sâmbătă, 20 august 2022

O istorie aproape necunoscută(2)


Dacă tot am deschis cutia cu găştile din Imperiul Sovietic, ar fi bine să mai înaintăm puţin spre anul 1968. Este un an esenţial pentru modul în care s-a dezvoltat  omenirea. În acel an, în recent creata organizaţie denumită „Clubul de la Roma”, s-a statutat faptul că resursele fosile sunt pe terminate, astfel încât în secolul XXI totul pe lumea asta va deveni extrem de limitat. Astfel, pentru ca lumea să rămână „trăibilă”, trebuie să se optimizeze accesul la resurse astfel încât planeta „să ajungă” tuturor. De atunci se vorbea despre noi tipuri de energie, despre practici de business prietenoase cu mediul s.a.m.d.  

Ca să înţelegeţi mai bine situaţia, Clubul de la Roma este organizaţia cea mai prestigioasă dintr-o întreagă categorie de organizaţii similare a căror menire a fost aceea de punte între Est şi Vest sau, dacă vrem să merge până la realitate, un fel de arenă oficială de întâlnire a ruşilor cu americanii. 

Concluzia la care a ajuns Clubul de la Roma a fost una numai bună pentru a le aprinde beculeţul marilor profitori şi manipulatori ai planetei. Şmecheria e simplă: dacă se „optimizează accesul”, asta înseamnă că e esenţial să deţii cât mai multe asemenea resurse pentru ca în viitor să ai monopolul, deţinând astfel un venit baban sigur. 

În episodul trecut v-am vorbit despre cea de-a doua tentativă de a prelua Ucraina „pe persoană fizică”, desfăşurată în timpul în care URSS era cu adevărat o putere de temut. După decizia Clubului de la Roma s-a ajuns la concluzia că, în viziunea noilor date ale problemei, lumea trebuie să treacă la un model centralizat, în care aprovizionarea şi distribuţia mărfurilor să se facă mai facil la nivel global. Da, aţi intuit, e modelul globalist de azi. 

Cum putea însă să se meargă pe o optică globalistă în condiţiile în care se trăia în realitatea „Cortinei de Fier”. Ei bine, aici s-a mers e două fronturi. În 1969, Aurelio Peccei, conducătorul de atunci al Clubului de la Roma, a făcut lobby puternic pentru ca URSS să-şi deschidă pieţele. Sintagma folosită - pentru a nu stârni antipatii în miezul regimurilor comuniste - a fost aceea de convergenţă dintre Est şi Vest. Probabil vă este cunoscut acest termen şi acum înţelegeţi de unde provine.  

În acelaşi timp, „Consiliul Mondial” reprezentat atunci de misteriosul „Comitet al celor 300” - înfiinţat în vremea puterii britanice - şi-a coordonat acţiunile cu CFA-ul condus de David Rockefeller în direcţia dărâmării regimului sovietic şi a modelului statului naţionalist-comunist. 

Au fost mutări masive. David Rockefeller a reorganizat toate organizaţiile secrete(sau discerete) ale lumii, subordonându-le unui nou sistem piramidal de putere. În 1971, un membru al clanului Rockefeller, Klaus Schwab, fondează World Economic Forum. În 1973, David Rockefeller fondează Comisia Trilaterală. Toate aceste mişcări sunt gândite pentru a coordona procesul de globalizare. „Tinerii WEF”, despre care vorbea recent Schwab, au tot fost creaţi încă din acele vremuri. 

În SUA s-a petrecut o mişcare interesantă. Rămas singur după moartea fraţilor săi, David Rockefeller a simţit nevoia întăririi colosului pe care-l conducea. Astfel s-a petrecut mega fuziunea dintre clanul său şi aşa-numitul Clan Californian compus din Bank of America - sursa finanţatoare, denumită şi „Banca Nucleară” - complexul militar-industrial şi complexul de informaţii grupat în jurul Rand Corporation. Mişcarea lui Rockefeller a fost una mânată de necesitatea rezistenţei în faţa asaltului „Imperiului Britanic”. Aşa s-a creat una dintre cele mai distructive forţe ale istoriei care a modelat tot ceea ce vedem în prezent.

Să ne întoarcem la URSS. După moartea lui Stalin, atmosfera de relaxare a condus la o ascensiune fără precedent a clanurilor. V-am povestit în episodul trecut despre clanurile ucrainene, amintindu-vă că, practic, fiecare republică sovietică era condusă de cel puţin un clan. După venirea la putere a lui Hrusciov, clanurile ucrainene au împânzit puterea sovietică. V-am spus atunci că cel mai puternic clan căţărat în iţele puterii era Harkov. Treptat însă, clanul şi-a pierdut din putere în favoarea clanului Dnepropetrovsk care-a prins aripi datorită lui Brejnev şi care-l avea, de asemenea, pe puternicul Andrei Kirilenko, succesorul lui Podgornîi. Clanul Dnepropetrovsk beneficia de o puternică reţea externă, compusă din cei mai influenţi dintre evreii ucraineni plecaţi din „Raiul Sovietic” şi, astfel, de contacte puternice cu grupurile mondialiste. 

