Panta descendentă a deficitului de cont curent a SUA, pe care o vedeţi din 1990 până în 2006 - moment în care se atinge recordul de aproape 6% din PIB - reprezintă preţul plătit pentru subvenţionarea globalizării pe model american(Davos-WEF). Ajustarea pe care-am avut-o ca efect al crizei din 2008 a ajutat reducerea deficitului de cont curent la 2.6% în 2009 şi, până în 2017, la 1.9% din PIB.
Doar că acea criză a fost una care nu a fost rezolvată ortodox, prin mecanisme sănătoase, ci printr-o răsturnare a căruţei cu bani în mijlocul curţii, consfinţind un imaginar model economic bazat pe o masă monetară infinită, care să inunde pieţele oricând ar fi nevoie. Practic, din 90 până în prezent am avut un model expansionist bazat pe un export ieftin de dolari din care-au profitat economiile lumii aderente la modelul globalist dolaro-centric. Însă treaba asta nu merge la infinit.
Ce-a fost Pandemia? O încercare de reajustare a bazelor economice mondiale printr-o mişcare calculată. Pentru noi, cei de rând, a fost un întreg circ, însă la vârf a fost o mişcare perfect sincronizată la care au pus umărul toate economiile lumii. Motivul e mai simplu decât vă puteţi imagina: într-o purificare economică - extrem de necesară în prezent - n-ar fi existat câştigători, ci numai perdanţi. Asta nu are curaj să spună niciun politician. Şi de aceea s-a intrat în scenarii demente: restricţii care-au făcut praf sănătatea mentală a oamenilor, stoparea tratamentelor pentru bolnavii cronici - care-a adus un număr imens de victime nevinovate - sau farsa vaccinurilor care-a creat grave probleme de sănătate publică. Nimeni n-a crâcnit în ceea ce priveşte mega-blatul făcut de mai marii momentului.
Însă experimentul a eşuat, semnalându-ne că e cam fiecare pe barba proprie. De-aceea ruşii s-au aruncat pentru a-şi face ordine în gospodărie prin pedepsirea copilului golan Ucraina. O criză care-a creat un nou model gândit de SUA, anume o reîntronare a Războiului Rece, prin solidarizarea economiilor SUA din Europa şi de aiurea. SUA, prin intermediul Regatului Unit, a băgat băţul prin gard, obligând practic Rusia să atace Ucraina întrucât asta, dincolo de nebunie, ar fi rezultat şi într-o reechilibrare a deficitului de cont curent al SUA. Şi, în acelaşi mod, SUA incită Taiwanul să supere China din dorinţa de a sufoca ţara de a Răsărit într-un război de uzură. Care-i însă miza?
O înfrângere a Rusiei ar însemna împărţirea fostului imperiu în mai multe state independene care-ar sfârşi cu jefuirea de facto a resurselor rămase nimănui. Cam ceea ce au făcut cu „democratizarea” în Estul Europei. Acelaşi lucru s-ar întâmpla şi prin pierderea confruntării dintre China şi Taiwan. „Democraţii vestici” ar instrumenta aproape instantaneu mişcări etnice separatiste care-ar sfâşia China şi ar distruge absolut toată bunăstarea de acolo. Este modelul care-a surâs aproape instantaneu SUA. Acum americanii se cred în poziţia lor din 1990, uitând însă un amănunt esenţial: în 1990 SUA chiar era cea mai puternică economie a lumii!
Acum lucrurile arată radical diferit. Orice reformă iniţiată în SUA devine inutilă. Lupta împotriva inflaţiei va produce o inflaţie şi mai mare. Iar oricare dintre accidentele războaielor în desfăşurare riscă să detoneze definitiv averea conspiratorului american.
Ceea ce mi se pare totuşi ciudat este faptul că mişcările de pre-ajustare economică au început, în ciuda situaţiei geopolitice complexe. Capitalurile zboară dinspre periferie spre centru pentru a se proteja de riscuri, ceea ce crează premisele unor probleme fără precedent în economiile-sclav sau în cele care şi-au bazat modelul economic pe împrumuturi masive care să le susţină exporturile la fel de masive.
Însă schimbarea de direcţie a fluxurilor financiare, deteriorarea lanţurilor logistice şi întreaga dezordine creată pare a avea o soluţie, un plan de acţiune care urmează să fie pus în aplicare. Iar acest plan care poate fi? âE un fel de cacealma în care toată lumea de la masă se bazează pe „mâna bună” a regelui.
