sâmbătă, 5 iunie 2021

Pactul financiar mondial


Puțini știu că zilele acestea se desfășoară Forumul Economic din Sankt Petersburg. Este un eveniment grandios menit a propune soluții economice care să răspundă mai bine realităților actuale. De asemenea, e limpede că situarea sa „în oglindă” cu evenimentul de la Davos nu e întâmplătoare întrucât modelele propuse aici sunt diametral opuse celor ale globaliștilor lui Schwab.

Au fost numeroase momente remarcabile acolo, însă, de departe cel mai puternic semnal a fost cel dat de Ministrul de Finanțe al Rusiei care-a anunțat dedolarizarea completă a Rusiei. Țara renunțase la rezervele în dolari încă din perioada primelor sancțiuni. Mai exista însă o rezervă serioasă, anume banii rulați de Fondul Suveran de Investiții al Rusiei. E vorba de aproximativ 200 mld. $, bani care vor fi transformați, cel mai probabil, în aur. 

Mișcarea însă este una mai profundă întrucât Rusia a luat hotărârea de a nu va mai vinde din resursele sale pe dolari. Întreg gazul Rusiei, cu mici excepții, va fi vândut și cotat în euro, yuani sau alte monede. La fel se va întâmpla și cu petrolul și cu orice alt export al Rusiei. E un protest dur la adresa sancțiunilor unilaterale impuse de SUA.

Ideea folosirii dolarului ca monedă de schimb a venit paralel cu o promisiune a SUA de a păstra echilibrul, astfel încât fiecare țară să aibă un acces democratic la piața financiară internațională și la moneda de schimb. O vreme treaba a funcționat însă, treptat, SUA au forțat nota: ba au schimbat regulile din mers, ba au mai externalizat câte-un deficit propriu, ba au mai creat „vid de bani” atunci când aveau interesul etc. Toate aceste jocuri au devenit exasperante în ultima perioadă în condițiile în care SUA au încercat prin diverse scamatorii monetare să compenseze propria lipsă de performanță economică. 

Sancțiunile au reprezentat „bomboana de pe colivă”, iar în prezent ieșirea din zona dolarului e văzută nu doar ca o altă soluție de schimb în comerțul internațional, ci, mai mult, ca o eliberare de sub teroarea subiectivă a SUA. Toată lumea își amintește sancțiunile impuse absolut aberant companiei Huawei în momentul în care riscau să-i măture de pe piață pe cei de la Apple. Indiferent de justificarea doctrinară, treburile se văd de la o poștă. 

Însă, după cum limpede se poate observa, sancțiunile și-au pierdut teribil din eficiență. Iranienii își tranzacționează petrolul fără probleme. La fel și Venezuela. Ce înseamnă asta? Nici mai mult nici mai puțin altceva decât că s-a creat un spațiu de manevră suficient de mare astfel încât țări întregi să nu mai fie nevoite să găsească artificii în ceea ce privește utilizarea dolarului. 

De aceea, gestul Ministrului de Finanțe rus e ceva mai mult decât unul simbolic. El transmite faptul că lumea non-dolar e suficient de mare astfel încât să facă loc unui nou framework internațional pentru schimburile comerciale. Dar care să fie acesta? Nimeni nu vrea să treacă dintr-o sclavie în alta. O variantă este cea a schimburilor bilaterale în monedă proprie. Ea a fost inaugurată de China, dar e destul de complicată întrucât, până să devină funcțională, necesită o groază de birocrație.

În consecință, „haosul” din piețe se cere reglementat. Iar reglementarea presupune crearea unui cadru cât se poate de independent, astfel încât nicio țară să nu mai poată distorsiona sistemul. Vremea unui nou Bretton Woods e mai apropiată decât credeți. Partea frumoasă este că viitorul sistem de schimb la nivel mondial pare a reveni la o acoperire 100% în aur. Iată motivul pentru care China și Rusia cumpără isteric aur. Partea și mai frumoasă e că „greutatea” fiecărei țări va fi dată de aurul aflat pe teritoriul propriu(cel puțin așa se aude „pe la colțuri”). Motivul este acela de a mulțumi cumva SUA care încă mai dețin(pe hârtie) rezerve ale numeroaselor țări aflate în zona sa de influență. Iată „misterul” reinternalizării rezervelor de aur, practicat de multe state! În ceea ce ne privește, valoarea ne va fi diminuată cu 60%, întrucât acesta este procentul de aur aflat în custodia Băncii Angliei și care se va contoriza în dreptul englezilor. Curat murdar, monșer!

Fără doar și poate, discuțiile ruso-americane care vor avea loc la nivel înalt vor aborda inclusiv spinoasa temă a mediului de schimb internațional. Și, la cum stau lucrurile, tratativele vor începe mai repede decât ne așteptăm. Iar noi, din nou, vom pica de proști. Se pare că ne prinde de minune rolul ăsta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)