marți, 3 noiembrie 2020

Cum suntem controlați

P
entru a avea idee despre despre capacitatea de urmărire la care s-a ajuns o să vă prezint câteva date care ar trebui să vă pună pe gânduri.

Un scandal recent, peste care presa oficială nici n-a respirat în șoaptă, s-a desfășurat în Danemarca, în urma dezvăluirilor efectuate de către un „defectat” de-al NSA. Pe scurt, este vorba despre o înțelegere dintre NSA și FE(serviciul secret danez) prin intermediul căreia danezii au dat acces liber americanilor la hubul de comunicații de pe teritoriul țării.

Ca să înțelegeți mai bine situația, vă voi spune că traficul pe internet este asemenea traficului aerian. Se desfășoară pe canale care se unesc în noduri aflate în câteva puncte ale planetei și între care legătura este ținută pe alte canale magistrale. Controlul asupra respectivelor noduri permite ascultarea comunicației tuturor „ramurilor” care pornesc de-acolo. Din punct de vedere teoretic, controlul nodului danez ar permite ascultări ale traficului pornit dinspre fosta Uniune Sovietică, dar și o parte a traficului chinez.

Deranjul din Danemarca a pornit de la faptul că în urma parteneriatului dintre cele două servicii secrete, pe lângă așa-zisele ascultări ale „traficului dușmanilor”, NSA are acces, la modul cât se poate de practic și la comunicațiile danezilor. Iar serviciului secret danez îi este interzis să asculte proprii cetățeni fără un mandat de interceptare.

Cu această ocazie s-a mai dezvăluit un secret: ce face NSA cu aceste date? Simplu: le stochează. Controlând hub-urile majore ale lumii, NSA are acces la absolut tot internetul, stocând întreaga informație brută. Știți ce înseamnă asta? Imaginați-vă că vreți să trimiteți un mail sau un mesaj pe un messenger. Mesajul respectiv nu-l scrieți din prima, vă mai răzgândiți, mai ștergeți, mai adăugați, reformulați s.a.m.d. Ei bine, toate aceste „răzgândeli” ale dumneavoastră ajung pe serverul care asigură hostingul mailului sau care găzduiește serviciul de messaging. Absolut toate acțiunile - spre exemplu, inclusiv sugestiile de corecție gramaticală pe care vi le transmite serverul - se înregistrează la NSA. Pentru un om care are habar de IT, așa ceva e imposibil. Ce capacitate îți trebuie pentru a stoca fiecare schimbare de stare la nivel de internet? Ei bine, „defectații” din NSA au dat și răspunsul: până acum baza de date a NSA a ajuns la 5 zettabytes(1 zettabyte = 1000^4 GB). Și tot crește.

Și-acum să venim și-n ograda noastră. În urmă cu ceva vreme, pe-atunci când izbucnise scandalul ascultărilor la noi, poate mai țineți minte cum Monica Macovei s-a scăpat că „serverul” SRI de interceptare a costat un miliard de EUR! Ați uitat, nu-i așa?

Interceptarea telefoanelor e ceva banal. La ora actuală, comunicația 2G poate fi ascultată de oricine cu o investiție de câteva sute de dolari și suficiente cunoștințe tehnice. Pur și simplu, te interpui unui site GSM și, având semnalul mai puternic, toate telefoanele din proximitatea ta se vor conecta la tine, adică la falsul site care redirecționează traficul spre site-ul real. Astfel poți asculta traficul la modul brut. Teoretic nu-i nicio problemă deoarece comunicația este criptată. Însă standardul este destul de vechi și, cu puterea de calcul de acum, poate fi decriptat destul de facil. Iată cum, cu numai câteva sute de dolari poți să-ți asculți vecinii fără probleme(desigur, dacă aceștia mai utilizează 2G, întrucât de la 3G în sus e aproape imposibil de decriptat de către un privat).

De ce v-am dat acest exemplu? Pentru a înțelege că „investiția” în respectivul server pare inutilă. Serviciile de telefonie, pentru a putea funcționa, sunt obligate să dea SRI acces liber în rețelele lor pentru a putea asculta traficul. Cu alte cuvinte, în timp ce pe un particular care ar vrea să pirateze, ascultând ilegal, îl costă câteva sute de dolari, pe SRI nu-l costă nimic deoarece are acces liber și dispune de cheile de criptare. Și-atunci de ce acea investiție?

E mai simplu decât vă imaginați: atâta costă stocarea. M-au întrebat mai mulți care-i nivelul de intimitate în România. Pornind de la costul de-atunci al acelui server, părerea mea e că la noi intimitatea e o noțiune perimată. Pur și simplu, pe modelul NSA, cred că SRI ascultă și stochează tot. Cu o diferență însă: în timp ce NSA are acces la informația brută, adică inclusiv criptată, în cazul nostru, prin accesul liber al SRI la rețelele operatorilor, pe serverul acestuia informațiile noastre sunt stocate cât se poate de transparent, gata criptate și numai bune de minat.

