Căpușa Exxon a ajuns la noi cu un vas de explorare pentru a prospecta zonele din Marea Neagră despre care se știa că au depozite mari de gaz. De prospectat au prospectat gratis, fără să mai plătească autorizația întrucât, într-o zi de iarnă situată între Crăciun și Anul Nou, Nuți Udrea - pe atunci Ministru al Dezvoltării - i-a scutit de plata autorizației de construcție printr-o ordonanță cu cântec. Așa-i că uitaserăți?
Povestea concesiunii din Marea Neagră e și ea cu cântec. Exxon n-au avut-o de la început. Și-aici e o poveste veche, începută tot într-o lună decembrie, tot așa între Crăciun și Anul nou, dar în ... 1998. Ministru al Industriei și cel care a parafat contractul era nimeni altul decât ... Radu Berceanu! Vedeți, marile spirite își dau mâna peste timp. Conform contractului de concesiune, explorarea și exploatarea blocului Neptun urma să se facă de către consorțiul Petrom(de stat pe atunci) și ELF Aquitaine, după cum urmează: în partea de vest, unde adâncimea este de sub 100m, Petrom primea 70%, iar ELF 30%; în partea de est, unde adâncimea apei era de până la 1600 metri, operator principal era ELF, iar Petrom primea 30%. Pe atunci se știa doar discret despre capacitățile perimetrului respectiv, adică un scenariu perfect pentru ca întreaga concesiune să poată fi făcută la plic.
Exxon apare în zonă prin preluarea acestei concesiuni. Nu știu cât a plătit și cui. Cert este că, în ianuarie anul curent, Guvernul Holerei Galbene i-a mai prelungit concesiunea pe încă 15 ani. Așa, din gâtul mâinii și fără niciun ban.
Partea frumoasă abia acum începe. Întrucât americanii au găsit un pește mai mare, adică gazele din Mediterana, au abandonat proiectul. Așadar, nu din cauză de Dragnea pe care l-au băgat la pușcărie, ci pentru că au alte interese mai mari. Și uite-așa Plăvanul și camarila lui de proști s-au trezit cu anunțul că Exxon vrea să-și vândă concesiunea. Pe care, în afară de înțelegerea cu Total(așa se numește acum ELF), n-a mai dat nimic.
Însă socoteala nu se oprește aici! Jegurile plăvano-peneliste, în loc să mulțumească Proniei că nu încep exploatările pe doi bani, fac cea mai mizerabilă mișcare: împing Romgaz la înaintare. Așadar, statul român, prin intermediul Romgaz, vrea să cumpere concesiunea Exxon. Ați mai auzit așa ceva până acum? Dacă nu prelungeau contractul de concesiune, acesta expira de la sine în 2030. Șleahta lui Orban l-a prelungit în ianuarie prin Hotărâre de Guvern până în 2045, fără ca statul să primească niciun sfanț, iar acum urmează ca același stat să răscumpere pe bani grei concesiunea. Ați înțeles socoteala?
Și acum să facem calculele. Pentru a ieși din proiect, Exxon cere 1.1mld EUR!!! Bani pe care Romgaz ar trebui să-i scoată din buzunar. De asemenea, ar mai trebui ca Romgaz să bage încă vreo 2 mld EUR în investiții până în 2025, adică momentul la care ar ieși primul fir de gaz din pământ. De unde, Gogule? Păi cum de unde, Plăvanii au un plan. În mod cât se poate de logic, pentru o asemenea investiție faraonică, Romgaz are nevoie de garanții guvernamentale, pe care statul e gata să le dea. Așadar, Romgaz ar urma să se împrumute de la un consorțiu de bănci, cu garanție de la Exim Bank.
Partea frumoasă abia acum vine. Romgaz n-are nicio experiență în ceea ce privește exploatarea offshore. În consecință, n-au nici tehnologia necesară. Ei bine, surpriza sare precum iepurele: operator al exploatării va rămâne tot Exxon!!! Care va ști bine cum să facă să mărească nota de plată, doar ați văzut ce eficient a lucrat Bechtel la „autostrada invizibilă”.