Tot în acea perioadă se ridică puternic clanul Stavropol, avându-i ca principali „emanaţi” pe Mikhail Andreyevich Suslov(adjunct al secretarului PCUS) şi pe Iuri Andropov, cel care în 1982 îi va lua locul lui Brejnev. Cele două clanuri conduc treptat la un proces de „îmburghezire” a societăţii comuniste. Ele îşi împart „frăţeşte” vectorii de export ai Uniunii Sovietice. Clanul Dnepropetrovsk pune mâna pe complexul de petrol şi gaze al ţării(prin Alexei Kosîghin - cel despre care vă povesteam cum s-a întâlnit cu Rotschild), iar ceilalţi controlează exporturile de cereale, prin intermediul lui Feodor Kulakov. Vă voi mai aminti aici că Feodor Kulakov avea în preajma sa un tânăr discipol impetuos, pe numele său ... Mihail Gorbaciov. Vedeţi cum începe istoria să prindă contur?

În această structură, URSS trece la o deschidere a exporturilor, aparent pentru a face rost de valută care s-o ajute să lupte împotriva capitalismului. Era doar o vorbă-n vânt întrucât clanurile devin atât de puternice încât vor ajunge - aşa cum veţi vedea - să scape din mâna Partidului. Din partea cealaltă a cortinei, operaţiunea de atragere a URSS în „circul global” e o reuşită, iar tentativele de a strânge bani pentru a învinge Occidentul reprezintă o carte deschisă. Valuta URSS este ţinută în bănci occidentale, astfel încât „duşmanii” ştiu exact care-i capacitatea financiară a statului sovietic.

Mai mult, comerţul URSS se desfăşoară în contrapartidă cu firme controlate în spate de mega-alianţă Rockfeller cu „Clanul California”. Astfel, comerţul cu cerealele sovietice trece prin Cargill, companie controlată în spate de Rockefeller, FEMA şi complexul miltar, iar cel cu petrol de „Cele Şapte Surori”, în care Rockefeller avea o halcă esenţială. 

În finalul episodului de azi vă reamintesc că am avut o creştere a preţului cerealelor(în 1970) şi a  cotaţiilor petrolului în 1973. Poate părea ciudat, dar aceste creşteri de preţuri au avut loc în perioada în care URSS tocmai intra pe piaţa globală. Ciudat, nu-i aşa? Să suplimentezi livrările, iar preţurile să crească. De ce? A fost ideea lui David Rockefeller. Atât criza cerealelor cât şi cea a petrolului au fost instrumentate pentru a atrage URSS în direcţia exporturilor deoarece, iată, se făceau bani frumoşi. În subsidiar însă, din creşterea preţurilor au profitat Rockefeller şi californienii. 

Atât pentru azi. Vă voi mai povesti ceva mai multe într-un episod viitor.

42 de comentarii:

 1. Mafia Odessa - Mafia Odessa este considerată grupul rusesc dominant al crimei organizate în Statele Unite. Acest grup s-a stabilit în zona Brighton Beach din New York City între 1975 și 1981.
  Mafia ucraineană este un tip de organizație criminală cu origini în Ucraina. Astfel de organizații sunt considerate ca fiind unul dintre cele mai influente tipuri de crimă organizată care provin din fosta URSS, incluzând și mafia rusă, mafia georgiană, mafia cecenă, mafia armeană și mafia azeră.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_mafia
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_mafia

  A fost perioada internaționalizării crimei organizate rusești. S-a convenit ca Vyacheslav „Yaponchik” Ivankov să fie trimis la Brighton Beach în 1992, presupus pentru că ucidea prea mulți oameni în Rusia și, de asemenea, pentru a prelua controlul asupra crimei organizate rusești din America de Nord.[10] În decurs de un an, el a construit o operațiune internațională care a inclus, dar nu s-a limitat la, narcotice, spălare de bani și prostituție și a făcut legături cu mafia americană și cartelurile de droguri columbiene, extinzându-se în cele din urmă la Miami, Los Angeles și Boston.[9] ] Cei care mergeau împotriva lui erau de obicei uciși.

  Înainte de sosirea lui Ivankov, căderea lui Balagula a lăsat un gol pentru următorul vory v zakone al Americii. Monya Elson, liderul Brigadei lui Monya (o bandă care a operat în mod similar din Rusia la Los Angeles până la New York), a fost într-o ceartă cu Boris Nayfeld, cu cadavrele căzând de ambele părți.[15] Sosirea lui Ivankov a pus capăt practic cearta, deși Elson avea să-i conteste mai târziu și puterea și s-au făcut o serie de încercări de a pune capăt vieții celui dintâi.[17] Nayfield și Elson aveau să fie arestați în cele din urmă în ianuarie 1994 (eliberați în 1998)[18] și, respectiv, în Italia în 1995.[19]

  Potrivit rapoartelor FBI, șeful criminalității Semion Mogilevich a avut alianțe cu Camorra, în special cu Salvatore DeFalco, un membru de eșalon inferior al clanului Giuliano. Mogilevich și DeFalco ar fi avut întâlniri la Praga în 1993.

  ....................

  - Odessa Mob, sau familia criminală din Odessa, a apărut pentru prima dată în ediția Detective Comics #742 în martie 2000 și de atunci a apărut în numeroase titluri Batman.
  - Filmul din 2003 The Italian Job prezintă personajul Mashkov (interpretat de Olek Krupa), un membru de rang înalt al unei familii mafiote ucrainene din Los Angeles.
  - Filmul din 2005 Lord of War spune povestea traficantului de arme ucrainean-american Yuri Orlov (interpretat de Nicolas Cage și bazat pe Viktor Bout).
  - O familie de mafiote ucrainene numită Zakarov Syndicate, care a început să conducă ateliere de lucru înainte de a se muta în comerțul cu cocaină crack în Chicago și a câștiga un punct de sprijin în Hong Kong, apare ca antagoniști în jocul video Stranglehold din 2007.
  - The Whisper Gang, un grup mafiot ucrainean care operează în Gotham City și condus de Luka Volk, și-a făcut prima apariție în benzile desenate Batman în ianuarie 2012 și mai târziu a apărut în al treilea sezon al serialului Gotham (2016).
  - Filiala din Miami a unui sindicat criminal din Kiev numit Frația Koshka, specializată în heroină și trafic de ființe umane, apare ca principalii antagoniști în cel de-al șaptelea sezon al serialului de televiziune Dexter (2012).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Wikusherpedia nu e cea mai obiectiva.Site uri crestine afirmau inca din anii'90 ca mafia ruseasca ar fi de fapt mediteraneeana care actiona in Rusia, URSS si , ulterior, USA. Scriitorii de istorie sarisera peste cal cand in filmele de hollyshit wool portretizau mafioti rusi cu cruci creștine tatuate pe ei.

