miercuri, 24 noiembrie 2021

Noua paradigmă a Rusiei


Un banc popular în Rusia și care s-a extins rapid în cabinetele diplomatice ale lumii spune că cei care nu vor să asculte sfaturile pline de înțelepciune ale Ministrului de Externe Lavrov, vor ajunge să asculte sfaturile la fel de înțelepte ale Ministrului Apărării Serghei Șoigu. Cam la asta se reduce diplomația în general. De-aici vom porni analiza noastră în ceea ce privește mișcările de trupe de-o parte și de cealaltă a baricadei.

În caz că nu știți, la Kiev situația este deosebit de tensionată. Sunt manifestații de stradă, iar președintele Volodimir Zelenski de mult nu mai reprezintă nimic. După introducerea vaccinării obligatorii cota sa de popularitate s-a prăbușit, în timp ce legea anti-oligarhi a trezit antipatii inclusiv între cei care-l susțineau și care l-au adus la putere. 

Într-o intervenție publică, Putin a spus cu subiect și predicat că „recentele noastre avertizări au avut efectul scontat: tensiunile au crescut, iar interesul nostru este acela de a le menține la acest nivel și a nu le face să degenereze la nivel de conflict întrucât nimănui nu-i trebuie un conflict acum”. Ulterior acestei declarații, Rusia și-a masat trupe la granița cu Ucraina generând declarațiile belicoase anglo-americane și propunerea Administrației Biden pentru o nouă întâlnire bilaterală la Geneva. 

De fapt ce se întâmplă? Surse diplomatice vorbesc despre o linie roșie pe care Moscova a trasat-o președintelui Ucrainei. Între altele, pentru a-și salva scaunul, „sluga poporului” avea opțiunea reîncălzirii conflictului din estul Ucrainei. Cu trupele rusești plasate la graniță - chiar anterior începerii acestei operațiuni - rușii i-au transmis transparent că-i știu intențiile și că nu vor accepta un nou conflict acolo. De altfel, dacă Zelenski va continua inițiativa, se va trezi cu cel puțin 1/3 din țară controlată de ruși. Astfel încât nu poate merge e această linie. 

De asemenea, semnalul este unul care a fost auzit și la Washington. Ceea ce a vrut să spună Putin e simplu: v-am avertizat că Ucraina e un cartof încins pe care voi acum aveți obligația să-l țineți în mână întrucât vi l-ați dorit. Culmea e că, în tot acest joc, mingea a rămas la americani. Mai ales în condițiile în care Germania le-a transmis ucrainienilor prin Merkel că „adio, dar rămân cu tine”. 

Cu toate că aparent ucrainienii au ales calea spre vest, ei sunt destul de confuzi în sensul în care și-ar dori ca-n Est, dar cu facilitățile din Vest. Cam ceea ce ne-am dorit și noi, dar pe vremea noastră Occidentul încă mai mima că „se poate”. Acum e târziu, Occidentul e sleit și ultima chestie care-i lipsește sunt problemele unei alte țări estice care, dacă este primită în club, riscă să ajungă precum marile țări revoltate din UE, a căror căpetenie este Polonia. Numai de-un membru gen Polonia, dar cu o economie mai varză decât a României nu au ei nevoie acum, mai ales în condițiile în care deficitele explodează în UE precum nuclearele, riscând să degenereze teribil. 

Așadar, care-i calea Ucrainei? Rusiei îi este convenabil s-o mențină în zona conflictului mocnit. E simplu și de înțeles: politica lor a învățat să optimizeze costurile. De ce să ții armată, servicii secrete sau politicieni corupți în funcții și să te înjure toată lumea? Luați exemplul Basarabiei: au acceptat o coadă de topor occidentală care răspunde destul de strict comenzilor de la Kremlin. Oamenii de-acolo nu mai înjură Rusia, ci se uită cu jind spre Moscova. La fel și-n Ucraina. Cei de dincolo de Nipru se uită cu jind la maica Rusie și cu ură la Vest. În Georgia la fel. Inclusiv în România sunt din ce în ce mai mulți oameni care, disperați de politica de anulare impusă de Occident, se roagă să ne anexeze Putin.

