Există un domeniu în care Rusia a fost prinsă efectiv descoperită de sancţiuni. Şi, din acest motiv, e efectiv cu fundul în baltă. Din actualul conflict puteţi fi siguri că ruşii nu vor suferi de foame sau de frig. De asemenea, nu vor avea probleme majore de logistică sau de funcţionalitate a infrastructurii. Şi nici nu vor rămâne fără arme sau muniţie, aşa cum prevedeau generălaşii de doi bani ai SUA. Şi-atunci? E vorba de domeniul tehnologiilor înalte.
Stând de vorbă cu diverşi amici de-acolo, am realizat impactul loviturii aplicate Rusiei şi vă pot spune că acesta este teribil. Mai mult, ţara este prinsă de o lipsă de direcţie deoarece, pe de o parte se duce o luptă disperată pentru achiziţionarea de tehnologie înaltă prin importuri gri, iar pe de altă parte se caută o soluţie tranziţie tehnologică rapidă către o soluţie independentă.
Dacă din punct de vedere software tranziţia funcţionează bine, găsindu-se alternative pe plan local, din punct de vedere hardware e jale. Cu toate că ruşii s-au pregătit în tot acest timp, au făcut foarte puţin în direcţia unei independenţe reale. De exemplu, în domeniul procesoarelor, au dezvoltat celebrul Elbrus, care însă din punct de vedere tehnologic e rămas în urmă. De asemenea, au ingineri talentaţi care au produs Baikal. Baikal însă e dezvoltat pe baza unei licenţe ARM şi de-aici încep problemele întrucât, în virtutea noilor restricţii, s-a cam dus şi cu această arhitectură. Desigur, având o bază, ar putea-o pirata, însă mai e o problemă: ruşii nu deţin facilităţi moderne de dezvoltare a chip-urilor. Întreaga producţie a procesoarelor lor era externalizată la TSMC care, din cauza restricţiilor, i-au lasat cu buza umflată.
Şi iată cum problema devine mare cât casa. De exemplu, Rusia îşi propune să aibă pe teritoriul său un număr cât mai mare de centre de date. Doar că aceste centre au nevoie de hardware care nu prea mai poate fi importat decât pe căi ocolite. Americanii au declarat că vor urmări cu atenţie exporturile de tehnologie şi piaţa tehnologică globală, iar entităţile care vor exporta spre Rusia vor fi sancţionate. America încă deţine tehnologii cheie şi un know how impresionant, astfel încât o restricţie dură te poate arunca în epoca de piatră. De aceea e de aşteptat ca Rusia să sufere imens din cauza acestei probleme.
Situaţia i-a făcut pe chinezi să caşte bine ochii. Individul din imaginea ataşată prezentului articol se numeşte Bao Yungang şi este un om de ştiinţă de top din domeniul tehnologiilor hardware. În sarcina sa au transferat chinezii spinoasa problemă a obţinerii independenţei tehnologice reale faţă de SUA. Iar planul chinezului este acela de a dezvolta un procesor cu arhitectură derivată din cea a RISC-V. RISC-V este o arhitectură open source, susţinută de organizaţia RISC-V International, organizaţie cu peste 1000 de membri în 50 de ţări. Aşadar, tehnologia e cu adevărat deschisă.
Echipa lui Bao Yungang susţine că, în ciuda arhitecturii deschise, SUA ar putea pune restricţii şi pe această tehnologie. De aceea îşi propune să deriveze arhitectura, creând RISC-X, o tehnologie deschisă 100% chinezească şi care va fi împărtăşită cu toate ţările Belt&Road.
În RISC-X îşi pun speranţele şi ruşii, însă echipele lor de cercetare merg pe moment pe linia RISC-V. Astfel, grupul Varton - structura de bază a Baikal Electronics - a achiziţionat 34% din acţiunile Cloudbear, un dezvoltator de procesare din Sankt Petersburg, aflat într-un stadiu avansat pentru lansarea propriului procesor bazat pe arhitectura RISC-V. De asemenea, tot în Rusia, Syntacore sunt extrem de avansaţi în designul procesoarelor proprii bazate pe aceeaşi arhitectură.
Problema majoră a ruşilor nu pare a fi atât design-ul ci fabrica unde s-ar putea produce chip-ul. Rusia are, într-adevăr, un program extrem de ambiţios de dezvoltare a propriilor capacităţi de producţie, însă treaba este mai mult decât problematică întrucât şi China a impus propriile restricţii pentru exportul de tehnologie. Astfel ruşilor nu le rămâne decât să comande în China. Doar că şi aici e cu cântec.
