marți, 16 iunie 2020

Perla Asiei

Cum ieri am vorbit despre activarea polului asiatic al Rusiei și noua orientare geostrategică a acesteia, e timpul să ne îndreptăm atenția acum către un alt jucător aproape necunoscut la noi: India. Despre dinamica extraordinară a Indiei am scris mult, recomandând investițiile acolo încă din 2011. Cei care-mi citesc blogul probabil își amintesc.

India este obligatoriu să fie amintită nu doar datorită capacității extraordinare de reinventare, dar și ca punct esențial al puterii asiatice. Fosta perlă a Imperiului Britanic este în acest moment o forță economică reală a lumii și, ca orice jucător important, își caută propriul destin. Când spun „propriul destin” n-o fac de dragul unui loc comun, ci ca urmare a unei istorii ceva mai puțin cunoscute.

Evenimentele care influențează istoria zonei până în zilele noastre încep în 1914, atunci când guvernatorul britanic al Indiei, Sir Henry McMahon, a semnat un tratat privind granița cu Tibetul, rămas în istorie ca „linia McMahon”. Schimbarea de regim din China și pretențiile acesteia asupra Tibetului au adus cele două țări într-o dispută teritorială, accentuată în special de sprijinul pe care India i l-a acordat lui Dala Lama în 1959. Așa ajungem la Războiul Sino-Indian din 1962, un război pe cât de complex, pe atât de inutil, în care cei doi combatanți au intrat fiecare pe teritoriul celuilalt de-a lungul liniei McMahon. Războiul s-a terminat indecis, pe 20 noiembrie 1962, atunci când China a declarat unilateral încetarea focului, retrăgându-se din zona disputată. De-atunci problema graniței Sino-Indiene este una incertă, cu multe zone gri, disputate de ambele țări. În afara problemei teritoriale, mai există o problemă cauzatoare de tensiuni: apa. Problema indienilor este dată de „ingineriile hidrografice” ale Chinei, care, pentru a-și asigura apa, deviază cursuri ale unor râuri transfrontaliere, construiesc baraje și fac alte lucrări care diminuează debitele. Pentru o țară însetată, cu resurse extrem de limitate de apă, respectivele lucrări se transformă în probleme grave.

Am prezentat situația pentru a înțelege că relațiile dintre cele două țări sunt departe de a fi unele line și fără disensiuni. Dincolo de problemele enumerate, India își afirmă, pe zi ce trece, rolul de mare putere economică. Anul trecut a depășit economic Anglia, dar chiar și așa, PIB-ul său e de peste patru ori mia mic față de cel al Chinei. Dinamica de creștere a Indiei e una impresionantă pentru noi, dar în linie cu ceea ce ne-au obișnuit națiunile asiatice.

Disensiunile istorice, accentuate și de sprijinul pe care China l-a oferit la un moment dat Pakistanului, sunt elementele gândite de strategii atlantiști pentru declanșarea unei crize asiatice care-ar putea genera un război mondial de tipul ultimei confruntări majore a secolului XX. Punând India și China în poziții beligerante pe harta Asiei s-ar putea obține o situație similară celei din Europa, tranșată cu o „mare debarcare” americană care-ar reglementa situația. La prima vedere situația ar părea limpede. Doi giganți se bat până la epuizare, după care apare un jucător proaspăt care împarte dreptatea după bunul său plac.

Partea interesantă a istoriei e dată de faptul că ea uneori rimează, dar nu în modul în care doresc cei care vor s-o repete. Aceasta ar putea fi morala dezvoltărilor recente din zonă. În ciuda pozițiilor ireconciliabile, cele două țări par a dori calmarea diferendelor. Stau mărturie întâlnirile bilaterale la nivel înalt, chiar dacă în urma lor pozițiile au rămas la fel de incerte. Însă, încet și sigur, pozițiile devin din ce în ce mai puțin contondente.

Interesantă este și integrarea ruso-indiană. În urmă cu câțiva ani v-am prezentat proiectul „Coridorului Nord-Sud”, în care ruta comercială Rusia-India urmează să fie scurtată printr-o autostradă care va tranzita Iranul și Azerbaijanul. Este o rută care va dezvolta comerțul nu doar cu zonele tranzitate, ci și cu Asia Centrală și Europa. De asemenea, o nouă cale navală(Chennai-Vladivostock) a fost parafată la ultima întâlnire dintre Putin și Modi din septembrie 2019.

Deja lucrurile se articulează la modul rețelar în Asia. O seamă de căi - noi sau reinventate - integrează zone întregi care găsesc astfel răspunsuri comerciale pentru disputele istorice dintre ele. Așa cum proiectul Noului Drum al Mătăsii conduce la detensionări treptate ale disputelor istorice care păreau ireconciliabile, la fel se întâmplă și cu restul proiectelor comerciale asiatice.

Personal nu cred în viabilitatea scenariului pus la cale prin birourile prăfuite ale think-tank-urilor americane întrucât, în ciuda înarmărilor, nimeni nu prea mai are chef de un război. Iar unul de proporție între națiuni nucleare ar putea fi fatal întregii lumi. De-aceea consider că, mai mult ca niciodată, „socoteala de-acasă nu se va potrivi cu cea din târg”. Interesele economice ale statelor asiatice implicate în proiectul lor pe termen lung sunt prea mari pentru a se lăsa sabotate de o strategie care nici măcar nu mai e de actualitate.