A spus cineva digitalizare?
Oups, iată cum iese iepurele din joben. Care-i treaba cu digitalizarea? Din nou trebuie să ne întoarcem la istorie. Ce s-a întâmplat în anii 70-80? SUA conştientizase că nu-şi mai poate baza economia pe petrol întrucât tocmai atinsese vârful de producţie, urmând ca întreaga zonă a hidrocarburilor să cadă. Ca în orice economie stagnantă se strânseseră o groază de domenii toxice care, pur şi simplu, nu mai funcţionau. Ajustarea a fost una dură, care-a sacrificat toate aceste domenii: ceva de genul „ceea ce merge merge, ceea ce nu merge trebuie omorât”. Simplu, nu-i aşa?
Ca şi atunci proiecţia vizează omorârea domeniilor care nu merg. Însă, spre deosebire de atunci, acum la cârma SUA se află idioţii care-şi propun să îngroape economia bazată pe hidrocarburi, dar nu externalizând-o, ci statutând obligaţia tuturor ţărilor să se alinieze „luminii de la apus”. Asta pentru a putea menţine o poziţie de leadership a SUA şi pentru a nu exista parteneri indiscplinaţi care să profite de avantajul lor economic bazat pe hidrocarburile din ogradă. Şi totuşi, chiar şi aşa, care-i zona tractor a noii economii?
V-am spus că la comand SUA se află idioţii şi de aceea modelul găsit este acelaşi cu cel al anilor 80, anume IT-ul care-ar veni cu impulsul digitalizării totale. Asta ar eroda definitiv un număr de cel puţin 20% din locurile de muncă, locuri de muncă pe care nu le vom mai vedea niciodată. Teoretic estimarea se bazează pe „creşterea exagerată a nivelului de trai”, care-a făcut să se ajungă la o criză a locurilor de muncă. Sună interesant, nu-i aşa? Tocmai ce-a fost descoperit panaceul.
Doar că nu trebuie să credem că mai există vreo lumină pe lumea asta. Indiferent care-i poziţia faţă de SUA, ţările lumii chiar cred în „minunea digitalizării”. De aceea Rusia e disperată să-şi realizeze propriul ecosistem digital, în timp ce China întăreşte teroarea executată faţă de cetăţeni, teroare care va sfârşi cu chiparea întregii populaţii.
Soluţia însă nu e înaintarea într-o zonă extrem de nesigură şi absolut limitată ca vector de dezvoltare. După cum bine constataţi, marile victorii ale zonei IT sunt platformele oferind servicii pe modelul mainframe-urilor anilor 70-80. Chestiunea care trebuie înţelesă este că pe acea vreme tehnologiile erau în stadiu incipient, acum cunoscând deja maturitatea. Iar ceea ce acum e centralizat, treptat se va descentraliza ca efect al „inflaţiei de putere de calcul la purtător”. Dacă va exista o digitalizare, aceasta va fi una haotică, descentralizată, cu efect marginal asupra modelului economic.
Nu mai insist cu demonstraţiile. Doar spun că, din punctul meu de vedere, criza care urmează a fi una absolut aberantă, generată de lipsa unei soluţii sua de căutare a salvării în false soluţii. Va fi o criză absolut dezorganizată, în care interesele diametral opuse vor concura la un haos şi mai mare, formând un vârtej care va scufunda şi mai mult economia mondială deoarece toate teoriile care păreau a funcţiona îşi vor dovedi disfuncţionalitatea într-un mod tragic pentru cei mai mulţi. Picajul va fi dat de imposibilitatea salvarii modelului ultraliberal. De câştigat nu va câştiga nimeni. Vor(vom) pierde toţi deoarece din iluzie nu are nimeni ce câştiga. Iar de trăit, în ultima vreme, s-a trăit doar pe bază de iluzii.
