sâmbătă, 1 februarie 2020

Brexit

Nu-mi plac englezii. Îi consider rudimentari, murdari, ticăloși, fundamental răi s.a.m.d. E cât se poate de real bancul ăla care spune că dacă vrei să aduni englezii arunci o liră pe jos, iar dacă vrei să-i risipești arunci o bucată de săpun. A coborî în metroul din Londra e ca și cum ai coborî în iad. Nu știu de ce toți acei oameni mi se par evadați din scrierile lui Dickens.

Există însă și o altă față a Angliei, una radical diferită, anume cea aristocratică. Englezii fac pasul către aristocrație atunci când își cunosc neajunsurile și-și asumă lupta împotriva lor. De-aceea aristocratul englez e o ființă aleasă, pe care te poți baza și-n proximitatea căreia te simți bine. Din fericire Insula e condusă de aristocrați.

Începând de azi, Anglia a părăsit Uniunea Europeană. E pasul natural pe care-l puteau face niște aristocrați văzând cum, stând în această corabie - impresionantă pe exterior, dar împuțită pe interior - nu fac altceva decât să decadă, să se murdărească. De-aceea au preferat să-și reia soarta în propriile mâini.

E oare bine ceea ce au făcut? Să încerci să pleci cu bărcuța ta instabilă de pe vapor gigantic, cunoscute fiind turbulențele apelor lumii actuale, poate fi considerat un gest cel puțin hazardat. De-aceea mulți se întreabă cum le va fi englezilor după ce au părăsit barca Uniunii Europene.

Sub nicio formă nu le va fi bine. Nu va curge lapte și miere, nu le va fi deloc ușor. Vor avea parte de provocări majore, una dintre cele mai radicale venindu-le din Scoția. Economic vor cunoaște câțiva ani de haos profund. Multe fluxuri internaționale îi vor ocoli. Pe scurt, le va fi fantastic de greu.

Dar la fel de greu le-a fost și-n Al Doilea Război Mondial. Și-atunci și-au asumat riscul rezistenței, opunându-se singuri nebunei și perfectei mașini de război germane. Au luptat eroic, au suferit și, în final, au reușit să găsească suportul pentru a câștiga Războiul.

Acum, într-o măsură extrem de mare, lucrurile stau la fel. Germania a reușit să pună mâna pe Continent. Mai avea puțin și punea mâna chiar și pe Anglia. Englezii însă au înțeles care-i jocul Germaniei și, mai mult, au înțeles că a rămâne în UE echivalează cu a muri. Și-au preferat să înfrunte riscurile unui ocean turbulent decât să moară sufocați de căldura nemțească. Știți bine că, uneori, nemții pot fi atât de calzi încât riști să-ți dai seama prea târziu c-ai nimerit în crematoriu. Englezii au înțeles asta.

Și-ar mai fi o ipoteză. Poate că ei au văzut cum maiestuoasa corabie a Uniunii Europene a început să ia apă. Și, văzând acest amănunt, au preferat să-și salveze pielea acum decât să fie părtași la haosul generat de momentul în care toți pasagerii care acum se întind comod vor conștientiza că mega-Titanicului european se scufundă. Indiferent de motive, trebuie să remarcăm că Anglia a avut puterea de a se rupe înainte de momentul în care ruptura ar fi fost imposibilă. Decât să ajungă o remorcă a celui de-al patrulea Reich, au preferat să rămână demni pe picioarele lor. La urma urmei asta face diferența dintre o națiune mare și restul pigmeilor. Priviți Anglia cu respect deoarece, începând de azi, și-a ales un destin eroic. Poate să moară, dar decât să moară sugrumată de alții preferă moartea pe cont propriu. Și-ar mai fi ceva de spus: marile națiuni nu mor niciodată. Pigmeii însă sunt sugrumați fără ca nimeni să știe sau să se intereseze de soarta lor. Poate ne vom trezi și noi la un moment dat

19 comentarii:

  1. UK a ieșit din UE dintr-un calcul economic prost. Avea impresia că sponsorizează agricultura franceză.
    Dintr-un calcul naționalist pueril. Avea impresia că își pierde suveranitatea în fața Germaniei.
    Și din unul aristocratic. Avea impresia că prea se murdărește cu polonezi și români.
    În realiate o să moară de foame, va ajunge la mâna Irlandei și, poate, și a Soției iar pe indieni și pakistanezi nu-i oprește nici o nouă proclamație a lui Churchill.
    UK va avea Rajah și el și Commonwealth-ul lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se murdaresc cu polonezi si romani?

      Atunci ce sa mai zicem de Suedia si Norvegia care pina in 2030 clar vor deveni tari africane.
      Populatia lor redusa care refuza sa mai aibe copii va fi din plin suplimentata de africani si arabi pe care nu i streseaza deloc “viata”... ci continua sa toarne zeci d copii cu sacul de orez linga ei
      Distractia insa va incepe cind se va usca ajutorul social.

