vineri, 4 iunie 2021

Noul soldat


Î
n domeniul armelor de avangardă există o zonă în care americanii sunt lideri de necontestat. Cu toate că încă n-au fost văzute respectivele arme, din ceea ce se vorbește pe la colțuri, pare că avem de-a face cu ceva înspăimântător. Este vorba de armele autonome.

Am văzut prima dată ce înseamnă arme autonome când au apărut primele drone. De altfel, numeroase crime americane au fost comise prin intermediul acestor arme autonome: în loc să încerce să elimine cu ajutorul trupelor speciale o persoană căutată, trimiteau o dronă care bombarda „chirurgical” locuința „condamnatului”. Într-adevăr, au fost numeroase rateuri, însă, tehnologia în sine, era una avansată. 

Totuși, dronele reprezintă un fel de preistorie a armelor autonome. Într-adevăr, ele au fost perfecționate, astfel încât s-a ajuns la performanțe nedorite. Spre exemplu, a făcut furori un raport ONU de la începutul anului în care se vorbea despre cum o mică dronă turcească(STM Kargu-2) a atacat soldați aflați în retragere într-un conflict din Libia. Sună de-a dreptul înfricoșător. Însă, așa cum am spus, aceste arme - în ciuda avansului tehnologic - sunt deja de domeniul trecutului.

Imaginați-vă că un câmp de luptă este invadat cu dispozitive de 10-20 cm înălțime, capabile să meargă pe orice teren și cu o putere de foc foarte mare. Dispozitivele nu doar că au autonomie mare în teren, dar și comunică între ele, acționând unitar. Când se pierde comunicația cu un dispozitiv, toate celelalte înțeleg că a fost distrus și, pe baza zonei în care se afla dispozitivul, declanșează atacul. Sau, dacă acel robot a fost distrus de o mină, se memorează zona și, în final, dispozitivele ucigașe au o imagine clară a zonelor sigure ale câmpului de luptă. 

Aplicațiile sunt multiple și la fel și tipurile de roboți autonomi. Ca să vă faceți o imagine,puteți urmări clipurile despre Spot, „câinele” celor de la Boston Dynamics care, de altfel, a pătruns în circuitul civil. De asemenea, există și o replică chinezească introdusă de firma Unitree Robotics, al cărei cost este, așa cum ne-am obișnuit, de zece ori mai mic. Dacă aveți curiozitatea să vă uitați la clipurile de prezentare ale celor două companii, vă veți înfiora văzând performanțele produselor lor. Ei bine, imaginați-vă că armele autonome sunt capabile de performanțe mult mai mari.

Practic, noul domeniu deschide o adevărată cutie a Pandorei. Într-adevăr, la prima vedere, ar părea că totul e OK. Până la urmă, se va ajunge ca pe câmpurile de luptă să nu mai lupte oamenii, ci roboții. Însă nu putem să nu ne gândim la scenariul groaznic în care roboții ajung să supravegheze oamenii. Imaginați-vă o drăcovenie de câțiva centimetri care patrulează o zonă „interzisă la trecere”. Ai trecut pe-acolo, chiar și din greșeală(luați cazul unui copil scăpat din mâini de către părinți), micuța drăcovenie te lichidează cu sânge rece. Iar de-aici nici măcar imaginația nu mai reprezintă o limită.

Cert este că s-a trecut Rubiconul. Gândiți-vă la viitor cu teamă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)