Acestea sunt elemente ale unei noi politici rusești. Rușii nu mai aruncă în joc bani, resurse și politică, instrumente grosolane și greu de manageriat. Nici armata nu sunt dispuși s-o mai implice, ci doar s-o folosească exact ca pe o sperietoare. Luați ca exemplu testele hipersonice de dată recentă din Arctica și, de asemenea, împânzirea zonei cu baze rusești. Ultimul test hipersonic i-a făcut pe cei de la Pentagon să recunoască public că „în domeniul hipersonic nu sunt atât de avansați precum rușii sau chinezii”.

Nu cred că veți mai vedea un Afganistan rusesc. Și în Siria, mai mult au intervenit la nivel de intelligence, protejându-și aliatul. Într-adevăr, au făcut și paradă militară, dar doar pentru a-și vinde noile arme. Un fel de târg militar cu aplicații practice. 

Ceea ce observăm însă este o teribilă ofensivă propagandistică. Treptat,, Rusia învață să-și vândă modelul, la fel cum o tot face Occidentul cu democrația. Rușii nu spun nimănui că societatea care trebuie implementată trebuie să-l aibă pe Putin în frunte. Ar fi falimentar. Vorbesc însă de valorile pe care Occidentul a început să le deteste: familia, spiritualitatea, liniștea s.a.m.d. Elemente care prind.

Presimt că întreaga discuție legată de articolul de față va degenera către una referitoare la direcția către care ar trebui să mergem noi. Unii vor arăta către o direcție - cu avantajele, dar și cu neajunsurile sale - în timp ce alții vor arăta spre direcția opusă. Care e direcția corectă pentru noi? Am spus-o de atâtea ori: marile națiuni au linia proprie, radical diferită față de ceea ce lasă să se vadă în exterior. Să vă dau un exemplu: Olanda a câștigat aproximativ 15 tln $ din trecerea la EURO. Restul statelor, cu excepția Germaniei care-a câștigat mai mult, au pierdut. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că olandezii și nemții nu au urmat un ideal, ci au creat unul pentru fraieri. Femeia sedusă și abandonată, chiar dacă e demnă de milă, în final e prostă! N-o spun eu, așa e percepția societății. La fel se întâmplă și cu țările care cedează seducției altora. A te uita spre altul ca spre un far călăuzitor e cea mai scurtă cale spre dezastru. 

A fost un moment zero când noi, cei din Est, am fost proști, căzând pradă cântecului sirenelor vestice. Mă uit însă la țările care s-au trezit: Polonia, Ungaria, Slovacia. E greu, au de făcut față unei propagande deșănțate, dar își văd de propriile valori și partea nedegenerată a poporului merge înainte, știind că e bună direcția. La noi unii trag hăis, iar alții cea, trăind într-o permanentă dezbinare. Iată un semn al lipsei de direcție.

21 de comentarii:

  1.  "La noi unii trag hăis, iar alții cea, trăind într-o permanentă dezbinare. Iată un semn al lipsei de direcție".

    Intrebare: tu in ce directie tragi?

    Nationalismul este nationalism...Ar fi chiar culmea sa copiem un model rusesc. Romania este in situatia ei, Rusia este in a ei.
    Un nationalism romanesc ar necesita punerea osului la munca. Pentru ca tot ce nu facem noi, altii de departe nu ne fac.
    Eu as incerca directia in Sus. In Sus insemnand nivel de constiinta ridicat. Adica, tot ce fac,fac pentru ca asa e bine. Pentru ca in viitor sa nu atrag spre mine si urmasii mei nenorocirile.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Anonim, Continuati sa dormiti si sa visati. Sintagma "nivel de constiinta ridicat" este incompatibila cu Romanii.

      Ștergere
    2. Da! Da! Punerea osului la muncă pe 2 lei! Bravo! Așa ieșim din căcat!

      Ștergere
    3. "Punerea osului la muncă pe 2 lei!"
      Perfect de acord!
      Munca, munca, dar sa fie si salariu minimul pe economie macar vreo 2.500 euro.
      Cu siguranta "Așa ieșim din căcat!"

