marți, 11 septembrie 2012

Cine va castiga lupta telefoanelor inteligente?

Mai mult ca oricând, această toamnă pare a asigura decorul perfect într-o confruntare a giganților IT. Noul iPhone, noul Windows, noile dispozitive cu Android, noile terminale Nokia s.a.m.d. Există o frenezie teribilă a lansărilor, se pun în funcțiune planuri complexe de atac, de iau decizii strategice. Toate acestea pentru un dreptunghiuleț de câțiva centimetri pătrați.

A face un telefon mobil a devenit o preocupare extrem de complexă. Și aceasta pentru că, dincolo de design și proiectare trebuie să găsești portițe de diferențiere, să faci aplicații care să te scoată în evidență sau să oferi caracteristici unice. Așa se face că avem un război al hărților între Apple și Google, un război al camerelor foto început de Nokia, o bătălie a design-ului plat care se dă între Samsung și Motorola s.a.m.d. Aglomerarea lansărilor promite să ne țină „pe poziție”, să ne arunce în războaie ideologice și să ne facă să scoatem rapid din buzunare banii necesari înrolării într-o tabără.

Cu toate acestea lipsește cineva din peisaj. Există un concurent pe care nimeni nu pare a-l lua în seamă, dar care, cu siguranță, reprezintă viitorul. Mă refer la imensa masă a producătorilor chinezi, un grup haotic de firme care produc terminale pe bandă rulantă și care, dincolo de alimentarea pieței interne, se bat pentru cote cât mai mari de export. Cu toate că nu sunt luați în serios, chinezii au depășit stadiul de clonare a marilor mărci vestice și par a merge pe propriul drum. Începând cu design-ul hardware care oferă absolut toată gama de implementări și terminând cu software-ul care începe să se maturizeze amenințător. O să încep prin a lăuda implementările din trecut bazate pe Nucleus RTOS pentru telefoanele dual sim, în special facilitățile avansate pe care marii producători nu le oferă nici măcar acum(spre exemplu posibilitatea de a suna de pe oricare SIM, fără existența unuia „master”). Remarcabil e că  implementările respective s-au făcut pe o platformă hardware super-ieftină. Trecerea la era smartphone a condus la o nebunie a implementărilor Android. Însă, Android-ul este legat ombilical de Google și de serviciile pe care le oferă. În China serviciile web ale Google funcționează prost din cauza tensiunilor dintre companie și guvernul chinez pe tema cenzurii. De-aici rezultă o insatisfacție a consumatorului final care se află, de multe ori, în fața unor servicii inutilizabile.

Cum problemele sunt vizibile, cei de la Alibaba au început din 2011 dezvoltarea propriului sistem de operare numit Aliyun. Este un sistem gândit în principal pentru piața chineză, are toată gama de aplicații și, mai mult, nu are necesități hardware foarte mari. Aliyun se află în fața primelor implementări, fiind implementat de câţiva producători de telefoane. Cu siguranţă nu este cel mai promiţător start, dar este un  start. În cazul în care va avea succes, Aliyun va face rapid baza critică de clienţi pentru a se impune. Nu vreau să cad în capcana celor care ridică în slăvi sistemul de operare de la Alibaba doar pentru că are un gigant IT în spate. Riscurile sunt majore chiar şi pentru ei, dar ceea ce-i ajută este masa imensă de potenţiali clienţi.

Experienţa ne demonstrează că atunci când o luptă devine acerbă şi aglomerată câştigătorii nu sunt giganţii, ci unii cărora la început nu li se dădea nicio şansă. Lupta în domeniul terminalelor mobile a devenit nebună, companiile măresc iraţional bugetele în speranţa dizlocării de bucăţi esenţiale ale pieţei. Personal cred că cei care vor câştiga războiul sunt cei care acum sunt pe margine. Indiferent că peste câţiva ani ne vom delecta cu un sistem Aliyun sau cu un alt nume exotic, cu siguranţă vom mai adăuga în lista lecţiilor despre iraţional bugetele actuale de lansare a smartphone-urilor. Aşa cum spuneam în trecut, era cloud spulberă noţiunea de sistem de operare trecând-o pe planul secund. Este o lecţie pe care chinezii par a fi înţeles-o mult mai repede.

