joi, 9 iunie 2022

A treia forţă


Până acum vorbeam despre polul SUA/NATO+servanţii Japonia, Australia şi Noua Zeelandă vs alianţa ruso-chineză. Doar că lumea e mai complexă de-atât şi trebuie să fii orb ca să nu observi asta. 

Vorbind pe 3 iunie la forumul GLOBESEC 2022 - organizat la Bratislava - Ministrul de Externe al Indiei tocmai a surprins audienţa cu un discurs fulminant: „Să nu credeți că India se va alătura vreunei axe. India are dreptul la propriile sale alegeri, care vor fi în echilibru cu valorile și interesele sale.(...) Eu [India] am o cincime din populația lumii. Sunt a 5-a sau a 6-a cea mai mare economie a lumii... Simt că am dreptul să am propria mea judecată. Am dreptul să-mi cântăresc propriile interese și să fac propriile alegeri. Alegerile mele nu vor fi cinice și tranzacționale. Vor fi un echilibru între valorile și interesele mele. Nu există nicio țară în lume care să-și ignore interesele”.

Nu prea s-au auzit discursuri atât de categorice şi probabil sunteţi surprinşi de modul franc în care s-a exprimat Subrahmanyam Jaishankar în faţa întregii audienţe. Doar că, în continuare a oferit o imagine extrem de clară asupra a ceea ce a ajuns Europa:

„Se întâmplă multe în afara Europei. Există atât de multe dezastre umane și naturale în partea noastră de lume în care multe țări caută ajutor în India. Lumea se schimbă și vin jucători noi. Lumea nu mai poate fi eurocentrică. Europa trebuie să iasă din mentalitatea conform căreia problemele sale sunt problemele lumii, dar problemele lumii nu sunt problemele Europei. De ce se fac legături între China și India și ce se întâmplă în Ucraina? China și India au problemele lor cu mult înaintea Ucrainei. Așadar, chinezii nu au nevoie de un precedent în altă parte în lume pentru a explica ceea ce se petrece între noi. Nu văd asta ca pe un argument foarte inteligent, ci unul foarte egoist.(...) Problemele noastre cu China nu au nimic de-a face cu Ucraina şi nu au nicio legătură cu Rusia. Dacă intrăm în într-o retorică referitoare la „cine tace în nu ştiu ce problemă”, pot indica o mulțime de probleme asupra cărora, așa cum am spus, Europa și-a păstrat inexplicabil tăcerea pentru interesul său... dacă ar fi să iau Europa în mod colectiv. De multe ori Europa tăcut în ceea ce priveşte multe evenimente care se întâmplau în Asia, iar acesta este un indiciu cât se poate de clar pentru a vă putea întreba de ce ar avea cineva încredere în Europa?

În atmosfera plină de tefelism occidental Jaishankar a fost întrebat despre motivul pentru care India cumpără produse ruseşti, fapt care i-a permis să le-o taie cu eleganţă: „Dacă ţările occidentale sunt atât de preocupate de problemă de ce nu permit petrolului venezuelean sau iranian să intre pe piaţă?”. De asemenea, a sugerat că ţărilor occidentale le este mult mai comod să cumpere petrol rusesc după ce acesta a fost „spălat”.

Putem spune că am asistat la un adevărat recital al Ministrului de Externe al Indiei. Însă, cel mai important lucru este ceea ce eu aş numi „trezirea”. India înţelege că propriile interese trebuie să primeze în raport cu lumea. De aceea, în momentul în care a constatat că exportul cerealelor sale serveşte unor speculanţi, a interzis exportul prin intermediari, preferând negocierile directe între state. Dincolo de faptul că întregul discurs este menit a le deschide ochii celor care nu înţeleg ce se întâmplă, mai e ceva.

Evenimentul din Ucraina a fost folosit de Occident pentru a forţa revenirea la doctrina lumii bipolare, în care „binele” se bate cu „răul”. Cu alte cuvinte, s-a căutat aducerea Rusiei într-un scenariu de război în care Occidentul este expert. Doar că, iată, a apărut defecţiunea, care defecţiune oricum se vedea cu ochii liberi. India nu este nici parte a alianţei China-Rusia şi nici a cele occidentale conduse de SUA. India e India şi atât. Iar starea actuală de fapt complică teribil situaţia Occidentului deoarece la ora actuală am intrat abrupt într-o lume ... multipolară. Nu-ţi trebuie multe informaţii pentru a constata că, de la Războiul Rece, treburile s-au complicat teribil. Există într-adevăr o alianţă extrem de largă care luptă împotriva SUA sau, mai bine spus, a unipolarismului. Însă aceasta este departe de ceea ce am numi o alianţă tipică. Este mai degrabă vorba despre ţări care doresc şi încep să trăiască orientându-se după interesele proprii şi refuzând „principiile occidentale” de aşezare a lumii.

