vineri, 27 noiembrie 2009

Dubai Default

Se pare că visul şeicilor extravaganţi începe să se năruie odată cu iminenta intrare în incapacitate de plată a Emiratului Dubai. Ceea ce până mai ieri era o poveste desprinsă din 1001 de nopţi revine rapid cu picioarele pe pământ. Atât de rapid încât miroase a prăbuşire!

Hoteluri incredibile, insule artificiale, mall-uri imense, tehnologie, pe scurt, un univers care te copleşea. Unii spun ca e kitsch, alţii că e fabulos. O oază artificială într-un deşert cât se poate de natural. Acesta e Dubaiul, zona în care, până ieri, mai toţi credeau că absolut orice este posibil. Aveai chef să schiezi în deşert? Nimic mai simplu, un şeic a transformat o dună de nisip într-o pârtie elveţiană. Îţi doreai o insulă? La fel. Te întrebau doar sub ce formă o vrei livrată. Era evident că tot acest joc de-a povestea trebuia să se oprească la un moment dat, iar acest moment se pare că a venit mai repede decât se aşteptau mulţi.

Deocamdată, Emiratul a cerut creditorilor un moratoriu de şase luni pentru datoriile companiei de stat Dubai World. Aici vine partea frumoasă: Dubaiul are o datorie totală de optzeci de miliarde de dolari, iar din această datorie, aproximativ şaptezeci de miliarde aparţin companiilor de stat. Datoriile companiei Dubai World(deţinută în totalitate de stat) sunt de aproximativ 60 de miliarde! Curat capitalism!

Vestea este tristă în primul rând pentru europeni care, conform Credit Suisse, au creditat Emiratul cu vreo 13 miliarde de dolari. Banii au fost serviţi de bănci europene care, în respect pentru managementul riscului, au pariat pe invincibilitatea imobiliarelor din Golf. Se pare că meseriaşii băncilor au lovit din nou, iar rezultatele acestor minţi luminate s-au văzut astăzi pe bursele europene. Fenomenul cel mai interesant poate fi observat la greci unde acţiunile băncilor au cunoscut cutremure: National Bank of Greece a căzut cu 8.9%, Alpha Bank cu 8.6%, iar Marfin Investment Group(al cărui acţionar principal este Dubai Financial Corp) au căzut cu 9.5%. Nu voi înşira acum toate implicaţiile acestei situaţii, dar ele sunt mai dure decât ne putem imagina acum. În primul rând, un element care ar trebui să ne dea de gândit este că au crescut temerile cu privire la posibilitatea intrării în default a ţărilor emergente. Ţări precum Ucraina pot deschide corul. România, din fericire, se află deocamdată în al doilea eşalon, însă aceasta nu ne scuteşte de emoţii şi temeri, mai ales prin prisma dezastrului politic şi economic prin care trecem.

Nu ştiu dacă Dubaiul va reprezenta punctul de inflexiune al crizei actuale. Este foarte interesant de observat cum vor reacţiona pieţele in continuare. Având in vedere ca suntem din nou în zona nisipurilor mişcătoare, cred că pentru perioada imediat următoare "cash is king".

14 comentarii:

  1. Stii cum e in cazurile astea.
    Atita timp cit nu vine nimeni sa darime ce s-a construit... e ok.
    Pentru Dubai, desigur. Restu'... who cares? :)
    Cam asa a fost si pe la 1900, cind cu colapsul cailor ferate. Ele s-au construit, au ramas, nu le-a darimat nimeni. Doar ca unii au dat faliment...

    RăspundețiȘtergere
  2. O foarte minusculă corecţie: "chici" se scrie "kitsch", nu "kitch".

    2, mie chestia asta îmi miroase a Creditanstalt. Mi-e teamă să nu intrăm într-o nouă fază a recesiunii, de data asta mult mai dură, pentru că vine după câteva luni în care se părea că lucrurile se aşază irevocabil pe un făgaş favorabil.

