miercuri, 10 aprilie 2019

Jocul Brexitului

Ca în toată istoria lor, francezii vor să-i frigă pe englezi. „Calculele” îi spun dubiosului Macron că dacă va forța o ieșire necontrolată a Angliei din UE, aceasta se va prăbuși. Visul umed al lui Macron este acela de a se transforma într-un „Napoleon desăvârșit, adică unul care reușește să îngenuncheze Anglia. Speră el că astfel, după ce va fi aplicat o smetie usturătoare Londrei, electoratul francez se va întoarce din nou spre el.


Ceea ce însă uită submediocrul de la Paris este probabilitatea ca însuși Nelson - care încă mai zace în ticălosul sufletul englez - să le fi dictat politicienilor de peste Canal să joace un nou renghi continentului. În timp ce europenilor jocul englezilor li se pare a fi unul nehotărârii, în fapt se joacă o piesă de dimensiuni epocale. Astfel, jocul murdar al lui Macron are toate șansele ca - mai devreme sau mai târziu - să devină realitate. Consecințele lui însă vor fi multiple și - vorba chinezilor - interesante.

În primul rând, forțarea unui Brexit fără tratative lasă totul în aer. Conform unor studii, ar arunca Anglia într-o recesiune destul de gravă. Ceea ce, pentru o țară cu fundamente economice din ce în ce mai precare, ar fi de-a dreptul dezastruos. Există însă un lucru pe care nu-l ia nimeni în calcul: dincolo de economie, de nivelul de trai sau de alte probleme palpabile, cutremurul legat de Brexit lovește cel mai puternic în sentimentul național al englezilor. Așa cum s-a văzut și cu ocazia referendumului pentru părăsirea UE, de contat a contat cel mai mult sentimentul național. La fel e și acum.

Părăsind UE, Anglia iese de sub influența nefastă a căpușei nemțești. A înțeles că e imposibil să se confrunte cu o Germanie care a reușit, în sfârșit, să pună în practică ceea ce a urmărit cu ocazia ultimului Război Mondial, anume cucerirea Europei. Uniunea Europeană, în ultimă instanță, nu este decât o construcție care are ca finalitate transformarea țărilor din interiorul Uniunii în piețe de desfacere pentru produsele nemțești. Jocul politic, de cele mai multe ori aberant nu-i altceva decât un zgomot necesar ascunderii adevăratelor intenții ale Berlinului.

În toată ecuația europeană, Franța este, în fapt, târfa Germaniei, cea aruncată în față pe post de soție, dar care, în fapt, joacă jocul acesta pe banii stăpânului. Chiar dacă în timpul zilei joacă rolul „preacinstita consoartă”, noaptea, în spatele perdelelor, este eroina tristă a lupanarului german. Și, drept compensație, i se mai fac favoruri, care însă nu trec peste un anumit preț.
 În trebușoara Brexitului, jocul imberbului Macron e un asemenea hatâr. Ca orice francez și-ar dori să vadă Anglia pe eșafod, biciuită și apoi executată în piața publică. Ar fi pentru el o victorie, chiar dacă ar fi efectuată de actualul stăpân al Franței, anume Germania. De-aceea umblă cu fofârlica, trăgând sforile de parcă-ar fi un om politic. Treaba însă nu are un sigur perdant. Din afacere pierde o groază și Uniunea, iar asta e treaba pe care englezii au înțeles-o bine și pe care-o joacă utilizând ticăloșia specifică. De ce spun asta e simplu: un Brexit fără tratat înseamnă că orice element al ieșirii rămâne la mica înțelegere. E ceva de genul „noi nu mai dăm banii pentru că ne-ați dat afară din UE”. Pe de altă parte, în ceea ce privește circulația mărfurilor și restul trebușoarelor, se vor vedea ciocniri interesante. Spre exemplu, este posibil ca pentru produsele-fanion de export ale englezilor să nu se pună taxe vamale în virtutea inerției, în timp ce pentru cele care atârnă mai greu la deficitul comercial, să-i vedem pe englezi punând taxe. În cazul luptei UE-Anglia, birocrația de Bruxelles va fi incapabilă să reacționeze atât de ferm și inteligent cum vedem că se întâmplă în războiul comercial SUA-China. Prostia care caracterizează birocrații de la Bruxelles va fi extrem de bine speculată de către englezi, care, știm bine, sunt experți în ticăloșie, minciună și, la final, infatuare.