Este India a treia forţă? Cu siguranţă. Însă, în scurt timp, vom vedea cum rândurile acestei a treia forţe se vor îngroşa teribil. Africa de Sud, Brazilia, Argentina, Iran, Venezuela s.a.m.d. mai degrabă se vor alătura poziţiei interesului propriu decât să adere la vreuna dintre alianţele prezentului. Veţi vedea în scurt timp o teribilă schimbare de paradigmă a lumii, în care puterea de netăgăduit a SUA se va topi în insule regionale de putere. Iar cu marea topire care urmează se vor topi absolut toţi „centrii nervoşi” ai planetei care până acum păreau de nemişcat. Roata istoriei a început să se învârtă!

11 comentarii:

 1. Mda chiar am vazut ieri stirea cu reprosul ca problemele europei nu sunt ale intregii lumi, sa i9si vada de probleme ca India nu ii deranjeaza pe europeni cu problemele ei.
  Chitic are un discurs destul de adevarat, bun si concis despre cele 2 lumi: https://telegra.ph/Despre-globalismul-celor-dou%C4%83-planete-06-08
  Suntem in plin razboi rece intre 2 miliarde in partea occidentala si 6 miliarde in coltul opus.
  Occidentalii se numesc stapanii planetei, ei zic ca toata lumea e a lor si trebuie sa urmeze regulile.
  Intr-adevar le-a pmers cu pandemia pana s-au trezit unii la ce se refera lumea unipolara: toate tarile isi cxedeaza suveranitatea si resursele gratis, cam cum face Romania asa sa fie toate tarile.
  Ei nu toti au ADN de roman care sa suporte toti tirtionartii, sa ii faca sefi si sa le dea flori, nu gloante, adica nu sunt Flower power ca romanii. De aceea a inceput Putin razboi, pentrtu tarile care nu isi cedeaza rusursele gratis.
  Sa vina cu o propunere mai buna, sau acum avem lumea rece a lui Putin, razboiul rece unde e maestru de sah. Pe Putin nu il mai da nime jos, si si cand il da jos vine al Putin, apoi altul.
  PANDEMIA NU VA MAI FI POSIBILA NICIODATA intr-o lume divizata in doua, ceea ce e bine pentru aia 6 miliarde, dar noi suntem ed partea gresita a istoriei.
  Asa ca securitatea si-a dat lege discretionara ca s-au trezit in barca cu Sua si Eu. Adica ca securit pot fi om de afaceri si sa-mi bag nasul legal in afacerea vecinului si sa o subminez economic.
  Pai securistii romani tocmai au declansat un razboi total cu Europa. S-au trezit in caruta gresita.
  Europenii vor sa scape de toti comunistii care au facut politie politica ca sa nu mai aibe supriza cu unii ca Putin in tarile fost comuniste.
  Cine a oprit pandemia? Tarile fost comuniste.
  Romania acum e facuta de Globsec, nu Globesec (https://youtu.be/H1-KogehHas #GLOBSEC2022 Bratislava Forum) ca fiind oaia neagra a gruparii occidentale, ca romanii nu se vaccineaza, ca acuza occidentul ca a provocat Rusia etc....deci cea mai mare boala a lor ramane de ce nu ne vaccinam?
  Au studii facute ca tarile fost comuniste au dus la prabusirea neo-colonialismului mondial si a OMS si WEF si ONU.
  Studiu:
  http://www.share-project.org/uploads/tx_sharepublications/SHARE-WP_75-2021.pdf
  Si acum sunt pusi cu capsa pe oamenii ca Putin, adicfa pe securistii care au facut politie politica. De aceea romanii s-au speriat si au dat legea Securistan.
  Ei trebuie denuntati la Curtea Europeana deoarece legea asta ne scoate din Eu si ne vbaga direct in Rusia lui Putin. Deja sistemul e facut ca sa trecem direct sub ordinele lui Putin.
  Legea asta a securistilor afaceristi din Romania la un simplu ordin de sus trecem toti sub Putin. O lege anti-europeana si extrem de ruseasca.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Citiți, pe activenews.ro , articolul conform căruia Iliescu s-ar putea să își piardă carnetul de revoluționar din cauză că... A fost comunist. Întîi Băsescu, acum Iliescu. Hmm, dacă continuăm așa, cred că ne vom trezi în plin război civil. Da'... În direcția asta au fost împinse lucrurile, nu?!? Căci... Se vede de la o poștă asta.

   Ștergere
  2. Ce tot mestecati asta cu lumea impartita in doua? Multipolar NU inseamna doi!!! Inseamna MAI MULTI! Aceleasi stereotipuri mentale... Am auzit la unii chiar ca globalismului asta de care vrem sa ne debarasam, i se opune un alt "globalism", ala multipolar dorit de ceilalti.... Cu-cuuu!

