miercuri, 25 ianuarie 2012

Sezonul furtunilor

Astăzi și mâine vom avea parte de cea mai mare furtună solară din ultimii 10 ani. Este prima de această magnitudine dintr-o serie al cărei apogeu va fi în martie anul viitor. Cea care se desfășoară acum afectează, în principal, zonele nordice, primul efect vizibil al său fiind extinderea zonei din care poate fi văzută aurora boreală. 

Pornind de la aceste fenomene așteptate, mulți au prezis dezastre planetare, crize profunde și consecințe nefaste. Nu-mi este foarte clar impactul pe care-l va avea acest fenomen. Până acum, singurele efecte majore  constatate au fost legate de distribuția de energie electrică deoarece transformatoarele de putere sunt direct afectate de fenomen. Pentru cei care-și amintesc, au fost câteva mega pene de curent în America de Nord care par a fi avut ca principală cauză furtuni solare mult mai mici decât ceea ce urmează. Vine dezastrul? Sunt mulți cei care susțin că, în funcție de amplitudintea fenomenului, putem asista la defectarea tuturor echipamentelor care au în componență circuite electronice. 

Cert este că omenirea a mai cunoscut asemenea fenomene, ultimul de o asemenea magnitudine petrecându-se prin secolut XVII. Nu s-a petrecut mare lucru; cronicile au consemnat doar că soarele a fost mult mai luminos decât în alți ani. Situația de acum însă este total diferită deoarece cam toată viața noastră se învârte în jurul echipamentelor electronice. De la simple electrocasnice până la sateliți sau alte ”sofisticări” ale actualității, toate acestea fac parte din viața noastră, ne asigură suportul și, de multe ori, se dovedesc a ne fi vitale. Vă imaginați ce-ar mai fi zborurile fără GPS? Presupunând că o explozie solară puternică va distruge numai sateliții, imaginați-vă haosul care ar rezulta. Practic, traficul aerian internațional ar fi blocat, iar pierderile rezultate ar fi imense. Și este doar un segment deoarece implicațiile ar fi mult mai mari. Ceea ce mă îngrijorează este legat de lumea financiară. În cazul în care efectele finale vor fi cele prognozate în scenariile pesimiste, rezultă că există o mare probabilitate să avem de-a face cu o mare brambureală și aceasta din cauză că politicile de disaster prevention/disaster recovery s-ar putea să se dovedească insuficiente. Degeaba ai un backup al datelor dacă nu mai ai sisteme disponibile cu care să repornești activitatea. Degeaba ai un mirror în altă locație dacă efectele unei furtuni solare se simt pe suprafețe extrem de întinse. În aceste condiții, probabil că o idee bună pentru clienți este întoarcerea la hârtie, mai precis ridicarea extraselor în format letric și păstrarea acestora(ar fi o dovadă a existenței unor bani sau active, dar e greu de crezut că în acele condiții vor mai exista reguli).  

Desigur, ceea ce am prezentat nu este încă verificat și reprezintă scenarii extreme scoase în prim-plan de surse neoficiale. Estimările oficiale se referă exclusiv la transformatoare, iar acestea pot fi protejate prin opriri programate atunci când se prognozează furtuni de mare intensitate. Ar însemna că, din punct de vedere practic, singurele pierderi ar fi cele rezultate din întreruperea furnizării de energie electrică, adică ceva nesemnificativ față de scenariile pesimiste. Care va fi impactul final e greu de dedus acum. Probabil primele efecte le vom vedea în aceste zile. După, fiecare poate înțelege mai bine ce urmează și cum se poate proteja(sau dacă este nevoie de așa ceva). 

13 comentarii:

  1. o postare foarte bine venita in contextul asta...sa vedem primele efecte si le vom deduce poate pe urmatoarele...

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun articol prin prisma faptului ca se apropie de una dintre cele mai mari provocari si pericole pentru societatea moderna.
    Un eveniment similar cu cel din secolul 19 ne baga direct in Evul Mediu. Din pacate metodele de protectie nu sunt eficace la nivele mari de genul tari/continente.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. hai domne,ai inceput cu chestii din astea gen otv!astept mai bine o analiza de calitate cu care ne obisnuisem.

    RăspundețiȘtergere
  6. cred ca ar fi bine de precizat pentru cei care nu stiu ca astfel de maxime ale activitatii solare au loc periodic la intervale de 11 ani, si asta nu de ieri de azi, de cand a aparut 0tv si pr0tv, ci de o vesnicie....

