joi, 12 noiembrie 2009

BCR SRL


Oficial, proprietarul BCR este EBG Ceps Holding GmbH(pentru cei care nu ştiu, GmbH este echivalentul unui SRL). EBG Ceps Holding este deţinut în proporţie de 100% de către un alt SRL, EGB Ceps Beteilungen GmbH. Erste deţine în proporţie de 100% EGB Ceps Beteilungen.

Cu alte cuvinte, Erste face o mişcare de izolare a BCR, dar ceea ce este îngrijorător este faptul că cea mai bancă românească a ajuns să fie deţinută de un SRL. Mai grav este faptul că, în conformitate cu unele informaţii, există avizul BNR pentru această mişcare. Din punct de vedere juridic, noua formă de organizare permite Erste să-şi limiteze strict obligaţiile pe care le are la BCR. Din acest moment  probabil BCR poate fi transferată rapid către oricine, fără niciun control din partea autorităţilor române. Mai mult, dacă la un moment dat va fi nevoie de capital suplimentar la BCR, cel responsabil pentru satisfacerea obligaţiei va fi SRL-ul. Şi, dacă nu va avea bani sunt curios care vor fi măsurile pe care le va putea lua BNR.

Cel mai probabil, Erste a a făcut această mişcare pentru minimizarea cerinţelor de capital. Cu alte cuvinte, ar putea fi vorba de o jenă financiară sau de o cosmetizare a bilanţului Erste în vederea majorării de capital. Nu ştiu de ce unii se declară liniştiţi de această perspectivă. Oricum am lua-o, asistăm la o situaţie cel puţin jenantă. Momentan lucrurile sunt destul de neclare, iar recomandarea mea e să priviţi cu circumspecţie ceea ce se întâmplă.

P.S. Mare atenţie şi la SIF-uri! Expunerea pe BCR nu cred că este cea mai bună formă de investiţie pe aceste vremuri.

Mai jos aveţi precizările primite de la BCR:

Optimizarea organizationala nu artificii bilantiere
Transferul de proprietate asupra tuturor subsidiarelor Erste Group din Europa Centrala si de Est reprezinta o optimizarea organizationala (intalnita in cadrul altor grupuri bancare regionale, de asemenea) si nu un artificiu de infrumusetare bilantiera asa cum a fost insinuat in cadrul articolului: Erste transfera BCR pe un SRL austriac ca sa arate mai bine in bilant.

Proprietarul subsidiarelor din CEE ramane in ultima instanta Erste Group iar aceasta shimbare nu produce nici un efect asupra raportarilor financiare ale grupului. Mai mult, insa, avand in vedere ca sunt subsidiarele locale (BCR in Romania, Ceska Sporitelna in Cehia, Slovenska Sporitelna in Slovacia, etc.) cele care trebuie sa indeplineasca cerintele locale de capitalizare, o asemenea schimbare nu influenteaza in nici un fel cerintele de capitalizare pentru entitatea Holding.

In plus, speculatia conform careia aceasta schimbare ar constitui un prim pas prin care spaniolii din grupul La Caixa sa intre ca actionari la BCR printr-o majorare de capital nu are nici o legatura cu realitatea, cu greu putandu-i-se gasi o logica in conditiile in care grupul La Caixa este deja unul dintre actionarii principali ai Erste Group.


Cateva detalii asupra transferului
Erste Group a transferat participatiile din cadrul tuturor subsidiarelor sale din Europa Centrala si de Est sub forma unui aport de capital in natura catre EGB Ceps Holding GmbH (companie inregistrata in Austria, cu sediul social Graben 21, A-1010 Vienna). EGB Ceps Holding GmbH este detinut de catre EGB Ceps Beteiligungen GmbH (companie inregistrata in Austria, cu sediul social Graben 21, A-1010 Vienna) detinuta la randul sau de catre Erste Group AG.
Conform noii structuri, cele doua societati de tip holding sunt pur holding-uri financiare neavand obiect de activitate.

Este vorba de o reorganizare intragrup care nu afecteaza structura actionariatului in ultima instanta, structura de guvernare corporativa in cadrul Erste Group, sediile sociale inregistrate, raportarile financiare IFRS sau capitalizarea Erste Group.

EGB Ceps Holding GmbH are un capital care se ridica la mai multe miliarde de euro, iar managementul este asigurat de catre Manfred Wimmer (CFO al Erste Group) si Wilhelm Schultze (Sef al Diviziei de Management al Participatiilor in cadrul Erste Group).