China are capacităţi avansate de producţie, însă este dependentă de SUA în domeniul EDA(electronic design automation), astfel încât sancţiunile SUA ar putea să-i lovească destul de dur în acest domeniu, blocându-le capacităţile de producţie. Chiar şi aşa, Bao Yungang mizează pe design-ul său, sperând să creeze un întreg ecosistem hardware în jurul noului procesor. Asta în timp ce ruşii speră să reuşească să-şi acopere rapid găurile tehnologice.
Partea de-a dreptul hilară e că, în prezent, producţia de gadgeturi e atât de mare încât se estimează că în scurt timp piaţa se va proca din cauza lipsei cererii. În acelaşi timp, în Rusia, e o cerere imensă de tehnologie performată de bază, iar cine va reuşi s-o acopere va trage lozul câştigător.
De ce am scris acest articol? Pentru a vă atrage atenţia asupra marii „debranşări” tehnologice pe care-o trăim. Odată cu criza din Ucraina, apele încep să se separe şi din punct de vedere tehnologic. E abia începutul, însă totul se petrece exact aşa cum am descris-o încă de la începutul anului 2020(de fapt de la primele conflicte SUA-Huawei). După ce chinezii, ruşii şi ceilalţi vor reuşi să pună la punct o tehnologie diferită, compatibilitatea sistemelor se va păstra, însă după acest moment absolut totul se va separa în cel puţin două blocuri. Şi uite-aşa vom trece de la multipolarismul geopolitic la cel tehnologic.
Nu-i plingeti pe rusi !!!
RăspundețiȘtergereEi nu sint americani !!!
Nu dețin tehnologia microcipurilor pentru că nici nu o vor.
RăspundețiȘtergere...asta este clara ca lumina zilei... evident rusii nu vor asemenea tehnologii... doar ei au inventat ''satelitul cu benzina'' si ''GPS-ul cu pedala''... iar ICBM-urile (Intercontinental Ballistic Missile) lor ''cu visle'' sint deja arhicunoscute... da! rusii nu au nevoie de microcipuri... de asta n-o vor... ei stiu ca microcipurile produc dependenta si uite ce patesc aia de au dependente... si sa nu uit: cind mai publici asemenea idei ce merita retinute, te rog foloseste CAPS-ul, sa ne sara in ochi, nu cumva sa o sarim... o zi formidabila, fara microcipuri, iti doresc... ''ca cui'' ii trebe? ''ca cine'' are nevoie? ''ca cum'' sa scapam de dependenta asta?
ȘtergereEu, care tocmai scriu comentariul ăsta folosind un calculator cu procesor Pentium 4 din 2005....
RăspundețiȘtergerehttps://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/27482/intel-pentium-4-processor-650-supporting-ht-technology-2m-cache-3-40-ghz-800-mhz-fsb.html
Nu te lauda, ca-ti baga rapid taxa pe poluare. 84W TDP? Trage curent cat 4-5 ultrabook-uri sau 2 laptop-uri performante de 17.3inch.
ȘtergereTaxa de poluare e o gluma. Nu se va face program rabla pentru procesoare vechi ci pentru detinatorii lor cu tot ce au. La pachet.
Care 84W? E peste 115W, nu te uita că scrie 84 peste tot, că au greșit; al meu e Pentium 4 650 (Prescott) și 86W TDP are Pentium 4 651 (Cedar Mill). Dar dacă se pune problema, am și un netbook cu Atom N455 (7W TDP cu tot cu placa video) și dacă am nevoie de performanțe extreme, am și Core 2. Trebuie menționat că procesorul nu consumă puterea maximă decât dacă e solicitat la maxim; dacă doar intri pe internet cu https://www.netsurf-browser.org/ sau https://lynx.browser.org/ consumă mult mai puțin.
ȘtergereNu, nu pot să-şi cumpere şi cred că nici nu vor. Ruşii vor să fie independenti dpdv tehnologic, astfel încât vor urma calea cea grea, pe care au tot evitat-o. Iar evitarea i-a costat intrarea în rahat în acest domeniu. Vor avea mult de lucru şi vor trebui să lucreze repede.
RăspundețiȘtergereCipurile ...le are Taiwanul, China saliveaza dupa fabricile respective...China vrea reunificare, hmm, oare de ce :)... Ai uitat sa mentionezi aspectul asta strategic absolut crucial.
RăspundețiȘtergerecheers!
Doamne, ce aberaţii! Adică toată tevatura pe care-o face China o face pentru a punem mâna pe TMSC? Şi dacă ăia îşi detonează fabrica renunţă?