      Ștergere
    2. Doar in urmatorii 50 ani cand Anglia nu va mai fi ce a fost. Brexit si fenomenele conexe tin de decaderea imperiului britanic. Orice imperiu in istorie are si un apus. Nu a fost inca si nu va fi creat un imoeriu care sa dainuie himeric 1000 ani. E o tendinta naturala. Pana si imperiul roman a apus demult. Acum incepe imperiul britanic sa intre in istorie. In ce se va transforma? Ramane de vazut, dar in globalismul actual se vede cum aluneca spre izolare.

      Ștergere
    3. "Nu a fost inca si nu va fi creat un imperiu care sa dainuie himeric 1000 ani" - fals. Imperiul roman de rasarit sau Bizantin, a dainuit 1400 de ani.
      "În realiate o să moară de foame..." ? Bai voi realizati ce spuneti? Nu stiti ca mareata UE isi lua 40% din resurse din commonwealth? Plecarea Angliei s-a facut cu totul. Cu tot cu cele mai bogate (in resurse) tari ale lumii.
      Sa va dau un exemplu. Eu tai in Canada un arbore cu un pret de 8 $. Din astia 8, 1 sunt taxe, 1 investitii, 5 profit si unul "pentru regina". Asta inseamna Commonwealth. Voi ii plangeti pe briti? Ha ha! Asa ca de pierdut, mai mult are de pierdut UE.
      Mai grav e ca s-ar putea sa incerce sa compenseze pierderile marind jaful la idiotii din est. Care oare?

      Ștergere
    4. Eu parca nu as prea crede. EU este pe pana unor golani si UK va profita de asta.


      Cine este EU? Suedia - tara atacului cu grenada (desigur, de mana) Sau capitala neincoronat a violurilor. Praf si pulbere

      Ștergere
    5. Pt canadianul de la 19:42
      Eu zic sa lasi brexistii si sa te concentrezi pe Canada, unde in provinciile mari cam in fiecare saptamina se inchide cite o companie uriasa sau vre o potentiala investitie primeste the middle finger de la controalele ecologice.
      Alberta este intr o demontare totala. Sper ca realizezi ca proiectul gigant de oilsands de care se vorbeste sub nici o forma nu va trece de echipa eco liberala a federalilor.

      In locultau m as gindi cit mai repede la planul B, inainte sa pice imobiliarele. ...din nou parerea mea

      Ștergere
  2. In primul rand...
    Vezi ca ti-au scapat din vedere anumite lucruri ca de exemplu:

    1. "The #1 country in Europe to start a business is Great Britain. Germany is #10 on the list. This is why Britain remains the financial capital of Europe. Despite all the nonsense that the banks will leave London and go to Paris or Frankfurt — good luck! They will not just have their entrepreneurial wings clipped. The infrastructure in Continental Europe compared to London could NEVER handle international telecommunications. It’s a real joke."

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/economics/culture-workforce-are-key-to-the-value-of-a-currency/

    2. "According to Jeremy Hunt (the UK Foreign Secretary), Singapore can serve as a model for the post-Brexit UK. In an article written by him for Daily Mail in December 2018, he discusses the history of Singapore and admires its transformation “from a tiny territory devoid of natural resources into the world’s eighth-richest country”...
    If the post-Brexit UK adopts a free-market approach, a low-tax system, and strong corporate incentives, it may enhance its reputation as a business hub and attract more investors. On the 17th of January 2019, Boris Johnson reaffirmed the low-tax ideas of Jeremy Hunt by stating that the UK must establish the most favourable tax environment in order to stimulate the income needed by the country."

    https://www.nomoretax.eu/the-post-brexit-uk-may-be-based-on-the-singapore-model/

    3. "Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat că Marea Britanie va fi un „competitor economic la ușa noastră” după ce va părăsi UE, iar președintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit de o amenințare prin faptul că Londra va deveni un „concurent neloial”. Acest lucru reflectă îngrijorarea legată de faptul că Marea Britanie ar putea deveni un fel de „Singapore-pe-Tamisa”, un hub comercial în care multinaționalele pot avea acces la piața uriașă a UE fără a se conforma regulilor sale...
    Boris Johnson le-ar fi spus în privat unor diplomați din UE, pe vremea când era ministru de externe, că dorește să creeze o Marea Britanie „în stilul corsarilor”, ceea ce s-a considerat un semn că planul său ar face ca Regatul Unit să devină un stat cu impozite mici și reglementări puține."

    https://www.activenews.ro/externe/Cosmarul-UE-abia-incepe.-Liderii-europeni-se-tem-de-PUTERNICUL-RIVAL-Marea-Britanie-post-Brexit-159286

    Nu in ultimul rand...
    Sunt motive bine intemeiate pentru care majoritatea afacerilor internationale mari din UE sunt inmatriculate la Londra, in City of London, ca sa fim mai exacti, si nu in Germania in Hamburg, alias "The Free and Hanseatic City of Hamburg" sau in Frankfurt am Main, alias "The Free City of Frankfurt".
    Sunt motive bine intemeiate pentru care oamenii cu bani si "oligarhii" din toata lumea se duc la Londra si nu in Frankfurt, Hamburg, Paris, Roma, Amsterdam, Bruxelles, Viena, etc.
    Practic vorbind, UE si tarile membre UE nici macar acum nu pot concura cu "Anglia" de la egal la egal, ce sa mai vorbim despre ce se va intampla dupa Brexit daca Boris Johnson isi pune planul in aplicare. Sa nu ai surpriza sa vezi un exod de capital si productie din UE catre UK. Asia e cam departe si daca ai facilitati bune aproape, de ce sa te duci tocmai acolo?

