marți, 24 noiembrie 2020

Planul noului reset

„Degrevarea bugetului prin suspendarea datoriei publice. Nu vom spune că nu mai plătim. Să spunem deocamdată că nu mai putem acum. Ce va fi vom vedea. Asta nu e nici faliment, nici rușine. Nu putem. Creditorii noștri să ne acorde un moratoriu. Sau să ne facă un împrumut din care să acoperim pe câțiva ani acest serviciu. Au făcut-o atâtea alte state înaintea noastră. Și mai sărace decât noi, dar și mai bogate. Și mai mici decât noi, dar și mult mai mari.”

Când credeți că s-au spus cuvintele citate? N-am să vă țin în tensiune. E un extras din editorialul lui Nae Ionescu intitulat „Un program” și tipărit în Cuvântul din 25.02.1932. Motivul pentru care vi l-am adus în prim-plan este acela de a înțelege că problema datoriilor externe nu este una recentă, ci una cu care am trăit de multă vreme, în special după ce peste tot în lume a triumfat modelul statului așa-zis democratic.

Din tonul articolului din 1932 puteți înțelege că situația era critică. O parte importantă din bugetul statului mergea la plata datoriilor. Mai mult, acum știm că poziția României din acea perioadă era cu atât mai disperată cu cât, în câțiva ani, urma să înceapă de-a de-a doua conflagrație mondială. Așadar, de unde bani?

Mergând pe fir, ați putea lesne constata că acei bani, în realitate, nu existau decât pe hârtie. E drept, puteai cumpăra ceva cu ei, produse tangibile, însă asta nu le schimba caracterul iluzoriu. Și s-a văzut limpede cum, după Război, totul s-a resetat. Unde-au dispărut oare acele datorii? Fiind iluzorii au fost șterse sau, mai bine spus, reîmpărțite. Spre exemplu noi n-am mai avut datorii către cei care ne împrumutaseră bani înainte de Război, ci către URSS sub forma despăgubirilor de război. Ciudat traseu are finanța asta, nu vi se pare?

La criza din 2008 Grecia a fost îngropată de un amănunt aparent minor: „și-a ascuns datoria”. Asta s-a tradus prin faptul că „investitorii” au realizat că țara avea o datorie mai mare decât PIB-ul. Într-adevăr, șocantă treabă! Doar că, în aceeași situație se aflau și alte țări, cel mai facil exemplu fiind Italia. De ce n-a izbucnit scandalul și cu italienii? Simplu, nu erau pe „foaia de parcurs”. Ce s-a întâmplat cu Grecia, în mare, cam știți. A fost nevoită să-și privatizeze companiile cele mai bănoase prin intermediul unei comisii internaționale de privatizare exceptată de la legislația penală a țării. Înțelegeți? Au putut să facă jaf încălcând toate „principiile” pe care, de altfel, instituțiile care-i patronează le tot clamează. Nu mai insist pentru că nu ăsta e scopul articolului.

Ce s-a întâmplat în acest an? Am avut făcătura cu pandemia. Pe firul scurt li s-a transmis tuturor conducătorilor de state că trebuie să-și carantineze țările. Frumos, nu-i așa? Ca efect direct al opririi nejustificate a activității economice a crescut nivelul datoriei publice. La ora actuală doar câteva țări din lume mai au o structură solidă a datoriei publice. În rest, majoritatea covârșitoare a lumii trăiește în imaginar.

Problema pe care v-o puteți pune constatând aceste realități este una simplă: cine-s cei care au avut atâția bani încât să împrumute toate statele lumii. Dacă veți avea curiozitatea să vă uitați la structura datoriei publice a câtorva țări, veți putea constata că, în mare, cumpărătorii de datorie sunt mari corporații bancare. De unde au însă ei banii necesari unor asemenea „plasamente”?