Așadar, contra sumei pe care-a plătit-o celor de la Total - care oricum luaseră concesiunea pe gratis - Exxon urmează să încaseze 1.1 mld. EUR cash, plus lucrări pentru forarea marină. Asta e chiar mai bine decât înainte întrucât ei vor lua preț fix, indiferent de fluctuațiile de preț de pe piața gazului.
Și pentru că am vorbit de fluctuație, hai să vedem cum stau treburile cu adevărat. Americanii și restul grangurilor internaționali se concentrează pe Mediterana, abandonând zona noastră întrucât depozitele de acolo sunt mult mai mari. Asta înseamnă că Mediterana va deveni sursă alternativă de gaz pentru Europa. Lucru care s-ar putea să nu le placă rușilor. Care ruși, permițându-și, pot inunda piața cu gaz ieftin. Atât de ieftin încât să provoace pierderi explorărilor offshore. Face parte din joc, la fel cum, alături de Arabia Saudită, i-au băgat în faliment pe producătorii americani de hidrocarburi de șist.
Șmecheria cu platformele marine e cumva simplă. Grangurii mari, gen Exxon, odată ce-au instalat hardughia, pot sta pentru a se juca. Ca să nu mai vorbim că, din Mediterana, pot dirija gazul spre Orientul apropiat, unde au piață și nu au concurență atât de puternică. Au pierderi, dar nu atât de mari. Însă, pentru un Romgaz implicat în exploatarea offshore și fără piață alternativă, chestiunea devine critică întrucât trebuie plătite datoriile la bănci și, în același timp, trebuie plătită factura operatorului, adică lui Exxon. Înțelegeți șmecheria?
Riscul e imens. Depozitele din Marea Mediterană ar fi trebuit să ne lase pe noi reci deoarece erau în avantajul nostru. La urma urmei nu mă interesează de unde vine gazul dacă el e ieftin. Intrând și România în piață - împinsă de interesele altora - gazul va fi și mai ieftin, dar nu pentru noi, ci pentru europeni. Asta pentru că, în cazul unui faliment al Romgaz, ne vom trezi toți puși la plată pe modelul Bancorex: suprataxă la benzină și gaz pentru acoperirea găurii.
Și uite-așa, dintr-o lovitură, bravii liberali vor face praf o companie care duduie - Romgaz - o bancă de stat a cărei menire era sprijinirea exporturilor - Exim Bank - și pe noi în calitate de perpetue victime colaterale.
Vă spun încă de acum: împrumuturile pe care le-a făcut Cîțu vor fi mizilic față de ceea ce va face în continuare. Nu v-a ajuns amatorismul din 1996-2000. Lasă că veți avea acum fix ceea ce meritați! Și nu vă culcați pe-o ureche că n-or să mai fie votați pentru că asta e ultima chestie la care se gândesc. Prostovanii pedeleului n-au fost votați, dar îi votați acum ca lupi în blană de penelist. Grangurii din vremea CDR-ului încă învârt bine manivela atât în politică, dar mai ales pe Coasta de Azur. Și tot ei își vor împrospăta acum averile. Deh, prostia proștilor e huzurul șmecherilor!
Păi, de aceea este si atat de
RăspundețiȘtergere" minunat" in Romania! Mereu vin cenzorii care vin si-ti spun ce e bine sa spui si ce nu e bine. Depinde unde postezi. Fiecare grup are regulile lui. Tipare in care ne vor pe toti inregimentati, harnici lăudători ai unui sistem sau al altuia. Nu stiu dvs cum sunteti, dar eu nu am mentalitate de oaie. Nu pot sa inghit ce-mi dau altii sa inghit. Pana nu ma conving ca sunt bine intentionati.
Ma intreb oare cum Ceausescu a reusit in aceasta „Tara ineficienta” sa fie al 2-lea mare producator de Tractoare din lume , toata populatia avea de lucru, flota comerciala a Romaniei era pe locul 4 in lume, si sa mai faca si alte state datoare catre Roamania de exemplu:
RăspundețiȘtergere1 Irak-ul avea o datorie de 2.6 miliarde de dolari
2 Mozambic-ul avea si el o datorie de 135 milioane de dolari
3 Cuba avea si ea putin peste 1 miliard de dolari
si lista poate continua cu tari ca Libia, Siria, Egipt, Angola,Zambia.