   Ștergere
 2. Grupuri cu sediul în alte părți ale Rusiei și din fosta Uniune Sovietică:

  Banda Dolgoprudnenskaya: al doilea grup criminal ca mărime din Rusia.[58] Originar din orașul Dolgoprudny.
  Banda Tambov din Sankt Petersburg este foarte strâns aliniată cu Nikolai Aulov, care este șeful Serviciului Federal de Control al Drogurilor; Alexander Bastrykin, care este șeful Comitetului de anchetă; Yakuza japoneză din Kobe și Osaka; și odată cu ascensiunea politică a lui Vladimir Putin.[73][74][75] Garda de corp personală de multă vreme al lui Putin, Viktor Zolotov este foarte apropiat și de acest grup. bărbatul cel mai asociat cu ei este Vladimir Kumarin.[59]
  Grupul criminal organizat Komarovskaya: (lider - Komar) controlează autostrada Sankt Petersburg-Vyborg (A181) numită Scandinavia sau partea Rusia a autostrăzii europene E18, care include totul de-a lungul drumului (hoteluri, garaje de reparații, cafenele și restaurante, etc.) și procesul de transport precum și afacerile de camioane din Sankt Petersburg. Komarovskaya OPG fură mașini, comit jaf, oferă protecție împotriva fraudei și primește sprijin puternic din partea bandei Usvyatsov-Putyrsky și a AOZT „Putus” a acesteia pentru a organiza furnizarea de cocaină din America de Sud în Rusia, Finlanda, Scandinavia și Europa și comerțul cu produse contrafăcute. dolari.[76][77][78]
  Banda Usvyatsov-Putyrsky (AOZT „Putus”) condusă de Vladimir Putyrsky (Vova-Un braț) și Leonid Ionovich Usvyatsov (Lenya-Sportsman) organizează atât furnizarea de cocaină din America de Sud în Rusia, Finlanda, Scandinavia și Europa, cât și comerțul cu dolari contrafăcuți și lucrează îndeaproape cu grupul criminal organizat Komarovskaya. Atât Putyrsky, cât și Usvyatsov au proprietăți mari în Republica Cehă, unde se bucură de vânătoare. În anii 1980, antrenorul de sambo „Trud” Usvyatsov, care a fost închis pentru viol, jaf și furt, i-a antrenat pe Vladimir Putin, Arkady Rotenberg, Boris Rotenberg și Nikolai Kononov.[77]
  Infractorii uzbeci din dosarul uzbec al lui Litvinenko, inclusiv Michael Cherney, Gafur Rakhimov, Vyacheslav Ivankov și Salim Abduvaliev (scris și Salim Abdulaev); sunt ofițeri KGB de origine uzbecă și mai târziu FSB la Moscova, inclusiv colonelul Evgeny Khokholkov; au fost organizate de Vladimir Putin în timp ce Putin era viceprimar pentru afaceri economice din Sankt Petersburg la începutul anilor 1990; și controlează comerțul cu droguri din Afganistan prin Sankt Petersburg, Rusia și apoi către Europa. Boris Berezovsky ia spus lui Litvinenko să-și informeze dosarul uzbec despre ofițerii FSB corupți viitorului șef al FSB Putin, ceea ce Litvinenko a făcut la 25 iulie 1998 și, mai târziu, Litvinenko a fost închis.[79][80] Robert Eringer, șeful Serviciului de Securitate din Monaco, a confirmat dosarul lui Litvinenko despre Vladimir Putin ca pire în comerțul cu narcotice din Europa.[81] Cartelul KGB din Cali din Columbia a furnizat și cocaină acestei rețele.
  Banda Slonovskaya a fost una dintre cele mai puternice și violente grupuri criminale din CSI în anii 1990. Avea sediul în orașul Ryazan. A avut războaie sângeroase de lungă durată cu alte grupuri criminale active din oraș (Ayrapetovskaya, Kochetkovskie etc.) cu care a coexistat inițial pașnic. Banda a dispărut practic în anul 2000, când membrii săi erau vânați și închiși de poliția locală rusă.
  Banda Uralmash din Ekaterinburg.
  Mafia cecenă este una dintre cele mai mari grupuri etnice de crimă organizată care operează în fosta Uniune Sovietică alături de grupurile mafiote rusești consacrate.
  Mafia georgiană este considerată una dintre cele mai mari, puternice și influente rețele criminale din Europa, care a produs cel mai mare număr de „hoți în drept” din toate țările fostei URSS.

  State Unite ale Americii:

  Mafia Odessa: cel mai proeminent și dominant grup criminal rus care operează în SUA; sediul său este în Brighton Beach.[4][5]
  Armenian Power, sau AP-13, este un sindicat criminal din California, legat de crima organizată rusă și armeană.