Aici chestiunea devine cu adevărat interesantă. Marile bănci americane au active totale de câteva zeci de ori mai mari decât PIB-ul SUA. Dacă adunăm activele bancare ale tuturor instituțiilor bancare ale lumii, vom constata că multiplicatorul raportat PIB-ului mondial e chiar mai mare decât în cazul SUA. Ciudat, nu-i așa?

Și poate și mai ciudat e faptul că aceste instituții au bani să împrumute oricât e nevoie. E simplu: în realitate capitalul lor e infinit. Iată marea păcăleală pe care refuzați s-o observați. Câțiva șmecheri au inventat un sistem Ponzi care, de fiecare dată când căruța riscă să se defecteze, e resetat. Doar că proștii nu se prind că-n tot jocul absurd la care asistăm nu-i vorba de bani, ci de acapararea bunurilor reale și a puterii. E un joc de putere pe care insiderii îl joacă în defavoarea proștilor care preferă să joace jocul iluzoriu al banului.

Să revenim la lockdown. Așadar s-a forțat o farsă mondială care a avut ca efect creșterea gradului de îndatorare a țărilor. Cât de departe suntem de o isterie a „gradului de îndatorare” care, în unele cazuri depășește de peste două ori PIB-ul? Evident, destul de aproape. Însă ținta nu este statul mic și pricăjit, ci „Regele Lumii”, adică SUA. Situația de-acolo, așa cum v-am mai spus, este disperată. Din 2008 nu se face decât tipărire de bani. Singurul care-a încerca să oprească tăvălugul a fost Trump. Însă încercarea sa a fost în van. Nu te poți lupta cu toate jigodiile, mai ales în condițiile în care instituțiile SUA sunt pline de hiene.

Eroarea fundamentală a lui Trump a fost reprezentată de picarea în capcana pandemiei. Eroarea americanilor e că s-au lăsat duși de val. Ceea ce nu înțelege omul de rând este că SUA are o economie zombificată. N-o spun eu, o spune Bloomberg care, analizând peste 3000 de mari companii listate, constată că peste 200 dintre acestea nu-și mai pot plăti datoriile în condițiile actuale cu dobânzi negative, stimulente, scutiri s.a.m.d. Datoriile totale ale companiilor menționate aproape s-au triplat față de criza precedentă(de la 500 mld $ la 1.36 trln. $). De asemenea, Bugetul țării e secătuit, iar asta se vede limpede inclusiv din punct de vedere militar unde țări cu bugete net mai mici au avansat teribil, lăsând în urmă „Puterea Americană”. Probabil mai țineți minte cum Coreea de Nord a șocat Administrația americană cu anunțul că rachetele lor balistice pot atinge SUA.

Trump spunea că luptă pentru SUA deoarece, dacă SUA e cucerită, atunci toată lumea e cucerită. Șmecheria pandemiei însă l-a îngenuncheat. Deja acum a permis echipei de tranziție a lui Biden să acceseze fondurile care-i sunt alocate prin lege câștigătorului alegerilor.

Care credeți că e prima măsură pe care vrea s-o ia Biden? Lockdown-ul SUA. Totă lumea e conștientă că din punct de vedere economic țara intră în colaps în cazul în care își mai blochează din nou economia. Însă oare nu asta se dorește? Cu SUA intrată definitiv la apă, drumul către „Marele Reset” e deschis.

13 comentarii:

  1. https://youtu.be/JVkqDAP7gAk

    RăspundețiȘtergere
  2. În sfârșit cineva care m-a lămurit! De multișor timp mi-am pus o întrebare firească. FMI ne tot avertizează că datoria publică și privată globală a ajuns la frumoasa cifră de 164.000.000.000.000 dolari. Și un preșcolar știe că nu putem vorbi doar de debitor, automat acesta are sens dacă există și un creditor. Întrebarea firească este: cine sunt creditorii? Niciodată FMI nu a indicat și creditorii. Ne-a povestit doar despre datornici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e o forma de manipulare comparabila cu fake newsul legat de covid. Raporzeaza numarul total de cazuri covid de la inceput. Who the fuck cares?