    RăspundețiȘtergere
  3. Manole: Multumesc pentru corectie. Am fost cam obosit aseara, dar asta nu e o justificare dupa ce pretinzi ca l-ai citit pe Moles. :-))
    In ceea ce priveste partea a doua, si eu tot la Creditanstalt ma gandeam....

    RăspundețiȘtergere
  4. Un articol foarte interesant din aprilie 2009:
    The dark side of Dubai
    .


    "[...]the vast Atlantis hotel, a giant pink castle built in 1,000 days for $1.5bn on its own artificial island – where rainwater is leaking from the ceilings and the tiles are falling off the roof."


    "The water quality got worse and worse. The guests started to spot raw sewage, condoms, and used sanitary towels floating in the sea."

    RăspundețiȘtergere
  5. dubaiul o sa reteze macaroana celor care pariau pe metale pretioase, celor care nu mai credeau in banii de hartie, nu? inapoi la bondurile noastre de toate zilele, nu? cash is king, nu? ba din contra, o buna oportunitate de a profita de corectia pe aur, argint, etc....inflatia va veni mai devreme sau mai tarziu....

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dan@Trenduri

    Mi s-a părut mie sau e cazul să sun la 112?

    Dl. Gheţea să te aibă în pază! :)

    P.S. Ai enunţat 2 nume... sfinte. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @nidelea cristian: de departe cel mai la obiect si documentat comentariu. Spor la vanzari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu fiti rai, e greu sa castigi o paine in zilele astea, si nu se pricep toti la trading...

    RăspundețiȘtergere
  9. eu cu Jean Claude votez astazi, pana la urma nu ma deranja daca se construia atat in Romania si dupa aia sa fi intrat in faliment :)
    ...
    asta e singurul merit al banilor, bondurilor, etc. , mobilizeaza societatea, ce mai conteaza ca sunt doar niste bucati de hartie, cifre pe un monitor, daca iluzia functioneaza foarte bine.
    ...
    sa nu avem insa ceva a la China, am vazut recent un video cu un oras pe care il construiesc chinezii (cu rezidential, politisti, semafoare, borduri, etc.) numai ca nu sta nimeni in el pentru ca nu-si permite lumea...o sa vina o nationalizare dupa aia si o sa fie bune si astea facute in capitalism :))
    ...
    o singura precizare: in detroit au mai si daramat (case nou construite) ca sa creasca preturile celorlalte...

    RăspundețiȘtergere
  10. Nidlea Cristian: Pe departe ai avut cel mai simpatic comentariu, motiv pentru care nu-l voi sterge :-))

    RăspundețiȘtergere
  11. cristian dogaru: Atentie! Cand am spus "cash is king" m-am referit la bani lichizi, nu la bonduri! Asta prin prisma riscurilor descrise in articol.
    Oricum, cred ca suntem din nou la nivelul de avarie de dinainte de Lemnan. Iar asta e grav!

    RăspundețiȘtergere
  12. Un razboi in Iran pare din ce in ce mai posibil. Probabil ca situatia se va complica simtitor in anul viitor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pai cash is king de vreo 2 ani incoace, nimic nou sub soare. Ma refer la obsesia preferata a romanilor ganditori din RO, imobiliarele,si nu numai. Criza e departe de a se fi terminat,50 mii E sunt mai buni decat o afacere de 100 mii. Perspectivele sunt incerte in continuare.
    Pe de alta parte, ca orice constructie financiara de succes (avem probleme in a accepta asta ?), statul asta numit dubai nu exista degeaba. Probabil... a fost cerere pentru fitze de genul...insule,hoteluri inalte si alte jucarii d-astea.
    Apropo...se oboseste careva sa puna in paralel aceasta uriasa,enorma datorie de...cat o fi cu...valoarea industriei "locale" (hidrocarburi,real-estate,turism,industrie financiara). Cine stie...poate suferim cu totii o revelatie.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)