luni, 5 august 2013

Dileme mioritice

De ceva vreme publicațiile autohtone de business cântă prohodul economiei. Trecând peste faptul că multe dintre ele, văzându-se cu fondurile tăiate, se simt nevoite să prezinte doar „the dark side of the force”, trebuie să conștientizăm că lucrurile nu sunt deloc roz. Este clar că economia are de înfruntat una dintre cele mai negre perioade și nimeni nu poate garanta că, din groapa în care am căzut, vom mai ieși cu vreun gât nefracturat.

O să mă opresc astăzi asupra unui indicator care în orice economie a lumii stârnește teamă. Este vorba de evoluția comerțului cu amănuntul, practic principalul indicator al consumului populației. În ultimele două luni raportate(mai și iunie) acest indicator a scăzut îngrijorător. Minusul din iunie de 4.2%(YoY) este de-a dreptul îngrijorător și aceasta în condițiile în care în mai cunoscuserăm o cădere chiar mai spectaculoasă, de 4.4%!


Privind la structura acestui indicator observăm că cele mai afectate sunt vânzările de carburanți(-9.7%), urmate de vânzările de produsele alimentare, băuturi și tutun(-3.8%) și de cele nealimentare(-0.7%). În serie ajustată valorile acestea sunt mai mici, însă cred că e bine să ne raportăm și noi la datele de bază.

Dintre toate datele prezentate, cu adevărat îngrijorătoare este scăderea vânzărilor de carburanți. Dacă mai punem în balanță și faptul că în urmă cu un an prețul acestora era cu 1-2 procente sub cel actual constatăm că, în ceea ce privește acest produs, avem o contracție cât se poate de vizibilă. 

Surprinzătoare pentru mulți este scăderea vânzărilor de produse alimentare. Și aceasta deoarece, așa cum bine se știe, „bugetul alimentar” este ultimul pe care-l taie românul. Interpretarea oficială a acestui indicator ar fi aceea că românii preferă să cumpere alimente mai proaste. Personal sunt tentat să cred contrariul și voi explica în continuare de ce.

Întreg comerțul românesc este monopolizat de marii jucători europeni, iar jocul de la raft tinde să devină monoton. Practic omul este bombardat cu aceleași produse care maximizează profiturile marilor lanțuri, produse slabe calitativ, dar impecabil prezentate. Scăderea din acest segment cred că sugerează reorientarea românului către sursele alimentare alternative. Așa se face că mica gospodărie țărănească pare a redeveni un jucător important pe piață.

Nu e greu de observat că din ce în ce mai mulți oameni se aprovizionează cu produse de bază de la cunoscuți din zona rurală. Mai mult, revine în prim plan consumul sezonier de legume și fructe autohtone. Asta în timp ce marile lanțuri de magazine se chinuie să impună vânzarea de fructe din cealaltă emisferă! Este cât se poate de clar că la nivelul individului a intervenit un plictis și, în același timp, o mutație, iar căutarea unei alternative la anostul super/hipermarket poate readuce gospodăria rurală acolo unde-i e locul. 

Desigur, cele enunțate de mine în paragraful anterior reprezintă doar ipoteze bazate pe tendințele vizibile.  Cu siguranță că sporirea continuă a ratei de neangajare, plafonarea salariilor și perspectiva proastă de pe piața muncii sunt principalele elemente care contribuie la scăderea consumului. Însă, trebuie să ne amintim că în România modificarea „furnizorului” are tradiție în istoria recentă. Anii 80 au fost cei care au impus modelul de comerț despre care vorbesc. Nu știu de ce tind să cred că actuala criză a revigorat oarecum modesta gospodărie țărănească autohtonă, redirecționând o parte din bani către ea. 

Acest lucru ar trebui să le semnalizeze oficialilor noștri că avem un domeniu care ne-ar putea furniza o zonă de creștere cât se poate de sustenabilă. Structura demografică ar putea da aripi acestui model care demonstrează că are capacitatea de a se auto-susține. Însă, pentru aceasta, ar trebui cumva „sabotat” modelul care presupune concentrarea pământului în mâna marilor fermieri. Sau, dacă nu este posibil, cel puțin ar trebui căutat un echilibru între mica și marea proprietate. Aici însă este vorba despre interese majore pe care mai marii noștri nu numai că nu le combat ci le slujesc.

16 comentarii:

  1. Aveti dreptate....eu de mai mult de 2 ani, iau produse lactate (lapte, branza, unt), oua, carne (pui, gaini, porc, vitel), direct de la taranii din zona Dambovita-Arges. Pana si apa potabila mi-o aduc de la putul din curtea casei de week-end. Niciodata nu am cumparat fructe si legule din supermarket-uri. Am consumat doar de sezon, romanesti, luate direct de la producatori. Rosii, ceapa, ardei s.a.m.d. si cartofi din propria curte, apoi de la vecini :). Suntem o familie medie, activand pe posturi de middle management.
    O saptamana buna !