      Ștergere
    2. De unde are FMI bani sa imprumute?
      Banul nu inlocuieste trocul si defapt e u numitor comun acceptat de participanti? In urma unei crize nu poate fi regata masa monetara pe baza muncii de catre guverne? De ce unii vad necesar imprumut international? Cred ca organismele internationale doar introduc interdependente, facand mai usor posibile crizele artificiale.

      Ștergere
  3. Biden va trece si el. Va face sensibil mai putin decat Trump. Un impozit marit nesemnificativ, doua lesbiene si un negru in echipa lui. In loc de un mare reset, va fi un mare fas.

    Politica externa va continua, o poza cu europenii dupa care urmeaza sa plateasca minim 2% pentru aparare. Sa ne amintim ca expresia Fuck EU vine de pe vremea lui Obama. Posibil insa un razboi din motiv de excedent bugetar pentru pentagon, cel mai probabil iranul va fi bombardat iar mulahul isi va aminti cu drag de domnia imparatului trump. Pe china tunurile vor ramane puse. Rusia devenita maxim o putere regionala va fi folosita pe post de bau bau, insa atat.

    Economia americana este inca foarte puternica, aberatiile bloomberg sunt fara temei. In plus detin si tiparnita mondiala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin ce este mare economia americana, prin arme si munitie ruginita?
      Doar prin tiparirea de ba inca se mai sustin.
      Va fi greu, cine produce va avea de mancare, cine are doar bani nu va putea sa manance bani si atunci totul se va scumpi de cel putin 8 ori.
      Cati oameni sunt in stare sa o duca bine cu 1/8 din salar?

      Ștergere
  4. De unde a plecat Covid-ul? De unde va pleca ciparea ? Cei care nu se vor comforma vor avea voie sa se autoexileze de SISTEM ,pentru inceput , dar vor fi vanati ! Iar restul vor trai intr-un sistem ce il vor considera logic, normal si corect ......si uite asa se va implini si aberanta de profetie biblica nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Profetia biblica este aberanta pentru ca asa își scriu oamenii viitorul. Vizionarii spun ce vad in viitor, chiar daca nu intotdeauna inteleg la acel timp ce vad.
      Profetia facuta de Sundar Singh le-a placut romanilor din grupurile spirituale la nebunie! Era flatantă! Poporul roman e cel mai tare din parcare! Dacii sunt cei mai viteji si initiati. Romania e tara cu cei mai multi paranormali. Si au adormit pe ei, imbatati cu apa chioara a laudei de sine. Nimeni nu a mai miscat un deget sa apere tara asta. Ca sa nu mai vb despre furtul informational din astralul Romaniei practicat de asa zisii paranormali. Iesi in astral si culegi informatii ce pot fi fructificate. Iti aduc bani. Creezi haos energetic in matricea tarii si te scufunzi. Cazand din cauza prostiei si trufiei pe o varianta proasta, nu se mai implineste profetia optimista a lui Sundar Sing, ci acea profetie sinistra, biblica.
      Vedeti cum isi da un popor singur cu stangul in dreptul culcandu-se pe lauri neculesi?
      Sunt paranormali romani care si-au umflat consistent buzunarele vanzand amăgiri.
      Nebunia nu poate fi stopata cand se instaleaza intr-un popor. Am incercat eu, dar roata autodistrugerii s-a pus in miscare. Ca un tavalug.
      Si pe paranormali nici macar nu-i poti da in judecata. Nu poti dovedi furtul informational din matricea energetica, asa cum dovedesti un furt banal.

      Ștergere
  5. Va urma cea mai mare schisma sociala din istoria cunoscuta !