   Ștergere
  3. @Piron ești mare expert in termeni academici. De ce nu scri tu in loc de autorul acestui blog cum e cu unipolar, multipolar si bipolar. Dupa cum comentezi sigur esti bipolar. Cu-cucu!

   Ștergere
 2. Ironic ca se vorbeste despre " trezire " in raport cu India, tara unde de mii de ani ( dinainte de inventia religiilor colonizatoare Europene ) se vorbeste / mediteaza pe " awareness ". E bine ca s-au trezit, atunci, nah...

  RăspundețiȘtergere
 3. "India e India" - corect. Asa a fost dintotdeauna. In ce alte parti ale lumii se mai caca oamenii in plina strada? Se zice ca daca nu le-ar fi frica sa calce in rahati, chinezii i-ar fi invadat pana acum.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Duceți în derizoriu o analiză serioasă. Ați văzut cum arată, dimineața,
   locurile din jurul pub-urilor londoneze, după o noapte de chef? Sau mergeți în Vama Veche, dimineața pe răcoare!

   Ștergere
 4. Intersanta analiza si logica. Ceea ce noi oamenii intelegem mai putin este faptul ca, inainte de toate este vorba despre razboiul dintre BINE ( DUMNEZEU) si rau ( diavol) despre acest lucru stim din Sf Evanghelie; traim timpurile in care raul uneste conducatorii tarilor in detrimentul popoarelor, nebunii si satrapii acestei lumi se substituie lui Dumnezeu( ce nebunie!) si conduc spre pieire aceasta lume, pt ca raul suprem asta vrea de la inceput .Astfel, ma indoiesc ca, acesti conducatori care gandesc in beneficiul propriei tari si apropriului popor, vor reusi( ceea ce imi doresc si eu si orice om normal); acesti nebuni care au pretentia conducerii lumii, sunt determinati sa inlature aceste exceptii, prin toate mijloacele imense care le au la dispozitie( Bani, influenta, coruptie, amenintari, spalarea creierilor cu mass media, alegeri falsificate, mecanisme economice si sociale viciate, etc) . Absolut totul este la mana lui DUMNEZEU, dar culmea, din marea LUI mila si dragoste, dupa dorinta oamenilor. ( daca oamenii se roaga la Dumnezeu pentru izbavire, atunci raul se micsoreaza, daca oamenii nu se roaga, atunci DUMNEZEU il va distruge la final, pentru cei putini care ia-u ramas fideli)

  RăspundețiȘtergere
 5. Hristos S-a înălţat.

  Ministrul de Externe ale Indiei: ”Nu există nici o ţară din lume care să-şi ignore interesele”.

  Încerc un comentariu în stilul utilizatorului Vlad Tepeş de pe ortodoxinfo, sau Orizont de pe Activenews:
  ”În mod clar Ministrul indian de Externe nu a aflat ce se întâmplă în România”.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mesaj clonat intentionat la ordin de un securist prost cu 2 neuroni in bostan crezand ca face nu stiu ce lucrare foarte speciala. Voi ati facut si faceti Terorism in forma sa pura la adresa acelui amarat biet redactor de la casa presei, ala de face naveta din comuna aia din Prahova, incalcati toate legile tarii si Constitutia si il haituiti 24/7 ca pe animale, faceti experimente pe oameni exact xa nazistii aia nenorociti, dar o sa incline si Dumnezeu balanta sa fiti Siguri de asta
   Si toata tehnologia voastra ilegala Remote neural monitoring si atacurile cu energie dirijata/scalara asupra acelui om dar si asupra altora si toate mizeriile puse in carca sa il distrugeti Se Vor Intoarce mai Anchetatorilor
   Dumnezeu este Judecator Atotputernic, iar voi faceti mult rau gratuit si nejustificat sub nicio forma, o sa aveti parte si voi de Judecata meritata!
   Nu mai terorizati oameni nevinovati din cauza prostiei voastre ingamfate pentru ca Dumnezeu s-ar putea sa va plateasca cand nici nu va asteptati
   Fiti oameni cu adevarat, fiti ai lui Hristos! Lasati toate aberatiile nejustificate si acuzatii inventate, logistica de masini si oameni si schimvul de informatii prin sistemul SIS (aia de afara havar nu au ca sunteti prosti, ci ei choar va cred informarile). Traiti intr-o lume pe care v-ati fabricat-o si faceti abuzuri in linie si in lant, toate astea se strang si fix pe crucea voastra!

   Ștergere
 6. Mulțumiri.
  E un duş" bun . Nu e Gangele ,ok ; dar e BUN .
  COMPLEXĂ; precum iubirea ,India asta ....

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Din păcate aceasta este singura metodă pe care am găsit-o pentru prevenirea spamului și descurajarea comentacilor de profesie.