    RăspundețiȘtergere
  2. Am observat si eu asta, însă e doar o ipoteza in lipsa unor date clare. Sper sa se concretizeze ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Majoritatea iubitorilor de "BIO" habar nu au ca taranii isi indoapa gainile mai abitir decat combinatele cu tot felul de hormoni de crestere, isi injecteaza vacile cu antibiotice dupa ureche, rosiile sunt atat de pline de chimicale incat au inceput sa creasca aberant.

    Recent o fetita de 3 ani a murit in chinuri groaznice. Pentru ca mama ei, middle management, bio-maniaca, a hranit-o cu ciuperci bio din padure, alese de padurar. E doar un exemplu unde se poate ajunge cu bio-mania.

    Sunt de acord doar cu prima parte, ca economia e pe marginea prapastiei. Agricultura, in forma actuala, nu e o alternativa. E mult prea faramitata, proprietari de 2-3 hectare nu-si permit munca mecanizata si in nici un caz vanzarea in piata. Guvernatorii oricum supravegheaza dezvoltarea latifundiarilor.

    E o situatie de rahat oricum ai privi-o. In 23 de ani de liberalism neonazist au reusit sa distruga tot ce era bun in tara asta. Sa visezi acum la solutii miraculoase e pueril si chiar periculos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate.nu exista nici o solutie. leaga-ti un bolovan de gat si sari in apa.

      Ștergere
    2. E sezon, piețarii evazionează, deci trufandalele sunt mai ieftine.

      Sigur legumele românești sunt doldora de pesticide, însă din perspective prețo-patriotice ce rost are să te încăpățânezi să cumperi preconservatele din supermarket cu chimicaua standard? :D

      Poate ai noroc și nu nimerești "naturala" crescută cu sacul de pesticid la marginea vreunui DN... și treci sezonul cu succes.

      Totuși, ambițiile bio te pot lămuri într-o perioadă de timp relativ scurtă că bombardeaua biologică e peste cea chimică.

      Ștergere
    3. Am sursa verificata de produse bio din mediul rural. Si nu, nu e un taran care ia oua de la supermarket si le sterge data expirarii. Am si o mica livada acolo. O persoana care imi creste animale cu resturile alimentare ramase (pastrez painea uscata intr-un sac de rafie pe balcon), etc.

      Stiu despre bio ceea ce marea masa a plebei nu stie: BIO in ziua de azi e un vis frumos si doar atat. Copacii nestropiti se usuca dupa 2-3-5 ani dupa ce i-ai plantat cu truda, recoltele sunt aproape garantat compromise fara cele 4-5 stropiri anuale. Legumele nestropite sunt mancate de daunatori sau de boli, in 24 de ore de la culegere se strica. Gainile neindopate, crescute in aer liber doar bio cu grau si porumb, dupa 6 luni daca le jumulesti e posibil sa le confunzi cu niste porumbei. Pe cand cele furajate, dupa 4 luni zici ca-s americane, jumulite le confunzi cu curcani.

      BIO e o gaselnita de marketing de pacalit prosti. Si prosti sunt multi. Bio nu a fost si nu va fi niciodata viabila din punct de vedere economic pentru a hrani tot poporul. Bio e posibil doar in mici comunitati, pe perioade scurte ale anului. Dupa 89 s-au distrus toate serele de stat, toate spatiile de stocare, 9 luni din 12 tot legume si fructe din Spania, Turcia sau alte continente suntem obligati sa mancam.

      Cea mai eficienta solutie e cea ante-89, comasarea si agricultura mecanizata, controlata de stat (altfel murim ca bastinatii sud-americani pe plantatii). Dar asta e deja un vis ce nu mai poate fi atins in cursul vietii noastre. Capitalism = profit = maximizarea preturilor si a recoltelor cu minimizarea cheltuielilor = GMO & ingrasaminte & antibiotice & maxim de chimicale cu zero responsabilitate (au mereu un tap ispasitor pregatit daca ceva merge prost). Rosia turceasca nu are nici o valoare nutritiva, nici un gust, nici un sens, dar macar (uneori) nu e plina de chimicale bagate dupa ureche ca cele "bio" locale. Co rosia turceasca mori de malnutritie, cu cea "bio" mori de cancer. De gustibus. Eschimosii nu mananca legume toata viata lor, doar carne si grasime, si n-au nici pe dracu. De multe ori chiar fuga dupa o viata sanatoasa si un meniu zilnic diversificat e cel care te baga in mormant prematur.

      Raman doar solutiile de salvare personale. Invata singur cum trebuie sa arata si ce gust are un fruct natural, inainte sa faci vizite regulate pe la Fundeni.