Nimeni nu intreaba de ce acum. Nu putea Rusia sa rezolve problemele in 2014? Nu puteau lansa un agent patogen in 2012 pe scara larga (chiar fara sursa astrobiologica precum Sars-Cov-2/Mers-Cov-2)? De ce acum? Pentru ca oamenii nu inteleg si nu stiu in ce context astronomic se afla, nu pot raspunde la aceste intrebari esentiale. Ne aflam in scenariul Spartan Virus (vezi X-Files, sezon 10, episod 6), unde agentul patogen nu mai poate fi controlat, si care se indreapta spre forma sa originala, foarte virulenta. "Salvarea" poate veni dintr-o substanta precum "melanj" a lui Frank Herbert din SF-ul Dune, care sa vindece miraculos pandemia, bineinteles procedeul fiind insotit de un numar si de un alt agent patogen latent (la fel de periculos). Singurul motiv pentru care s-a renuntat la masti/carantina este faptul ca domeniul prionic al lui Omicron (Mers-Cov-2) inca nu a fost activat (precum cel al lui Delta). Covid-19 putea fi imediat tratat cu antibiotice, pentru ca Sars-Cov-2 este o micobacterie (M. avium). Deci, de ce acum? Pentru ca ne aflam la sfarsitul unei ere/epoci geologice/astronomice, unde cometa Encke (supranumita Nibiru sau Typhon) va reveni, asa cum a facut-o cand platoul Gizeh a fost acoperit de apele marii (100 m altitudine, masurata de Stanford Univ. in 1974), Siberia si-a pierdut clima subtropicala si mamutii, Sahara a devenit desert, California s-a realipit la continent.
RăspundețiȘtergere''Chestiunea care trebuie înţelesă este că pe acea vreme tehnologiile erau în stadiu incipient, acum cunoscând deja maturitatea. Iar ceea ce acum e centralizat, treptat se va descentraliza ca efect al „inflaţiei de putere de calcul la purtător”. Dacă va exista o digitalizare, aceasta va fi una haotică, descentralizată, cu efect marginal asupra modelului economic."
RăspundețiȘtergereGresiti din pacate, gresiti fundamental. Om fi putand avea acces la putere de dpdv teoretic. Da, cu totii am auzit de legea lui Moore. Dar puterea de calcul consuma energie, asta este adevarat fie ca ne place fie ca nu. Va mai permiteti sa tineti in priza vechiul desktop care sa ruleze un server http? Nu prea. Iar perversitatea eco comunista tocmai in asta consta: limitarea accesului la energie si deci la ceea ce este important anume la posibilitatea de a munci si de a ne dezvolta independent de marile corporatii.
Totul este sub control...America este condusa de oameni competenti nu de habarnistul de ,, Bideu ,,...America va reusi sa transfere tot greul crizei economice pe spinarea tuturor tarilor la fel cum a facut-o si in anii 70 cu petrodolarul ...spoliindu-i pe altii ( inclusiv Rusia si China ) cu ajutorul unei monede digitale care ii pacaleste pe toti...America se va scufunda in momentul cand va fi parasita de ,,bolsevici ,,...atunci sa vezi dans ! ( la bara )
RăspundețiȘtergerenonsens dupa nonsens , ..."de oameni competenti" care arunca aceasta criza in spinarea prostilor, pai asta nu o fac decat neoultraliberalii, aia care au inventat sclavagismul vechi si nou; si atunci de ce mai pomeniti de bolsevici ca si cand disparitia acestora ar ruina America?din cate stiu bolsevicii au condus Rusia vreo 73 de ani si tot nu au reusit sa ajunga la "performantele" SUA de a-si exporta toate crizele in tarile vasale si nu numai, si de a lua "caimacul' din orice mare afacere la nivel global(dezvoltare tehnologica, razboaie, etc)
ȘtergereBolsevicii aia care au condus Rusia 73 de ani ...eu cred ca o conduc si azi...conduc America de mult ...
ȘtergereDe mult timp m-am intrebat de ce conducatorii politici ( in special dupa 2008 ) au fost alesi din randul celor cu intelect slab mobilat ,ca sa nu zic prosti...asta se intampla in toata lumea, fara noima ...si cred ca am gasit partial raspunsul la aceasta intrebare : IA ( inteligenta artificiala ) este atat de dezvoltata incat poate inlocui fara doar si poate managementul politic de oriunde, rezolvand eficient si suplu problemele ,zonale,locale,specifice zonei...Cei care conduc lumea ,au un motiv special sa puna la dispozitie IA , ca management politic eficient si sa si convinga populatia de acest avantaj avand in vedere prostia crasa a politicienilor...pe care o pun in balanta ,spre comparatie...Spre exemplu pe Catu care este nascut aproape la 3 km de unde locuiesc, eu nu as avea incredere in acest om nici sa-l pun profesor la o scoala rurala...deoarece este incult ,agramat si cred ca daca i se face un test de inteligenta real nu depaseste IQ de 90...Asa ca cei care detin controlul , o rezolva sigur ,facand ca lumea sa se schimbe prin haos /dezordine ...la o noua ordine mondiala condusa de IA ...( NOM).Aceasi soarta o va avea si religia si orice sistem ideologic !