Probabil că nemții înțeleg ceva mai bine acest lucru și de-aceea nu prea apleacă urechea la fandoselile curviștinei franceze. În ciuda jocurilor de culise ale lui Macron, nemții sunt adepții unei acțiuni disciplinate și de-aceea cred că vor înclina balanța în favoarea unei extinderi a perioadei de negociere. Numai că, personal, sunt ferm convins că englezii nu vor negocia serios. Sau, de negociat vor negocia, dar niciodată nu cred că vor vota în Parlament un acord de ieșire. De ce, e simplu de înțeles: o ieșire haotică, în ciuda faptului că are consecințe grave în economie, îi avantajează. A juca rolul „victimei istorice” a agresiunii Continentului e un joc pe care-l știu și care li se potrivește de minune. În plus, va face ca scăparea de „capcana nemțească” să fie ireversibilă.

11 comentarii:

  1. off-topic, dar interesant:
    https://www.wnd.com/2019/04/investigation-into-dossier-snares-another-obama-alum/

    RăspundețiȘtergere
  2. Scapa din capcana nemteasca,dar cu piciorul rupt si fara vlaga.Lumea de acum nu arata nici pe departe ca cea de acum o suta de ani cand Anglia isi permitea sa joace "la independenta".Spatiul de influenta englez este restrans la insule(si nici acolo prea tare...),dominioanele sunt cu numele,iar "verii" americani nu vor sari in ajutor.Anglia are infatuarea obisnuita si atavismele specifice unei frumuseti trecute care nu-si accepta varsta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine punctat! Insa asta este cu precizie ce se doreste, un motiv, o argumentatie pentru contractarea si reducerea A TOT SI TOATE conform planului in desfasurare. Mai mult, in viitorul sa speram CIT mai indepartat populatia ramasa NU va mai avea argumente impotriva politicienilor care au fost in functii ACUM deoarece acestia "s-au zbatut" sa nu se ajunga aici, insa nu "s-a putut". Absolut peste tot, peste balta, la rusi, incolo-ncoace daca urmariti cu atentie se folosesc aceleasi "strategii" de aburire si asa zise incercari de a remedia "situatia"( cu exceptia Chinei care are deocamdata alt rol), cind ei de fapt urmeaza cu sfintenie un plan bine definit si cu deadlinuri stricte.

      Ștergere
    2. Churchill a ingropat demult Marea Britanie.

      Ștergere
  3. T.Galben, planul realmente turbat si foarte personal(greseala capitala) a lui Bjejinski referitor la Rusia nu a mai avut loc nu pentru ca era imposibil de realizat, rusii detinind absolut toate tehnologiile de virf cu adevarat IMPORTANTE pentru omenire( energetice si strategico-militare, nu tablete, memorii si jucarii-telefoane destepte( rahat pe bat), ci pentru ca alt plan cel actual mutual acceptat de ambele tabere, a fost instalat cu succes DEPLIN incepind cu perestroika si 1990. Atunci au cazut la pace pentru demontarea graduala dar completa a AMBELOR tabere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rusia era bucati in 91-2000 iar fara sprijinul lui Nazarbayev nu cred isi mai reveneau. Americanii au presat si inca preseaza in ambele parti. Gandirea e ca daca aplici suficienta presiune unu din cei 2 gusteri va ceda si se vor lua la bataie in loc sa incaseze si sa tina frontul.