Si cand vine vorba de resursele de petrol si gaze cam la fel se intampla in anul 2008 Romania nici nu castigase bine drepturile asupra insulei serpilor ca politicieni nostri vandusera deja drepturile de exploatare asupra acestor zacaminte
In mod uimitor intr-o tara ineficienta Ceausescu reusete in martie 1989 plata tuturor datoriilor externe, iar astazi Romania are o datorie catre FMI de numai 1.172 MILIARDE de Euro.
Incet, incet incepand cu ani `90 economia Romaneasca a fost sabotata atat din interior cat si din exterior pentru a nu deveni o super putere economica in Europa si nu numai.
Cu siguranta raspunsul e mai complex decat pot eu sa inteleg, dar fac un inceput si va invit pe toti sa adaugati amintiri despre bunicii si parintii vostri.
ȘtergereBunica era o mană de fier in gospodarie. Stia sa faca de toate. Toate femeile isi produceau in gospodaria proprie panza pentru țesut. Coseau, țeseau, torceau. Aveau canepa, in si bumbac. Barbatii erau la fel de puternici si stiau sa faca tot ce depindea de ei in gospodărie. Am si acum niste cutii din lemn scobite si sculptate de unul din bunicii mei. Superbe!
Comunismul ne-a vrut egali, barbati si femei in campul muncii, cu copiii la creșă sau cu cheia la gat. Sa nu uitati un lucru: ca sa induca frica in oasele romanilor, crema intelectualilor si preotilor cu Har a fost hăituită si torturată. Văzând ce se petrece, restul micilor agricultori, nici bogati, nici saraci, doar foarte harnici si cu maini de aur, au semnat ca cedeaza de bunavoie pamantul la colectiv. Mi-a povestit mama, care era copil pe vremea aceea, ca au avut un cal foarte cuminte. Comunistii le-au luat calul si boii si i-au dat la altcineva. Mult timp dupa aceea, calul fugea de la stapanii cei noi si venea la poarta lor, cerand sa fie primit in curte. Iar ei nu aveau curaj sa-i deschida poarta, sa nu aiba probleme cu noua conducere. Ciripoii si tradatorii proveneau nu dintre saracii cinstiti, ci dintre hotii si lenesii comunitatilor. Cand pui prostii ,lenesii si răii sa imparta dreptatea, cu siguranta vor cadea oamenii demni si buni si vor ramane la putere javrele.
Nu poti construi un sistem viabil pe lacrimile si suferinta oamenilor. Totul ti se intoarce la un moment dat.
Industrializarea nebuneasca făcută de comunisti a functionat un timp. Stiti bine ca in anii ' 80 deja nu mai gaseam nimic de cumparat prin magazine. Si noi, generațiile formate pe vremea comunistilor, nu mai aveam nici rezistenta, nici mainile de aur ale bunicilor nostri. Eram copiii crescuți cu cravata de pionieri la gat, obligati sa cântăm ode unui partid care ne supraveghea si gandurile.
Iubire cu forța nu se poate. Oamenii nu sunt roboți. Oamenii sunt născuți sa fie creativi, creatori.
Am fost copil sarac. Ar fi trebuit sa-mi placa comunismul, nu? Am facut scoala si am avut carti de citit cat am poftit.
Si...totusi..libertatea? Libertatea este cel mai de pret dar al Lui Dumnezeu pentru noi. Libertatea de a spune ce gandim fara sa riscam inchisoarea. Libertatea de a ne misca in afara granitelor. Daca nu vezi cum e in afara, nu poti face comparatie intre două lumi separate de un zid.
Ceausescu avea si multa viclenie. Nu era doar un creier mare capabil sa imagineze sisteme. Discursul lui populist este folosit si acum de partidele de stanga. Si, culmea, chiar si de cele de dreapta!
Cum amagesti un popor? Cu discursuri si promisiuni.