RăspundețiȘtergereMa iertati, dar de ce nu mentionati grupul economic alternative care se dezvolta din ce in ce mai mult SI care cuprinde BRICS si tarile care cauta sa devina membri ai acestuia (Arabia Saudita,Turcia, Egiptul, SCO, popoarele africane care si ele lucreaza din ce in ce mai decis catre o suveranitate cu sprijin economic rusesc si chinez, tarile sud Americane.
RăspundețiȘtergereSigur, noi in Europa suntem gata de fiert in cazanul globalist. Insa lumea este mare, din ce in ce mai multe tari lucreaza la parasirea dolarului american ca valuta de schimb. Tari africane, asiatice si sud Americane incep sa spuna NU presiunilor Americane. Iranul vorbeste despre comert platit cu criptovalute... Lumea isi da de facut...
Omul reprezintă desigur un sistem (sau mai bine zis o maşină), şi ca orice alt sistem din natură, el este supus legilor ei inevitabile şi unitare; considerat însă prin prisma cunoştinţelor noastre ştiinţifice actuale, acest sistem se prezintă unic în ce priveşte capacitatea desăvârşită de autoreglare. Cunoaştem suficiente maşini create de mâna omului, cu variate proprietăţi de autoreglare. Din acest punct de vedere metoda folosită în studiul omului considerat drept sistem este aceeaşi ca şi pentru oricare alt sistem, adică: descompunerea în părţi, studiul rolului fiecărei părţi, studiul legăturii dintre părţi, studiul corelaţiei cu mediul înconjurător şi, în cele din urmă, pe baza tuturor acestor date, cunoaşterea acestui sistem şi dirijarea lui, dacă ea stă în puterile omului. Sistemul nostru este însă prin excelenţă dotat cu
RăspundețiȘtergerecapacităţile de autoreglare, de autosusţinere, de restabilire, de reparare
şi chiar de perfecţionare...eu cred ca omenirea isi va reveni la starea ei normala ...ceea ce traim acum este tanzitoriu...
Femeia cu barba
RăspundețiȘtergereVad o contradictie de pozitii. Sa intaleg ca modelul chinez sau rus e cel ideal? Iti citeam articolele la un moment dat cu interes, dar vad ca in loc sa propovaduiesti ceea ce ar trebui sa fie, o dai cu ce nasol e Occidentul (lucru cu care sunt de acord), insa de aici pana la a trage concluzia ca modelele alternative (ce fac rusii sau chinezii) sunt solutia e cale lunga. Revino-ti omule la ceea ce credeai odata! China si Rusia e aceeasi Marie cu alta palarie. Baiul e ca ce fac chinezii de ani buni, unii care dicteaza politicile in Occident vor sa faca si aici. Faptul ca jegurile care conduc Occidentul is cum is, nu inseamna ca alternativa doar China sau Rusia.
RăspundețiȘtergereVorbesti in necunostinta de cauza. Nici chinezii si nici rusii nu detin (deocamdata) un model alternativ de viitor sau vre un plan de dezvoltare rationala, sau daca il au, lumea tictokului inca nu este pregatita pentru un asemenea salt.
Ștergere"anume IT-ul care-ar veni cu impulsul digitalizării totale. Asta ar eroda definitiv un număr de cel puţin 20% din locurile de muncă, locuri de muncă pe care nu le vom mai vedea niciodată."
RăspundețiȘtergere"Digitalizarea" este un termen extrem de vag si de cele mai multe ori lipsit de sens. "Digitalizat" este si un contabil care foloseste un soft de contabilitate, si un arhitect/inginer care foloseste un soft de CAD/BIM/CAM/CAE si un fotograf/videograf care fotografiaza/filmeaza digital si care pentru editare si prelucrare foto/video foloseste un program digital si un programator care foloseste un IDE dedicat sau un simplu text editor, si un scriitor/jurnalist care foloseste un procesor de text de genul MS Word sau LibreOffice Writer si Nea Caisa care freaca duda si beleste ochii aiurea pe Netflix, Hulu, Youtube, Instagram sau Facebook, si videochatista care isi face gaurile cat galeata in fata camerei web cat si puletele care si-o freaca privind galetile videochatistei.