  RăspundețiȘtergere
 3. https://grrrgraphics.com/school-for-tyrants-klaus-schwab-young-world-leaders/

  RăspundețiȘtergere
 4. https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_in_Ukraine

  Si wikipedia scrie despre ce index de coruptie are Ucraina, descrie istoricul coruptiei si chiar si persoanele corupte si ce mita au luat fiecare.
  Politicienii de la noi nici wikipedia nu deschid, e totul pe fata si ii doare la banana ca se intalnesc cu corupti deoarece ei detin puterea.
  Mafia rusa a incetatenit termenul ca dupa caderea comunismului, adevarata putere e a mafiilor.
  In Ucraina e primul stat din lume in care gruparile mafioate au preluat conducerea Partidului.
  LA fel apoi incept incet s-a incetatenit si la noi, si peste tot in lume.
  La noi conduce banda securisto-coldista, o banda mafioata romaneasca, care au invatat sa negocieze cu uniunea europeana incepant cu Petrov care a dat tot ce au vrut mafia bruxelleza. Apoi a instrumentat o retea codlista in ROMANIA PRIN CARE A INCETINIT SI INCHIS CATEVA SUTE SAU CHIAR MII DE AFACERI numai romanesti. Deci mafia codista de la noi actioneaza ca Proxy a mafiei conduse de Ursula.
  Da Ursula este cap de mafie. Are propria ei retea de spalat bani.

  La noi intara nu se pot ridica mafii politice decat ca Proxy pentru mafiile europene. In schimb mafia rusa este bagata si la noi dar numai economic, iar politic doar ung rotile, nu vor puterea ca Iliescu, vor banii.
  Tara noastra ai putea afirma ca e toata in mana rusilor, sau o mare parte din economie. Daca ai scoate toti rusii din economia Romaniei, noi ne prabusim ca Sri lanka. Sunt intrepatrunsi rusii cu toata economia romaneasca.

  RăspundețiȘtergere
 5. Serviciile secrete ruse folosesc mafia în operațiuni secrete

  https://www.vice.com/ro/article/pangyv/ce-trebuie-sa-stii-despre-mafia-rusa

  Oare serviciile americane secrete nu folosesc mafia in OPS?

  RăspundețiȘtergere
 6. @DD ...de ieri
  “În ceea ce priveşte URSS, sub imaginea „unităţii de monolit” se ascundeau numeroase interese, găşti şi mafii.“
  Absolut corect, dorinta de a detine averile omologilor lor occidentali si mai ales dorinta turbata de a legitimiza caramizile de bani ascunsi in pereti, conturi in banci straine, etc., a reprezentat cauza fundamentala a tradarii la virf si demontarii urss-ului.

  Din nefericire insa pentru noile elite rusesti, noua lume care vine nu le va mai aprinde pohtele ce le pohteau la vederea dolareilor si a abundentei de bunastare in urma vinzarii resurselor pe care pusesera laba interlopa si inca detin fara nici o jena, asa cum vestul in forma lui actuala va fi complet lichidat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Yacht de oligarh rus" confiscat" si vandut la licitatie incepand cu ceva gen 60 bulioane, in beneficiul unui grup financiar controlat de Rockef..stire oficiala azi la A3, afiliata CNN, afiliat...

   Ștergere
 7. în 2012 pe o stradă din cartierul Vitan, în apropierea mall-ului, un bărbat fusese împușcat în parcarea blocului în care trăia de Vitalie Proca, un basarabean care lucra pentru falanga moldovenească a mafiei ruse. Individul și-a împușcat victima cu doua arme: un pistol și o pușcă mitralieră de tip AKM

  https://playtech.ro/stiri/povestea-uluitoare-a-romanului-impuscat-de-mafia-rusa-cum-a-reusit-de-fapt-sa-supravietuiasca-182228


  Oare câțu moldoveni de la noi lucra pentru mafia rusa, câțu pentru mafia ucraineana? Si câțu pentru mafia codistă?

  RăspundețiȘtergere
 8. Va multumesc pentru aceste articole ,de-ar fi mai multi ca dumneavoastra,de-ar fi mai multi care sa citeasca….

  RăspundețiȘtergere
 9. Neversea și Sunwaves

  Procurorii DIICOT suspectează și faptul că gruparea spăla bani pentru mafia rusă

  https://lumealibera.ro/bani-pentru-mafia-rusa-pe-litoralul-romanesc/

  RăspundețiȘtergere
 10. Si noi avem mafie sau sindicat nu numai alții.

  Clanurile interlope din România sunt extrem de periculoase, conform anchetatorilor români, britanici și italieni, pentru că au o organizare de tip militar bazată pe reguli stricte. Această disciplină le-a adus forța să supraviețuiască și în străinătate, inclusiv în dispute cu grupări locale din Rusia, Ucraina, Serbia, Albania.

  https://romania.europalibera.org/a/regulile-clanurilor-mafiote/31506950.html

  Spre deosebire de clanurile din alte state, clanurile interlope din România evită să ucidă și să folosească arme de foc; deci superioritate morala.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ,,Spre deosebire de clanurile din alte state, clanurile interlope din România evită să ucidă și să folosească arme de foc; deci superioritate morala''
   Fals!care moralitate?traficul de droguri care se știe că duce la drame și moarte se cheamă că au moralitate???
   Este vorba de faptul că, dacă s ar ucide între ei, ,,autoritățile''ar trebui să ia măsuri fiindcă populația ar fi terorizată, ar fi ținută într o stare de nesiguranță iar atunci ar apărea presiunea pe așa zisele autorități care defapt sunt o componentă a mafiei;și ar mai fi un risc inutil:
   se poate să se nimerească ca acele dosare ale reglărilor de conturi, ) să încapă pe mâna unui judecător corect și să trimită n pușcărie ucigașii implicați;iar atunci acel judecător ar trebui redus la tăcere ;și iar nu ar fi bine.
   Deci liniștea este cea mai bună;este o lege nescrisă între mafioți;cu toate că eu aș prefera să se ucidă între ei;cum ar fi ca din când în când să mai dispară câte un politician (sunt parte a mafiei) din peisaj?
   Minunat!