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru "anonimii" penibili care comenteaza fara sa aiba habar: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859

    Cititi un pic acolo sa va luminati. "Telegraph systems all over Europe and North America failed, in some cases even shocking telegraph operators. Telegraph pylons threw sparks and telegraph paper spontaneously caught fire. Some telegraph systems appeared to continue to send and receive messages despite having been disconnected from their power supplies."
    Ce avem noi acum e infinit mai complex si mai sensibil la furtunile solare.
    Un eveniment de magnitudinea respectiva va "rade" orice microchip neprotejat, instalatiile de transformare, sateliti, etc.
    Dar, deh, e greu sa ne informam un pic. E mai usor sa o dam in acuze de gen OTV, etc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Negaterium: Lasa-i sa ramana asa! E in firea omului sa fie ignorant... Ceea ce n-am inteles insa e agresivitatea unor comentarii. Ma rog, in tara asta n-ar mai trebui sa ne mire nimic...

    RăspundețiȘtergere
  9. Carcasele metalice ale calculatoarelor functioneaza ca o cusca faraday - ceea ce le da un anumit grad ecranare radio.

    Majoritatea liniilor de date de lungime mare sunt pe fibra optica - deci din nou nu cred ca vor fi probleme majore.

    Iar satelitii - duca-se. Macar asa mai scapam si de big brother si mai folosim hartile din dotare ca sa ajungem la mare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Soarele bombardează constant Pământul cu un flux de particole încărcate (electroni, protoni, nuclee de heliu) - aşa numitul "vânt solar". Câmpul magnetic terestru deviază aceste particole în sensuri opuse în funcţie de sarcină, ceea ce de fapt înseamnă un curent electric. Acest curent la rândul lui deformează câmpul magnetic terestru. Asta se întâmplă tot timpul dar în cazul unei erupţii solare vântul solar se intensifică deci şi câmpul magnetic rezultant variază. Deoarece acest fenomen poate fi interpretat ca o variaţie a c.m. terestru i se mai spune şi furtună geomagnetică. Un alt efect este dat de interacţiunea vântului solar cu atmosfera superioară (ionosfera) care produce ionizări puternice, de aici aurorele polare.

    La nivelul sateliţilor furtuna solară se traduce prin iradiere puternică, iar asta nu îi afectează (pe de altă parte e nasol pt. astronauţi). Dacă furtuna e atât de puternică încât să distrugă sateliţii atunci pierderea lor ar fi cea mai mică problemă a noastră. Ionizarea atmosferică însă poate întrerupe temporar comunicaţiile radio cu sateliţii şi îi poate devia pe cei de pe orbite joase. Iar la nivelul solului variaţia c.m. terestru e prea mică pentru electronice şi orice circuite de dimensiuni mici, însă poate induce tensiuni enorme în liniile de transport lungi şi astfel să distrugă transformatoare. Dar asta tocmai pentru că liniile respective sunt lungi şi se supun unei reguli misterioase numite "legea inducţiei". Oficialii au dreptate de data asta. Pe scurt problema e serioasă dar nu apocaliptică.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Negaterium colegul Cristi ti-a povestit cate ceva despre fenomen, nu citind aiurea pe wiki ca tine ci in manualele de specialitate. Chiar asa, ne spuneti va rog ce pregatire aveti domnilor Negaterium si Dan de emiteti pareri atat de "avizate" despre fenomen?

    RăspundețiȘtergere
  12. @Moromete
    Lucrez in domeniul IT, nu am cunostinte avansate de fizica, insa sunt pasionat de diferite aspecte tehnice.
    Am pornit de la experimentele cu EMP si ce se stie legat de furtunile solare.
    Si nu cred ca e relevant ce pregatire am eu, ci informatiile care se pot gasi despre aceste aspecte, informatii pe care matale si altii care nu au bunul simt sa le studieze.
    Stii ca in Europa sunt 2 fabrici care fabrica transformatoare de mare putere, si asta la nivelul de cateva bucati pe luna?
    Ce crezi ca se va intampla daca vor cadea simultan toate liniile si statiile de mare putere de pe un continent? Vezi pana de curent din Canada care a afectat zeci de milioane si a durat ceva. Oare care a fost cauza? O furtuna solara de mica intensitate...
    Oricum, daca tu consideri ca informarea de pe Wiki e citit "aiurea" te poftesc sa te informezi despre subiect din orice alta parte si sa contrazici concluziile care le-au tras specialistii armatei americane legat de pericolul EMP si solar storms...

    Greu cu netu asta, greu...
    http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=124125001

    RăspundețiȘtergere
  13. @Moromete
    Colegul Cristi a citat din manuale care sunt facute pe baza experientei trecute. Dar daca experienta trecuta a civilizatiei nu include si o noua intensitatea a fenomenului? Nu-i asa ca manualul are un interval relativ de aplicabilitate? Ceea ce ai vrut sa sugerezi suna la fel cu "Nu poate fi adevarat experimentul sau observatia X deoarece TEORIA nu implica acest lucru!" Greseala de logica elementara... Trebuie sa fim prudenti intotdeauna si deschisi la noi fenomene!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)