    RăspundețiȘtergere
  6. Elita are intreaga puterea si toata bogatia lumii acum si din totdeauna,absolut oriunde . Nu se tem de nimeni,n-au nici un pericol de nicaieri.Cine sunt ei? Se stie:cateva familii,care-si au odraslele distribuite in toate corporatiile,societatile secrete,armatele,bancile,guvernele,etc. Iti iau sau iti lasa cand vor ei viata,munca ,copiii,speranta,visele,increderea,iubirea ... Singura lor problema este ca nu-s eterni,ca tre sa dea ortul,ca orice dobitoc in slujba lor. Pentru a suporta cumva mai anesteziat aceasta "nedreptate infinita"de-a fi muritori ,aceasta specie de stapani inumani care au tot pamantul si toate vietuitoarele de pe el la dispozitia nor neconditionata ,SE DISTREAZA , inventand cele mai teribile si zguduitoare jocuri pe care noi le jucam ca prostii,cu patima,fara incetare,fara judecata,fara odihna...Jocurile le stim cu totii: bani,economie,mediu,educatie,standarde,drepturi ale oamenilor,puteri mondiale,civilizatie,istorie,heliocentrism centrifug,evolutie,miliarde de ani, stiinta,razboi,datorie,pace,concurenta,resetare,etc,etc,etc,la care oamenii dupa ce au fost de mici antrenati sa joace ,intra intr-un fel de disputa destructiva intre ei,fiecare crezand ca la el este adevarul si solutia pentru terminarea jocului... Nu mai continui,este inutil..

    RăspundețiȘtergere
  7. Dle Diaconu, este evident ca va pricepeti la economie, domeniu ce pentru mine este ca limba chineza. Nu ma pricep, nu am studii in aceasta directie. Stiti bine ca dupa revolutie posturile cheie au fost ocupate pe pile si relatii, iar diplomele au fost dobandite fara merit. Toti acesti cretini nestiutori de carte si lipsiți de creier sunt acum in sistem. Fac praf tot pentru ca atat ii duce mintea.
    Spiritual s-a intamplat la fel. Cohorte de slabi la minte au luat cu asalt scolile de initiere din Romania. Si au inceput sa faca asa zise terapii. Cu toporul, pentru ca terapia spirituala implica multa responsabilitate, calitate pe care terapeutii scoliti rapid nu o au.
    Imaginati-va ca un chirurg ce si-a luat diploma in trei luni la o universitate gen ANATECOR-ul romanesc ce se vrea spiritual, se apuca sa taie maini si picioare. Pentru ca atat a invatat el. Sa foloseasca toporul.
    Distrugerea in Romania este pe toate nivelurile. Cand găina se crede terapeut, se instaleaza in casa stapanilor si umple casa de mizerii. Sau porcul crede ca e economist si face imprumuturi pentru troaca lui si baile lui in nămol. Pupăza se crede ministru al educatiei si zgarie urechile copiilor cu strigatele ei. Vaca se crede balerina si face piruete distructive, demoland si scena si decorurile. Va amintiti rusinea pe care o simteam cand Elena Basescu bălmăjea cateva cuvinte fara sens in Parlamentul European? Basescu si-a aranjat pupilele pe viata, asa cum si el, desi hoț si trădător, va primi pana la moarte casa din care isi țese in continuare urzelile. Asta e tara! Promoveaza nonvalorile. De unde sa fie valoare?
    Asta e situația din România. Tot ce s-a facut prost se intoarce acum in capetele tuturor. Somnul natiunii...

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum zicea mai sus cineva, pt ca un sistem să existe, trebuie să fie în echilibru. Dacă există datornici trebuie să existe și creditori. Dacă există o elită mondiala formată din câteva familii putred de bogate, trebuie să existe și o grupare care să i se opună. Ei, eu de contra-partida asta a marii finanțe mondiale nu aud vorbindu-se cu nume și prenume. Chiar nu există?!? Chiar e sistemul acesta social mondial în dezechilibru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai e nimeni care sa i se opuna. Opozitia a fost eliminata de ceva vreme sau a fost convinsa ca numai globalismul e solutia.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)