E drept, tot ce a construit Ceausescu, cu mainile noastre, ca doar nu el si Elena au ridicat o tara din saracie, derbedeii de dupa revolutie au distrus, vandut spart cu toporul si cu pumnul.
Nu mi-as face un idol din Ceausescu..Idolii sunt si ei oameni si gresesc si sunt tradati si trădează la randul lor. Dar ii recunosc inteligenta si meritele. Si ambitia de copil sărac care a reușit sa ajunga in varf.
Regimul anterior anului 1989 era socialist si nu liberal ca cel din prezent. Socialismul nu punea banul, profitul pe primul loc, ci clasa muncitoare. In liberalism exista o singura valoarea si anume BANUL, nimic altceva. Lucrurile azi sunt si mai rele intrucat in lagarul liberal nu mai exista state nationale care sa faca politica nationala, statele fiind doar de forma, adevarata putere fiiind la marile corporatii transnationale (nu multinationale cum in mod pervers se spune) ce sunt controlate de persoane private ce isi impun viziunea dumnealor de organizare a societatii.
ȘtergereRegimul anterior anului 1989 era socialist si nu liberal ca cel din prezent. Socialismul nu punea banul, profitul pe primul loc, ci clasa muncitoare. In liberalism exista o singura valoarea si anume BANUL, nimic altceva. Lucrurile azi sunt si mai rele intrucat in lagarul liberal nu mai exista state nationale care sa faca politica nationala, statele fiind doar de forma, adevarata putere fiiind la marile corporatii transnationale (nu multinationale cum in mod pervers se spune) ce sunt controlate de persoane private ce isi impun viziunea dumnealor de organizare a societatii.
Ștergere„Iubire cu forța nu se poate. Oamenii nu sunt roboți. Oamenii sunt născuți sa fie creativi, creatori.” Probabil că așa a fost. După părerea mea nici nu mai este nevoie de iubire... Atâta vreme cât noile generații sunt educate în spiritul non-iubirii, cine mai are nevoie de iubire? De câteva zeci de ani, educația oferită fiecărei noi generații a avut ca scop îndepărtarea noastră (pas cu pas!!!) de iubire, de frumos...
ȘtergereRomania tara tuturor posibilitatilor ...
RăspundețiȘtergereAcest caz, ca și cel cu Bechtel, sunt de competența unor oameni de specialitate din structurile politice, judiciare, servicii secrete, armată. Numai că oamenii aceștia preferă să își ia salariul și să ajungă liniștiți la pensiile speciale plătite din împrumuturi. Pe omul obișnuit, cum sunteți și dumneavoastră, nu îl văd având puterea și mijloacele să poată face ceva în sensul tragerii la răspundere și recuperării pagubelor!
RăspundețiȘtergereDl Diaconu se salveaza pe sine spunand adevarul. Mantuirea este individuala. Nu o sa salveze un popor intreg de struți care se prefac ca nu vad ce se intampla in tara asta. Va pasa de resursele tarii, si este firesc sa fie asa. Ca sa avem un sistem sanatos din toate punctele de vedere avem nevoie de bani. Cand jefuiesti un popor, acesta nu isi va mai permite nici macar faptele bune specifice crestinismului si oamenii devin egoisti. Lucrarea este diabolica si ținta este chiar sufletul omului. Din bun devine rău pentru ca saracia il modifica.
ȘtergereDaca ar fi sa fac un clasament al pacatelor politicienilor nostri si al tuturor structurilor care ar fi trebuit sa ne apere copiii, as pune pe primul plan faptul ca au lasat retelele de tipul celei de la Caracal sa devina puternice. Reteaua actiona si pe vremea lui Basescu si in timpul guvernarii PSD. Primarii PSD s-au ocupat mai mult cu cosmetizarea oraselor decat cu curatenia in profunzime. O sa-mi spuneti ca un primar nu are puterea de a se bate cu retelele. O are. Prin partidul care il sustine si care are inclusiv MAI in subordine.
Sper sa nu va impuste astia.
RăspundețiȘtergereIncerc sa salvez din articole,...
Peace!