sâmbătă, 19 august 2023

Aproape de deznodământ?


Pe frontul din sud, armata rusă a reușit eliminarea totală a capului de pod din Herson, cel care fusese marketat ca o victorie excepțională a Ucrainei și o dovadă de neputință a rușilor. De asemenea, în Rabotîne, armata Ucrainei a suferit o nouă pierdere catastrofală, trezindu-se iar în ambuscadă. Mă rog, asemenea acțiuni s-au tot întâmplat astfel încât situația în care ucrainenii pierd masiv tehnică și trupe pare a se banaliza. Există totuși o victorie de mică anvergură a AFU, în sensul în care este raportat că în miezul evenimentelor din Zaporoja s-a reușit doborârea unui elicopter KA-52. Pare că situația a fost generată de o disfuncționalitate a sistemelor defensive ale elicopterului. În est, la Kupiansk, armata rusă e în suburbii, în timp ce grupurile sale de sabotaj deja acționează în interiorul localității. Operațiunile rusești au fost ușurate de distrugerea unui depozit de arme esențial, situat în apropiere de Kamenka. 

Suplimentar față de operațiunile militare, rușii au activat canalele proprii de propagandă, dând acces ucrainenilor la informații alternative. Deja o mare parte a ucrainenilor de rând încep să asculte sursele alternative, astfel încât bula informațională pe care anglo-americanii o întrețin în Ucraina este pe cale să se spargă. E cunoscut că după supradozaj intervine greața, astfel încât de-aici înainte e de așteptat ca informațiile dinspre Rusia să dicteze din ce în ce mai evident narativul în Ucraina. 

Deja sunt nemulțumiri în armata Ucrainei legate de tehnica ineficientă de război cu care au fost dotați și de „eșecurile algoritmice” care s-au lăsat cu numeroase victime inutile. Sunt din ce în ce mai numeroase cazurile în care soldații refuză ordinele superiorilor. De asemenea, au existat opoziții fățișe ale comandanților din zonele mijlocii față de ordinele primite. Asta face ca teama de o revoltă în armată să crească pe zi ce trece.

De altfel, ieșirea Mariei Zaharova în care le-a cerut soldaților ucraineni să se predea sau să întoarcă armele a fost una care a ridicat nivelul de alertă la maxim. Cazurile de abandon se înmulțesc în armata Ucrainei, dezertarea fiind la ordinea zilei, mai ales în condițiile în care rușii au anunțat pedepse dure pentru toți cei care au comis crime de război. De asemenea, celor care dezertează li se promite un statut similar refugiaților, până la finalul confruntării.  Un alt element care a avut un ecou impresionant a fost avertismentul lui Lukașenko din interviul pe l-a acordat jurnalistei ucrainence Diana Pancenko(vezi postarea de pe canalul meu Telegram). Informațiile conform cărora urmează ca Ucraina să fie împărțită prin intrarea Poloniei în vestul său  cântăresc extrem de greu, mai ales în condițiile în care opiniile ucrainenilor se subsumează narativului din filmul „Sluga poporului”, cel care l-a impus președinte pe Zelenskyi. Și mai e un element care a ridicat nivelul furiei în Ucraina. S-a aflat că Anglia a recrutat cei mai buni soldați ucraineni trimiși la antrenament pentru a forma o forță care să lupte în Africa, în recent deschisul conflict din jurul Nigerului. E o informație care a întins la maxim nervii opiniei publice din Ucraina.

Iată de ce evenimentele se precipită la un nivel și mai mare. SUA a anunțat că va trimite tancurile Abrams pe care nu avea niciun interes să le expună. De asemenea, a anunțat că dă Ucrainei avioane F-16. Sunt mișcări precipitate, luate în disperare de cauză deoarece vor să împiedice o dezastruoasă întoarcere a armelor. De altfel, propaganda s-a reactivat mergând pe ideea „americanii nu vor permite pierderea războiului”. Doar că elementele cu care luăm contact spun cu totul altă poveste. Cei care cred că declarațiile oficialilor NATO în care îndemnau la „cedări teritoriale contra aderarea la NATO” au fost întâmplătoare sau simple erori de exprimare se înșală amarnic. În fapt au fost semnale către Rusia conform cărora s-ar putea negocia o pace înghețând conflictul la nivelul de acum. Refuzul rușilor a fost evident, postarea dură a lui Medvedev, publicată aproape imediat după „propunere”, nelăsând loc de interpretări.