   Ștergere
 11. 1) Dat fiind că Andropov (ca și Cernenko) au ocupat foarte puțin tronul URSS, m-ar mira să fi avut vreme a promova interese de clan. Iar dacă Gorbaciov ar fi fost "pe filieră", nu văd de ce s-ar fi pierdut timp cu bătrânii menționați și nu ar fi fost el împins, ca "tânăr promițător", încă din 1984.
  Pe acest curs lipsesc clar elemente.

  2) Clubul de la Roma este realmente o asociație prestigioasă. Verdictul de care s-a amintit în articol era la fel de valid ca și cel emis la debutul anilor 2000, când Clubul itera clar pericolul dezvoltării accelerate a tehnologiei, cu mult peste dezvoltarea morală a indivizilor. Nu e deloc vina asociației că informațiile ce le oferă public sunt preluate / exploatate / ades răstălmăcite de felurite entități ori persoane.

  Bun și articolul de azi, fără îndoială. Dar precum am obiectat, lipsesc piese multe și importante din puzzle, iar d-ta, DD, le suplinești forțând abrupt conexiuni între piesele disparate. Tot din "salt" în alt "salt" sigur vei încurca niște filiere, iar dacă vei dori să evidențiezi și traseul până la Elțin sau Putin deja vei jongla cu elemente preponderent eronate (nu false, dar eronat potrivite în circuitele de cronologie și/sau cauzalitate).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dacă ai avea habar de istoria zonei şi de modul în care se făcea ascensiunea în cercurile de putere ale URSS, am putea avea o discuţie. Aşa, cu întrebări de doi bani gen „de ce s-a pierdut timpul cu bătrânii menţionaţi?” cred că nu prea avem ce discuta.

   În ceea ce priveşte Clubul de la Roma, iar spui enormităţi. Din ce perspectivă vorbeşti? Din ce-ai citit prin CanCan sau din spusele lui Georgescu? Nu de alta, dar prin referinţe similare celor amintite ajungem să credem că la Comisia Europeană sunt angajaţi doar academicieni.

   E important să înţelegem la ce ne raportăm şi dacă avem vreo obiecţie să dăm referinţe sau cel puţin să încropim raţionamente logice. Eu unul nu prea oprez cu bâta-n baltă. În rest, ştiam că la politică şi la fotbal se pricepe toată lumea, dar nu-mi imaginam că asta se întâmplă şi la capitolul istorie.

   Ștergere
  2. Bunule domn DD, observ iarăsi o ușoară abrazivitate :)) De ce ? Crede-mă, rar opinez pe domenii unde nu am studiat destul - de aceea nici n-am intervenit pe articole ce tratau teme de "nișă".
   Tocmai pentru că știu cum se făcea preluarea puterii în URSS obiectez. Niciodată nu a fost continuitate, mereu tranziția era disruptivă. Lenin voia să-l lase pe Troțky, Stalin a lovit abrupt. Apoi el îl desemnase pe Beria, Hrușciov a lovit din flanc. Nici ăsta nu a ieșit singur, trupa lui Brejnev l-a pensionat forțat. Andropov și Cernenko n-au apucat să stea mai deloc, decedând unul după altul la un an distanță (faptul în sine e dubios destul).
   Pe acest fundal, de ce te miri că te sfătuiesc mai prudent la alcătuirea "lanțurilor"? Precum subliniam, lipsesc foarte multe elemente, nu le-ai avea nici de ai fi în posesia arhivelor URSS (asemenea acțiuni rar se consemnează real în documentele oficiale).
   Nu te criticam, nu am zis că expui falsuri. Încercam să arăt ce lipsește.
   Dacă ai regla potențiometrul orgoliului ai eficientiza comunicarea - dar asta depinde de ce comunicare intenționezi.
   În fine, de reținut doar că mi-a plăcut (și) acest articol.
   Festina lente.

   Ștergere
  3. Da, e o mare „abrazivitate” întrucât efectiv nu ai habar de modul în care se prelua puterea în URSS. Lenin NU l-a lăsat pe Trotski! A încercat să-l îndepărteze pe Stalin de la conducerea Partidului, dar s-a lovit de refuzul celorlalţi. Puterea în URSS-ul muribundului Lenin era împărţită între Troțki, Buharin, Kamenev și Zinoviev. Nu l-a desemnat nimeni pe Trotski.
   Stalin NU l-a lăsat urmaş pe Beria pentru că, pur şi simplu, nu se gândea că va muri. Stalin a fost asasinat de Beria care credea ştia că i se pusese gând rău. Spera şi la preluarea puterii, dar s-a văzut ce brânză a făcut. Iar despre Adropov şi Cernenco o să vorbesc într-un articol viitor.
   P.S. Eu nu alcătuiesc niciun lanţ, ci prezint realitatea acelor vremuri. Care, ghici!, diferă radical de ceea ce susţin mediile academice gen CanCan sau Digi24.

