luni, 10 septembrie 2012

Unde ne aflam?

Super Mario, parcă într-o încercare de a-şi justifica porecla, a ieşit, demonstrativ, pe străzile financiare cu bazooka. Nu e nimic nou în toată această acţiune, însă este pentru prima dată când operaţiunea decurge transparent şi, mai mult, este pentru prima dată când se foloseşte un cuvânt neuzual până acum: unlimited.

Ce avem de fapt? Banca Centrală Europeană anunţă că va cumpăra nelimitat datorii ale ţărilor cu probleme pentru a împiedica o creştere a costului finanţării acestora. Este o imensă şi binevenită gură de oxigen care, pe termen scurt, a reintrodus optimismul în pieţe. Se pare că termenul "nelimitat" este un fel de incantaţie magică, o formulă care are puterea de a ridica morţii. Altfel nu-mi pot explica această trecere radicală de la pesimism la optimism, această schimbare bruscă de opinii şi percepţii. Pe de altă parte, am putea spune că este normală această schimbare. Din punct de vedere teoretic, dacă Italia şi Spania nu vor mai avea probleme de piaţă reuşind să se se finanţeze la costuri normale, trecerea lor prin criză va fi mai lină. Lucrurile par a fi OK din acest punct de vedere, însă există un mare semn de întrebare: în condiţiile în care BCE poate cumpăra iraţional titluri, indiferent de rating-ul acestora, se pune întrebarea referitoare la fundamentul monedei unice. Ceea ce ne conduce automat la perspectiva deprecierii monedei.

Ajunşi în acest punct trebuie să ne reamintim că, în urmă cu vreo doi ani vă descriam traseul crizei. Spuneam atunci că problemele s-au mutat de la bănci la state şi că urmează mutarea găurilor de la state la băncile centrale. Este fix ceea ce avem acum. Mutarea mizeriei în "dulapurile" mult mai discrete ale băncilor centrale este, în realitate, noua etapă a crizei. Vom scăpa de problemele de finanţare ale statelor, dar monedele vor rămâne forme fără fond, elemente financiare fără niciun fundament. Practic de-aici va veni nebunia deoarece politicul va refuza să constate realitatea, generând crize multiple, acoperite artificial. 

Ce urmează? Posibil o stabilizare pe termen scurt urmată de o cursă nebună pentru a scăpa de bani. După ce am avut cursa mutării banilor în "valute sigure", urmează să vedem marea încercare de transformare a banilor lichizi în bunuri palpabile. Din punct de vedere logic aceasta s-ar traduce prin hiperinflaţie, dar noi, care-am mai trecut printr-o perioadă în care existau bani fără a exista bunuri, ştim bine că există şi alte metode de menţinere a iluzoriului şi falsităţii în viaţa de zi cu zi. 

5 comentarii:

  1. pai a zis ca sterilizeaza tot ce cumpara...

    RăspundețiȘtergere
  2. "Sterilizare" si "nelimitat": oare nu e asta o contradictie?

    RăspundețiȘtergere
  3. aceste infuzii de lichiditate(qe si ltro) vor duce la un nou rally bursier asemanator celui din 2000-2009?

    RăspundețiȘtergere
  4. Unii sunt de parere ca nu se poate produce inflatie ,fara
    velocitate monetara(de exemplu prabusirea creditarii),oricate
    injectii de capital s-ar face(QE si LTRO)si ca mai degraba
    ar urma o perioada deflationista.
    As dori sa stiu si parerea ta Dane pe tema asta.
    Poate un articol dedicat.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Deflatia ar fi foarte periculoasa, ar omora si bruma de firme mici si mijlocii care inca nu au intrat in insolventa.Va fi o inflatie controlata, dar o inflatie.Este singura modalitate de a echilibra un pic lucrurile, intre generatiile de dupa razboi care s-au imbogatit in cei 30 de ani gloriosi, "profitorii" politicilor populiste ale tuturor statelor europene si tinerii care mor de foame, care fie nu gasesc de munca, fie sunt impozitati la sange pentru munca lor.Asta este si este oricum mai bine decat un razboi.Eu as spune "Bravo super Mario !" In sfarsit unul care vorbeste deschis despre seniori actionari si capital,monopoluri si rente de situatie si despre faptul ca deja contribuabilii au platit destul.Bursele trebuie sa alimenteze economia si nu sa fie vehicul pentru produse derivate care au depasit de 11 ori PIB-ul mondial.Si daca vor separa si bancile de detail de cele de investitii astfel incat sa nu mai fie in pericol economiile populatiei, cu atat mai bina va fi.Monti si Draghi, un catolic si un iezuit, au macar meritul de a vorbi deschis si de a lasa deoparte discursul ipocrit al batranei Europe.Lumina poate vine si de data asta tot de la Roma...Qui vivra verra...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)