Astfel, SUA mută din nou încercând să „împiedice” cumva Rusia prin împingerea unor noi echipamente militare în mâna Ucrainei. Faptul că joacă la două capete e însă din ce în ce mai evident. În paralel cu aparentul „sprijin nelimitat” pe care-l acordă Ucrainei, în media americană au început să-și facă loc articolele critice despre Ucraina. S-au reactivat jurnaliștii care prezintă corupția generalizată de acolo, dar și analiștii militari apropiați centrelor de putere care expun în media „erorile impardonabile” ale conducătorilor militari ucraineni. 

Cel mai probabil oficialii SUA se așteaptă ca, în cazul în care situația va da semne de prăbușire, să instrumenteze o operațiune care să-i permită părăsirea zonei cu capul sus. De exemplu să amplifice  dorința de bravadă a vreunui extremist ucrainean, care ar putea să atace teritoriul rus cu vreunul dintre avioanele livrate. Astfel și-ar putea justifica retragerea prin încălcarea angajamentelor pe care și le-a luat Ucraina. Mă rog, e un scenariu specific jocului la două capete al SUA.

Doar că lucrurile devin pe zi ce trece mai complexe. Situația din Niger e departe de a fi rezolvată. ECOWAS a anunțat că va intra în Niger pentru restabilirea ordinii așa-zis constituționale. Doar că, din informațiile existente, Wagner și-a transferat continuu tehnică militară și voluntari acolo, astfel încât războiul va fi complicat. De altfel, frontul s-a extins în Nigeria, care, după cum bine se știe, e o țară sub ocupație americană. Acolo au început să apară proteste și noi evenimente militare ale forțelor nealiniate poziției slugarnice a țării. La fel în Siria și Irak se complică ecuația echilibrului de forțe. În partea cealaltă, China își continuă presiunile referitoare la Taiwan, în timp ce în America de Sud apar forțe politice extrem de ciudate. 

Ceea ce vreau să vă spun este că SUA, prin intervenția aberantă din Ucraina, a declanșat un foc mondial. Eu unul nu cred că situația se mai poate opri. Deja bolovanul se rostogolește pe un teren pe care chiar și o șoaptă poate declanșa avalanșa.

9 comentarii:

  1. Din pacate asa este. Focul care a pornit, nu mai poate fi oprit!

    RăspundețiȘtergere
  2. https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3057517/fact-sheet-on-wmd-threat-reduction-efforts-with-ukraine-russia-and-other-former/


    PENTAGONUL ADMITĂ LA 46 DE BIOLABS ÎN UCRAINA:

    Într-o declarație publicată ieri, Pentagonul admite că există 46 de biolaboratoare în Ucraina, ca parte a unui proiect de a scăpa lumea de „armele de distrugere în masă”.

    Adică 46 de biolaboratoare. 46.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Statele Unite au lucrat, de asemenea, în colaborare pentru a îmbunătăți siguranța biologică, securitatea și supravegherea bolilor din Ucraina, atât pentru sănătatea umană, cât și pentru cea animală, oferind sprijin pentru 46 de laboratoare pașnice, unități sanitare și locuri de diagnosticare a bolilor ucrainene în ultimele două decenii. Programele de colaborare s-au concentrat pe îmbunătățirea sănătății publice și a măsurilor de siguranță în agricultură la nivelul neproliferării. "

    Citat din:

    https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3057517/fact-sheet-on-wmd-threat-reduction-efforts-with-ukraine-russia-and-other-former/

    RăspundețiȘtergere
  4. Tot răul din lume a fost în mare măsură provocat de USA iar ce nu a fost provocat , este alimentat

    RăspundețiȘtergere
  5. Vor pierii pe limba lor !

    RăspundețiȘtergere
  6. In cei 250 de ani si de existenta, cate sute si de ani America a provocat doar razboi, oriunde pe Terra? Alta politica exceptand razboiul mai cunoaste Casa Alba sau vrea sa sfarseasca definitiv de la un razboi?

    RăspundețiȘtergere
  7. Excelent punctat !
    Excelent articolul !👏👏

    RăspundețiȘtergere
  8. Nasul americanilor e Kim Jong Un!
    Coreile se vor reunifica, dupa cum si Taiwanul va fi reintegrat in China!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)