25 de comentarii:

  1. nici o banca straina nu va aduce bani in Romania cel putin 10 ani de acum ... indiferent de miscarea cu SRL-u' ... cel mult sub forma de cesiune de portofoliu ...

    si oricum toata Romania e un SRL la care unii detin parti sociale chiar pe persoana fizica ( de ex sectoru' 5 )... acu la vot n-o sa alegem presedintele tarii ci presedintele consiliului de administratie ...

    RăspundețiȘtergere
  2. o observatie: recomandarile guvernatorului bnr si-au schimbat tina - politica fiscala si dobanzile bancilor locale - ceea ce inseamna ca bnr-ul nu mai poate sa stapaneasca cursul/inflatia fara sa fie ajutata si de politic. probabil ca romania a devenit un sac fara fund pentru fmi si bm, si bani ieftini vom primi numai daca vom indeplini conditiile cerute.

    miscarea facuta de erste poate fi motivata de previziunile sumbre asupra economiei romanesti (care duc la cresterea restantelor la credite), previziuni validate de avizul bnr-ului pt aceasta miscare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Omule imi dai fiori, cu sifele...

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm ... contabil poate rezolva ceva o smecherie de genul asta - dar in realitate si in profunzime ?

    Din cite stiu eu BCR era o adevarata mina de aur pentru Erste - daca o "izoleaza" printr-o manevra de genul asta pentru a o abandona la o adica nu e ca si cum un avion si-ar arunca un motor in plin zbor ?

    Intreb si eu - nu dau cu parul. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Soriceii cam incep sa paraseasca... bricul Romania.
    Jeleu, Constantinescu... BCR-ul e pe... răspundere limitată... :)... funny...

    RăspundețiȘtergere
  6. Probabil ca BCR a fost "un motor" al Erste in anii de "avant" economic ai Romaniei.
    Acum cred ca incepe sa creasca numarul de creditele neperformante si nu vede nimeni o situatie mai roz in 2010.

    RăspundețiȘtergere
  7. Era de asteptat. Dupa ce au tras de FMI si de BNR sa tina cursul la nivelul de plutire cat sa-si ma reduca expunerile, acum incep sa se pregateasca de faza urmatoare...

    Tot mai multe semne ca showul e pe cale sa inceapa. Aurul la 1122 USD, un nou record.

    RăspundețiȘtergere
  8. Toata Europa de est e in subprime, de fapt. Bailout-ul a fost regional, aplicat tuturor - asta e singurul motiv pentru care au fost salvati. Altfel, in octombrie, Austria ar fi intrat in default urgent, obligatiile de plata ar fi urcat la 70% din PIB. Nici nu mai zic de reevaluarea activelor.

    170 mld euro in prima fara, 1600 mld pe termen lung. Ca o coincidenta, exact suma investita in regiune dupa 89 (ca tot sarbatorim). Adica Viol.. :)

    PS: ai grija cu informatiile despre banci. Mi se pare ca din octombrie e caz penal.

    :)

    RăspundețiȘtergere
  9. vis-a-vis de strategia ERSTE, dovedeste ca este un investitor prudent

    pentru RaduBT, poti fi ceva mai precis? (un act normativ?)

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Tot e bine ca un SRL austriac nu poate fi infiintat cu doar 200 lei capital social!:))

    RăspundețiȘtergere
  11. vala: La un SRL nu ai consiliu de administratie. Ai doar administrator.
    daniel cazangiu: n-as prea pune mare baza pe respectivele recomandari. In primavara
    era optimist. Acu'vad ca a schimbat registrul...
    RaduBT: De unde ti-a venit ideea cu penalu'? Adica de ce ar fi penal, ca dai o informatie? Asta poate in lumea lu'Ghetea.
    Ionut: Intr-adevar, ai nevoie de 35 000 EUR, o suma cocosatoare. :-))

    RăspundețiȘtergere
  12. Octombrie anul asta: Joaca de-a bancile

    Acum nici o luna: Had Enough? Time For A Boycott!

    Acum doua saptamani: Dylan Ratigan pe MSNBC

    Pe langa astia, asa-zisele "insinuari" ale lui Dan sunt frectie... :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Cine crezi ca ar ascunde gunoiul sub pres tocmai in mijlocul unei majorari de capital de o asa avergura ca cea care se desfasoara acum pentru Erste ?
    Miscarea asta e una pregatitoare pentru o alta, posibil majorarea de capital la BCR de care vorbea Treichel in vara, posibil cedarea unei parti din actiuni catre Caixa.
    Si chiar daca nu mai urmeaza un alt pas in aceasta operatiune, mutarea BCR-ului pe SRL si majorarea de capital ii confera lui Erste Group o capitalizare foarte solida pentru 2010.