In mod real, peste 90% din dezvoltarea IT din ultimii 20 ani are de-a face cu un singur lucru: AUTOMATIZAREA!
Cunoasteti reclama cu marmota care impacheta ciocolata? Stati sa v-o spun pe aia cu Lenuta care impacheta eugenii!
Am vazut mai demult pe TVR1 un documentar despre felul in care se produceau celebrii biscuiti "Eugenia" direct in "fabrica". Singura forma de automatizare era la biscuitii respectivi care se produceau intr-o fabrica de panificatie si la hartiile pentru ambalaj care se printau si taiau la o tipografie. Toate ingredientele se aduceau la fabrica de "eugenii" si totul se facea manual. Niste Lenute preparau manual crema minune si apoi alte sute de Lenute luau cate un biscuite, il ungeau cu crema folosind un cutit si alcatuiau celebrul sandwich. Apoi alte zeci de Lenute luau cate doua sandwichuri si le impachetau manual. Asta da intustrie! Asta da eficienta si performanta!
Sa ai o asemenea slujba inseamna sa nu ai respect fata de tine insuti! Cu toate acestea, la nivel national existau milioane de astfel de exemplare ce aveau slujbe de tot cacatul. Idiotii astia au fost trimisi la plimbare, iar acum asistam (pe plan mondial) la epurarea finala de astfel de inutili sau de plimbatori de harti, iar acest lucru este unul extrem de bun si de util pentru societate!
Apropo, dupa '90 cand s-au deschis granitele si au ajuns si pe la noi biscuitii turcesti Holiday, numai prostii mai mancau Eugenia!
https://www.elvan.com.tr/elvan-holiday-sade-sandvic-biskuvi-30-gr-24-lu-1-paket
Asa ca... erodati bai baieti!
Cat mai mult si cat mai repede!
"După cum bine constataţi, marile victorii ale zonei IT sunt platformele oferind servicii pe modelul mainframe-urilor anilor 70-80."
RăspundețiȘtergereAcum le spune "cloud"!
"Iar ceea ce acum e centralizat, treptat se va descentraliza ca efect al „inflaţiei de putere de calcul la purtător”."
Nu se va descentraliza nimic!
Daca la inceputul anilor 2000, toti aveau propria infeastuctura IT cu tot cu servere, acum este plin de retardati care platesc abonamente la srvicii "cloud". Iar cu retardatii nu poti sa rationalizezi. Nu ii poti explica unui retardat ca a avea infrastructura proprie este echivalentul ce a detine o locuinta proprie, iar a folosi servicii "cloud" este echivalentul a inchiria o camera de hotel. Nu ii poti explica unui retardat ca a detine o locuinta proprie este mai scump la inceput, dar mai ieftin pe termen lung si vei fi PROPRIETAR PE VIATA, iar a inchiria o camera de hotel, este mai ieftin la inceput, muuult mai scump pe termen lung si toata viata ta vei fi UN MUIST LA MILA ALTORA!
Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nu toate "cloud-urile" sunt la fel si nici ca retrardatii nu sut tot la acelai nivel de retardare.
https://nationalro.it/notizie-bomba/acelasi-cloud-italia-ia-723-milioane-romania-da-500-1203.html/
Trecerea la cloud nu are nici un avantaj economic vorbind.
RăspundețiȘtergereExista componente de cloud pe care le poti pune in tot felul de cloud-uri. Dar nu aia se viseaza ci doar migrarea in cloud-urile principale Azure si AWS.
Urmeaza etapa cloudalistilor care vor fi noii capitalisti digitali.
Puterea cloudalistilor va fi cum e a cum a socialistilor care inchid pe cine vor pe retelele sociale. Doar ca nu va fi cu persoane va fi cu firme.
Singura sansa e totusi ca asa cum se migreaza in cloud se poate migra si in afara cloud-ului.
In rest digitalizarea e o porcarie in care toti patronii sunt dispusi sa sparga bani garla poate mai dau afara niste amarati de pe ici colo.
Astept momentul cand digitalizarea va inlocui doctorii...