ȘtergereÎn altă ordine de idei, TMSC e dependentă de ASML. În cazul în care chinezii ar lua TMSC, ASML nu le-ar mai furniza tehnologia, deci stop joc!
Chestiile ăstea sunt ceva mai complicate decât cele din Poiana lui Iocan, astfel încât nu te poţi salva de penibil nici măcar dacă te dai Cocoşilă!
Danee, evident ca nu TOATA tevatura este pentru asta:). Nu poti vinde publicului chinez un razbel patriotic de "reunificare cu patria muma" bazat pe acest tel. Insa stim f bine ca pentru a obtine dominatia totala mondiala este musai necesar ca ei sa preia aceasta componenta de la ASML...evident ca nu stim ce si cum si daca-i in carti sau este initiativa proprie.... Si asta nu-i cocosism de-al meu :)) ci vine direct de la analisti de virf. Eu am vrut doar sa adaug acest aspect la ceea ce ai scris deja.
Ștergerede-to-narea este absolut exclusa..este un non sens...sau mai stii o fi asta parte componenta din jocul demontarilor de tot felul...
Preluat, analiza nu-mi aparține, voi vă pricepeți mai bine cât de corectă este ...
RăspundețiȘtergere„O altă „victorie” a restricțiilor economice împotriva Rusiei. Taiwanul a excelat de data aceasta. Taiwan „a provocat Rusiei o înfrângere zdrobitoare” din care „nu își mai revin rușii”... Așa au zis ăia de pe insula aceea. Insula chineză Taiwan, acționând la ordinul american, a interzis exportul către Rusia și Belarus de bunuri care sunt ,,vitale''. Mai ales, în lumea de astăzi a bunurilor esențiale. Mda... Poate astea sunt primele sancțiuni serioase împotriva Rusiei! Restul au fost doar neplăcute și enervante.
Vorbim despre niște cipuri cu o frecvență mai mare de 25 MHz. Adică despre toate cipurile moderne mai puternice decât cele puse în consola de jocuri Sega MegaDrive! Și, de asemenea, despre componentele pentru producția de microcircuite în Rusia. Dar asta e doar jumătate din necaz. Stai să vezi, cititorule.
Cel mai ,,dureros'' lucru din ordinul ,,nemilos!' al Ministerului Economiei din Taiwan, este interzicerea furnizării de echipamente și șabloane reflectorizante pentru producerea propriilor cipuri. Adică să nu cumva să producă rușii cipurile alea, conform minților autorităților din Taiwan. Gata cu Rusia. Nu mai poate face nimic. Belarus, apropo, „a căzut sub sancțiune” pentru că „poate” revinde cipurile Rusiei!
Și dacă renunțăm la glume, lista taiwaneză este extrem de dură, iar lovitura se vrea dureroasă și să „taie” economia rusă. Dar Rusia i-a dat decisiva. Adică un „uppercut” și Taiwanul a fost „eliminat”.
Nu numai Taiwanul.
Taiwan, și în special TSMC, este liderul mondial incontestabil în producția de microelectronice. De aceea, a și început confruntarea dintre China și Statele Unite pentru dominația asupra insulei. Datorită liderului său în producția de semiconductori, sancțiunile Taiwanului par serioase. Mai exact, ar fi serioase dacă Taiwan ar fi singurul furnizor.
Rusia.
Rusia se pregătește cu precauție și încet să anunțe o descoperire în producția de semiconductori și dezvoltă activ litografia cu raze X „fără mască”sau folosind „masca dinamică”. Deocamdată eu sunt precaut în dezvoltarea acestui domeniu, pentru că mai este până la finalizare, iar industria nu trebuie să sufere astăzi. Prin urmare, cred că Rusia va merge pe Malaezia, importurile paralele și țările „Vestului colectiv”, inclusiv chiar și din Taiwan! Te miri cititorule, că am inclus țările „Vestului colectiv” și Taiwan? Păi e simplu. Pur și simplu nu vor avea de ales! Și de aceea ziceam de „uppercut”-ul Rusiei. A făcut Taiwanul knockout.. Să vezi cum. Nu am apucat să-mi pregătesc o ceașcă de ceai, a și urmat ca un fulger răspunsul decisiv rusesc!
Guvernul rus, condus de Mihail Vladimirovich Mishustin, a emis un decret privind embargo asupra livrărilor externe la toate gazele rare pe care Rusia le produce și le exportă! Asta arată deosebit de neplăcut pentru taiwanezi. În special neonul, care este esențial pentru producția de cipuri moderne.