      Ștergere
    4. Domnule Anonim, nivelul de constiinta este ridicat, dar numai pentru unii romani. Eu ma învârt prin cercuri de oameni simpli, altruisti, darnici si care incearca sa repare ce distrug distructivii cu rapiditate. E drept, se distruge mai mult decat putem noi sa reparam, dar...odata-i odata! Odata se intoarce roata si distructivii vor incepe sa primeasca inapoi ce-au semanat!
      Speranta este ultima care imi va părăsi inima.
      Este un fel de triere. Poate ca e cernerea amintita in Biblie. Cand oamenii incep sa le intoarca spatele politicienilor, văzându-si de Dumnezeu si de sufletul lor

      Ștergere
    5. Anonim care vrei sa iesi din căcat, dar vrei sa o faci pe bani multi, din rahat se iese fara bani, daca iti place curatenia. Nu-ti place? Stai in căcat si asteapta rahat cu perje si posmagi muieți de la politicienii curve!

      Ștergere
  2. Ukraina va ramane iarna asta fara gaz si carbune . La vara vom fi vecini cu Rusia la Dunare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sevastian, Oare ce isi poate dori mai mult Romania (ca tara poporului roman), decat avest lucru minunat care implica un vecin ortodox si atat de puternic incat exporta siguranta si in zonele vecine care se pot adaposti la umbra lui uriasa.
    Credeti ca este mai bine sa avem la granita dunareana acea MAFIE FASCISTA ucrainieana anti-ordoxa, finantata de satanele de peste ocean care folosesc atat Romania cat si Ucraina ca sa destabilizeze prin razboi acea Rusie care a fost mereu si este si azi profund ANTI-FASCISTA?
    Nu vedeti ca toate coloniile fascisto sorosiste s-au saturat de satanismul LGBT-ist occidental pe care at prefera sa-l inlocuiasca cu patriotismul conservator fundamentat pe ortodoxie?
    Cred ca a venit timpul sa va treziti la realitate...ca asa cum ganditi acum, veti "trai" in curand somnul de veci, atat ca indivizi cat mai ales ca tara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand rusii vor fi cu Dumnezeu, voi fi si eu cu ei. Dar nu sunt. Ortodoxia este o definitie? Un cumul de reguli? Nu e iubire, milă, compasiune?
      E răzbel pe resurse si control ortodoxia?
      Am auzit ca preafericitul lor stropeste cu busuioc rachetele cu care sunt ucisi " altii si ceilalti".
      Curat murdar crestinism modificat dupa dorinta unora de a-si manifesta puterea prin lume si de a-si arata muschii.
      Dle Robert, si oaia e mai inteligenta decat dumneata!
      Oaia crestina nu isi construieste idoli cu chipul lui Putin. Oaia Il asteapta pe Iisus. Sa vina si sa puna din nou crestinismul in matca sa normala, ca prea s-au preaimpuțit unii lideri care folosesc preafericitii si religiile pentru inducerea fricii si controlul exercitat de cei ca tine. Prea mult au suferit eroi in temnitele comuniste, ca sa vii tu acum cu un salvator fabricat, un fals Iisus. Ar plange Elisabeta Rizea, ca o coada de topor ca tine vrea iar sub fusta Rusiei.
      Eu raman in continuare in naivitatea mea de copil ce refuza sa creasca strâmb, asteptandu-L pe Dumnezeu sa-i judece si pe rusi, si pe americani, nemti, turci, arabi...etc
      De o istorie se bat nebunii intre ei pe Dumnezeu si religii.
      De o istorie ne sunt ucisi pruncii in razboaie puse la cale de unii ca tine care vor cu rusii, scriind istoria in numele tuturor.
      Sa stii ca nu astept stand cu burta la soare pe Dumnezeu. Fac ce m-a invatat sa fac: eu ma apropii cu un pas, El vine spre mine. Iar drumul meu spre Dumnezeu este calea cea dreapta. Si nu trece pe la rusi. Trece prin inima.
      Tu inimă ai?
      Ai un sloi de gheață in inima?
      Un pietroi?
      Si te mai dai ortodox!

