miercuri, 2 iunie 2021

Hoția fondurilor europene


I
eri vă vorbeam despre șmecheria fondurilor europene, iar cineva m-a întrebat dacă am un exemplu concret. Exemplele sunt cu ghiotura, doar ochi să ai ca să le vezi. Însă, ceea ce mi-a sărit în ochi a fost unul dintre cele mai mari jafuri care se pun la punct zilele acestea.

Tocmai ce-am aflat că, în ciuda constrângerilor bugetare de care se plâng continuu, autoritățile noastre competente au deschis larg baierele pungii și ale împrumuturilor pentru a pune la punct o ticăloșie de zile mari: construcția spitalelor regionale. Țineți-vă bine pentru ceea ce urmează: cam 420 milioane EUR pentru fiecare bucată de spital. E mult sau puțin?

Turcii au construit spitalele lor regionale cu aproximativ 100 milioane EUR bucata. Adică de patru ori mai ieftin. De asemenea, au construit pentru albanezi un spital regional(Fier) cu 70 milioane de EUR. E drept, respectivul spital are cam jumătate din numărul de paturi ale unui spital regional de-al nostru. Dacă înmulțim cu doi(nu așa se face, dar o facem grosier, chiar dacă dă mai mult!) ajungem la 140 mln EUR pentru un spital. Tot e infim față de ce dau babacii de la București.

Costul estimat al unui spital similar la Londra este de 567 mln. EUR. Ar părea cumva că noi am făcut o afacere, dar e o afacere aparentă. Dincolo de prețul terenului din Londra(aprox 200 mln. EUR), în costurile estimate acolo se află și cele pentru construcție care sunt de până la șase ori mai mari decât în România!!! 

Dar să lăsăm de-o parte estimările și să vedem cam cum arată un proiect mai scump decât al nostru. Vom lua tot Turcia ca exemplu, mai precis Ankara Bilkent City Hospital, un proiect de 1 miliard de dolari, adică 800 mln. EUR. Spitalul va avea patru mii de paturi și va dispune de cele mai înalte tehnologii din domeniul medical. La data construirii va fi cel mai modern spital din Europa. Este o construcție faraonică, motiv pentru care în 2019 a fost finalist al „Project of the Year”. Un spital de peste patru ori mai mare decât amărâtele noastre spitale regionale, dotat cu tehnologii de ultimă generație, costă de doar două ori mai mult!

Exemple sunt nenumărate. La un preț aproximativ egal cu cel pe care-l plătim noi s-a construit în Australia un spital de clasă mondială, dotat cu tehnologii de ultimă generație în domeniul tratării cancerului. Și asta la prețurile de acolo care-s mult mai mari decât la noi. 

Ceea ce vedem acum este un jaf pe față. Fondurile europene nu fac decât să cvadrupleze prețurile din domeniul medical. Practic, apelând la fondurile europene, statul ajunge să plătească pentru un spital dublu față de prețul normal, în condițiile în care participarea statului este de 50%. Dacă mai țineți minte, acesta a fost motivul scandalului dintre echipa lui Dragnea și nulitatea de Corina Crețu, ajunsă Comisar European pentru Dezvoltare. Ceea ce pentru echipa de atunci era inacceptabil, pentru trădătorii cățărați acum la butoane este perfect dezirabil. Poate înțelegeți de ce Dragnea putrezește în pușcărie în timp ce jigodiile care semnează fără probleme înrobirea noastră pe termen lung se bucură de toate privilegiile. Iată dimensiunea dezastrului! Asta e „dezvoltarea” pe care ne-o asigură UE. Vai de noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu) sau forumul Trenduri de pe Telegram(https://t.me/+HBtgL7y2hgVhMmY0).