sâmbătă, 11 august 2012

De ce McDonald's n-a mers in Bolivia?

Bolivia, una dintre ţările sărace ale Americii Latine, este un model de supravieţuire în hăţişul contemporan de interese financiare. În trecut v-am prezentat un film despre cum a reuşit o comunitate locală să pună capăt unui plan tembel al FMI care forţase concesionarea întregii ape(inclusiv cea de ploaie!) dintr-o zonă a ţării. Ceea ce a fost un deranj la nivel local s-a transformat într-o revoltă naţională şi s-a reuşit stoparea planului nebunesc având la bază interese financiare ale unor ţuţeri care parazitează pe lângă marile instituţii financiare mondiale. De-atunci Bolivia a avut o evoluţie proprie refuzând reţetele prescrise din exterior şi încercând să se dezvolte pe propriile picioare. 

Documentarul al cărui trailer vi-l prezint azi vorbeşte despre falimentul vestitului lanţ fast food în Bolivia. Ce s-a întâmplat de fapt? Nimic deosebit, doar că pur şi simplu afacerea americană n-a reuşit să funcţioneze în Bolivia. Nimeni nu cumpăra de la McDonald's din cauză că nimeni nu era suficient de nebun încât să înlocuiască bogăţia locală de gusturi cu bucăţile de plastic vândute pe post de hrană. A fost un accident întâmplător sau un semnal? Nu ştiu deocamdată, dar fenomenul e interesant.


6 comentarii:

  1. Iar esti pe langa. Daca ai fi vizitat Bolivia (cum am facut-o eu) ai fi stiut ca mancarea boliviana (alaturi de cea peruana) este proasta - nu exista "bogatia loacala de gusturi" - baza lor e fasolea si orezul.
    Afacerea cu apa nu are nici o legatura cu McDonalds.
    De ce nu ramai la lucruri la care te pricepi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niste aberanti bolivienii astia, n-au fost capabili sa inteleaga savoarea burger-ului.
      In alta ordine de idei, unde am spus eu ca afacerea cu apa are legatura cu McDonald's?

      Ștergere
    2. Anonim tu ai fost in Bolivia la cersit? Uite mai jos ce zic astia de la wikitravel.
      Some notable Bolivian dishes:
      Pique a lo macho - grilled chunks of meat in a slightly spicy sauce with tomatoes and onion, on potatoes
      Silpancho or Milanesa - beef pounded to a thin, plate-sized patty, served on a bed of rice and potatoes, with a fried egg on top (Similar to wiener schnitzel).
      Street food and snacks:
      Anticucho - Beef hearts grilled on a skewer, served with potatoes and a spicy corn sauce
      Salchipapa - Thinly sliced sausage fried with potatoes
      Choripan - Chorizo (spicy sausage) sandwich, served with grilled onions and lots of sauce
      Mid-Morning snacks typically consists of any of several of meat-filled buns:
      Salteña - A baked bun filled with meat and potatoes in a slightly sweet or spicy sauce. Be careful when you take a bite, as the sauce will drip all over!
      Tucumana - Like a salteña but fried
      Empanada - Similar to a saltena, often filled with cheese as well as meat
      Cuñape - A small roll filled with cheese, similar to Brazilian pão de queijo. The bread is made from cassava flour.
      Many people also start off the day with some concoction involving fruit:
      Ensalada de frutas - Many different fruits chopped in a bowl of yogurt. Very filling. Some stalls may have honey, nuts or gelatin on top, if you like.
      Vegetarians will find decent to very good options in Gringo-places around the country. But also at market places, there are good vegeratian options on offer (usually potatoes, rice, fried egg and salad for about 7Bs.) In bigger cities, there are some (decent to good) fully vegetarian restaurants.

      Ștergere
  2. plin de cunoscatori anonimi, mari specialisti

    RăspundețiȘtergere
  3. Avand in vedere ca la sfarsit apare citatul din Thomas Friedman eu cred ca astia vor sa declare razboi cuiva :)
    Lucrul cu adevarat interesant despre Bolivia e ca au cam jumatate din rezervele mondiale cunoscute de litiu, care se foloseste in toate bateriile de mobile, laptopuri si masini electrice. Guvernul socialist de acolo a anuntat ca nu intentioneaza sa le exploateze, cu sau fara investitori straini.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mc donalds nu e cea mai buna mancare, dar cu siguranta nici cea mai proasta. Culturile asa zise "locale" produc si ele junk food cacalau, doar ca e junk food home-made. Amintesc doar de mici, sarmale, placinta, ciorba de burta, slanina si alte porcarii de te baga in spital. Iar rahaturi din astea gasesti in orice cultura pentru ca omul are un apetit innascut pentru grasimi si glucide si sunt sigur ca si bolivienii au in bucataria lor "sanatoasa" tot felul de "delicatese".

    Daca Mc donalds a dat faliment in Bolivia, sigur nu a dat pentru ca hamburgerii erau atosi sau cartofii fara gust, ci probabil din motive ideologice, culturale.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)