   Ștergere
  4. Hai ca sunteti simpatici amindoi. @Haide, pe linga subiect[ si ar trebui sa evoce un pic de gratitudine pentru lectia reala de istorie nu cea din CanCan) iar DD cu frinturi de adevar.
   De exemplu, Beria nu numai ca nu l a asasinat pe “tatucu” Stalin cu care erau intr o strinsa cooperare dar la cererea lui urgenta a salvat imperiul de la anihilarea ce i se pregatea de catre Churchill dezvoltind in timp record umbrela de protectie cu arsenal atomic dezvoltat in continuare de Saharov si asociatii sai Bogomolov.
   Draga DD, cind ai timp poate dezvolti subiectul asta colosal al vitezei fantastice cu care s au miscat oamenii de stiinta in colectivele lor de creatie a noului fel de protectie, pentru o mai buna intelegere a celor care tind sa perceapa lucrurile eronat cu BUNA stiinta sau din nestiinta.

   Lenin l a ales pe Stalin ca inlocuitor tocmai pentru a pune capat ideilor demente ale lui Trotki caruia nu i pasa de tara ci doar de continuarea obsesiilor planetare....obsesii care au luat pauza o perioada si se continua acum in forta.

   Ștergere
  5. Nu mă plasa între CanCan și Digi24, nu urmăresc asemenea portavoci.
   Uite un exemplu de raționament grăbit, îl ofer ca mostră de "așa nu".:

   Anatoli Sobchak a fost un personaj influent, dar puțin cunoscut în politica rusă 1988-1997. A urcat pe valurile Perestroika, iar ca deputat a avut multe inițiative legislative între 1989-1991 (ultimele zvâcniri URSS). După căderea lui Gorbaciov a devenit apropiat de Elțin, fiind membru în consiliul prezidențial al acestuia. Mai mult, este considerat "părintele Constituției" F.Ruse, (definitivate 1993)
   Din 1991 a preluat primăria Leningrad, schimbându-i numele în cel vechi, Skt. Petersburg. Pasul următor a fost să lanseze o colaborare de durată cu Henry Kissinger, oficializată și sub forma unei "comisii de investiții". În același interval l-a adus pe anonimul Putin la primărie, unde ultimul a primit șefia pe biroul de relații externe (devenind un adjunct al lui Sobchak, ca și Vladimir Iakovlev).
   Astea sunt date reale. Dar dacă eu aș forța o afirmație tip "Sobchak era omul lui Kissinger, iar Putin fiind omul lui Sobchak rezulta ca era omul lui Kissinger" ce-aș face ? Aș minți sau aș zice un adevăr ?
   Iar dacă adaug și că Sobchak a murit subit în Kaliningrad, în timp ce trudea în 2000 pentru prima președinție a lui Putin, ce zicem ? Că l-a omorât Kissinger ? Că a șters Putin urme ? Sau că l-au ucis "bandiții ucraineni" :))) ?
   Vezi, a specula e facil. Eu nu fac așa ceva. Din datele astea cred că pot fi elaborate doar IPOTEZE (nicidecum CERTITUDINI).

   Dincolo de acest spumos intermezzo, solicit și pt articolul tău de azi agrementul pentru includerea în altă discuție. Ce e al tău, e al tău - eu nu-ți contest unele merite.

   Ștergere
  6. Roman Incorect Politic20 august 2022 la 14:41

   Partea I

   ...sa ''ma bag si eu in seama''... si sa iau un citat...''Lenin voia să-l lase pe Troțky, Stalin a lovit abrupt. Apoi el îl desemnase pe Beria, Hrușciov a lovit din flanc. Nici ăsta nu a ieșit singur, trupa lui Brejnev l-a pensionat forțat. Andropov și Cernenko n-au apucat să stea mai deloc, decedând unul după altul la un an distanță''...

   ...ok... am mai scris pe tema asta si, fara a intra in ''amanunte'' ori argumentari pot sa afirm, evident cu certitudinea data de faptele istorice trecute si petrecute, ca Rusia a avut, in toata existenta sa, de la Cneazul Igor incoace, o singura CONSTANTA... a ''generat'' conducatorii de care a avut nevoie pentru o anumita perioada istorica... si a ''cazut'' mereu in picioare, chiar daca uneori i-au ''tremurat'' ''suspensiile'' (vezi ''episodul'' Napoleon ori cel cu Stalingrad)... ''generarea'' acestor conducatori ai Rusiei, ai mujicilor, s-a produs inexorabil, fara mila, implacabil, fara sentimente si resentimente... aidoma unei pietre aruncate care te loveste... piatra nu simte nimic si nu se gindeste la consecinte... nici macar ''nu stie'' ca nu-i pasa... cind a ''trebuit'' sa se intimple pur si simplu s-a intimplat iar Rusia s-a ''salvat'' si a functionat inexorabil... Stalin si-a executat, fara mila, floarea armatei chiar in preajma WWII... s-a numit ''epurare'' (cum a facut ''sultanul'' mai de curind, dupa esuata tentativa de inlaturare)... ce vreau sa spun cu cele de mai sus? elementar! (''draga Watson'')...

   1. Nu trebuie sa ne uitam la cine si cum a ajuns la ''butoane''... nu sint naiv sa cred ca un Stalin, un Hrusciov, un Brejnev ori Gorbaciov, ori oricare dintre tarii lor din istorie ''au ajuns'' pe tron ori in fotoliul de lider prin geniul, taria, vointa proprie... au fost ''impinsi'', promovati, mentinuti si inlaturati de cei care au hotarit ce este mai bine pentru Rusia... NIMIC, NICIODATA, NIMENI, nu au fost ''intimplari''... cunosc destul de bine istoria, cu accent special pe ''lumea ursului'' de la est, cei pe care i-am urit si admirat dintotdeauna... si de care m-am temut si ma tem... concluzia? iarasi simpla (simplista ar spune Hayde)... chestia asta presupune EXISTENTA unui grup, gasti, clan, mafii care sa actioneze concertat si concentrat pentru, exclusiv, interesele Rusiei, fara scrupule in ceea ce priveste ''victimele colaterale'', chiar daca sint din rindurile mujicilor... studiati epopeea Stalingradului si veti vedea ''cine este'' rusul...