    Dar sigur ca-i mult mai usor sa lansezi artificii si presupuneri de tip Cancan.

    RăspundețiȘtergere
  14. RaduBT, in oct 2008 blogerii erau dati in judecata de BNR, dar a fost cineva condamnat? Oricum, e de rasul ... curcilor pentru in ian-feb 2009 BNR a recunoscut ca a salvat in extremis o banca romaneasca printr-un imprumut de urgenta iar trimiterea in judecata s-a intamplat pentru ca respectivii au avut indrazneaala sa dezvaluie operatiunile hush hush ale BNR-ului...?

    RăspundețiȘtergere
  15. Cateva precizari/corecturi importante in ZF-ul de azi

    http://www.zf.ro/eveniment/bnr-erste-nu-mai-este-banca-mama-a-bcr-ci-banca-bunica-5101863/

    Cel mai important:
    EGB Ceps Holding GmbH are un capital care se ridica la mai multe miliarde de euro, iar managementul este asigurat de catre Manfred Wimmer, CFO al Erste Group si fost CEO al BCR si de Wilhelm Schultze, sef al Diviziei de management al participatiilor in cadrul Erste Group. "Noua structura nu afecteaza raportarile financiare IFRS sau capitalizarea Erste Group", mai precizeaza Erste.

    Reprezentantii Erste afirma ca proprietarul subsidiarelor din regiune ramane "in ultima instanta" Erste Group, iar aceasta schimbare nu produce niciun efect asupra raportarilor financiare ale grupului.

    In rest mult zgomot pentru nimic.
    Pls. mai multe documentare si mai putina speculatie...

    Ionut Stanimir

    RăspundețiȘtergere
  16. BCR a realizat anul acesta mai multe contracte de cesiune de creanta asupra creditelor sale neperformante. Au fost mai multe operatiuni, cu pachete de sute de creante cedate de catre BCR unor SRL uri (Bucharest Financial Plaza SRL, Support Collect SRL). Sumele respective deja sunt de ordinul sutelor de milioane de euro. Tot o operatiune de curatare cu mopul a activelor bilantiere.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ionut Stanimir

    Care-s diferente majore de ordin organizational, intre un holding si un grup bancar?

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Ionut
    http://en.wikipedia.org/wiki/Holding_company

    RăspundețiȘtergere
  19. ionut

    Multumesc pentru deosebit de prompt.

    Cu scuzele de rigoare sensul intrebarii era altul: intelegi care este modul de functionare al unui holding, si de ce erste a ales sa faca aceasta "miscare"?

    RăspundețiȘtergere
  20. pai noul srl mama n-a semnat acordul de la Viena, prin care se obliga sa nu scoata bani din tara

    RăspundețiȘtergere
  21. cata prosteala la austriecii astia infumurati;
    astia chiar ne cred cazuti in cap(nu ca n-ar fi o parte dintre noi);

    in zilele noastre nu mai conteaza ce excrocherii faci atata timp ce le dai o denumire simpatica si sofisticata;

    auzi bre, cica optimizare organizationala si nu artificii bilantiere; ce frumos..

    acum ce sa zic..au si ei dreptate atata timp cat in toata lumea e un curent de "botezare" contabila a tuturor rezultatlor; te poti astepta practic la ORICE , si asta in locuri in care credeai ca niciodata n-ar fi posibil; alte vremuri..


    ps. imediat dupa privatizarea Petrom eram prin Austria si asistam la glumele pe care le faceau baietii de acolo la adresa noastra ; imi venea sa musc din coltul mesei... nu vreau sa par patetic dar asta e cruda realitate

    RăspundețiȘtergere
  22. @Ionut: Simplu spus, te poti misca mai rapid si mai eficient. Sper ca intelegi ca nu pot pune planurile interne pe blog :)

    @MadMax: Erste exista de aproape 200 de ani. Nu ajungi o mare banca facand pe "niznaiu".

    RăspundețiȘtergere
  23. Ionut Stanimir: Dupa doua zile de la publicarea articolului, comentariile introduse blog au nevoie de moderare. Am facut aceasta remarca deoarece ai transmis de doua ori ultimul tau comentariu. :-)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)