7 comentarii:

  1. tu te-ai jucat cu chinezarii de astea? :D sa le vezi cit de proaste sint?
    cel putin in urmatorii 3-4 ani - n-au nici o shansa

    fish

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am jucat. Intr-adevar multe sunt niste jafuri absolute, dar se gasesc destule exceptii. Vei vedea din ce in ce mai putine jafuri si din ce in ce mai multe produse de calitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu stiu cine va pierde. Utilizatorul.

    Produsele mainstream vor deveni tot mai ieftine si mai proaste. Diferentierea se va face prin inovatii tot mai fanteziste, exotice spre kitch si inutile practic (mausul cu 15 butoane programabile).
    Apoi vor incepe fuziunile si absorbtiile. Din zecile de mici producatori vor ramine 2(3) mari si lati. Din care unul adevaratul stapin si altul tolerat strategic, ca sa intretina iluzia unei industrii concurentiale. Moment in care dementa diferentierii tehnologice va inceta, iar marketingul va deveni din regent rege pe fata.

    Exemple? E plina industria hardware, de la procesoare grafice, la HDD-uri si chiar CPU. Citi producatori de placi de baza erau acum 20 ani? Cu zecile. Acum aproape ca-i numeri pe degetele de la o mina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand in patratele astea se baga procesoare care rup norii mi se pare cam fortat sa spui ca "era cloud spulberă noţiunea de sistem de operare"

    Nu cred ca o sa fie asa, omul e invatat sa aiba putere mare de procesare locala, norul o sa fie folosit in mod critic tot pentru stocare, sincronizare, aplicatii critice de localizare/cautare etc. Dar procesarea locala, puternica, rapida si sofisticata, o sa fie un "must", mult timp de aici incolo.

    Si nu, nu cred ca firmele chinezesti pot sa rupa piata software. E vorba de entropie. Ca sa fierbi un ou nu ai nevoie de o cada cu apa calduta, ci de un ibric de apa fierbinte. Sistemele de operare si software-ul critic o sa ramana in USA multi ani de aici incolo, acolo e apa fierbinte (banii, managementul, experienta). Iar piata sistemelor de operare pentru dispozitivele mobile este unul dintre cele mai critice pariuri pentru viitorul apropriat. Se vor investii energii enorme acolo, caci si castigurile sunt pe masura, peste ce ne imaginam noi acum. Batalia o sa fie intre cei mari: Apple, Google, Microsoft. Si dovada ca nu e usor de intrat acolo e si faptul ca firme absolut remarcabile ca Nokia, RIM sau Intel au capotat in batalia asta.

    Despre hardware nu ma pronunt.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ideea cu Aliyun este buna, dar realizarea inca infantila. Eu ofer un produs similar - un virtual app portal - care este mai bine gindit inclusiv in privinta virtualizarii unor aplicatii "fat" pre-existente; ce-i drept, piata pe care noi o adresam este diferita. Aliyun va beneficia la rindul sau de avantajele pe care noi le-am detectat, inclusiv simplificarea operatiunilor de system management, ceea ce este criric in aplicatii enterprise.
    Ca veni vorba de enterprise, acolo blackberry inca-i live and kicking.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blackberry e istorie. Si poate deveni alaturi de Nokia si o lectie despre cum sa pierzi pe mana ta. Inca n-a inchis pravalia pentru ca nationalistii americani se uita cu mandrie la aceasta marca si o propovaduiesc si in Europa sau in alte locuri unde au acces la managementul unor firme.

      Ștergere
  6. Sa fie acesta doar inceputul razboiului : http://www.theverge.com/2012/9/13/3328690/acer-google-alibaba-phone ?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)