      Rusii au facut progrese pe zona militara si in cercetarea fundamentala clar au facut. Rezultate clare : bule A2/AD, vehicule hypersonice.
      Nu stiu daca bruierea distrugatorului din MN a fost propaganda.

      Parerea mea e ca se merge cu presiune pe ambele directii simultan. Conflict est vest si conflict elita vs saraci. Au nevoie de mult haos ca sa isi ascunda marele cazino global falimentar.

      Ștergere
    2. Recomand viktor a efimov, cele 6 prioritati ale manipularii globale, pe youtube. Tradus cam prost, dar daca aveti rabdare veti intelege ca rusii au identificat foarte bine problemele si au mers la tinta.

      Ștergere
  4. Rusilor si ChineJilor li s-a dat sarcina sa-i dea pe venezueleni dupa PLAN si deasemenea pentru a fi folositi ca cobai dpdv SOCIOLOGIC. Toata agitatia, valurile si circul nu este facut pentru a-i proteja de nu stiu ce bau-bau care nu mai exista DEMULT.
    Problema ADUCERII LA ACELASI NUMITOR VA FI rezolvata din alt unchi, ATITA TOT!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa vedem cine va stinge ultimul lumina in Europa :))

    Cea mai interesanta componenta in acest circ macabru ramine FRANTA, cu 70% din productia de electricitatea furnizata de centrale atmice. In lipsa organicelor la ei va fi cea mai vesela" scrisnire a dintilor cind se vor inchide pe rind.

    Germania insa la fel este clar situata intre ciocan si nicovala. Din ce se vede gazul rusesc nu va mai ajunge la ei niciodata prin Nord.

    Lupta pe energia ramasa si PERMISA de PLAN este singura cafteala care merita sa fie urmarita indeaproape!.........din nou, de la analisti care stiu ce vorbesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alta cacialma cu substrat de DEPOSEDARE ENERGETICA, in plina desfasurare este UCRAINA. In curind din cauza gruparilor "extrem de numeroase" de BANDEROVISTI si alte elemente extremiste iesite de sub control, centralele lor vor fi cit de curind dezactivate si astfel deposedati de cantitatea ramasa deU 235 pe care o detin, zona fiind demult declarata ca fiind mult prea "instabila"..si asta toate cu acordul deplin al celor doi jucatori principali ai parteneriatului energetic. Acum vine surpriza emisiunii dupa alegerile de la ei...

      Lumea are nevoie de 7 TERWATI iar disponibili sunt doar 2 TERAWATI. Faceti singuri calculul de unde scoti pe cei 5 LIPSA?..in conditiile in care 400 de milioane de chineJi se muta in mediul urban( fiecare DIN EI PINA LA ULTIMUL isi cumpara masini, frigidere, congelatoare, aere conditionate :) etc, etc si au nevoie de foarte multa energie PE CARE NU O AU!!!.aici este cheia intelegerii ce se intimpla in UCRIA!...si nimic altceva

      Conform lui Igor Ostretov specialist de mare clasa, Japonia a fost PRIMA aleasa spre decuplare a centralelor pe motiv ca ea avea bine pusa la punct sistemul de backup prin termocentrale pe organice, fata de alte tari ca de exemplu Franta( 77% dependenta de centralele atmice) unde decuplarea lor se intelege la ce ar duce...

      Ștergere
  6. It's all about the money-dam diri da dam dam" zicea un hit pop nu demult...
    Jocul se joaca la "Cine plateste cui dar mai ales,cat?? Perfidul Albion nu va vrea sa plateasca un penny nemtalailor cu care s-au macelarit de doua ori in ultima suta de ani.Pe framtuji oricum ii considera pe dos-ca sa nu zicem altcumva.Daca simt ca pierd jocul,fac ce stiu mai bine: O sterg englezeste,adica dispar ca magaru-n ceata,lăsându-l pe Iuncher matol de scotch si in curu'gol

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)