Gazele rare în cauză, neonul, argonul și heliu sunt esențiale pentru producția high-tech. Adevărat, majoritatea acestor gaze sunt obținute ca produs secundar al metalurgiei, de exemplu, neonul. Iar heliul provine din curățarea gazelor rusești naturale.
Rapiditatea cu care a fost emis decretul spune un singur lucru. Taiwanul se pregătește de mult timp pentru un astfel de pas.
Acum să ne uităm la piața internațională a neonului ca cea mai importantă componentă pentru producția de semiconductori. Rusia ocupă aproximativ 30% din piața mondială. Alte 40% erau furnizate, la timpul trecut, de două fabrici dintr-o țară vecină. Acum țară ,,vecină'' a terminat cu furnizatul.
Și încă 30% din piața mondială este ocupată de... China! Totalul iese 100%, domnilor... taiwanezi!
Prețul gazelor inerte în producția de cipuri este mic, dar nu există nimic care să le înlocuiască.
Ministerul Economiei din Taiwan a interzis furnizarea de chipuri către Rusia și Belarus, dar foarte curând se va confrunta cu faptul că, în principiu, nu va putea produce chipuri! Se pot apuca de.....chipsuri.”
Am auzit aberatii ca China va invada Taiwan ca sa le ia tehnologia, sau ca ar avea aprobare de la US la schimb cu tradarea K. Nord, , chestiune tranzactionata in Alaska. Cata nerozie.
RăspundețiȘtergereChina va lua Taiwanul si tot arhipelagul + tot ce e prin zona, asa cum odata au facut altii, pentru ca pot si ca pentru ei este ,,spatiu vital,, .Tin minte reviste din 1988, in care pe coperata titrau ,,In pragul paranoia,, pozand un sir de tancuri taiwaneze. Chestiunea taiwaneza a fost analizata extensiv de decenii. Chestiunea este foarte clara China este in ascensiune, iar altii sunt in decadere, plus noua politica US de retragere din a mai fi jandarmul global. ,,Defund the Police,, la nivel global, si la fel ca in UA sa dea briciuri la maimute.
Nu stiu dace exista vre-unul din cei care folosesc termenul "spatiu vital" in stare sa-l defineasca. Cuvinte aruncate in vant sa faca impresie.
ȘtergereRISCV nu e o tehnologie ci un standard public. Nu cred ca te poate bloca cineva sa implementezi tehnologii aliniate unor standarde.
RăspundețiȘtergereSituatia pe piata procesoarelor la momentul actual este una dramatica. Intel si AMD sunt adanc bagati pe standardul x86. Cat timp piata software a fost dominata de colosi gen Microsoft / Google totul a fost un club restrans. O parte din procesorul x86 e mentinuta doar din necesitati de compatibilitate cu partea de bootare DOS. Cerinta foarte utila pentru Microsoft de ex.
Arhitectura x86 s-a dovedit ca este greoaie si mare consumatoare de energie.
Telefoanele inteligente au fortat dezvoltarea procesoarelor pe tehnologie RISC. In 2006 Intel si Apple au semnat un parteneriat strategic in care Intel trebuia sa furnizeze un procesor cu consum redus pentru iPhone. Intel nu si-a onorat promisiunea si Apple a fost fortata sa isi dezvolte propria linie de procesoare A6 pentru iphone. Momentul bomba este aparitia procesorului Apple M1 destinat macbook-urilor care depaseste procesoare de top de la Intel cu un consum de 5W fata de 125W cat foloeste Intel.
Practic imparatul x86 e gol si asta a inteles toata piata dar au inteles si rusii si chinezii. Iar ceea ce au facut Apple si Samsung intr-un timp foarte scurt poate fi copiat.
O fabrica de procesoare noua gen TSMC costa zeci de miliarde si intra pe profit dupa 15-20 ani. Pentru Occident va fi greu sa replice o astfel de fabrica in alta parte.
bun comentariu. Ca intodeauna de altfel.
ȘtergereIn procesul de litografiere se folosesc lentile produse din minerale(rubin) de dimensiuni extrem de mari. Taierea acestor minerale se face cu masini speciale, in conditii speciale, una fiind lipsa celor mai mici vibratii, inclusiv cele terestre. Deocamdata rusii sunt singurii care produc aceste lentile, deci ei vor putea oricand sa schimbe lentile pe masinute litografice de 2 nano etc.
RăspundețiȘtergereNu-i mai plangeti pe rusi cu stiri de la prieteni si radio sant. Tehnologia are caile ei misterioase. Verificati situatia si vedeti care e concluzia.
Nu sunt specialist si nu consider ca trebuie sa dau mai multe amanunte, verificati si judecati singuri.