Cu siguranță India va crește în continuare fabulos și o va face prin intensificarea cooperării cu ceilalți parteneri. Sunt sigur că destinul ei este acela de a deveni, pe propriile picioare, o perlă atât a Asiei cât, mai ales, a lumii. A noii lumi.

5 comentarii:

  1. Ceea ce se constata este ca Europa în lume va ajunge încet încet ca România în Europa. Asia este deja sus doar ca nu vedem noi de ochelarii noștri de cal occidentali. Se vede ca China e producătorul lumii, europenii au încetat sa mai producă ceva de când cu chinezii.
    India va avea același traseu similar Chinei cu diferența ca în India nu e comunism, iar o atare dezvoltare va împinge India sa devina asemeni SUA.
    Doar imaginează-ți indienii toți ajunși la o bunăstare individuala ca la americani. Faptul ca au copiat Hollywood în Bollywood va continua cu toate produsele existențiale.
    Oricum dacă India se ridica, România va avea o șansă foarte mare prin numărul mare dde indieni veniți în sec. XIII în tarile românești. Ca noroc ca am importat atunci muncitori. După cum știți aceștia au cetățenie în India doar sa o ceară. Și pot fi folosiți ca intermediari import export.

    RăspundețiȘtergere
  2. De Ucrain ne spui ceva? De ce nu avem relații comerciale cu ei dacă sunt proamericani? Suntem în acești tabără? Tot ce știu e legat de ucrainieni, nu de Ucraina, care muncesc ca românii în Eu, dar mulți dintre ei muncesc și la Moscova, cam ca și moldovenii au de leș unde sa meargă la munca: Moscova sau Eu. L-am văzut pe Dan Bălan ala cu piesa Ozone la Vocea Rusiei în juriu. Și ma gândeam ca o grămadă ca el au decis sa meargă spre Asia fiind la munca în Moscova. Noi în ziare știm doar ce mai fac muncitorii romani din Italia și Germania. Nu știm nimic de cei din alte țări, foarte greu mai scrie câte un blog unul de prin Thailanda dar numai sa ne spună cum România ar putea deveni și ea o țară pentru turism sexual.
    Problema e ca toate bordelurile din Eu sunt pline de românce. Cam în jur de 750.000 de femei românce au meseria de prostituată. Statul roman nu doar ca le ignora și zice ca nu avem curve in țară, CA suntem toți niște pocăiți. Dimpotrivă sunt ignorate și bătute de 30 ani în occident.

    RăspundețiȘtergere
  3. India e departe. Noia avem indienii nostrii. Cel putin pe indieni nu ii trimiti din tara la munci ca sa golesti tara de oameni si apoi sa poti sa ii iei toate resursele. Cand in Romania vor ramane doar pensionarii si cativa copii, vor incepe sustragerea tituror minereurilor din Romania, aici e goana dupa aur. Planul lor este distrugerea economiei României, să vândă inclusiv țara și sclavii din ea! Asa se vrea, se vede cu ochiul liber dupa cum se misca lucrurile in tara, nu vorbesc de conducerea oficiala a Romaniei, eu vorbesc de guvernul mondial din umbra, toate partidele parlamentare din Romania au acelasi stapan, adica guvernul mondial. PSD, PNL si altele sunt doar niste marionete. Ei sunt prieteni, au aceleasi interese de a ne conduce spre dezastru. Au facut pactul cu Satana, si-au vandut sufletul.
    Multi din actualul guvern sunt masonii,care doar impun sa respecte si sa faca dorintele lor asa cum tot afirma si Dragnea," statul paralel".Toate partidele parlamentare conduc tara acum, toate au votat starile astea idioate si masurile stupide de carantinare, plus toate legile de ingradire a libertatilor. Toate partidele parlamentare au vandut tara. Niciunul nu e mai breaz si vor da socoteala in curand. Scopul lor e sa se salveze pe ei, dar nu mai au cum si unde.
    Se moare din cauza masurilor stupide. Unde e numarul mortilor care nu au avut coronavirus si au murit din lipsa de ingrijiri?
    “În loc să-l opereze de urgență, la Câmpina, i-au dat doar medicamente. Iar pe 2 aprilie, la ora 9.30, m-au sunat de la spital să-mi spună că a murit. Am crezut că îmi pică cerul în cap. După ce a murit Sabin, a venit și rezultatul testului de la «Matei Balș» pentru coronavirus: era negativ!”, spune tatăl pacientului decedat. Familia a cerut expertiză medico-legală și a făcut plângere la Poliția Câmpina. L-au lăsat să moară ca pe un câine! Cineva trebuie să plătească pentru moartea copilului meu mort după ce a fost plimbat între patru spitale. Niciun medic nu a vrut să-l opereze de hernie ombilicală."

    RăspundețiȘtergere
  4. Confruntare între India şi China: 20 de morți
    https://www.cotidianul.ro/tensiuni-intre-india-si-china/ 17 iunie 2020
    Cel puţin 20 de militari indieni au murit în urma confruntărilor cu trupe din China, într-o zonă de frontieră situată în Himalaya, potrivit unui nou bilanţ […]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vor mai fi și alte asemenea episoade. „Diavolul” își bagă coada...

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)