      Ștergere
    2. Robert G, traiesti in Romania? Mananci aici? Ai drapelul tricolor? Daca da, ce cauți tu sa-i pupi in cur pe rusi din Romania? Schimba drapelul, inveleste-te in steagul rusilor ca intr-un giulgiu si gavarește pe rusește. Se ofileste limba romana de la atata prostie.
      Ar trebui sa ridicam in Romania un monument al prostiei celor fara coloana vertebrala.
      Robert, nici rusii nu-i iubesc pe tradatorii Romaniei. Ii dispretuiesc. Dar se folosesc de ei ca de niste cozi de topor.
      Nimeni nu iubeste tradatorii pentru ca si topoarele stiu ca cei ce isi tradeaza mama, patria, pamantul nu sunt oameni de incredere niciodata. Speri la un loc bun in ierarhia ruseasca?
      Ia-ti gandul! Poate un post de maturator pe strazi.

      Ștergere
  4. Lumea s-a globalizat, deja nu mai importa Rusia, SUA, UE, China. Intrebarea de baza este dupa ce concept merge mai departe, dupa conceptul Biblic cu alesii domnului si robii lui "Turma-Elita" cu ciparea tuturor si transfer in lagar de concentrare electronic sau dupa conceptul sigurantei comune unde toti sintem copiii lui Dumnezeu si unica iesire este identificarea parazitilor globali si eliminarea acestora de la cirma proceselor de conducere globale?

    Metodele de conducere globala:
    1) Metodologic (Viziunea asupra lumii)
    2) Hronologic (Istoria)
    3) Ideologic (Politica-Religie)
    4) Economic (credite si finante)
    5) Genocid (alcool, tutun, vaccin, narcotice, OMG)
    6) Arme cu foc (tancuri, avioane, nave)

    Cind omenirea o sa se invete sa invete poate ceva se va schimba, pina atunci totul va merge asa cum planifica Predictorul Global si alesii lui.

    Dumnezeu ne da sansa noi trebuie sa n-o ratam.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Stii de ce ceilalti 10 milioane sau 15 milioane de romani care au mai ramas in tara nu merg si ei in occident?"
    Pentru ca le trimit iepuroi aia plecati, si subzista rezonabil.
    Cum pui tu etichete rusilor,asa pun si vesticii romanilor... Daca esti sarguincios si serios, ai parte de respect si avansare.Vesticii sunt corecti, isi dau seama repede din ce aluat esti facut.Nu se lasa influentati de exemplele negative romanesti care ies pe sticla/presa.
    Sincer, cred ca suntem supraevaluati, la gradul de curvasarie original al poporenilor mioritici... :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Singurul mod prin care poti ca lupti cu intunericul este sa faci putina lumina, in cel mai adanc intuneric aceasta se va vedea de la mare distanta.

    RăspundețiȘtergere
  7. De la noi au plecat întâi femeile...
    Aduc bani acasa, dar probabil ca multe nu povestesc prin ce au trecut.
    Si mai vor unii sa votăm!
    Toti politicienii noștri sunt niste indiferenti. Țin discursuri pentru voturi. Acum, neobrazarea este pe fața. Se bat pe fata pentru ciolan. Cred ca le-a luat dracu mintile de tot!

    RăspundețiȘtergere
  8. Volodimir Zelenski -? In Europa concentrata un personaj ca asta era posibil dar in Ukraina ? In coasta Rusiei? Hai Dane ca poti mai mult spune pe sleau de ce se intampla lucruri ? Cat de mult ii pot orbi pe oameni banii si orgasmul puterii?

    RăspundețiȘtergere
  9. Dumneata dle Dan Diaconu tare imi aduci aminte de maresalul
    Antonescu ! Desi te-am certat aspru in trecut, usor-usor ma vad nevoit sa-ti recunosc meritele, ma gandesc ca ai fi o solutie la salvarea omenirii.As vrea sa te cunosc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mda cred ca lucrurile sunt mult mai complicate.

    E important de stiu ca existe nuclee de putere in Occident care demonstreaza un nivel de agresivitate ce trece dincolo de zona rationalului.