   Ștergere
  7. Roman Incorect Politic20 august 2022 la 14:41

   Partea II

   2. ''Constanta'' de mai sus a asigurat o CONTINUITATE benefica Rusiei si i-a asigurat SECURITATEA de la Igor incoace... Rusia a dovedit mereu ca este extrem de adaptabila, a dat dovada de anduranta si rezilienta (ca tot este la moda cuvintul asta)... in zilele astea, de cind cu pandemia, se vorbeste de ''moarte subita''... la rusi se vede asta de sute de ani... este si asta o ''constanta''... nu toti au fost ''intelepti'' ca Gorby, sa se retraga si sa faca turnee ideologice ori sa scrie carti... unii s-au ''agatat'' si... si a ''venit'' moartea subita... discreta ori violenta (ultimul tar, Stalin)... ''modelul'' s-a aplicat si in Romania din plin... regele mihai, Lucretiu Patrascanu, G. G. Dej, Ceausescu... patru nume, patru ''metode''... daca TREBUIE SA PLECE, va pleca intr-un fel sau altul... mituit, mort subit sau ''executat'' dar VA PLECA... Putin este NECESITATEA de ACUM... a fost ''generat de sistem'', se supune sistemului, indeplineste vrerea sistemului, va pleca atunci cind devine ''useless''... nu o sa vin aici cu alte argumente si nu fac previziuni... insa nu exista, la rusi, posibilitatea de ''defectare''... si TOTI cei care au condus sau vor conduce acolo STIU exact cit este ''paturica''... a fi ''conducator'' al rusilor inseamna a te culca in fiecare zi in patul lui Procust... evident ca putem privi mai de aproape si atunci putem elabora teorii... ale conspiratiei, istorice, sa incropim sofisme si sa dezbatem ori sa combatem... spun si eu ca rabi: si tu ai dreptate, si tu ai dreptate... daca, insa, ne departam nitel nu putem sa nu vedem ''constanta''... si o nota personala... inclin sa-i dau dreptate lui DD... are ceea ce mie mi-a lipsit dintotdeauna... eu incerc sa ''vad'' imaginea cea mare, el este cel care ''soriceste'', cauta detaliul, elementele de legatura, amanuntul lipsa... fie documentat, fie intuitiv... este unul dintre cei care ma ajuta sa vad mai bine ori sa reintregesc ''the big picture''... eu nu am puterea sa ''sap'', sa merg pina in pinzele albe ca sa construiesc o idee... si hobby-urile mele imi lasa prea putin timp... lui si altora care ma ajuta inca ''sa inteleg'' nu pot decit sa le spun un sincer MULTUMESC!

   Ștergere
  8. @Hayde, mă aşteptam să-mi spui că doamna Ksenia Sobchak tocmai ce-a obţinut un paşaport american contra unei minuscule sume de ... 3.5 mln. $. Întrebarea e simplă: de unde are doamna banii ăia?

   Mai am ceva. Înţeleg că acum câteva luni a avut un incident auto a Sochi, în urma căruia au murit nişte oameni, dar ea a fost extrasă de-acolo. Oare asta o însemna că există o mână lungă care o protejează? De ce?

   Şi-ar mai fi câteva dileme, dar le las pentru mai târziu.

   Ștergere
  9. Aici nu e vorba de sofisticare inutilă a unor explicații, ci (din propriul meu p.d.v) de a înțelege, pe cât posibil după atât de mulți ani, ițele unor adevăruri.
   Mi-am bătut capul în lungul timpului cu lucrările tuturor celor menționați. Scrieri ale lui Lenin, ale lui Troțky, opiniile unora ca Gordievsky, Sudoplatov, Suvorov (Rezun), chiar și memoriile lui Gorbaciov, plus alte lucrări ce nu mai are sens să le înșir.
   Ce am învățat după toate aceste acumulări ? Că de fapt toți ascund părți importante din fapte, sau relatează doar ce le convine. Ca urmare, parcă mai mult m-am depărtat de adevăr decât să mă apropii.
   Iar la contra-exemplul de scenariu mai pot adăuga și altele. De ex : Stalin georgian, Ejov georgian, Beria georgian. Foarte iute am construit "filiera georgiană". Apoi adaug că E. Sevarnadze, ministru de externe al lui Gorby era tot georgian (ulterior fiind primul președinte al Georgiei independente). Glazurez chestiunea punctând că mafia georgiană a fost între primele ce au erupt din URSS și gata....destule particule pentru o cronică.
   Dar eu acum vreau să dau în ucraineni :)), deci le las pe astea și leg toate numele / locurile legate de UA, căci pe ăia am of-ul :)))
   Glumim, bien-sur. Iar articolele de ieri / azi chiar mi-au plăcut, altfel nu pierdeam vreme comentând mai in extenso.
   Ce pot să adaug ? La mai multe ! Dar si la "mai neutre". (istoria se scrie, vorba anticilor, "sine ira et studio").

