vineri, 30 august 2013

Cum te frige short-ul

Spre sfârşitul anului trecut s-a petrecut un eveniment despre care n-am scris, dar pe care l-am urmărit îndeaproape. Un război surd, care ar părea chiar stupid pentru multă lume. Însă, deznodământul său poate fi o lecţie pentru cei care încă sunt cuceriţi de profeţii pieţelor.

De multe ori am spus că nu există profeţi, că doar o slăbiciune de-a noastră ne face să credem în invincibilitatea unora, de "calităţile ascunse" de care ar dispune aceşti guru ai pieţelor. Şi mă văd nevoit să o repet: NU, nu există aşa ceva! Pe pieţe lucrurile sunt, în realitate mult mai simple: există naivi care joacă la ruletă şi există indivizi care-şi fac temele. Prima categorie este carnea de tun pentru cea de-a doua categorie; statistic, procentul celor din prima categorie care câştigă este egal cu procentul celor din a doua categorie care pierd(e o ipoteză de-a mea).


Şi acum să revenim la istoria pe care v-am promis-o. Pe la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, miliardarul şi managerul fondului Pershing Square Capital Management LP, Bill Ackman, se confrunta cu o realitate jenantă. Fondul său performase de-a lungul anului 2012 mai prost decât toţi indicii pieţei, ceea ce, pentru orice hedge fund care se respectă este de-a dreptul dezastruos. Pentru a şterge "valurile dezamăgirii", Ackman a invitat jurnaliştii economici din New York la un eveniment de caritate pentru suportul cercetărilor asupra cancerului juvenil, menţionând că, la sfârşitul evenimentului, va prezenta şi o nouă idee de investiţie pe care vrea s-o fructifice imediat.

Într-adevăr, după finalizarea evenimentului, Ackman a detonat bomba: Herbalife(HLF) este o schemă piramidală ilegală, afacerile companiei sunt necurate s.a.m.d. Pentru a fi convingător, Ackman a prezentat un raport de 150 de pagini şi a lansat la apă un site anti-Herbalife, trăgând concluzia că valoarea reală de piaţă a companiei este 0(zero). În prag de Crăciun, cu numai câteva zile de tranzacţionare rămase până la sfârşitul anului, schema lui Ackman a funcţionat impecabil. Fără subiecte interesante, presa economică a preluat cu abnegaţie acuzele. În acest fel, pe 24 decembrie titlurile Herbalife au atins un abrupt minim al anului, de 26.06. Ackman părea a fi avut dreptate, însă la această dreptate contribuia şi poziţia short gigant pe care fondul lui Ackman a deschis-o(asumată public). 

Într-o primă fază lucrurile păreau tranşate; Herbalife era un gândac pe lângă marele Ackman. Cu toate acestea, evenimentele au luat o întorsătură neaşteptată. Wall Street-ul este precum o junglă, în care prădătorii nu se dau înapoi de la atacarea şi sfâşierea "colegilor" de specie, o caracteristică unică pe care numai "combustibilul" numit ban putea să o genereze. Aşa se face că, alţi doi băieţi răsfăţaţi ai Străzii, Carl Icahn şi Dan Loeb, au înţeles fragilitatea din spatele mişcării lui Ackman şi au anunţat public achiziţia de titluri HLF. Iar deznodământul a fost unul dezastruos pentru Ackman. Cu un vârf de aproximativ 65$/titlu(atins luna aceasta), Herbalife l-a umilit pe arogantul hedgist

Indiferent de convingerile pe care le am vizavi de sistemele MLM nu pot să nu remarc faptul că acţiunea lui Ackman a fost una de-a dreptul golănească. A te prăvăli mediatic asupra unei companii doar pentru a-ţi masca propria incompetenţă mi se pare de neiertat(ca să nu mai discutăm că e o stratagemă specifică mai degrabă începutului de secol XX). Şi piaţa i-a dat o lecţie usturătoare. Chiar dacă Ackman continuă cu justificarea acţiunilor sale, evoluţia pieţei nu-i dă dreptate. Şi chiar dacă se va dovedi că ar fi avut dreptate în decembrie 2012, creşterea cu 120% din 2013 nu-i justifică poziţia short de anul trecut. 

Toată această tevatură îmi aminteşte de un alt personaj al Străzii, anume Barry Minkow. Individul a acţionat prin 2007-2008 într-o manieră similară celei a lui Ackman, dar la un nivel mult mai mic. Minkow practica şi un soi de şantaj, solicitând companiilor ţintă bani pentru stoparea "maşinăriilor sale de aruncat rahat". Minkow deocamdată îşi face veacul prin puşcărie, iar năzdrăvăniile sale au fost uitate pe fondul crizei abrupte. Probabil Ackman nu va ajunge chiar până acolo, însă i se va întâmpla ceva mult mai tragic pentru el: întreaga sa aură de rechin al pieţelor va fi terfelită. O lovitură care, pentru orgoliul nemăsurat pe care-l are va fi, cu siguranţă, dureroasă. În final nu-mi mai rămâne decât să mă întreb(ca de fiecare dată în astfel de situaţii) un lucru cât se poate de simplu: oare câţi inocenţi s-or fi fript cu short-area lui Ackman?

4 comentarii:

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)