    Vestul e in galeata si in mintea unora e nevoie cu disperare de un conflict major.
    Ucraina e o tabla de sah similara cu Libia. Daca nu demonstrezi ca domini zona esti slab si nu ai relevanta. Asta e motivul pentru care rusii muta masiv trupe in zona. Polonia declara ca poate ocupa Belarus in 3 zile. Americanii fac simulari de atac nuclear folosind bombardiere asupra Rusiei ca sa ridice tensiunea.

    Deocamdata e doar o incordare de muschi dar va veni momentul cand o o provocare mai serioasa va determina un raspuns pe masura. Iar de aici lucrurile pot escalada f rapid si f mult.
    Retineti ca atat USA cat si Rusia au in doctrina lor folosirea armelor nucleare pentru a evita infrangerea intr-un razboi conventional.

    Avantajul rachetelor hipersonice rusesti va fi contracarat de la anul prin instalarea in Germania a unor ogive nucleare de ultima generatie "Black Eagles" Chiar daca nu sunt la fel de rapide vor compensa prin distanta mult mai scurta si o acuratete mult mai buna.

    Adevarata batalie la momentul asta este sa nu se intample nimic. Sa speram ca factiunea Biden si Putin vor ajunge la un compromis rezonabil.

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi amintesc de o fază...Circula pe net un film facut de rusi. Se prapadeau de ras pentru ca niste romani au aplaudat pe Putin cel ce trage multe sfori pe aici, in fața ambasadei Rusiei. Dovada de prostie si slugarnicie mai mare vreți?
    Daca nu ma insel, era chiar echipa șoșoacilor.
    Daca nu mi-ar fi rusine pentru ca Romania este si tara mea, umilita si batjocorita, poate ca as rade si eu.
    Șoșoacă e creatia rusilor in Romania, pupila cea obedienta si proasta. Si plină de fumuri.
    Discursul patriotic prinde bine in aceste timpuri, cand nevoia de retragere in matca noastra este vitală, ca incercare de oprire a globalizarii. Numai ca...vai de nationalismul nostru reprezentat de cozi de topor ale fortelor de dinafara tarii!

    RăspundețiȘtergere
  12. Tavarisii ievrei spun asa, ca cu rusii poti sa fii sigur ca nu te vand spre deosebire de altii si ca sa citam din Kissinger H. ,, sa fii dusmanul americanilor poate fi foarte periculos dar sa fii prieten cu ei este fatal,,.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu stiu ce experiente naspa ati avut voi cu rusii, inseamna ca eu am avut noroc. Prin Turcia, Egipt, Tunisia, erau rusi cam 90% din turisti. M-am simtit ok intre ei spre deosebire de englezi in Grecia(doar un exemplu). Rusii sunt mult mai apropiati de noi ca fel de oameni decat occidentalii. Ca au mentalitatea de tara puternica, o fi si asta.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cincizeci de unitati de asalt motorizate(regimente ?) plus trupele de sprijin logistic(circa 1:1) și o acoperire aeriană bună , pot să-i ducă pe ruși până dincolo de Nipru, pe direcția Lugansk-Donețk(zone favorabile rușilor)- Zaporoje-Mikolaev, poate și Odesa( circa 650 km linie dreaptă), în mai puțin de două săptămâni. Amerlocii știu asta.
    Cu mijloacele militare mecanizate actuale, 100 km zilnic sunt o nimica toată. Un tanc rusesc de generația a cincea are o autonomie de peste 500 km; le ajunge o singură alimentare după plecare. Drumurile din 2021 sunt mult mai favorabile decât cele din 1941….
    Ucrii n-au cu ce să-i oprească și sunt perfect conștienți de asta; de aceea, strigă după ajutor către amerloci din toți rărunchii, fără să obțină ceva…
    Nu trebuie uitată nici profeția despre atingerea obiectivului strategic al rușilor de trei sute de ani incoace: Constantinopolul. Cel mai scurt drum către Oraș este prin Odesa-Dobrogea-Bulgaria(alți 650 km); rușii nu pot organiza o D-Day peste Marea Neagră; ei sunt și au fost oameni ai Uscatului.
    Toate se vor petrece în cel mai bun spirit Blitzkrieg…

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)