Poate vă întrebați ce știe SRI-ul despre fiecare dintre noi. Părerea mea e că știe tot. Și, dacă au nelămuriri și vor să se lămurească, află imediat orice în timp real. Pare a fi un scenariu orwellian? Știu că vă feriți de chip-uri, că faceți eroisme pe facebook, dar am o veste proastă: sunteți deja chip-ați, iar toată viața voastră are o dublură pe serverele controlate de serviciile secrete. O faceți singuri, benevol, prin legarea de telefon și comunicațiile moderne de date. V-am mai spus-o: telefonul e spionul suprem. Până nu-l veți elimina din viața voastră n-aveți drept de intimitate.

Aveți capacitatea de a renunța la telefon? OK, îmi veți da replica referitoare la urgențe s.a.m.d. Cunosc placa. Luați-vă atunci doar un telefon fix, de-acela clasic. Și nu-mi mai dați replica referitoare la urgențe întrucât oriunde pe stradă poți găsi pe cineva cu un telefon. Puteți renunța a el?

Toți cei cu care vorbesc, ajunși în acest punct, îmi replică absurd și sarcastic: „Până la urmă nu mă interesează. Ce naiba să afle de la mine?”. Și-abia aici descoperim cum omul, de bună voie, își face din sclavie o mândrie.

8 comentarii:

  1. Subiectul este sensibil și, așa cum scrieți deja în text, este un rău deja făcut. Marea majoritate a oamenilor este convinsă că nu are nimic de ascuns. Asta nu pentru că ar fi neapărat corecți, cinstiți, etc. ci pentru că se consideră neinteresanți pentru a fi ei cei vizați de cei din servicii. Probabil că așa este, însă, simplul fapt că undeva cineva are la dispoziție informații de acest gen despre min, mă scoate din minți. Din păcate, pentru cei care suntem activi și avem copii, renunțarea la telefonul mobil este imposibilă. Cred că un prim pas pentru a avea mai multă intimitatea poate fi renunțarea la conturile de pe rețelele de socializare. Mai mult de atât, cei care care suntem dependenți de venituri din activități comerciale sau salarii, nu cred că putem face. Din păcate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti face destul de mult si asta cu efort minim. Vezi mai jos. Un terminal semianonim cu folosirea anumitor aplicatii ingreuneaza extrem o posibila supraveghere. Daca ar face mai multi chestiile astea, costurile pentru supraveghere ar creste imens, facand ascultarile in masa nefezabile.

      Ștergere
  2. NSA stocheaza si informatia criptata pe care nu o poate decripta azi, dar posibil sa o poata decripta maine odata cu aparitia de noi vulnerabilitati sau tehnologii.

    Ce poti face este sa ingreunezi munca organului vigilent. Foloseste un card sim neinregistrat pe care l-ai cumparat cu cash. Telefonul de asemenea il cumperi cu cash si ai grija sa nu ajunga pe maini straine.

    In loc sa faci apeluri direct foloseste un serviciu voip criptat cum este viber. Se aude mai bine si cel putin sri nu poate decripta direct informatia.

    apropos cat la suta din miliardul ala a fost spaga? probabil 90% asa cum se cade intr-o colonie adevarata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, te inteleg. Si eu imi iubesc spatiul sacru. Casa mea si tot ce tine de intimitatea mea sunt sacre. Si nu-mi place sa-si bage nimeni nasul in spatiul meu sacru.
    Asa ca...joc cu cartile pe fața, spun ce gandesc si nu le dau satisfactia de a ma considera un "subiect" interesant, pentru ca nu sunt. Nu am cont in banca. Nu am firma. Nu am afaceri nici la negru si nici la alb. Nu fur. Nu prea mint decat ca sa menajez eventual persoane la care tin. Nu am ambitii nevolnice de a lua vreodata locul celor ce ne supravegheaza. Cine le-ar vrea lor locul?! Ma indoiesc ca ei dorm vreodata linistiti si ca lasa garda jos. Stiindu-se jigodii si tradatori de oameni, nici ei nu au incredere unii in altii. Ce viata este aia?!
    Si am răbdare! Multa răbdare! Stiu ca toti hotii sfârșesc la fel: furati de alti hoti mai mari, detronati de altii mai tineri, devorati de crocodili si mai mari.
    Dar...ma intreb...daca sunt atat de grozavi si bine văzători in intimitatea noastra, cum se face ca niciodata nu pot opri atacurile teroriste?
    Oare pentru ca nu vor sa le oprească? Ar fi un raspuns: terorizati de teroristi adevarati sau foarte posibil fabricati, oamenii vor veni singuri la stapanii cu ochiul si timpanul, ca sa ceara supraveghere. Ca ei nu au nimic de ascuns.

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. A castigat initial si acum le poate pierde. Nu degeaba vorbea Biden de "the most extensive and inclusive VOTER FRAUD organization". Se vorbeste de 20USD/vot.

      Ștergere
    2. Deja le-a pierdut dar urmeaza contraatacul...

      Ștergere
  5. Ne facem ca uitam practicile securisto-comuniste ? Adica ascultari de telefoene ( cite erau ) , cohorte fara numar de ciripitori platiti la greu etc .

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)