plan de OPRIRE A FRANTEI, GERMANIEI, ANGLIEI, etc.

      Ștergere
  3. Franta a pupat galosul american. Asta a fost reactia Frantei!
    Pentru ca in America nu au luat foc principalele orase, asa cum au fost incendiate in Franta, de catre africani.

    RăspundețiȘtergere
  4. Doru,
    O a ll-a cetatenie iti da posibilitatea și ragazul sa alegi pe care vas care se scufunda sa zabovesti.
    Evident ca pe cel ce se scufunda mai lent.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hamuricanii gresesc foarte rau, daca au impresia ca Rusia va refuza sa primeasca in CSI = Comunitatea Statelor Independente (din fosta URSS) acea Europa devenita inapetisanta, din cauza ca au fost saracite cu forta, tari care vor vedea in curand, ca singura lor forma de salvare ca indivizi, este alaturi de Rusia, in cazul acesta SUA se inseala amarnic. Si cad zic asta, ma refer la teoria cunoscuta la noi ca fiind cea a lui Dughin (dar care era de fapt a lui Bismarck si apoi a fost reluata de parintele geopolitice moderne pe nume Karl Haushoffer, teorie care sustinea ca unirea tehnologiei si a inventivitatii germane incununate de bogatiile imense ale Rusiei s cu forta de lucru foarte calificata a Rusiei, va face din aceasta legatura, forta care va stapanii in viitor planeta. Iar daca toate tarile occidentale vor fin saracite si apoi prin nemultumiri populare vor fi purificate de tradatorii careau evenit slugile satanelor americane, va face ca aceste tari europene sa fie primite in CSI -ul rusesc cu multa bucurie.
    Si asta pentru cine nu a afalt inca, ca asa zisa "disparitie" pasnica a URSS-ului, nu a fost infragerea ei in "razboiul rece", ci propunerea lansata de R. Reagen catre Gorbaciov, ca "daca marile noastre imperii, tot doriesc sa construiasca comunismul (lucru clar vizibil astazi la american,i deci valabil si in perioada cand a existat URSS-ul) , "atunci sa facem urmatoarea intelegere, URSS-ul primeste sub denumirea de "Casa Comuna Europeana" (foarte des mentionata de Gorbi) stapanirea URSS-ului asupra intregi Europe, si aceasta "Casa Comuna Europeana" va incepe de la Lisabona si se va termina la Vladivostock, iar voi rusii, ne dati aces liber la peste gazul, titeiul si minereurile Rusiei, ceea ce Gorbi a acceptat, si astfel URSS-ul a devenit caduc, pentru ca trebuia in locul lui trebuie construit ceva mai mare si mai puternic idecat URSS-ul, si anume acea tara uriasa de care am amintit mai sus.
    Doar ca R. Reagen a fost schimbat cu Tata Busch, si acesta a "tras in piept" URSS-ul, uitand promisiunea cu Casa Comuna Europeana, dar primind acces (sub Jelzin) la bogatiile naturale ale Rusiei asa ca 1:0 pentru americani.
    Si acum sa revenim la problema stapanilor americii, care daca lasa occidentul falit pe mainile Rusei, atunci Rusia sub Putin, va face acea Rusie care va incepe de la Lisabona, mentionati anterior.
    Saupoate credeti ca Rusia va refuza aceasta unica oferta generosa a istoriei.
    Asa ca hamuricanii isi vor trage singuri un spitz in dos!...ca de atetea ori in istoria lor de tot racatul.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)