    In al doilea rand...
    "Îi consider rudimentari, murdari, ticăloși, fundamental răi s.a.m.d. ...toți acei oameni mi se par evadați din scrierile lui Dickens."

    Nu-i pasa nimanui de "chavs" idioti.
    Useless eaters and shitters.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Chav

    https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2011/jun/05/how-chavs-replaced-working-class

    https://www.thestudentroom.co.uk/showthread.php?t=2082871

    https://www.telegraph.co.uk/men/thinking-man/awful-athleisure-wear-is-turning-us-into-a-nation-of-chavs/

    RăspundețiȘtergere
  3. N are legatura nu mega-Titanicul. Englezii doar emuleaza ceea ce fac fratii lor americani, se izoleaza pentru a termina treaba individuala pe care au inceput o. And time is of essence cum zic ei

    Toti partenerii sunt minati de la spate cu o viteza fantastica!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pina la urmă, Marea Britanie este încă imperiul cel mai mare din lume. Era Thatcher se face realitate. Aristrocatii, ca să nu puta, au ales. Mulțumesc realizatorului, Dan Diaconu, că ne tine bine informați și că te face să gindesti cu singurul neuron....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello, in caz ca nu stii, imperiul si expansiunea imperialista nu mai exista demult, iar ERA aristocratilor este pe sfirsite.

      Crestere nu mai exista

      Ceea ce vezi in Romania mai precis deindustrializarea si depopulare se intimpla si la ei, insa altfel croit dupa mersul lor

      Drum inapoi spre in “Singapore” imaginar nu mai exista. Capitalismul este epuizat ca sistem.
      Ce vedti mai sus sunt reclame capcane pentru parcarea banilor asiatici sau a oligarhilor rusi, iranieni, etc.
      Sistem alternativ deja exista insa Davos ul deocamdata refuza sa ni l prezinte...mai avem ceva timp de asteptat, si Slava Domnului pentru asteptarea asta!

      Ștergere
  5. Abia astept pigmeul Romania sa isi ia soarta in maini. O tara de batrani traditionalisti. Va fi superb.
    Englezii sunt bine, cu sau fara UE. Scotia se bazeaza pe resurse energetice. Dar poate in 20 de ani nu vor mai conta asa mult. Si atunci?!

    RăspundețiȘtergere
  6. Totusi nu vad sa scrie nimic de scam-urile din spatele brexit,despre marea spalatorie de bani din commonwealth "city of..." Sau diversele insule paradise fiscale...Acolo era jalea...daca se integrau in UE

    RăspundețiȘtergere
  7. Anglia a fugit de complotul ruso-german. Ei oricand pot cere ajutorul american.
    Nu poti sa nu observi cum germanii au facut blat cu rusii si au permis inchiderea altor optiuni energetice pentru Europa. De ce ai ramane intr-un joc murdar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde le scoti?
      Toate optiunile de a ocoli Ucraina a fost anulate. Rusia este obligata sa treaca prin ei pentru a servi Germania.
      Rusia a ingropat miliarde de doalri i tevi care stau degeaba pe fundul marii Baltice.
      Trezeste te si citeste...

      Ștergere
    2. Prin Ucraina nu trece gaz rusesc?! Ce comentariu glumet.

      Ștergere
    3. Gazul trece prin Ucraina dar pe motiv ca nu plateau pentru consumul local, s a incercat ocolirea ei, dar n au reusit din cauza sanctiunilor impotriva rusilor.

      Ștergere
  8. Momentul Brexitului este unul istoric. Marcheaza inceputul sfarsitului pentru UE. Tocmai can UE se chinuia sa puna botnita Elvetiei, a aparut o problema si mai mare. Barca ia apa si gaurile sunt tot mai multe. Probabil urmeaza Italia.

    Cat despre UK, in mod ironic cei care au votat impotriva vor profita cel mai mult. Ma refer la orasul Londra. UK nu are alta alternativa decat sa creeze un spatiu economic atractiv - impozite scazute, legi favorable afacerilor. Nasol moment, misto coliva

    RăspundețiȘtergere
  9. Problema nu este daca iti plac sau nu englezii. Ci daca iti plac mai mult decat nemtii sau francezii. Al patrulea Reich este in moarte clinica.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce se intimpla in aceste zile, inseamna inchiderea unui drum si pornirea altuia, mult mai scurt.
    De-a lungul vremii, unii au scris destule carti in care au spus, cu precizie, ce vor face si exact asta se intimpla.

    Baiatul de la capitalism pe piine este cel mai amuzant!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)