   Ștergere
  10. Ah, abia acum am citit completările tale, DD (referitoare la Sobchak Saga :)). Par a întări liantul speculativ început prin menționarea lui Kissinger în același lanț ce-l include și pe "gospodin" Putin.
   Dar, în lumina celor ce abia le-am scris, nu mă pronunț. Dacă pedalam pe asta deja "împingeam" un scenariu, pe care însă doar îl bănuiesc (și am mari șanse să mă înșel).
   Acum, între noi fie vorba...dacă ar fi așa simplu să devoalăm taine de culise la nivel extrem de rarefiat, doar legând ce se găsește în spațiul informațional deschis....la ce oare mai plătesc statele zeci de instituții, servicii, departamente, mai mult "secretoase" decât secrete ?

   Ștergere
  11. Degeaba citeşti opiniile unor jucători aflaţi sub vremuri, ei întotdeauna vor ascunde multe. Aici e sarcina istoricilor, aceea de a umple golurile şi de a înşătura minciunile. Din istoria noastră de dinainte de Război -la cum e prezentată ea acum - n-ai cum să înţelegi nimic. Mai sunt câte unii care-o fac pe deştepţii citind şi citând din Argetoianu, care-a fost una dintre cele mai mari jigodii. În tot peisajul nostru contemporan e doar un singur istoric onest, domnul profesor Gică Manole. În rest toţi nişte hahalere.

   În mare la fel se întâmplă şi la ruşi. Foarte multe fapte sunt obtenebrate. Partea interesantă este că foarte multe ies la suprafaţă, dar trebuie să ştii unde să te uiţi. Dacă ai ca sursă ceea ce scriu sau traduc occidentalii nu faci altceva decât să te auto-induci în eroare.

   P.S. Absolut nimic din ce scriu nu sunt speculaţii! Absolut nimic!

   Ștergere
  12. Dacă este vorba despre dl. profesor Gică Manole (originar Dorohoi, BT), și nu e coincidența unui nume relativ comun, atunci te anunț că îl cunosc bine, chiar personal (chiar dacă nu am mai comunicat în ultimii ani).

   Ștergere
  13. În afara de dl Gica Manole, a cărui opera eu ma mir ca mai exista, adaug eu un nume Corvin Lupu.

   Ștergere
  14. Dan, foarte corect! Într-adevăr şi Corvin Lupu face parte din grupul extrem de rarefiat al istoricilor oneşti.

   Ștergere
  15. Corvin Lupu ! Ma plec in fata acestui om !

   Ștergere
 12. Atât Leonid Brejnev cât și succesorii săi, I. Andropov și K. Cernenko au fost asasinați cu scopul de a îl aduce la conducere pe Gorbaciov. Care Gorbaciov avea o grămadă de tinichele de coadă .Familia lui a fost reabilitata pe vremea lui Hrusciov, apoi el avansate încet încet în ierarhia de partid. Dar pe el puseseră ochii și serviciile britanice.Ascensiunea lui la conducere, precum și alte intamplari tragice și inlaturari ale unor contracandidați ai lui sunt cunoscute. S-au plătitoare uriașe ca mita pentru ajungerea în postul de secretar general a lui Gorbaciov.Dar a fost investiția cea mai profitabila din toată istoria omenirii, întrucât acesta a vândut tot pe doi bani...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Al Batran, saracu', a zis adevarul despre Gorby încă de prin 85: a plecat în Vest și "l-au intors". Saracu de.el, nu a crezut pana la sfarsit ca o sa-l faca un papagal ca asta.....

   Ștergere
  2. interesant...poti da un link ?

   Ștergere
  3. Da, neapărat un link, semnătura si stampila. Nu e de pe net, e din cărți. Îți pot indica o biblioteca. Sau un autor. Sa zicem Ion Coja.

   Ștergere
 13. Am intrat pe grupul de Goagal a lui mister Haidi_bre. Foarte dubios, multe personaje preocupate de psihologie-sociologie,inclusiv proprietarul, adik obiectul muncii baietilor.... M-am lamurit, ii tin la distanta maxima, personaje foarte foarte periculoase.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți mulțumesc ! Iar dacă ai mări și mai mult distanța, m-ai bucura nespus :))) !

   Ștergere
 14. La o lectura superficiala vad o lupta si alianțe intre 12 triburi...

  RăspundețiȘtergere
 15. Sunt ceva ani de când s a descoperit că țițeiul se regenerează;cu alte cuvinte, petrolul nu se va sfârși.
  Cei care cred în Sfânta Treime nu ar trebui să fie surprinși;se știe purtarea de grijă (pronia) a Tatălui Ceresc pentru cea mai de preț creație a Sa:omul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, petrolul nu se va sfirsi. In schimb prostia omeneasca ne va sfirsi.

   Ștergere
  2. Dacă nu dezvolți, penibil ești dumneata!

   Ștergere
 16. Dupa cum ma stii nu am sa vorbesc mult !Dar in sfarsit vorbesti despre esenta conjuncturii actuale pe care multi se feresc sa o expuna ! Lupta Clanurilor la care noi nu existam de facto (ungurii da) ,a devenit tot mai vizibila !

  RăspundețiȘtergere
 17. Tu Hyde, cand pedalezi ? Cand esti pe bicicleta sau cand pastile, alba, maro ceva ?
  ai tras un pic si gata, pedalezi.Voi telectualii santeti printre primii teroristi ai planetei, cu sigurantator-ordine-atorii, dof..torii, impreuna si cu pletosi barbosi cercelati tatuati epilati savanti scriitori burtosi negru sort si restul de satanisti in general.
  Problema voastra a celor enumerati este ca un om se ocupa de voi, inainte inapoi acum atunci si in vecii vecilor ! Candva veti sti exact despre ce e vorba, atunci cand cu banutul !

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)