      PS: @Anonim,hAi dInamo!

      Ștergere
    4. Eu vorbeam cu dinamovistu'.
      Ma dopez la greu si sar peste raftul de bio. Pentru "connoisseurs"... e prea scumpe pentru mine, da' tare mai tânjesc după o ciocolată cu gust de cherestea putredă sau după o zacuscă pitită în mucegai proaspăt.

      Ștergere
    5. @Son Sung
      Plantele care au nevoie sa fie stropite pt a nu fi atacate de daunatori sunt soiuri slabe (au nevoie de aport energetic exterior/ uman pt a supravietui). Motivele care au dus aici sunt diverse hibridizari aiurea (pt maximizarea recoltei in dauna rezistentei plantei (modificare de metabolism)), conditii in care cresc proaste (sol, monoculturi, etc). La extrema cealalta plantele salbatice n-au nevoie sa fie stropite si nici udate, altfel ar fi murit specia lor de mult timp... Ideea e ca problemele astea si le-au facut oamenii cu mana lor de-a lungul istoriei prin incalcarea ritmurilor naturale, si acuma se mira ca sistemele colapseaza...

      Ștergere
  4. Da, este doar o ipoteza dar practicata de mine si de alti cunoscuti: incerc sa evit mersul la super/hipermarket si sa ma aprovizionez de la tara: este mai sanataos, mai gustos si chiar mai ieftin;)
    Nu stiu insa cata minte le- mai ramas politicienilor ca sa sprijine cumva economia rurala si sa exportam si catre Vest

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai in zona Tecuciului pepenii sunt 20 bani/kg, vinetele 50 bani/kg....
    In Bucuresti preturile sunt de 4-5 ori mai mari.
    Din partea mea se scada statisticile si cu 40%.
    Saracii tarani cum pot sa isi vanda produsele la banii aia? Sa dea faliment toate supermarketurile daca nu stiu sa faca afaceri - desi nu se va intampla asta prea curand.

    RăspundețiȘtergere
  6. Posibilitati de relansare a economiei exista, iar agricultura ar trebui sa fie pe primul loc. Problema pe care o intrevad insa legat de subiect este lipsa de incredere in datele statistice.
    INS are o mare gaura de acoperit de cand cu recensamantul, practic toti indicatorii pe locuitor sunt dati peste cap.
    Poate fac parte din programul de ajustare a datelor statistice si aceste scaderi ale consumului. Scuzati scepticismul, dar statistica romaneasca nu mai prezinta nicio credibilitate, din moment ce nu stim nici sa ne numaram.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niste pupin-basisti ziceau ca recensamantul e doar ca sa aflam cate vaci are taranul in ograda si cate camere are baba Dochia de la etajul 4. Ca multi au dat cu flit la recensamant, din lene si lipsa de amenzi. Ca numarul de locuitori al tarii e exact aflat de la Politie, ca aia stiu exact cati au certificat de nastere/deces. Deci?

      Ștergere
  7. Oameni care cumparau de la tarani au fost mereu, cert e ca in ultimul timp s-au cam rarit oamenii in piete. Fenomenul se observa cel mai bine in orasele mici de provincie. Daca pana mai acum 6 luni sambata dimineata piata era destul de aglomerata acum e cam putina lume. Asta am vazut-o cu ochii mei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact aceeasi observatie facuta tot intr-un oras mic de provincie ... foarte putina lume la piata ... este clar ca se orienteaza in alta parte, in nici un caz supermarket ...

      Ștergere
  8. Ati deviat de la subiect. Dan vorbeste de o alternativa, nu cat de eco sau bio este ea. Sunt de acord cu el

    RăspundețiȘtergere
  9. Alternativa gasita de cei cu permacultura, desi nu produce tot la fel de multe kilograme de SU (substanta uscata) :) precum agricultura industriala/conventionala, este viabila si chiar de dorit pentru cei care s-au saturat de supraponderabilitate, stress profesional, viata urbana, politica, coduri fiscale modificate anual, etc. dar si pentru cei din mediul rural deschisi la minte si cu aplecare spre invatatura...

    (SonSung e de-a dreptul malitios, clar tintit impotriva productiei de semisubzistenta -si, pe cale de consecinta, e adept al supraproductiei de tip hipermarket, cand zice ca "taranii isi indoapa gainile mai abitir decat combinatele cu tot felul de hormoni de crestere, isi injecteaza vacile cu antibiotice dupa ureche"). Daca nu si-ar face doctorul veterinar datoria, nu cred ca exista vreun omulet de la tara care sa stie/doreasca sa faca injectie la vaca din batatura... Iar gainile lu' soacra-mea (vreo 50 de buc) habar nu au ce-i aia furaj combinat... buruieni si boabe, atat.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)